Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: metoda transvazarii-ajutor pt incepator

Mesajde nae » 12 Feb 2012, 21:20

D-le,Kamy,albina multa si tanara nu e pt. populare /ochi /poza ci pt a produce laptisor si ce mai face o doica...
Cu metoda matale populezi cutia ,aduci nectar si putinele doici'' lasa '' larvele pt procesarea nectarului ori omul vrea matci nu fam. beton .
Mai zici ceva de masa proteica - ma pierzi -pt. larva tranzvazata ...M-ai bagat in ceata !?
nae

Mesajde nae » 13 Feb 2012, 18:04

D-le ,Kamy ,ai sters sau nu gasesc eu chestea cu masa proteica pt. larva ?
M-ai bagat in ceata !
nae

Mesajde kamy » 13 Feb 2012, 18:48

nae scrie:D-le,Kamy,albina multa si tanara nu e pt. populare /ochi /poza ci pt a produce laptisor si ce mai face o doica...
Cu metoda matale populezi cutia ,aduci nectar si putinele doici'' lasa '' larvele pt procesarea nectarului ori omul vrea matci nu fam. beton .
Mai zici ceva de masa proteica - ma pierzi -pt. larva tranzvazata ...M-ai bagat in ceata !?

n-am spus in plin salcam sau in plin cules sa le mai dai si mancare,si nu m-apuc sa parafrazez manualu api cu organizarea si dispunerea ramelor,nici la hrana imbinatatita proteic cu cel mai bun inlocuitor patentat pe nume feedbee,dar avand un numar de lucratoare nu vor fi fortate doicile sa devina lucratoare prematur,pt ca familia sau nucleu tinde spre echilibru,in alta ordine de idei lucratoarele parasesc nucleul nu doicile,s-a mai imprastiat ceata?
kamy

Mesajde nae » 13 Feb 2012, 18:53

Cand pui starterul in locul unei fam. puternice ori se populeaza cu culegatoare ori matale nu sti ce postezi cu o pagina in urma .
nae

Mesajde kamy » 13 Feb 2012, 18:55

CristiTm scrie:am si eu o intrebare s-au o curiozitate dupa ce gasim larva buna pt transvazare cand se ia cu lanteta aia se ia cu tot cu larva si laptisorul de matca si se pune in botca ? s-au se pune laptisor inainte si atunci cum? , si cat de scurt trebuie sa fie timpul de la tranzvazare pana la introducerea in starter? aici stiu ca depinde si de indemanare dar macar aproximativ?

da dar se tranvazeaza mai greu cand e mai mult laptisor,timpul cat mai scurt,trnsvazezi cu starteru deschis.acoperit doar cu o folie ca doar de acolo ai scos botcile de la slefuit.daca nu e posibil si trebuie transportate invelite intru-n prosop umezit,pricolul este de uscare,vantul un dusman,deaceea nu-l iubesc albinele
Ultima oară modificat de kamy pe 13 Feb 2012, 19:03, modificat 1 dată în total.
kamy

Mesajde kamy » 13 Feb 2012, 18:59

nae scrie:Cand pui starterul in locul unei fam. puternice ori se populeaza cu culegatoare ori matale nu sti ce postezi cu o pagina in urma .

luminati-ma va rog si aratati-mi contradictiile,eu am incercat sa va raspund,nu va place sa raspundeti ? sau nu va place moneda?
si va mai rog raspundeti-mi la inca o intrebare lucratoarea sau lipsa ei confera stabilitate sau instabilitate ca ma cam trageti si pe mine-n ceata
kamy

Mesajde nae » 13 Feb 2012, 19:24

Aportul de1-3 kg. albina culegatoare (de la un stup bun ) aduce echilibru ?
Intr-un startar ai nevoie de laptisor /la greu si de un microclimat propice puietului .
Ca matale-l obtii cu albina batrana - bravo .
Incerc sa ma retrag ,multumesc !
nae

Mesajde kamy » 17 Feb 2012, 19:25

nae scrie:Aportul de1-3 kg. albina culegatoare (de la un stup bun ) aduce echilibru ?
Intr-un startar ai nevoie de laptisor /la greu si de un microclimat propice puietului .
Ca matale-l obtii cu albina batrana - bravo .
Incerc sa ma retrag ,multumesc !

[/quote]
am totusi o curiozitate cum se face ca la culesurile cele mai mari avem cele mai plina botci cu laptisor,care uneori ramane de forma siliconului pe fundul celulei dupa eclozionare? nu cred decat daca ma convingeti cu argumente ca obtineti acelasi lucru dupa cules si fara lucratoare decat cu tranvazare dubla si umpleti celula cu laptisor!
multa sanatate!
kamy

Mesajde Ioan Guist » 17 Feb 2012, 20:47

Ca si idee,
La culesurile mari , familia de albine renunta la cresterea de botci.Ba chiar roade botcile capacite.De roire sau din crestere artificiala.

Crescatorii de matci , cunosc bine acest aspect.De aceea familiile crescatoare nu sunt duse la culesurile abundente,
Da, famililile finisoare (crescatoare) sunt hranite.Insa atat cat sa nu intre in stres.

Tot ca si idee, cand aveam albina roitoar ein stupina, asteptam , un cules stiind ca un cules abundent > 4 kg/zi ne scapa de problema botcilor.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde nae » 17 Feb 2012, 21:03

D-le,Kamy ,nu suntem compatibili .Sigur citesti mult si e bine ,in timp vine si intelegerea . Chiar vreau sa ma retrag ,sa nu intram in polemica .
Daca tranzvazezi o larva de 3 zile vei constata :
1-o matca mica ,
2-iese inaintea suratelor ,bune ,si le haleste ,
3-laptisor in botca .
Laptisor gasesti si la schimbare linistita .Eu in culesurile mari incerc sa fac miere .
Lucratoarea e albina din stup care n-a iesit la zbor (doica/gardian/producatoare de ceara ,laptisor ... ) ,albina propusa de matale e CULEGATOARE si face alta treaba ____ daca stupul n-are lucratoare o parte din culegatoare se'' intorc ''la munca lucratoarelor pana se restabileste echilibrul ...
Pace !
nae

Mesajde kamy » 19 Feb 2012, 17:15

Ioan Guist scrie:Ca si idee,
La culesurile mari , familia de albine renunta la cresterea de botci.Ba chiar roade botcile capacite.De roire sau din crestere artificiala.

Crescatorii de matci , cunosc bine acest aspect.De aceea familiile crescatoare nu sunt duse la culesurile abundente,
Da, famililile finisoare (crescatoare) sunt hranite.Insa atat cat sa nu intre in stres.

Tot ca si idee, cand aveam albina roitoar ein stupina, asteptam , un cules stiind ca un cules abundent > 4 kg/zi ne scapa de problema botcilor.

da matca distruge botcile capacite la culesurile mari la cele care nu are acces se intampla alt fenomen sant cladite in ceara si construit fagure in jurul lor.
cules abundent=laptisor abundent indiferent de botci roire sau transvazare.
kamy

Mesajde kamy » 19 Feb 2012, 17:26

nae scrie:D-le,Kamy ,nu suntem compatibili .Sigur citesti mult si e bine ,in timp vine si intelegerea . Chiar vreau sa ma retrag ,sa nu intram in polemica .
Daca tranzvazezi o larva de 3 zile vei constata :
1-o matca mica ,
2-iese inaintea suratelor ,bune ,si le haleste ,
3-laptisor in botca .
Laptisor gasesti si la schimbare linistita .Eu in culesurile mari incerc sa fac miere .
Lucratoarea e albina din stup care n-a iesit la zbor (doica/gardian/producatoare de ceara ,laptisor ... ) ,albina propusa de matale e CULEGATOARE si face alta treaba ____ daca stupul n-are lucratoare o parte din culegatoare se'' intorc ''la munca lucratoarelor pana se restabileste echilibrul ...
Pace !

se pare ca vorbim despre acelasi lucru din doua unghiuri diferite,am citit tot ce mi-a cazut in mana acus cativa ani buni,ma scuzati nu vorbesc din carti,sant de acord ca stupul care n-are lucratoare sau culegatoare se organizeaza si se-mpart fara prea multe sedinte si fac toata treaba,acelasi lucru l-am sustinut si eu.doar ca din ailanta directie,dar cu circulatie in ambele sensuri.
15 botci care sant deja capacite in 3-4 zile nu afecteaza productia de miere/famile
intrebati orice facator de matci daca nu are botcile mai pline si matci mai mari in timpul salcamului si daca spune ca NU,promit sa ma retrag si sa nu mai scriu,pentru ca SCRIU PROSTII!
kamy

Mesajde alt stupar » 19 Feb 2012, 17:33

colegule Kamy,
ar fi pacat sa te retragi, de aceea mai bine nu intrebam un crescator de matci...
Ar raspunde simplu... matca care s-a aflat in stadiul de larva in toiul unui cules abundent... rebut :!:
Hai domule, e chestie elementara, ce Dumnezeu, vorvim de avioane si nu cunoastem nici cum sta treaba cu deltaplanul ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde kamy » 19 Feb 2012, 17:36

Ioan Guist scrie:Ca si idee,

mie mi-e frica de ros cand nu au cules atunci intradevar sant roase si chiar devorate larvele de catre de albine.
culesul chiar sa fie de 7 kg/lada/zi va spun sincer nu-mi da nici cea mai mica emotie in legatura cu botcile transvazate,ba dimpotriva!
kamy

Mesajde kamy » 19 Feb 2012, 17:38

alt stupar scrie:colegule Kamy,
ar fi pacat sa te retragi, de aceea mai bine nu intrebam un crescator de matci...
Ar raspunde simplu... matca care s-a aflat in stadiul de larva in toiul unui cules abundent... rebut :!:
Hai domule, e chestie elementara, ce Dumnezeu, vorvim de avioane si nu cunoastem nici cum sta treaba cu deltaplanul ?

da colega de acord dar din sustinerea dumneatale toti roii care ies imediat dupa salcam cu botci crescute in timpul salcamului=rebut?
ma tem ca oricat de mult as dori nu pot fi de acord!
kamy

Mesajde Ioan Guist » 19 Feb 2012, 17:50

kamy scrie:da matca distruge botcile capacite la culesurile mari la cele care nu are acces se intampla alt fenomen sant cladite in ceara si construit fagure in jurul lor.
cules abundent=laptisor abundent indiferent de botci roire sau transvazare.

"Asupra unui punct toti cresatorii sunt de acord.Perioada buna de cules inseamna perioada proasta pentru crestere.Acceptarea larvelor tranzvazate este deficitara si cresterea lasa de dorit.Deseori albinele chiar abandoneaza botcile luata deja in grije.Ba chiar ajung sa-si roada botcile .Sa observat de asemenea c anr de ovariole este in scadere la matcile crescute pe cules abundent."

Ruttner
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR