de andrei_calinescu » 08 Feb 2012, 16:45
Va salut,
Va descriu o situatie survenita in primavara asta, dar cu ascendent in vara 2009.
Impreuna cu Michel am transportat peste 150 fam anul trecut la cules de lavanda in Alpii de Provincie(zona Ardeche).
Langa stupina in pastoral erau cativa stupi ai unui alt stupar.
Cand am revenit peste o saptamana sa adaugam magazine, stupii(celuilalt stupar) erau evacuati, iar in buruieni erau faguri abandonati cu urme de loca americana. Pe faguri se vedeau deasupra celulelor cu puiet, coroane de miere din care mierea fusese furata...de stupii nostri.
Stupii au facut o recolta f buna la lavanda, dupa care au fost coborati pe vetre de iernat in august.
Primavara 2010 - sfarsitul lui martie - control de fond.
5 fam prezentau forma de loca.
La 4 dintre ele, avand matci din 2009 acestea se prezentau f bine, albina eclozionata din belsug, puiet la fel, cules de intretinere, aport de polen si nectar.
Odata ajuns catre puiet, am simtit mirosul dulceag , unele larve capacite se prezentau filamentos.
A cincea fam era decimata, albina pe sfarsite, aceasta am incarcat-o imediat in camion si am sacrificat-o la atelier, ramele cu tot cu ceara arse.
La primele 4 am tratat imediat cu oxytetraciclina(presarata deasupra ramelor cu un sistem special, o sita adaptata). Dupa trei zile l-i s-au sacrificat matcile, s-au transvazat in cutii curate si s-au schimbat fagurii in totalitate cu foite. Dupa sapte zile de la tratament s-au mai facut inca 2 la distanta de o saptamana.
Acestea se vor redresa.
Ce am facut cu cutiile.
La atelier le-am introduc in baie de parafina la 160 grade C intr-o cuva speciala(am sa filmez candva procedura). Este singura modalitate de a fi siguri ca si sporii sunt decimati.
La toate cele 5 colonii hranitoarele cu sirop erau neatinse . Printre alte tulburari fiziologice bacteria influenteaza un handicap lingual, in concluzie albina tanara nu se mai poate hrani. Deci atentie, daca hranitorul ramane plin(chiar si partial) intr-o perioada deficitara in aport de nectar, asta denota o problema in cuib.Raportează unui moderator