Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: 2 in 1 inmultire si productie

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 12:24

Ioan Guist scrie:[quote/]rapopulari DA,sufocari la transport NU,lipsa spatiu de dezvoltare DA ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ba mai mult m-am deplasat in dobrogea cu incarcat descarcat iar incarcat iar descarcat fara a inchide stupii.

dovada poza cu lazi lemn si polistiren.stupii varsati
kamy

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 12:50

Dumneavoastra propuneti (cu alte cuvinte) unitati de productie pe trei rame 1/1.Cu cat 1/1.Cuplate cate 4 intr-o lada de 12.Fiecare familie este separata ermetic de celalalte.Pe acelasi rationament, putem face direct lazi pe 4-5-6 rame si sa le legam cu o chinga.Sa ramanem cu discutia la 3 rame.

titlul e 2in 1 adica 6+6 in lada verticala 12 rame plus 1 cm cu magazie tot de 12 rame +1 cm,am afirmat ca se poate si cu 4 matci,si chiar am transportat lazile din imagine neinchise,cand alti apicultori inchid si vagonul.
din punct de vedere tehnic se poate face lada si pe o rama,dar ar fi cele mai costisitoare lazi,si o greutate pe masura.
nu e separata ermetic doar ca nu trec albinele de la una la alta,si daca vor sa treaca rod diafragma. deci tema discutiei erau 2 matci in cuib ,tinere provenind din familii neroitoare,care tin tot timpul anului lada-n sus.
de trei rama am afirmat ulterior dar pt asta ar trebui o lada de 12 rame +4 cm ca altfel e 3+2+2+3,spatiile de 2 rame nu se comporta prea bine la transport plus cladeste in lada,lucru pe care l-am afirmat deja.
la lazile mele am facut 3 canale de circular pt 3 compartimente dar se poate si exagera sa facem 10 compartimenta de cate o rama,o rama plina de puiet jos in cuib ar insemna sa puna mierea in magazie.n-am afirmat ca ar fi o mare descoperire si sa faceti toti la fel.
am spus ce am facut si ce se poate face.
eficienta am discutat-o pt 6+6.
kamy

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 13:08

Ce incercam eu sa va "propun " este urmatorul rationament:
Daca plecati cu 200 de lazi in care sunt 800 de regini,aveti de gadilit si ermetizat aceste 800 de regini Lada aia nu e simpla.Diafragme etanse.Hanemann mici pe fiecare cuib de 3 rame, podisor,urdinise,aerisire AV, etc etc.La transport, familiile de la mijloc sufera.Cele de pe margine mai putin dar sigur in pavilion sunt conditii extreme in luna iunie-iule.La extractie trebuie deschise si inchise fiecare astfel de familie.In lipsa de cules (dupe ultima extractie) familile nu au rezerve.Pericol deci.Aceste familii sunt greu de supraveghiat in numar mare.Reginele ce se "uita ca Bufnita" din varii motive, sunt generatoare de botci.Sunt multe la mijloc.MUULTE
raspuns;
nu am afirmat ca vreau sa plec cu 4 matci cu toate ca am facut-o anul trecut,am explicat si neajunsurile.
daca plec cu 200 de lazi cu cate 2 sau chiar 4 matci cum spui d-tale, folosesc diafragma jos in cuib,gratie haneman pe toata lada,si iau toata magazia la extras si pun alta,la fel podisor pe toata lada sau pe jumatate,dar mi se parea mai simplu sa intrebi d-tale cum fac decat sa dati cu presupusul.dupa ultima extractie au provizii in cuib coroane deci pericol nexam.
in tr-adevar reginele care se pierd sau sant omorate de lucratoarea care se aglomereaza la unele lazi sant generatoare de botci si matci,dar nici-o problema procentu de imperechere la pavilion este aproape de 0,daca merg cu 2 matci la 200 de lazi si pierd 50% raman cu cata pleci d-tale,sa nu uitam ca mai pica matci si-n lazile cu o singura matca.
daca plec cu 4 ceea ce nu pot ca se prea balangane la drum compartimentu cu 2 rame are 10 centimetri,coeficientu de ramanere in viata e mult mai mare decat la cele cu o matca/lada
nu trebuie supravegheate!
kamy

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 13:16

Varianta cu 800 de regini cu lada ei fiecare.800 ca asta e in discutie.
Pot sa fie lazi de 5-7 rame sa zicem 400 care doneaza puiet si albina de cate ori este cazul, inainte de salcam si inainte de tei sa zicem.
Si astfel culegem munca de la 10-12 rame de puiet in permanenta.
400 lazi de pastoral 10-12 rame si caturi de recolta ce-mi da voie sa extrag acasa, pleaca in pastoral.
400 familii chele de puiet si asezate in sursa de polen si hranitor, nu mai am treaba lor.Sa dea inainte atata au de facut.
Si...important, nu ma scarpin la urechea stanga cu dreapta
Culeg cu 400.

raspuns

daca d-tale mergi pe 800 de regine in 800 de lazi si de doua ori pe an muti rame de puiet in cele 400 cu care efectiv se face pastoralu,prefer sa plec cu 400 cu cate 2 matci,si cat timp dureaza transvazarea puietului sa fac plaja.
va spun sincer e mai mare volum de munca cu 800 de lazi decat cu 400 fie ele si cu 2 sau 4 matci,timpul liber care ramane pot sa-l folosesc sa ma scarpin in oricare ureche si cu orice mana vreau.
dar pentru asta cam trebuie vorba d-tale sa ma dau peste cap in primavara cam pana-n salcam.
kamy

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 13:35

Eu va urez succes.Sunteti genul de om care nu aveti stare.Doriti sa faceti pasi inainte, sa optimizati ,sa ...incercati.Felicitari si din nou, succes!
Am o rugaminte totusi.Dupa ce incercati si veti renunta (sunt sigur) sa ne povestiti si noua.

Numai bine si iernare uscata.[/quote]
[quote][/quote]
am afirmat pe parcurs ca uneori concurez la incapatinare cu catarul,de incercat am incercat deja,am fost foarte multumit de rezultate sa renunt nu am niciun motiv decat pentru ca d-tale esti sigur ca asa trebuie sa fie?
toate cele bune!si va multumesc pt raspuns!
kamy

Mesajde Ioan Guist » 16 Feb 2012, 15:43

Da ,Sunt sigur.Deoarece si eu am taiat santuri in lazi pt diafragme.Si eu am avut 4 intr-o lada.Deci ?? Nu dau cu presupusul cum zici matale.
Asta nu inseamna ca dumneata nu o sa reusesti.Nicidecum.Eu, se poate sa fi gresit.Dar am afirmat ceea ce am stiut ...deschis , in ideea dezbaterii, din practica mea pe aceasta idee de lucru.
Succes!

Cat despre o oarecare doza de ...iritare din partea dumnitale, va rog sa recititi tot subiectul si o sa vedeti ca ati afirmat la un moment dat ca despartiti albina si sus in cat.Nimic rau ,dar o luam cu povestea de la capat.Lucky Stricke parca a fost in discutie atunci.Verificati.
Si mai aveti doua contraziceri sau reveniri pe idee.
Repet.Nimic rau.Sunt sigur ca prin practica o sa ajungeti la o concluzie.Buna.Cine incearca are o sansa.Cine nu...nu. Succes!

Pagina personala.La pagina personala fiecare scrie ce vrea .Date personale sau nu.Locatie sau nu.nr de stupi sau nu.Insa anumite sfaturi date de catre apicultori nu sunt universal valabile in toata tara.De aceea , rugamintea era una colegiala.Sa stim ce primavara aveti, ce sistem de lazi, etc etc.
Nu este obligatorie pagina personala.
Succes inca o data.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 21:27

Ioan Guist scrie:Da ,Sunt sigur.Deoarece si eu am taiat santuri in lazi pt diafragme.Si eu am avut 4 intr-o lada.Deci ?? Nu dau cu presupusul cum zici matale.
Asta nu inseamna ca dumneata nu o sa reusesti.Nicidecum.Eu, se poate sa fi gresit.Dar am afirmat ceea ce am stiut ...deschis , in ideea dezbaterii, din practica mea pe aceasta idee de lucru.
Succes!
Cat despre o oarecare doza de ...iritare din partea dumnitale, va rog sa recititi tot subiectul si o sa vedeti ca ati afirmat la un moment dat ca despartiti albina si sus in cat.Nimic rau ,dar o luam cu povestea de la capat.Lucky Stricke parca a fost in discutie atunci.Verificati.
Si mai aveti doua contraziceri sau reveniri pe idee.
Repet.Nimic rau.Sunt sigur ca prin practica o sa ajungeti la o concluzie.Buna.Cine incearca are o sansa.Cine nu...nu. Succes!

Pagina personala.La pagina personala fiecare scrie ce vrea .Date personale sau nu.Locatie sau nu.nr de stupi sau nu.Insa anumite sfaturi date de catre apicultori nu sunt universal valabile in toata tara.De aceea , rugamintea era una colegiala.Sa stim ce primavara aveti, ce sistem de lazi, etc etc.
Nu este obligatorie pagina personala.
Succes inca o data.

mi se parea mai cinstit sa spuneti asa de la inceput,chiar m-ar interesa ce nu v-a convenit de ati abaandonat ideea.daca d-voastra vi se pare iritare eu o consider legitima aparare,iar prin contradictie iese la iveala adevarul.
da am afirmat ca sant inchise ermetic dar una de alta fiecare poate urca in magazie prin gratia haneman.
va rog spuneti care sant contradictiile,nu ma supar daca am gresit imi cer scuze si raspund punctual la orice.
o seara buna!
kamy

Mesajde Ioan Guist » 16 Feb 2012, 21:46

Numai bine.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde gabi bee » 16 Feb 2012, 21:47

domnule kamy , a-ti incercat si diafragme etanse prevazute cu o portiune de plasa pe mijoc ? daca da , a-ti observat vreun avantaj sau dezavantaj in folosirea lor , in ceea ce priveste comportamentul albinelor ? numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 22:12

gabi bee scrie:domnule kamy , a-ti incercat si diafragme etanse prevazute cu o portiune de plasa pe mijoc ? daca da , a-ti observat vreun avantaj sau dezavantaj in folosirea lor , in ceea ce priveste comportamentul albinelor ? numai bine ! :P

n-am incercat diafragme cu sita,mie mi se pare ca ar fi ca si cum as dormi cu nevasta-mea in pat o perdea si ar fi soacra dincolo,in 2001 am incercat altceva 2 matci in cuib separate cu diafragma de pfl si sus magazie comuna,am constatat ca nu prea le-a placut doar una singura(lada)a avut magazia plina celelalte parca nu le convenea,dar s-ar putea sa ma insel.rezultate mai bune am optinut abia anul trecut cand am delimitat si magazia sa nu comunice una cu alta.
in 2001 am primit haneman de 10 rame si pana la 12 am puc un podisor subtire,si deasupra podisorului nu prea aveau pohta sa bage miere,dar a fost si un an slab de ciocolata!
o seara buna!
kamy

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 22:12

[quote="gabi bee"]domnule kamy , a-ti incercat si diafragme etanse prevazute cu o portiune de plasa pe mijoc ? daca da , a-ti observat
kamy

Mesajde gabi bee » 16 Feb 2012, 22:34

eu acum am cativa la iernat , doi in lada verticala , cu diafragma cu sita pe mijoc pt a se face trecerea de caldura mai bine si pt a fi mirosurile uniformizate cand o sa ridic o matca si o sa unific restul ! voi vedea in primavara cum se vor dezvolta !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde kamy » 16 Feb 2012, 23:06

gabi bee scrie:eu acum am cativa la iernat , doi in lada verticala , cu diafragma cu sita pe mijoc pt a se face trecerea de caldura mai bine si pt a fi mirosurile uniformizate cand o sa ridic o matca si o sa unific restul ! voi vedea in primavara cum se vor dezvolta !

faceti o proba cu haneman intre corpuri si lasati ambele matci cu conditia daca avati caturi mici s-aveti musai 2 sau un mic esperiment 1 asa si 1 asa astept concluziile dvs!
noapte buna!
kamy

Mesajde vicpo » 17 Feb 2012, 09:02

kamy scrie:
gabi bee scrie:eu acum am cativa la iernat , doi in lada verticala , cu diafragma cu sita pe mijoc pt a se face trecerea de caldura mai bine si pt a fi mirosurile uniformizate cand o sa ridic o matca si o sa unific restul ! voi vedea in primavara cum se vor dezvolta !

faceti o proba cu haneman intre corpuri si lasati ambele matci cu conditia daca avati caturi mici s-aveti musai 2 sau un mic esperiment 1 asa si 1 asa astept concluziile dvs!
noapte buna!

asa am facut in primul an 6+6 gratie haneman cat peste recolta buna dar din 7 astfel de exemplere doar in 3 am mai gasit ambele matci in august in ceilalti 4 doar una nu am renuntat la idee pt ca am fost satisfacut de recolta dar acum fie iau o matca in momentul cind am 11-12 rame puiet fie sapar si catul
vicpo

Mesajde peterneamt » 17 Feb 2012, 09:42

Acum >30 de ani un francez (nu ii mai stiu numele ) a venit cu metoda : stup 16 rame dadant 1/1 separat prin haneman vertical (8 si 8 rame fiecare cu matca lui ) + gratie orizontala haneman si caturi comune de 1/2 si sustinea ca dau productii de peste 150 kg. Eu tinerel credeam ca tot ce zboara se maninca si am incercato.
Rezultatul =roire in timpul salcimului, +4 oameni la incarcare si descarcare ,+ agresivitate marita,+ furtisag in August la cel slab (niciodata nu ramineau la aceias putere ) + productie anuala sub media celor doi.Apoi cind am mers pe varianta clasica si am fi folosit unul ca familie furnizoare (ajutatoare ) de puiet capacit si albine, rezultatele au fost mult mai bune. ;)
ps. Loc de dat cu capul e pentru toata lumea, idea e sa nu ii invatam pe altii sa faca greselile noastre. :D
peterneamt

Mesajde kamy » 17 Feb 2012, 10:04

vicpo scrie:
kamy scrie:

noapte buna!

asa am facut in primul an 6+6 gratie haneman cat peste recolta buna dar din 7 astfel de exemplere doar in 3 am mai gasit ambele matci in august in ceilalti 4 doar una nu am renuntat la idee pt ca am fost satisfacut de recolta dar acum fie iau o matca in momentul cind am 11-12 rame puiet fie sapar si catul

si eu am mers fara sa separ catul si n-am fost multumit de rezultate,dar in momentul in care l-am separat s-a schimbat macazu.cei ce vor sa-ncerce le recomand sa faca experimental pe o lada cu o singura matca si una cu 2 matci aceleasi conditii aceeasi cantitate de hrana si la toamna tragem linie.
DAR repet nu matci batrane sau din botci de roire,si musai separat si catul,si sel mai important nu aveti ce cauta in cuib chiar daca e blocat cu miere stiu albinele ce trebuie sa faca,impotriva roirii se poate pune haneman la urdinis si lucratoarea sa zboare prin magazie ca sa nu fie obligata sa treaca prin haneman cu gusa plina.
~daca te gandesti la albine si le dai sa gandesc si ele la tine si-ti dau
daca esti un zgarcit te gandesti doar la tine si le iei,nu-ti mai dau si ele trebuie sa traiasca~
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE