de andrei_calinescu » 08 Feb 2012, 20:09
stefan1
Veteran
Mesaje postate: 2256
Lucrul la ferma
« Răspuns #126 : Iunie 04, 2010, 05:24:06 »CitatCitat din: balanescuadrian
ieri verificam cativa roi ...iar la unul m-am intalnit cu urmatoarea situatie:
toate albinele erau pe rame , toate bateau din aripi (nu cred ca ventilau), isi aratau glanda de mirosea a parfum toata cutia... ce reprezinta?!
sirop le dau la 2 zile 50 ml!
roiul este pe 3 rame, matca lipseste si le-am transvazat cateva larve din care ele si-au tras botci (asta inainte de cele 58 zile cu ploaie)...miere cam 1 fagure!
Parerea mea este ca roiul si-a pierdut recent matca. Atunci aeste manifestari sunt cele mai puternice. Un stup cu matci false, trantorit, isi gaseste un fals echilibru, nu mai e asa nelinistit si chiar refuza de obicei alta matca.
Spui ca de 58 de zile i-ai dat larve sa-si faca matca. De atunci nu l-ai mai controlat? Daca si-a facut matca din larve, de salvare, e posibil sa fi fost o matca mica sau chiar cu defecte, care au impiedicat-o sa se fecundeze. De atata vreme trebuia sa gaseasca cateva zile bune pentru imperechere. Daca nu reuseste sa se imperecheze, repeta zborurile multe zile si cresc ricurile de a disparea in afara stupului. Daca matca lipsea de multa vreme, trebuia sa ai puiet de trantori de la matcile false. Daca matca a disparut recent, trebuie sa intervi rapid, sa-i dai o matca nefecundata (acum se gasesc), altfel dupa asa o perioada de lunga fara a creste puiet, apar rapid albine trantorite.
Pe de alta parte, un roi pe 3 rame cu albine mai vechi de doua luni, poate nu mai merita sa fie salvat. E interesanta si perioada cand te-ai apucat sa faci roi; daca l-ai format de peste 58 de zile, inseamna ca era prin 5-6 aprilie, cam devreme pentru roi. Adevarat ca matcile timpurii sunt utile.