Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde alt stupar » 11 Feb 2012, 22:11

ciocansebi scrie:FAmiliile mici, roiurile facute mai tarziu,ca numar pentru proiecte, sigur vor cadea,nu cred ca vor avea putere sa se-ncalzeasca.
Multi vom avea surprize neplacute

Familiile mici, roiurile facute mai tarziu,ca numar pentru proiecte...

Ca si chestie - in toamna, la Bacau, cineva de-acolo, nici macar nu retin cine, a zis o vorba URIASA !
Intrebam si ma-ntrebam cu voce tare ce va fi peste cativa ani, cu atatia stupi si stupari inmultiti pe tot felul de proiecte si PNA-uri, vom ajunge sa ne calcam pe picioare unul pe altul ?
Cineva a raspuns sec... oricat ne vom inmulti si oricat se vor inmulti stupii, vine o iarna de-aia adevarata...nu simulacru de iarna!... si raman exact atatia stupi cati trebuie sa ramana si exact la cine trebuie (si merita !) sa ramana !
Mai e ceva de adaugat ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Giurgila-Catalin » 11 Feb 2012, 22:14

Cam asa arata situatia
Fişiere ataşate
62732169_HUUYOOX-2.jpg
Giurgila-Catalin

Mesajde teinegru64 » 11 Feb 2012, 22:14

gabimihai scrie:Cu aceasta ocazie am scos si albinel moarte, care au fost cam multicele.

Nu am inteles prea bine ...scosu de albine moarte...de ce acum?? La fel ca Valter sunt lenes....Prefer o cana de vin fiert servit la gura sobei.A....si ma rog...da Doamne sa nu fi sarit vreunul la verificarea din 20 oct.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde mihha » 11 Feb 2012, 22:16

Primavara se numara roiurile!!!!!!!Daca mai ai ce numara!!!!!!!!!!!!
mihha

Mesajde Giurgila-Catalin » 11 Feb 2012, 22:18

:?:
Fişiere ataşate
395802_290826494311457_100001523278352_795977_1441683220_n.jpg
Giurgila-Catalin

Mesajde balasbebe » 11 Feb 2012, 22:29

Cu viespii din toamna, seceta, lipsa cules, zahar ieftin si de calitate indoielnica, apiinvert, sau apipiswaitzer nu pot decat sa fieb zaharul invertindul, sa cumpar turta, sa fac orice si sa scap cat de cat bine.

Noi nu mai avem garantia unui zahar de calitate. Am un amic care a hranit la timp albinele si a gasit cristale in loc de miere capacita. A cumparat rame goale cladite a inlocuit ramele si a dat apiinvert, sa nu uzeze albinele. Deocamdata nu am luat legatura cu dansul. Stiu ca asigura cantitatea necesara fiecarei colonii si nu le mai cauta pana la primavara.

Cand cauti o familie de albine nu est emai mult deranjata decat bataile unei nebune de ciocanitori. Am lada cu 4-5 gauri. Nu i-a ajuns o gaura sau doua. Albinele sunt bine merci.

Lasati teoria cu deranjul albinelor, salvati albinele cu turta, miere, serbet rame cu miere ca la primavara vor fi foarte scumpe, iar unii trebuie sa le prezinte si la control.

Mai bine slabite decat moarte de foame sau frig.
balasbebe

Mesajde alx1978 » 11 Feb 2012, 22:33

Domnule "alt stupar" am tot respectul pentru sfaturile dumneavoastra dar in ultima postare vad putina invidie. Ce este rau sa fim mai multi apicultori si mai multe famili de albine?
alx1978

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Feb 2012, 22:43

fii sigur ca nu este vorba de nici cea mai mica invidie !!! atata doar ca apicultor adevarat nu poti deveni peste noapte !!! chiar daca iubesti mult de tot albinele !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Dragos2006 » 11 Feb 2012, 22:45

Poate ii voi supara pe multi dar familiile de albine mor doar din cauza spapanilor lor . A da vina pe conditiile meteo este dovada de prostie maxima .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde alt stupar » 11 Feb 2012, 22:49

alx1978 scrie:Domnule "alt stupar" am tot respectul pentru sfaturile dumneavoastra dar in ultima postare vad putina invidie. Ce este rau sa fim mai multi apicultori si mai multe famili de albine?

copile... deschide bine ochii !
am scris ca este rau sa fim prea multi tentativa-de-apicultori, ”prieteni cu apicultorii” :lol:
am scris ca este rau ca sunt bagati in iarna prea multi ”stupi” care sunt departeee de a se putea numi familii de albine ! Mai bine le-am zice stupușori :idea:sau mate lesinate, vorba lui nea Gica, Dumnezeu sa-l odihneasca
alt stupar

Mesajde alt stupar » 11 Feb 2012, 22:51

Dragos2006 scrie:Poate ii voi supara pe multi dar familiile de albine mor doar din cauza spapanilor lor . A da vina pe conditiile meteo este dovada de prostie maxima .

si io ce zic ???
alt stupar

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Feb 2012, 22:53

spune Adi , ca zici bine, si mai zi-ne ca nu zici rau deloc !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde balasbebe » 11 Feb 2012, 23:02

O familie de albine daca are ce-i trebuie normal nu trebuie sa moara. Si totusi moare. Tratamentele facute uneori mai dau si rateuri, mai curge cate un hranitor, cate o matca ponteaza si nu se mai opreste, sunt multe. Ani de zile am avut grija de ele, dar toamna trecuta m-a depasit. mai bine sa invatam din greseli decat sa le ascundem.
balasbebe

Mesajde reformistul » 11 Feb 2012, 23:06

alt stupar scrie:
ciocansebi scrie:FAmiliile mici, roiurile facute mai tarziu,ca numar pentru proiecte, sigur vor cadea,nu cred ca vor avea putere sa se-ncalzeasca.
Multi vom avea surprize neplacute

Familiile mici, roiurile facute mai tarziu,ca numar pentru proiecte...

Ca si chestie - in toamna, la Bacau, cineva de-acolo, nici macar nu retin cine, a zis o vorba URIASA !
Intrebam si ma-ntrebam cu voce tare ce va fi peste cativa ani, cu atatia stupi si stupari inmultiti pe tot felul de proiecte si PNA-uri, vom ajunge sa ne calcam pe picioare unul pe altul ?
Cineva a raspuns sec... oricat ne vom inmulti si oricat se vor inmulti stupii, vine o iarna de-aia adevarata...nu simulacru de iarna!... si raman exact atatia stupi cati trebuie sa ramana si exact la cine trebuie (si merita !) sa ramana !
Mai e ceva de adaugat ???

Nu prea inteleg eu partea asta "si raman exact atatia stupi cati trebuie sa ramana si exact la cine trebuie (si merita !) sa ramana !" Poate sunt eu mai tare de cap, dar avand in vedere ca se poate intampla ca in unele zone sa fie iarna foarte grea, nu inseamna ca acei stupari nu au lasat suficiente provizii si s-au trezit cu pierderi. Stiu caz cu stupul full de miere fara deranj, familie iernata pe 6 intervale, cu tratamente si a crapat. Cauza: viscolul puternic si zapada care a patruns in stup si a inghetat din cauza capacului care si-a schimbat pozitia in urma viscolului ( a fost saltat pe o parte). Ideal ar fi ca toti sa asigure stupii in toamna asa cum e normal. Dar daca unii o patesc pe pielea lor, poate invata sa nu mai faca greseli. Nu cred ca e cazul sa-i mai admonestam si noi. Chestia cu ramasul la cine trebuie si merita mi se pare putin deplasata. Cei care muncesc sigur ca merita, dar daca patesti cum a patit apispuisoru cu zapada de 4-5 metri sau cum a fost la mine de 2 metri si cu viscol si de 2 saptamani numai temperaturi foarte scazute atingand si -28 de grade? Ai mai sunt ok ca i-am lasat pe miere din toamna si le-am dat pace pina pe 24 ianuarie cand le-am pus o turta. Si ce crezi, cu rame pline din toamna au halit turta de 800 g - 1kg (mai aveau de 2 degete azi la un sondaj scurt). Oare sa le las sa caute mierea?? Sau sa le mai pun o turta acolo unde au nevoie?? Eu zic ca le mai pun, ca daca mai tine gerul 2 saptamani nu raman decat cu mierea din stupi la primavara! Si uite asa am extraxtie timpurie... si nu vreau! Dar fiecare face cum il taie capul! In rest numai sanatate tuturor!
reformistul

Mesajde teinegru64 » 11 Feb 2012, 23:13

alx1978 scrie:Domnule "alt stupar" am tot respectul pentru sfaturile dumneavoastra dar in ultima postare vad putina invidie. Ce este rau sa fim mai multi apicultori si mai multe famili de albine?

Eu zic ca e mai mult frica decat invidie.Pai daca se intalnesc reginele aradene cu dorobantii de Calarasi???Raman fara pene??...Este o vorba....tata ține palma la fata lui....O fi citit si Stuparu ăsta sfaturile pe care le dau unii despre siliconarea reginelor in diferite masuri.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde ilalexandru » 11 Feb 2012, 23:13

Giurgila-Catalin scrie:Dragi colegi!!
Fac apicultura de la 14 ani dar ca sa manance o familie 16-17 kg mire e ceva greu de explicat.
Spun acest lucru din notari sigure.
Au murit cele mai bune familii de la care eu am luat hrana si am dat-o si la altii in toamna. Familiile respective au cladit doua caturi de jumatate si mi-au
Lada face diferenta?

Cataline daca chiar ai avut 15 kg miere in familia respectiva, si ai gasit-o moarta de foame, cauza ar putea fi lipsa matcii. A ramas fara matca si albinele au consumat "la greu".
Legat de fundurile antivarooa....conteaza foarte mult si zona in care sunt amplasati stupii. Intr-un fel ierneaza o familie de albine in Dolj cu fund antivarooa si altfel ierneaza o familie la Botosani sau MIercurea Ciuc. Si sa nu-mi zica careva ca ierneaza foarte bine o familie de albina cu fund antivarooa complet cu plasa si neacoperit cand afara bate vantul cu peste 70 de km la ora.... Tot vantul e in saracele albine. Asa ca ....fiecare trage propriile concluzii.
Legat de pierderea famililor de albine...in iarna asta, daca s-ar putea face o statistica exacta, s-ar putea sa avem pierderi foarte mari de familii la nivel de tara. Daca in doua saptamani nu se v-a putea face un control in familiile de albine, daca albina nu v-a iesi afara la curatat, s-ar putea sa....Mai bine sa zic Doamne fereste si sa sper ca totul va fi bine.
Pierderi o sa fie datorita pierderii matcilor...eu din intamplare am dat ieri peste una. Am nucleele pe doua rame...daca o mai fi...dar nu pot interveni. Nu intervin cat mai repede, familia e dusa. Pierderile mari o sa fie insa in .....aprilie!!!!Atunci foarte multi o sa fie nevoiti sa treaca la unificari de familii. In alti ani, pana in perioada asta, albinele aduceau polen, matcile incepeau sa oua, astfel incat la sfarsitul lui februarie aveau 2-3 rame cu puiet. Acum poate nici nu au inceput ouatul. Schimbul de generatii nu o sa se faca la timp, iar familiile vor suferi depopulari masive. Familii care acum au 5 rame albine, la inceput de aprilie s-ar putea sa aiba 3, din care una cu puiet. S-ar putea...insa daca o sa fie asa, cate familii o sa mai dispara? Iarna trecuta din 200 de familii, am unificat 3. Anul asta daca unific doar 6 o sa fiu foarte fericit.
ilalexandru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE