Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Lucrul la ferma

Mesajde andrei_calinescu » 08 Feb 2012, 20:35

Stefan,
Despre densitatea albinelor in caturi, sunt mai multe explicatii. Primele 2 caturi in general sunt capacite ochi. Caturile goale ce se introduc la cateva zile in functie de cules, se introduc sub cele cu miere, asa cum am spus. Albinele se ocupa prioritar de acestea. Intentionat lasam un cat pentru puiet, pe de o parte lucram exclusiv cu matci tinere(din primavara, rareori din vara trecuta). O astfel de matca are nevoie de aer. Pe de alta parte puietul in primul cat le motiveaza sa ocupe etajele superioare.
Despre spatii, o explicatie e ca unele caturi sunt foarte vechi(chiar 70-80 de ani). Deci cotele nu se pupa unele cu altele . Pe de alta parte avem caucaziene pure sau hibrizi ale acestora. Tendinta de propolizare e foarte pronuntata. La caucazienele de la munte, deseori propolizeaza aproape integral intrarea la urdinis(toamna tarziu).
Alta explicatie pentru fagurii desprinsi e caldura. Era torid, nu am fi umblat pe caldura aceea la stupi, dar de maine suntem in vacanta, era imperios sa le dam aer.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 08 Feb 2012, 20:36

apicmd
Jr. Member

Mesaje postate: 134

« Răspuns #149 : Iulie 04, 2010, 12:35:16 »Citatvideourile sunt bune!! tineo tot asha.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 08 Feb 2012, 20:37

proapi
Newbie

Mesaje postate: 32

« Răspuns #150 : Iulie 04, 2010, 05:24:57 »CitatVetre de nota 10
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 08 Feb 2012, 20:37

stefan1
Veteran

Mesaje postate: 2256

« Răspuns #151 : Iulie 05, 2010, 02:08:03 »Citat Din ce am citit de Caucaziana, ea nu face familii chiar asa de mari ca Italiana sau Carnica. Pe de alta parte am vorbit cu un sas care a fost cu razboiul prin Rusia, apoi deportat, si zicea ca a intalnit acolo stupi primitivi sub forma de turn, inalti de peste 2 metrii si de la care toamna se recoltau 200 kg de miere!

Si eu zic ca Proapi, aveti zone foarte bune de cules.
andrei_calinescu

Mesajde peterneamt » 08 Feb 2012, 21:27

Buna Andrei, te rog spune-mi daca vetrele sunt pazite ca am niste apicultori ce au accesat si ei fondurile si le-ar mai trebui niste familii ieftine. :lol:
Cred ca in 10 ani ii ajungem, dar daca nu s-ar mai fura (cine imi pazeste stupii daca ii impart pe mai multe vetre ) ar fi suficienti 5 si nu ai mai fi nevoit sa-i slugaresti ..... :oops:
peterneamt

Mesajde andrei_calinescu » 09 Feb 2012, 18:35

Totul e discutabil.
Se mai fura si aici.
Vetrele se discuta cu proprietari de terenuri,cu agricultorii, toate vetrele sunt inchiriate. Se platesc cu miere sau bani, depinde.
Nici o vatra nu e proprietate privata. Ar fi si dificil, caci e vorba de cam 40 de vetre.
Trebuie construit un astfel de sistem si la noi, prin tovarasie in pastoral si cunoasterea locurilor(satelor) respective.
Despre tovarasie, situatia trebuie privita nuantat, caci sunt unii care isi pierd mintile in fata tentatiei banului.
Eu am o vorba: in jurul unei mese garnisite toata lumea e prietena. Pe mine ma intereseaza cine ramane cand raman doar firimiturile pe masa.
andrei_calinescu

Mesajde peterneamt » 09 Feb 2012, 23:07

andrei_calinescu scrie: Pe mine ma intereseaza cine ramane cand raman doar firimiturile pe masa.

O vorba inteleapta de la un OM intelept . Sa iti ajute Domnul ca adevar grait-ai. "Prietenul (omul ) la nevoie se cunoaste ". :P
peterneamt

Mesajde gabi bee » 09 Feb 2012, 23:57

eu mai stiu si o alta varianta a proverbului si anume : " prietenul anevoie se cunoaste " ! va salut ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde kamy » 13 Feb 2012, 20:45

andrei_calinescu scrie:Filmul cu suflorul .
Personal nu-mi place metoda asta, baraie de mori(si e si brutal jetul de aer cu fetitele), mie imi place sa merg la albine ca in catedrala.
Insa deh, rentabilitatea , asta e.
Suflat la albine si dus la camion: app 1 min pe cat(asta bineinteles daca ai Hanneman).
Mai placut e cu izgonitorul, doar dezlipesti si fugi cu catul(si nu baraie).
Te costa insa o interventie in plus cu o seara inainte.

http://www.youtube.com/watch?v=lpJb8ooqt2w

nene andrei mie-mi baraie mai rau mainile dupa o zi de scuturat la randu 2 la pavilion,care ar fi eficienta la magzie cu haneman 1/1
kamy

Mesajde andrei_calinescu » 13 Feb 2012, 22:43

Asa e kamy iti dau dreptate. Stiu ce inseamna sa iei rama cu rama si mai ales daca are si 4 kile....
Reflectia asta legata de suflor era cand am gustat-o prima data , la francezi.
Acum pledez pentru ea, ca fiind cea mai economa din punct de vedere al eficientei si efortului apicultorului.
Pontul pentru a nu risca sa pierzi matci(cand nu lucrezi cu Haneman) e sa afumi intai deasupra ramelor, dupa care sa dai cateva rafale de aer cu suflorul la relanti catre cuib, matca se sperie si coboara imediat.
dupa aceea te ocup de caturi.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Feb 2012, 22:46

Apicultura de Romania

Ieri m-am intors din Romania unde am stat o luna, a fost ca o vacanta cu multe intalniri "apicole", vacanta premergatoare intoarcerii mele acasa.
Am sa incerc ceva cronologic.
Aici cu tatal meu, in zone subcarpatice prahovene ce vor deveni viitoare vetre.
Faneata era de vis, iar salcamul 2-3 au salvat stuparii zonali de la "faliment".
Fişiere ataşate
Copie de pajistea_in_zaua_ei (Small).JPG
faneata in zaua ei
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Feb 2012, 22:49

Tot in saptamana aceea , o intalnire emotionanta cu un OM si stupar pe masura: d-l Puiu Toma, in pastoral la faneata in zona Moreni.
Fişiere ataşate
Copie de intelepciune (Small).JPG
intelepciune
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Feb 2012, 22:51

andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Feb 2012, 22:52

Mai departe, intalnire cu Lucian71, inceputul unei prietenii...
Transvazare roisor.
Rama aceea neagra din principiu nu am fi folosit-o insa ramasese de la o familie bezmetica pe care am desfiintat-o si avea ceva nectar in ea. Oricum rama aceea nu ierneaza in cuib.

http://www.youtube.com/watch?v=GQ6bglfx3fM
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Feb 2012, 22:54

A urmat o saptamana cu prietenii francezi, un alt maraton monstru intre zona Brasov-Prahova-Bucuresti -Dobrogea si retur in Bucuresti.
Aici impreuna cu Proapi la o stupina de reproductie de langa Bucuresti. Michel e "omul meu" cel din dreapta, in stanga e Christian, presedintele asociatiei apicole din zona Montpellier, cu un rol foarte energic si in desfasurarea Apimondiei de anul trecut.
Fişiere ataşate
la_institut (Small).JPG
la institut
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 13 Feb 2012, 22:58

Liberte Egalite Fraternite
Fişiere ataşate
lef (Small).JPG
liberte egalite fraternite
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?