Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 11:38

Inca o treaba mai zic, selectia naturala se manifesta oricand in cursul unui an..si atunci cand o matca desi e tanara primavara nu ponteaza calumea si colonia se dezvolta greu, cand apar predispozitii la puiet varos desi si aici sunt de vina factorii favorizanti mai mult decat genetica, cand o colonie roieste excesiv si are un instinct de roire atat de pronuntat incat ceea ce ramane in lada e mai nimic, atunci cand ponta incepe prea devreme siprea in forta si desi au 20 de kg de miere le consuma pe toate si se duce dracu` chiar inainte de primele zile de primavara, cand colonia in toamna desi ar trebui sa ponteze cu grija si sa-si asigure rezerve de iernare ea nu are fir de miere fata de ceilalti stupi tinuti in aceleasi conditii reusesc sa isi asigure rezerve suficiente, atunci cand produce albina in prostie in sezon fara ca sa acumuleze rezerve si tot asa...aia e tot selectie naturala si..inca o idee...
Logica asta mi se pare gresita si anume ca sa spunem ca 25% dintre stupi nu sunt genetic valorosi si ar trebui sa crape intr-o iarna, deci sa zicem...eu nu cred in procentul asta, de ce tii sa expui la aceleasi conditii si pe cele 75% bune, care in hala ar ierna infinit mai bine cu costuri reduse la tine in buzunar, mai mult puiet cu mai putina hrana si cu uzura mai mica...astea toate se traduc in BANI cash...eu spre deosebire de multi apicultori am trait efectiv de pe urma albinei ani de zile exploatand 50-60 de colonii EFICIENT, iti dai seama daca aveam 200-300...sa vezi acolo eficienta tata.
La momentul asta concluzia mea este ca o investitie pentru viitor, pentru eficientizare, pt bani in plus in buzunar este hala pt iernare, chiar daca bagi 10000E in ea, banii se scot foarte repede in cateva sezoane cu 250-300 de stupi iernati...mai zic odata, in afara de hala mai e ideea de a ierna in hala sa nu uitam de iernarea pe MIERE excusiv si iernarea intr-un stup cimat stabile ceva cam cum ar fi LAYENS...ca sa ai succes in apicultura nu tre sa asiguri doar respectarea catorva factori care influienteaza colonia, ci a TUTUROR factorilor, pt ca degeaba ai hrana multa daca n-ai tratat, degeaba ai populatie, daca n-ai papa, degeaba ai 6 rame la iernat daca ai o matca pe duca, degeaba ai 20 de kg daca ghemul se formeaza aiurea si moare cu doar jumate din cantitatea de hrana consumata, degeaba , degeaba, degeaba....
Toti factorii trebuie influientati pozitiv de catre noi, de la iernare, la dezvoltare de primavara, la exploatare eficienta si cumpatata, tratament, asigurarea hranei de iernare, asigurarea unui spatiu de iernare care sa corespunda conditiilor naturale de iernare, accesul la ultima celula de hrana pe tot parcursul iernarii...ma rog, pt unii poate vorbesc fara inteles.
Mai bine-mi pastrez ideea pt mine si pt inca cativa colegi cu care colaborez strans pe teme de astea.
Inca o treaba, Topy ...greseala nu e genetica albinei ca s-au format ghemele asa, ci a ta..te minti frumos daca chiar crezi asta, tu cand ai observat treaba aia trebuia pur si implu sa reorganizezi...ghemele nu s-au format acum si nici in decembrie...mult inainte cand aveai posibilitatea sa intervii, nu e de vina albina.
Albinele au un comportament de foarte multe ori altfel decat ne-am dori, asta nu inseamna ca nu e pregatita genetic....da, poti sa spui altfel, ca nu e pregatita genetic sa faca CE VREM NOI...asta e altceva, si daca ai stat printre albine suficient stii ca sunt comportamente ale albinelor care sfideaza orice logica si orice idee invatata de noi din carti, comportament inexplicabil...pentru noi!!
BUNKA

Mesajde topy » 22 Feb 2012, 11:45

BUNKA scrie:Pai de ce spui tu chestia asta cu moftul...ai senzatia ca in tara sunt doar oameni cu 30 de stupi?
Sunt multi care au 200, 300, 400...si multi care au 70-100 si care anul urmator pot avea 200, si lor, astora multi le-ar folosi, asta unu la mana...doi la mana eu nu incerc sa conving, discut cu argument, si imi proiectez mie o directie ca sa ma intelegi.
Prefer sa bag 400mil intr-o hala in care mai fac si tamplarie si altele si sa am 100 de stupi si sa o fac in ideea ca in cativa ani, da...as putea sa am 3-400.
Eu o sa lipsesc pana Dumineca..ma duc sa dau zapada!
Mai vorbim!

asa am gandit si eu candva.aveam 16 stupi si am cumparat vagon de 36.(in speranta ca anul urmator o sa il umplu).am inchiriat camion ca sa duc vagonul.ce era daca de banii dati pe vagon cumparam albina si puneam 50 de stupi in lada camionului?????a fost o greseala enorma care m-a tinut in loc vreo 2-3 ani.atunci nu erau forumuri nu aveai de unde sa vezi ce fac altii.fiecare face cum crede dar daca majoritatea din aceia care au sute nu fac hala ...poate insemna multe.nici eu nu incerc sa conving.o consider o discutie foarte constructiva si cu ani in urma as fi dat orice ca sa pot sa ma folosesc de astfel de discutii.eu o spun din prostiile mele facute in timp .in plus daca iernezi in hala, iarna nu poti face tamplarie.e zgomot.ti-o spune stan patitul.am o casa cu doua camere batraneasca.am bagat vreo 70 de roi intr-o camera.in camera cealalta aveam atelier.nu cu circular.doar bateam cuie si altele.am pierdut majoritatea roilor.trebuie liniste.in paralel am avut cativa roi afara cu fund de sita.erau 2 rame de musca.aia nu au avut probleme.....

cine din cei cu sute de stupi ia la mana fiecare capac si podisor ca sa vada unde s-a amplasat cuibul undeva in octombrie noiembrie.eu nu am facut asta niciodata si nu o sa o fac. la conditii egale de intretinere consider ca stupii trebuie sa se comporte asemanator.
Ultima oară modificat de topy pe 22 Feb 2012, 11:57, modificat 1 dată în total.
topy

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 11:54

teinegru64 scrie:
BUNKA scrie:Nu, parerea mea este c asta cu selectia naturala e o prostie...o scuza pentru pierderile noastre din cuza ca, ori :

Daca e parerea ta ...asta e .Parerea mea e ca peste cinci ani vei fi ferm convins ca stupul prof Ursu e cel mai bun :lol:
Si acum serios...Layens-ul tau nu va raspunde la visele tale .Sfatul meu ...mergi pe ME.

Faci misto de mine Teiule.. :lol: , adica imi sugerezi ca eram soto convins nu demult ca ME e foarte bun si acu`..poc , m-am sucit...pai de aia nu mi-am facut 300, ca sa ma pot suci fara sa ma coste mult, cand trag concluziile care imi sunt suficiente sa o pot vira usor 8-)
Mai bine 7 ani de experiment si 20 de ani de mers in plin, decat 27 de ani de mediocritate.
Ursu...ce sa zic, m-a amuzat copios stupul ala al lui, cu matcuta crescuta in buzunaras :lol: ..asta nu stie de gratie, de corpuri, de volume de spatiu necesar pontei, de multe, nu despic firu`n patru ca e mult de vb...oricum m-a amuzat stupul lui brevetat!
Eu zic ca peste 5 ani o sa am 70-80% din stupi Layens, oricum bag in lucru 100 de bucati imediat ce o sa fac rost de materiale.
Mai raman cu vreo 30 de ME si mai am 80 de corpuri dadant pe care nu le dau ca-s tratate bine, si o sa depozitez niste familii de vanzare pe dadant pt cine va dori. O sa am hala peste 5 ani cu siguranta.
Layensul e perfect pt ceea ce gandesc eu..apropos e un layens mai deosebit, rama mai lunga decat stasul...daca stii supul pus la vanzare de Alexei..
12 rame, cat spatiu de ponta e acolo, cate matci se pot tine acolo pe alea 12 rame??? Cum le separ, si ce tin deasupra?? cum fac roii pe rama dadant??
Stupul cu doua matci, demaree, toate amestecate...nici un raspuns concret nu dau...insa le am pe toate aici sus la mansarda :mrgreen:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 12:02

Clar ca nu merge Topy sa faci si iernare si tamplarie..I meen..hellow!!..logic, am spus doar asa ca am nu unul ci doua motive pt care ma gandesc la hala indiferent ce voi hotara sa fac cu ea la un moment dat!
..de ce vreau teren 1 Ha, poate pt ca langa hala de iernare pe acolo pe undeva va fi hala pt tamplarie...ma intelegi, tre sa fie spatiu de joaca!
In regie proprie se poate face mai ieftin, si mie-mi place mestereala!
BUNKA

Mesajde topy » 22 Feb 2012, 12:06

BUNKA scrie:Clar ca nu merge Topy sa faci si iernare si tamplarie..I meen..hellow!!..logic, am spus doar asa ca am nu unul ci doua motive pt care ma gandesc la hala indiferent ce voi hotara sa fac cu ea la un moment dat!
..de ce vreau teren 1 Ha, poate pt ca langa hala de iernare pe acolo pe undeva va fi hala pt tamplarie...ma intelegi, tre sa fie spatiu de joaca!
In regie proprie se poate face mai ieftin, si mie-mi place mestereala!

asa da .eu intelegeam la un loc.
topy

Mesajde teinegru64 » 22 Feb 2012, 12:07

topy scrie:t.

Daca un cal are piciorul rupt stapanul il impusca.....oare o face pentru ca e crud....noi nu putem vedea acel picior rupt intr-o familie de albine.....dar iarna il vede.
Buna comparatie.
Incerc sa completez...extinzind la o stupina.In primul an de selectie...calul are toate piciorele rupte.Anul 2...trei piciore rupte.Anii 3-4...ceva entorse rezolvate cu un glont.Si ,vine anul cinci an in care putem zburda toata iarna...pana in Forida sa mirosim o floare de portocal. Si calul nostru nu maninca jaratec ci vreo 15-16 kg de miere.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde teinegru64 » 22 Feb 2012, 12:07

dubla......sterge
Ultima oară modificat de teinegru64 pe 22 Feb 2012, 12:09, modificat 1 dată în total.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde valy55 » 22 Feb 2012, 12:07

selectia naturala este valabila fara interventia omului .Daca omul lasa toamna familia fara miere ,daca nu a aranjat corect ramele pt. iernare daca in sezon luat pt. roi prea multe rame cu albina si puiet etc mai poti spune ca actioneaza slectia naturala?
valy55

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 12:10

Iar vorbesc prea mult si borasc tot ce gandesc..nu-i neaparat un lucru bun..ia zi Teiule, ce parere ai despre iernarea roilor la cei de la frencbeefarm, si la formarea lor si la exploatarea lor in sezon...cam cum ar arata intr-un layens treaba??.. 6 rame Layens si 6 rame layens, diafragma..spatiu de ponta cat e pe rama aia cu 44/27cm lumina interioara a ramei, cte celule, cate sunt suficiente unei matci?? merge pusa gratie peste?? se poate face miere sus?? cat ponteaza 2 matci pe 12 rame layens?? cand produci cea de a doua matca, si cat timp o tii?? cum faci roiul pe rama dadant 8 la numar cu gaza si puiet?? merge sau nu sa faci asta??
Daca faci un ""roi" pe 8 rame de gaza si puiet, mai iei miere?? daca iei miere mai faci roi?? cum rezolvi roitul?? merge demaree pe tipul ala de lada??
Poti sa faci roiuri de vanzare pe MER, ME si Dadant 1/1???
Hmmm...oare care or fi raspunsurile??
BUNKA

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 12:14

valy55 scrie:selectia naturala este valabila fara interventia omului .Daca omul lasa toamna familia fara miere ,daca nu a aranjat corect ramele pt. iernare daca in sezon luat pt. roi prea multe rame cu albina si puiet etc mai poti spune ca actioneaza slectia naturala?

EE..asta voiam sa aud!!
Corect frate, sunt doar greseli de ale nostre, pe care cautam sa nu le asumam, dam vina pe selectia naturala.
Noi nu tre sa tindem spre lasarea albinelor la voia intamplarii..ar fi o greseala!
BUNKA

Mesajde topy » 22 Feb 2012, 12:21

BUNKA scrie:
valy55 scrie:selectia naturala este valabila fara interventia omului .Daca omul lasa toamna familia fara miere ,daca nu a aranjat corect ramele pt. iernare daca in sezon luat pt. roi prea multe rame cu albina si puiet etc mai poti spune ca actioneaza slectia naturala?

EE..asta voiam sa aud!!
Corect frate, sunt doar greseli de ale nostre, pe care cautam sa nu le asumam, dam vina pe selectia naturala.
Noi nu tre sa tindem spre lasarea albinelor la voia intamplarii..ar fi o greseala!

dar cand iei din stup doar surplusul.cand iernezi pe miere cand aranjezi ramele in acelasi fel la toata stupina si unul din 100 face altfel decat ceilalti atunci unde ai gresit?
topy

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 12:26

Daca punem cap la cap experienta altora, moduri de lucru, tipuri de lazi o sa vedem ca tabloul per ansamblu este foarte complex, treaba asta nu se rezolva decat imbinand toate aceste concluzii si incercand sa aflam un raspuns...cum anume este cel mai eficient sa intretii o colonie de albine, ce tip de lada se preteaza cel mai bine si la exploatarea in sezon, si la iernare?
Nu vreau sa ajung la o metoda buna dupa care sa stau la plaja in Honolulu in timp ce albina ierneaza, nicicum...vreu sa muncesc la fel de mult in continuare dar cu o mult mai mare eficienta ECONOMICA.
Pot sa spun ca am tras niste concluzii importante pt mine in ultimii ani..care o sa-mi foloseasca enorm, cu costuri, cu sacrificii, ce ramane si este cel mai important este experienta personala nu discutiile pe forum, si nici idei din carti neverificate practic.
BUNKA

Mesajde topy » 22 Feb 2012, 12:33

teinegru64 scrie:
topy scrie:t.

Daca un cal are piciorul rupt stapanul il impusca.....oare o face pentru ca e crud....noi nu putem vedea acel picior rupt intr-o familie de albine.....dar iarna il vede.
Buna comparatie.
Incerc sa completez...extinzind la o stupina.In primul an de selectie...calul are toate piciorele rupte.Anul 2...trei piciore rupte.Anii 3-4...ceva entorse rezolvate cu un glont.Si ,vine anul cinci an in care putem zburda toata iarna...pana in Forida sa mirosim o floare de portocal. Si calul nostru nu maninca jaratec ci vreo 15-16 kg de miere.

e spus pe romaneste.perfect de acord.treaba noastra e sa lasam acele 15-16 kg de miere.....
topy

Mesajde alt stupar » 22 Feb 2012, 12:41

hei Bunka, ti-as aminti ca atunci cand te opresti din visare ar trebui sa iei multe-n calcul... dar tie nu-ti place sa ti se dea sfaturi ;)
totusi, unul tot ti-l scriu: cand se va inchide robinetul... nu-ti va mai arde de experimente. Pe propiile picioare e mai ...altfel
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 12:42

""dar cand iei din stup doar surplusul.cand iernezi pe miere cand aranjezi ramele in acelasi fel la toata stupina si unul din 100 face altfel decat ceilalti atunci unde ai gresit?""

Pai ce anume face altfel decat ceilalti, ca sa pot comenta trebuie sa spui care anume este situatia, ce face el diferit daca are o matca ok, daca are 20 kg de miere, si daca e strans??
Consuma mai mult? de ce? ponteaza mai mult? de ce? ponteaza prea devreme in ianuarie? de ce? (temperatura, mediu) ce face el diferit de ceilalti?..oare nu exista niste cauze, niste factori declansatori, care coroborat cu o anume predispozitie duce la o siotuatie diferita?
E genetica de vina sau felul cum am intervenit noi?
Stii, stupii nu vor fi lucrati niciodata toti la fel pt ca, timpii in apicultura cand se executa o operatie sunt ai dracu`de importanti si influienteaza in modul cel mai direct dezvoltarea ulterioara si parcursul coloniei...de aia e greu sa dai vina pe genetica, si mai degraba dai vina pe tine ca oricat te-ai chinui, nu-i poti trata pe toti la fel si exact in acelasi moment.
Daca ai da la toti aceeasi cantitate de hrana, in acelasi timp, daca ai extrage la toti in acelasi timp, daca ar avea toti matci perfecte, daca ar avea toti acelasi consum, aceeasi ponta, daca daca daca....doar atunci diferentele pot fi puse pe seama geneticii.
Altfel ne amagim sau cautam scuza asta instinctiv fara sa ne dam seama...e cel mai simplu sa zici, aia a fost diferita, a avut ea ceva!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 22 Feb 2012, 12:53

hei Bunka, ti-as aminti ca atunci cand te opresti din visare ar trebui sa iei multe-n calcul... dar tie nu-ti place sa ti se dea sfaturi ;)
totusi, unul tot ti-l scriu: cand se va inchide robinetul... nu-ti va mai arde de experimente. Pe propiile picioare emai ...altfel

eu nu visez, poti sa zici ca proiectez..ce anume trebuie luat in calcul si nu am luat? De unde stii ca nu imi place sa mi se dea sfaturi, o afirmatie gratuita!
Pai care robinet frateee...eu nu iau bani de la nimeni decat pe munca mea, robinetul pot sa mi-l inchid singur, sau sa-i dau drumul tot singur..tu faci la fel nu??
Stiu cum e pe propriile picioare, stau pe ele de mult tare, de pe la 18 ani...e cam tarziu sa ma invete cineva sa stau copacel!!
Uneori rezultatul unui experiment, o simpla idee poate sa valoreze enorm, daca esti detinatorul acelui experiment te-ai scos, si nu tre sa-ti mai pui intrebarea, ce se intampla daca?? ..pt ca tu stii deja din experienta ta personala!!
Cand se aduna un numar suficient de chestii experimentate si concluzii trase dintre care unele "briliante"ca sa zic asa...poi atunci se cheama ca stapanesti un domeniu. Eu asta vreau sa-l stapanesc, dar nu oricum, nu la ghici, ci exact asa cu mana de FIER!
E modul; meu de a vedea lucrurile, fiecare e liber sa gandeasca in felul lui...n-o sa-mi schimbe starea mea interioara, nici Pupe, nici AltStupar, nici altcineva pt ca lucrurile astea ma definesc pe mine, asta sunt..E ca si cum ti-as zice tie nu mai gandi asa, ci gandeste ca...Cristian Tudor Popescu...n-o sa poti, este...pt ca tu esti tu, si el e el.
E atat de simplu!
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE