Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mortalitate familii albine iarna 2011 - 2012

Mesajde proapis13 » 22 Feb 2012, 23:58

gabi bee scrie:ce ar fi mai periculos pt albine de acum incolo , lipsa unui zbor de curatire in urmatoarele 2 saptamani sau riscul ramanerii familiilor fara mancare ?

Oricum roii nu mai au mincare de mult,mincarea lor e turta
Pe care l-a mincat scorbura si a dat turta proteica :shock: sta cu morcovul pina la primul zbor
Pina la salca capreasca,turta-i la putere :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde B-father » 23 Feb 2012, 00:03

La mine deocamdata nici o pierdere.
Am avut zbor de curatire destul de frumos in fiecare zi incepand de duminica dar mai ales azi.
Era nevoie rau de tot ca au consumat deja 1 kg de apifonda de familie si erau pline.
B-father

Mesajde silviu b » 23 Feb 2012, 00:12

Am pierdut si eu cu regret cea mai puternica familie ,avand in toamna 7 rame pline cu miere si albina ful ,am complectat pe 15 ianuarie cu o turta ,si acum nu mai avea pic de mancare.
silviu b

Mesajde vicpo » 23 Feb 2012, 08:31

proapis13 scrie:
gabi bee scrie:ce ar fi mai periculos pt albine de acum incolo , lipsa unui zbor de curatire in urmatoarele 2 saptamani sau riscul ramanerii familiilor fara mancare ?

Oricum roii nu mai au mincare de mult,mincarea lor e turta
Pe care l-a mincat scorbura si a dat turta proteica :shock: sta cu morcovul pina la primul zbor
Pina la salca capreasca,turta-i la putere :!:

am dat turta proteica inca din 3 februarie si dorm mai linistit decat dv, putea sa nu zboare pina in 15 martie, nu stiu nici nu inteleg de unde idea asta de a nu stimula proteic pina in zbor de curatire cind majoritatea manualelor apicole spun ca tre bagata aceasta hrana in prima decada a lui februarie .Chestea cu incarcarea intestinului din cauza turtei proteice o gasesc numai pe forum ps sint curios cu ce va creste albina puietul existent fara proteina ,probabil cu propiul ei corp gras
vicpo

Mesajde sorin_horezu » 23 Feb 2012, 09:01

Dar albina care traia in scorbura de unde crestea puiet in perioada asta???? Din pastura culeasa anul trecut peste care e miere. Asta daca ar ramane in stupi nu cred ca ar fi probleme cu hrana proteica acum. Noi trebuie sa ne uitam la ele sa invatam cum traiesc si cum au trait de milioane de ani. Nu cred ca trebuie sa invatam noi albina cum sa traiasca ... asta daca ii asiguram anumite conditii(miere de anul trecut).
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde vicpo » 23 Feb 2012, 11:17

de acord cu tine sorin albina stie sa se organizeze nu mai ca noi nu le avem in scorburi ci in stupi, noi vrem sa fie dezvoltata la maxim in x perioada si pt asta tre intervenit si cred de asemenea ca anul asta albinele din multe scorburi nu prea au cu ce creste puietul datorita seceteidin vara .Am spus si repet am pus pastura in primele zile ale lui februarie a venit gerul a ouat matca si acum sint bine mersi si cu zbor de curatire (care putea sa mai intirzie ca nu era nici o problema)si ieri se vedeau si albine eclozionate de curind deci ...toate premizele unei dezvoltari bune.
vicpo

Mesajde proapis13 » 23 Feb 2012, 17:19

vicpo scrie: 1. nu stiu nici nu inteleg de unde idea asta de a nu stimula proteic pina in zbor de curatire cind majoritatea manualelor apicole spun ca tre bagata aceasta hrana in prima decada a lui februarie .
2.ps sint curios cu ce va creste albina puietul existent fara proteina ,probabil cu propiul ei corp gras

1.A.Malaiu - Stuparitul - pag 86
....turtitele cu amestec de polen pot fi administrate paralel cu turtitele de serbet......
.....Administrarea hranei suplimentare proteice se v-a face in conditiile executarii zborurilor de curatenie..... :!: :shock:
2.Cind nu exista pastura suficienta in stup si regina a intrecut masura cu ponta
proteina necesara cresterii puietului se face din corpul gras al albinei aceasta ducind
la imbatrinirea prematura a albinelor si extenuarea lor,plus ca viitoarea albina v-a fi debila
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde andrei_calinescu » 23 Feb 2012, 17:53

vicpo scrie:de acord cu tine sorin albina stie sa se organizeze nu mai ca noi nu le avem in scorburi ci in stupi, noi vrem sa fie dezvoltata la maxim in x perioada si pt asta tre intervenit si cred de asemenea ca anul asta albinele din multe scorburi nu prea au cu ce creste puietul datorita seceteidin vara .Am spus si repet am pus pastura in primele zile ale lui februarie a venit gerul a ouat matca si acum sint bine mersi si cu zbor de curatire (care putea sa mai intirzie ca nu era nici o problema)si ieri se vedeau si albine eclozionate de curind deci ...toate premizele unei dezvoltari bune.

Vicpo, tu in ce zona ai stupii?
Cand apare primul polen in zona ta?
In functie de asta discutam de parametri ideali de dezvoltare ai coloniei.
Cand or incepe temperaturi diurne intre 14-20grade si dupa o 5 zile de cules vartos de polen, razi coroanele din 2-3 Rame din cuib. Ai sa vezi la propriu explozia familiei. Ce castigi atunci nu vei castiga nicicand prin stimularile astea care nu fac decat sa uzurpe albina obosita dupa iarna.
Acuma trebuie doar protejata, si asa mai au saracele maxim 1 luna jumate de trait.
Si am mai spus-o, din observatiile mele intre aici si Romania zona sud e intre 3 -4 saptamani.
Nu poti generaliza ce scrie intr-o carte de la an la an. Sunt nuante.
De 5 zile in sudul Frantei unde sunt eu au inflorit migdalii. De trei zile chiar tare, azi sunt 20 de grade. Le lasam sa culeaga inca, sunt ca turbatele. Dupa ce or sa puna un pic de "muschi" pe ele, dupa aia incepem sa bagam lichide dulci.
andrei_calinescu

Mesajde proapis13 » 23 Feb 2012, 19:06

andrei_calinescu scrie:Cand or incepe temperaturi diurne intre 14-20grade si dupa o 5 zile de cules vartos de polen, razi coroanele din 2-3 Rame din cuib. Ai sa vezi la propriu explozia familiei. .

Se vede ca faceti acolo treaba ca la carte
Albina in 6 zile de hrana proteica isi reface toate fortele pierdute peste iarna
la cele batrine deschinzandu-se glandele ceriere si fortindu-le totodata secretia de laptisor de matca.
In aceste conditii regina fiind stimulata si hranita cu laptisor de matca din belsug da drumul la litraliera din coada.
Daca dupa 5 zile de polen vii cu o descapacire a ramelor Metoda Calinescu
coroborata cu un sirop facut ca la carte in alte 6 zile ai parte de 4-5 rame de puiet ouata din leatz in leatz. :shock:
Restul sunt generalitati ce nu se pot aplica de la o zona la alta din varii motive
proapis13

Mesajde paul » 23 Feb 2012, 19:34

"proapis13"
Daca dupa 5 zile de polen vii cu o descapacire a ramelor Metoda Calinescu
coroborata cu un sirop facut ca la carte in alte 6 zile ai parte de 4-5 rame de puiet ouata din leatz in leatz. :shock:

Si tot asa din 6 in 6 zile ... :shock:
Care va plangeti ca nu aveti albine pentru marele cules ... de papadie ??? :shock: :lol:
Proapis ... M-AI TERMINAT !!! :lol:
Asta era buna la ... sa rada si neuronu' tau ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde andrei_calinescu » 23 Feb 2012, 20:00

Paulica,

E prea des din 6 in 6 zile.
Noi la Romanica nu avem regularitatea climei de aici.
Graba poate provoca stagnare, puiet varos, probleme.
Socoteste totul pe o familie care dupa restrangerea din primavara ramane pe 5 rame bine acoperite cu albine. In prima interventie ii razi trioletul(cele 3 rame din mijloc).
Ideal e sa faci a doua interventie dupa ce a eclozionat generatia anterioara de puiet. Logic nu? Altfel cine acopera ramele? Caci albina pica in martie.
Adica cam dupa 15 zile.
Interventia consta in descapacirea a inca 2 rame cu coroane mari. Ai trecut pe 7 rame.
Din nou dupa 15 zile aduci rame cu aceleasi coroane. Esti pe 9 rame.
Un fagure artificial si esti pe 10.
Acum ca sa definim o metoda standardizata avem nevoie de un calendar.
Presupunem ca incepem prima interventie la 15 martie(functie de clima) si mai ales aportul natural de polen(el e barometrul).
A doua interventie 30 martie - trecere pe 7 rame.
A treia interventie 15 aprilie - 9 rame.
Fagure artificial inainte de rapita.

In aceasta metoda nu faci dezvoltare decat dupa ce eclozioneaza generatia anterioara de puiet.
Daca lucrezi cu familii ajutatoare sau ajuti cu puiet, te poti rezuma numai la 2 interventii.

Bineinteles ca metoda variaza de la an la an in functie de culesul de polen.
Se mai pot castiga cateva zile la dezvoltare daca le duci in rapita dupa ce nu mai ai risc de stropiri, si daca in timpul asta le tii pe o vatra cu polen(pomi fructiferi) care infloresc in zona colinara in romania in acelasi timp cu rapita(aproximativ 20 aprile).

Ca observatie, va fi dificil de practicat anul asta incepand cu 15 marite. Chiar imposibil.
Deci moderatie moderatie moderatie
Ultima oară modificat de andrei_calinescu pe 23 Feb 2012, 20:05, modificat 1 dată în total.
andrei_calinescu

Mesajde vicpo » 23 Feb 2012, 20:04

andrei anul trecut au cules polen pe 23 si 24 februarie anul asta daca m-ai tine 3-4 zile temperaturile astea alunul plesneste am mai spus n-am pastura sa pun la toti dar la cei la care pun nu mai sint prinsi din urma de ceilalti indiferent ce le-asi face.AM ani de cind hranesc astfel daca nu ar fi rezultate ...abandonam de mult
vicpo

Mesajde paul » 23 Feb 2012, 20:06

Andrei ... am inteles metoda trioletului postata de tine pe alt topic . Am s-o pun in practica primavara asta ...
Acum ,ce spui tu ... suna ! Ce spune Proapis ... ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde vicpo » 23 Feb 2012, 20:09

proapis13 scrie:
vicpo scrie: 1. nu stiu nici nu inteleg de unde idea asta de a nu stimula proteic pina in zbor de curatire cind majoritatea manualelor apicole spun ca tre bagata aceasta hrana in prima decada a lui februarie .
2.ps sint curios cu ce va creste albina puietul existent fara proteina ,probabil cu propiul ei corp gras

1.A.Malaiu - Stuparitul - pag 86
....turtitele cu amestec de polen pot fi administrate paralel cu turtitele de serbet......
.....Administrarea hranei suplimentare proteice se v-a face in conditiile executarii zborurilor de curatenie..... :!: :shock:
2.Cind nu exista pastura suficienta in stup si regina a intrecut masura cu ponta
proteina necesara cresterii puietului se face din corpul gras al albinei aceasta ducind
la imbatrinirea prematura a albinelor si extenuarea lor,plus ca viitoarea albina v-a fi debila

pai vedeti dl proapis puctul 2 e destul de clar nu numai ca albina imbatrineste prematur dar si cea eclozata fara corp gras nu va fi viabila ,situatia se schimba radical daca va fi turta nu spun proteica pt ca nu folosesc decit pastura nici macar polen
vicpo

Mesajde andrei_calinescu » 23 Feb 2012, 20:13

Vicpo, eu nu contest.
Inca o data pot fi de acord cu tine si cu oricine.
Ideea mea insa la dezvoltare e alta decat datul cu taraita , miere dupa diafragma, etc.
Ideea mea e cat mai putine interventii in cuib, dar atunci cand sunt facute , sa marcheze un stadiu.
Acele stadii daca sunt respectate , asigura o evolutie constanta si continua. Si nu in ultimul rand confort apicultorului.

Treaba cu razuitul coroanelor in ritmul asta e si o "provocare" pentru colonie. Cine nu "creste" in viteza dorita, e exclus.
O colonie cu chef de treaba si matca buna trage repede acele coroane. Asta denota o anumita sinergie in colonia respectiva.
E daca vrei ca si testul igienic pe puiet cu o familie susha.

E doar un punct de vedere, bineinteles nu exhaustiv.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 23 Feb 2012, 20:18

Daca rememorez un pic, anul trecut in primavara devreme , Valter se ingrijora de puterea familiilor dupa iernat.
Dupa aceea i-a dus la salcie in salbaticia Dunarii. Stupii au recuperat perfect si cred ca a si cules la rapita.
Deci n-are rost sa dansam mai repede ca muzica.
Totul e in jurul sursei de polen.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR