Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde popik50 » 11 Feb 2012, 18:17

Eu am 26 de stupi dar pana acum sunt bine toti. Am pus in urma cu 10 -12 zile cate o turta de apifonda de 500 gr si cam atat.
popik50

Mesajde gabush86 » 11 Feb 2012, 18:18

horia_ch scrie:Când spuneam că albinele pot muri de foame când ajung la leaţul de sus, chiar dacă au turta pe cap ori mierea de-a lungul ramei nu prea m-au crezut mulţi...
Anul ăsta au gustat mai mulţi din ce înseamnă iarnă. Păcat de albine... :( Şi încă iarna nu e gata...

La mine au si miere si le-am pus si turta (sf decembrie) si toate stau tot timpul deasupra in jurul turtei incepand din momentul in care le-am pus-o , astazi la verificat toti erau ok . vecinul nu le-a pus turte a zis ca au destul ... a verificat un rand si jumatate erau morti .... a plecat pusca acasa sa-si faca turte din miere .
gabush86

Mesajde paul » 11 Feb 2012, 18:23

Mai fratilor ... eu nu pricep nici daca ma bateti !
Pentru ce trebuie turta la sfarsitul lui decembrie daca am lasat ramele pline ??? :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 11 Feb 2012, 18:33

paul scrie:Mai fratilor ... eu nu pricep nici daca ma bateti !
Pentru ce trebuie turta la sfarsitul lui decembrie daca am lasat ramele pline ??? :o

Apicultorul iubeste albina. Si, perioada asta de iarna il rupe de langa albina. Si-i tare dor, asa ca-i face o vizita in fiecare saptamana sa vada cum sta. si nu vine cu mana goala
Pana nu capeti ceva experienta, nu prea stii cum sa iernezi si lasi mai putina miere decat trebuie, sau nu completezi acolo unde este cazul. Si vezi deja in decembrie ghemul sus. Cine e nexperimenta zice ca deja nu mai au mancare. Se poate, dar se poate sa mai aiba inca multa mancare.
In prima iarna cand am avut albine imi venea sa dechid in fiecare saptamana stupii sa vad daca mai au mancare. dupa cativa ani, pot sta mai linistit, chiar si in iarna asta, chiar cu o asa toamna, chiar cu sita pe funta, daca am facut ce a trebuit in toamna.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Albinel » 11 Feb 2012, 18:33

cristi_vidican scrie:
popik50 scrie:Si eu cred la fel. Cei care au fundul clasic raman cei mai buni stupi dupa umila mea experienta ;)

Concluzia o tragem dupa un an intreg, nu doar dupa o iarna grea.
Concluzia mea e ca cel mai bine e cu plasa pe fund. Cata? Eu am pe 1/3 din suprafata. Mie nu mi-a murit nici un stup de frig, dar sufocat de caldura da. Atunci am gaurit toate fundurile la stupi.
Parerea mea e ca familia de albine nu incalzeste acum lada, ci ghemul si nu cred ca e prea mare diferenta intre cei cu fund plin si cei cu sita pe fund.
Oricum, dupa iarna asta se vor trage niste concluzii cu privire la iernare si mai ales la rezervele de hrana. Cine o pateste iarna asta, la toamna nu se mai joaca.
Azi am dat si eu o fuga pana la stupi, sa-i mai eliberez de zapada de la urdinis. Am descis capacele la 3, care-i stiam mai cu probleme. La cei cu probleme (2 MER), ghemul a ajuns sus, pozitionat pe mijloc, dar mai are miere suficienta si in fata si in spate. Ramane de vazut daca va migra spre fata. turta nu le-am pus la nici unul.

-se discuta despre diferenta de consum intre iernarea pe antivarroua si fundul plin ..,deci nu putem lua in calcul un an intreg an apicol..
-de sufocat de caldura in timpul iernii nu a auzit inca ..ci doar din lipsa de oxigen..asa ca decat sa gauresti cuiburile ,ar fi fost mai indicat sa ai grija ca urdinisul sa permita accesul aerului curat ..
mai spui ca "Parerea mea e ca familia de albine nu incalzeste acum lada, ci ghemul "
-ghem sau familie tot unitate biologica este si tot familie se numeste..
-este o diferenta intre antivarroua si fund clasic..diferenta de consum pe timpul iernii cat si la inceperea pontei mai tarzii in cazul antivarroua ..
-vor migra cu siguranta spre spate ..
-ai facut foarte bine le-ai asigurat hrana din toamna si ca nu ai adaugat pana acum turte..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde gabush86 » 11 Feb 2012, 18:38

paul scrie:Mai fratilor ... eu nu pricep nici daca ma bateti !

Poate vrea omul sa doarma linistit .
gabush86

Mesajde paul » 11 Feb 2012, 18:42

Cristi ... TOTAL DE ACORD !!!
Mai incepator ca mine ... nu sunt multi !
Totusi ... am luat de buna ce spun MAESTRII . Ioan Guist spunea sa umpli ramele pe care ierneaza familia ... " din leat in leat " ! ASA AM FACUT !!!
Alt Stupar spunea ca ... " din octombrie pana in martie sa uitam ca avem albine " ! ASA FAC !!!
Adi Hodis recomanda sa facem hranirile de completare in ... septembrie ! ASA AM FACUT !
Toti in comun recomanda stimularea cu turte dupa ... 15 febr. dar ... DUPA UN ZBOR CONSISTENT DE CURATIRE ! ASA ... AM SA FAC !
Despre ce vorbim ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde kissi » 11 Feb 2012, 18:44

Azi cam la 14, am pus termometrul langa un stup.Era soare si picura din turturii de gheata. Pana in jurul orei 16, am pus turte la ei iar temteratura langa stup a oscilat de la 6 la 14 grade, stupii fiind calzi, eu am vazut albina la sita, cam ce temperatura era oare in ei.nu stiu ce sa zic dar si anul trecut si acum doi ani am pus asa, iar in primavara aveau miere destula. poate conteaza si tipul de lada, al meu este diferit de ce aveti dvs.
kissi

Mesajde jimm » 11 Feb 2012, 18:51

paul scrie:Cristi ... TOTAL DE ACORD !!!
Mai incepator ca mine ... nu sunt multi !
Totusi ... am luat de buna ce spun MAESTRII . Ioan Guist spunea sa umpli ramele pe care ierneaza familia ... " din leat in leat " ! ASA AM FACUT !!!
Alt Stupar spunea ca ... " din octombrie pana in martie sa uitam ca avem albine " ! ASA FAC !!!
Adi Hodis recomanda sa facem hranirile de completare in ... septembrie ! ASA AM FACUT !
Toti in comun recomanda stimularea cu turte dupa ... 15 febr. dar ... DUPA UN ZBOR CONSISTENT DE CURATIRE ! ASA ... AM SA FAC !
Despre ce vorbim ???

Salut Paul

Meseriasii enumerati mai sus ierneaza familii pe 5-6 intervale! Asa ai facut? Eu nu!
jimm

Mesajde paul » 11 Feb 2012, 18:56

Salut Jimm ...
Din cei ... 3.14 stupi ai mei ... unul ierneaza pe 6 rame , doi ierneaza pe 5 rame iar doi ierneaza pe 4 rame !
Cred ca important este ... principiul ! Na ... daca citeste C.I.-ul pe aici ma ia copil de suflet . 8-)
paul

Mesajde yrynel_clau » 11 Feb 2012, 19:02

Catalin Giurgila , tin sa-ti spun ca nu sunt de acord cu tine privid subiectul despre lovitaura cea mare a apiculturii din iarna asta.Iarna este superba,februarie face parte tot din iarna, temperaturile au sarit un pic calu da fiind zapada multa nu e nici un bai. Ia sa ne inchipuim ca ar fi fost geru asta fara zapada, (deci uscat),sau sa fi alternat o saptamana foarte frig si alta mai cald pana la vreo 12 sau13 grade si tot asa pana-n aprilie. Aa??? ca s-au ivatat unii sa schimbe rasele de matci cu fel de fel de rase de prin vest, ca vezi doamne nu mai avem iernile de altadata si incep stimulatu din decembrie asta e alta discutie.Si iernatu cu fundu gol sau cu fundu plin cred ca nu conteaza prea mult,important 5,6 rame alea sa intre in iarna ful de miere . PAREREA MEA .
Ivancu Ilie-Irinel ,, Doamne", ,,Doamne" nu doarme .
yrynel_clau

Mesajde balasbebe » 11 Feb 2012, 19:16

Azi am fost la un amic stupar. Din 38 mai are 36. Zic eu ca este bine. La una moarta a ramas mierea pe ramele laterale, avea puiet pe ambele fete elipse cam 5-8 cm. La a doua a murit deoarece a fost un soarece ratacit si au consumat mai mult. Ca populatie au fost pe 4 respectiv 3 intervale, asa ca nu a fost o pierdere mare.
Temperatura a fost de - 26 de grade.
Le-am pus cate 1 kil de turta sa fie.
balasbebe

Mesajde teinegru64 » 11 Feb 2012, 19:28

Giurgila-Catalin scrie:Dragi colegi!!
Fac apicultura de la 14 ani dar ca sa manance o familie 16-17 kg mire e ceva greu de explicat.
Spun acest lucru din notari sigure.
Au murit cele mai bune familii de la care eu am luat hrana si am dat-o si la altii in toamna. Familiile respective au cladit doua caturi de jumatate si mi-au oferit si miere.
Eu cred ca albina rezista la - 60 grade celsius. Dar din pacate perioada de frig a fost mare de tot la noi,aici in Moldova, 2-3 saptamani.
Apoi fratilor sa stiti ca s-a vazut diferenta intre lazile cu fund anti varoua si cele clasice.
Din pacate daca pot sa spun asa la mine jumatate din matci sunt tinere. Luucru acesta a dus la inceperea pontei de vreme.
Ce ma framanta si trebuie sa ne framante pe toti este urmatorul fapt : cine a mancat atata miere?
Lada face diferenta?

Daca o familie cu 16 -17 kg miere da ortul popii inainte de 1 aprilie...se numeste selectie naturala....La cei care au dat turte de la 1 decembrie se cheama crima.....Ma repet...Binele pe care ...credem ca il facem albinei .....o omoara.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde valter » 11 Feb 2012, 20:00

Giurgila-Catalin scrie:Fratilor !!
Cred ca aici pe forum si in general in grupurile de apicultori ar fi momentul sa fim mai sinceri in ceea ce priveste tehnica si practica in apicultura.
Cine este sincer si a testat pe spinarea sa in domeniul apicol anumite lucruri sa vina sa posteze
Cine este secretos si crede ca odata cu moartea lui s-a sfarsit si apicultura se inseala.
Au murit regi, conducatori si lumea a mers mai departe.
Om este cel care lasa ceva in urma,si care se lupta pentru progresul unui domeniu de activitate apicol,sanitar...
Sunt multe persoane pe acest forum care daca sunt intrebati se fac ca nu te cunosc.
Fiti sincer pentru ca numai asa se poate construi ceva frumos. Invatatii pe cei din jur ceea ce pe voi var placea sa va invete altii.
Daca voi ati gresit nu-i lasati si pe altii sa greseasca. Face-ti asta de dragul apiculturii si veti fi mult mai bogati.

Multumesc!!!

Plecand de la premisa ca te apreciez pentru ceia ce esti , pentru contributia la forumul vechi , negresit pentru articolele din revista apicola...tin sa te contrazic.
Aici si orisiunede s-a scris si s-a trompetat asupra diferitelor moduri de lucru.
Ori , fiecare este stapan pe deciziile sale , pe tehnica sa , pe timpul si daruirea fata de averea sa(albina), cred ca esti nedrept spunand ca tine cineva la secret nu stiu ce descoperire fantastica a iernarii.

PS. Secretul iernarii:
-hrana la greu;
-stupi nederanjati cu placinte prea devreme;
-lipsa umezeala;
-odihna pentru apicultor.
valter

Mesajde kissi » 11 Feb 2012, 20:24

Ce se va intampla oare cu albinele celor din zona Buzaului, care au stat inzapezite, oare zgomotul deszapezirii nu le va deranja foarte mult?
kissi

Mesajde paul » 11 Feb 2012, 20:28

kissi scrie:Ce se va intampla oare cu albinele celor din zona Buzaului, care au stat inzapezite, oare zgomotul deszapezirii nu le va deranja foarte mult?

Deranjul ar fi minim , daca ar fi sa comparam cu ce " deranj" ar fi avut daca ramaneau asa pana la topirea zapezii !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE