Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: turta de zahar , miere si protofil

Mesajde cristi arad » 19 Feb 2012, 01:55

balasbebe scrie:Daca avem o parere buna sau rea trebuie sa o discutam.
Daca in amestecul pe la vreo 70 de grade punem mierea de 20 de grade, si in plus temperatura externa, nu va afecta calitatea mierii.
Am citit ca americanii incalzesc brusc mierea pana la 70 de grade dupa care la fel o racesc.

Sunt multi care amesteca mierea cu turta fierbinte dar ar trebui sa intelegem ca nu este prea bine din toate punctele de vedere.

Am facut o data turta de zahar pudra cu miere. Am amestecat deasupra unui vas cu apa calda. Nu am respectat reteta si s-a intarit foarte tare. In cazul acesta mierea se incalzeste doar usor si este foarte bine dupa ce o preparam.

In fiecare an turta este la putere. Am scris si o sa mai scriu. Salveaza de la moarte coloniile.

sunt fel si fel de pareri, nu totdeauna dispunem de zahar pudra - caz in care nici nu mai trebuie decat f putin incalzit amestecul, fiecare face turta cum doreste, important este sa lege bine si sa iasa cat mai fina
cristi arad

Re: stimularea cu turte .

Mesajde cristi arad » 20 Feb 2012, 15:27

lucky5strike scrie:Am unit topicurile!
Inainte de a deschide un topic nou, verificati sa nu fie unul deja dezbatut.
Nu abuzati de citate, fac firul discutiei greu de parcurs! Dau mult balast, ne lungim pe multe pagini, in loc sa avem informatie condensata.

*** La topic:

Nu supraincalziti mierea!

Folositi miere semicristalizata, ex. cea de rapita, sau miere decristalizata prin amestecare cu o lopatica de lemn (faneata, etc.) in turte.

Apoi, cu zahar pudra, faina de secara, etc. o scoateti la consistenta dorita.

n-am stiut unde mi-ai plasat subiectul , oricum nu m-ai anuntat , nu asa ar fi fair play???
cristi arad

Mesajde proapis13 » 20 Feb 2012, 20:13

[quote="cristi arad"...
1....oare apifonda nu se prepara la cald???;
2.....poate nici nu m-a interesat foarte, avand in vedere ca nu s-au inregistrat efecte negative vadite asupra albinei;
3....dar oare nu-i mai problematic daca moare albina de foame, ma repet eu n-am auzit de albine intoxicate cu miere fiarta de salcam.[/quote]
1.Apifonda se prepara la cald insa temperatura nu depaseste 70 grade
2.Ar trebui sa te intereseze
3.Ma repet pt ultima data mierea incalzita peste 36 grade isi pierde toate proprietatile nutritive

Invertirea zaharului are loc la 115 grade cind i se administreaza sarea de lamiie
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 20 Feb 2012, 20:25

Eu cu H.M.F.-ului sunt de acord ca este toxic, dupa cum arata studiile, dar totusi am si o mare dilema. Mosu sotiei mele, din "banatul stancos" cum zicea cineva, toata viata lui, din toamna pana in primavara, nu se apuca sa manace dimineata ( de fapt nu facea nimic), pana nu bea o tuica de zahar ars. Adica punea zaharul la caramelizat bine, si turna tuica peste el. Si fie iertat, a murit la 95 de ani. Sa inteleg, ca daca ar fi baut tuica asa, mai traia si azi ?
jenica67

Mesajde cristi arad » 21 Feb 2012, 22:48

proapis13 scrie:[quote="cristi arad"...
1....oare apifonda nu se prepara la cald???;
2.....poate nici nu m-a interesat foarte, avand in vedere ca nu s-au inregistrat efecte negative vadite asupra albinei;
3....dar oare nu-i mai problematic daca moare albina de foame, ma repet eu n-am auzit de albine intoxicate cu miere fiarta de salcam.

1.Apifonda se prepara la cald insa temperatura nu depaseste 70 grade
2.Ar trebui sa te intereseze
3.Ma repet pt ultima data mierea incalzita peste 36 grade isi pierde toate proprietatile nutritive

Invertirea zaharului are loc la 115 grade cind i se administreaza sarea de lamiie
salve :D[/quote]
de unde stii ca apifonda se prepara la 70 grade, ai reteta, dane-o si noua, ca asa din varful limbii putem specula multe, serbetul se prepara tot fierbinte si-l consuma albinele fara pierderi de efective din cauza prepararii lui, iar cu invertirea zaharului n-am inteles ce vrei sa zici; (- lamaia este mai eficienta ca sarea de lamaie si parca si mai tare); si la noi prin ardeal dupa cum zice jenica se face crampa - o bautura din palinca si zahar ars, si asa-i de buna... ;)
cristi arad

Mesajde proapis13 » 22 Feb 2012, 00:58

cristi arad scrie:asa din varful limbii putem specula multe, serbetul se prepara tot fierbinte si-l consuma albinele fara pierderi de efective din cauza prepararii lui, iar cu invertirea zaharului n-am inteles ce vrei sa zici; (- lamaia este mai eficienta ca sarea de lamaie si parca si mai tare); si la noi prin ardeal dupa cum zice jenica se face crampa - o bautura din palinca si zahar ars, si asa-i de buna... ;)

Eu unul am incercat sa te ajut cum pot
Nu sunt eu de vina ca tu nu citesti ce si unde trebuie
Metodele tale sunt din secolul si mileniul trecut si sunt perimate
La invertirea zaharului e mai buna sarea de lamaie adaugata cind si cat trebuie
Sa inteleg ca din cauza crampei nu ma fac inteles :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gabi bee » 22 Feb 2012, 12:26

ajutati-ma cu un sfat legat de administrarea turtelor ! am preparat o compozitie de turta proteica cu lapte praf , faina de soia si sirop invertit insa am gresit si in loc de sirop dens am pus sirop 1/1 si a iesit cam terci si chiar daca am pus si ceva malai nu mai pot sa aduc compozitia la consistenta unei turte !am vazut ca unii apicultori administreaza chiar sirop in pungi ! compozitia este de consistenta unei zmantane moi sau sau ca o miere moale , fluida ! pot sa o administrez asa la punga legata sa nu curga , fara sa o intep ? cand o sa gaureasca albinele punga o sa curga pe ele sau trag ele cate putin ?

ps. o s-o dau la albine dupa un zbor bun de curatire , nu acum , ca sa nu facem vreo confuzie ! mutumesc si numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde CORNEL V. » 22 Feb 2012, 13:32

Stai linistit Gabi,nu o sa curga , dar sa o legi bine sa nu rasufle pe la nodul ala care il faci
CORNEL V.

Mesajde janese » 22 Feb 2012, 13:39

gabi bee scrie:ajutati-ma cu un sfat legat de administrarea turtelor ! am preparat o compozitie de turta proteica cu lapte praf , faina de soia si sirop invertit insa am gresit si in loc de sirop dens am pus sirop 1/1 si a iesit cam terci si chiar daca am pus si ceva malai nu mai pot sa aduc compozitia la consistenta unei turte !am vazut ca unii apicultori administreaza chiar sirop in pungi ! compozitia este de consistenta unei zmantane moi sau sau ca o miere moale , fluida ! pot sa o administrez asa la punga legata sa nu curga , fara sa o intep ? cand o sa gaureasca albinele punga o sa curga pe ele sau trag ele cate putin ?

ps. o s-o dau la albine dupa un zbor bun de curatire , nu acum , ca sa nu facem vreo confuzie ! mutumesc si numai bine ! :P

baga ma niste zahar farin...3,5 ron jumatea
janese

Mesajde jenica67 » 22 Feb 2012, 15:05

gabi bee, vezi ca siropul 1/1, daca il ti in casa, se acreste.
jenica67

Mesajde gabi bee » 22 Feb 2012, 16:13

am incercat sa o dreg cu zahar macinat la rasnita si tot nu s-a inchegat si am pus destul de mult ! se acreste siropul 1/1 probabil daca este lasat in contact cu aerul dar daca este inchis in sticla sau turtele sunt inchise in pungi si nu patrunde aerul la ele , nu ar trebui sa se acreasca ! daca ziceti ca e ok in punga inchisa bine si nu curge peste albine , atunci asa o sa procedez ! mai este nevoie de intepat punga in cazul asta ? numai bine ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde jenica67 » 22 Feb 2012, 17:19

Eu am pus sirop in pungi si nu am intepat punga nici o data. Eu zic sa le lasi, ca se descurca ele si asa sigur nici nu o sa curga.
jenica67

Mesajde api_gxg » 24 Feb 2012, 19:09

Mai intii un salut respectuos tuturor utilizatorilor forumului. Sunt la inceput de activitate atat pe forum cat şi în stupărit. Apreciez ca foarte interesante si benefice discutiile de specialitate, mai ales pentru cei mai putim initiati, asa cum sunt si eu.
De aceea va rog sa va spuneti un punct de vedere si un sfat in legatură cu modul in care am procedat eu. Concret, in urma cu o saptamana am pus niste turte facute din 2 kg de miere de salcam si 4 kg şi ceva de zahar pudra macinat de mine. Amestecul l-am facut la rece, fara nicio incalzire sau fierbere sau alt ingredient. Credeti ca am procedat corect? Exista un risc in sensul ca amestecul nu este bine omogenizat sau mai trebuia ceva inclus? Mentionez ca am framantat compozitia ca pe aluatul de paine.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
api_gxg

Mesajde paul » 24 Feb 2012, 19:18

api_gxg ... daca nu erau prea moi ,eu zic ca e bine !
Am facut marti turtite din 0,5 kg miere de salcam ,1,5 kg. zahar pudra si 40 ml protofil si mi s-au parut cam moi !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde api_gxg » 24 Feb 2012, 19:46

Multumesc pentru incurajare Paul!
Dimpotriva, cred ca le-am facut cam dure. Spun asta pentru ca ieri am observat prin urdinis ca pe fundul stupului erau niste graunte mici. E posibil sa fie din cauza zaharului poate nu perfect maruntit, sau din cauza temperaturii de afara prea scazute? :?
api_gxg

Mesajde paul » 24 Feb 2012, 19:53

api_gxg ... daca zici ca ai macinat tu zaharul , este posibil ca acele mici grauncioare sa fi fost zahar macinat mai putin fin ! Am incercat si eu sa macin zahar si nu am fost multumit de textura ... Am cumparat zahar pudra care are textura foarte fina , chiar daca se pare ca ar contine si ... amidon alimentar !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA