Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde FLORINELU » 04 Mar 2012, 11:11

Octaviane,dupa umila mea parere nu ar trebui sa faci totul dupa cum iti spun unul si altul la piata sau la gara sau mai stiu eu pe unde.unii mai sant si rauvoitori,ti-o spun din proprie experienta.si am un pic.uite aici pe forum,unde la o problema primesti multe sfaturi care sant diferite unul de altul(ca de aia e forum).atunci tu trebuie sa alegi pe cel care crezi tu ca e bun si poate nici acela nu e bun.(cum se numeste asta?divagatie,sau cum?)
cu riscul de a-mi atrage din nou criticile colegilor de forum,iti spun ca eu nu as ierna cu folie peste podisor nici mort.se pare ca tu ai facut-o.
nu vreau sa ma laud,dar saptamana trecuta,traiau toti stupii cu care am intrat in iarna.
asta nu inseamna ca nu ma astept la surprize pana in aprilie.
mult noroc mai departe.
FLORINELU

Mesajde proapis13 » 04 Mar 2012, 14:33

FLORINELU scrie:....iti spun ca eu nu as ierna cu folie peste podisor nici mort.se pare ca tu ai facut-o....

Lamureste-ma si pe mine ce metoda e asta ca nu am auzit pina acum? :shock:
Eu iernez si folosesc folia sub podisor :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde FLORINELU » 04 Mar 2012, 15:42

scuze,m-am exprimat gresit in legatura cu pozitia foliei.
FLORINELU

Mesajde catalin.profiri » 04 Mar 2012, 18:57

si eu tot cu folie. sub capac. bunica la fel. din 50-52 n-o crapat nici unul pana acum.
domnul la care fac practica anul asta la fel are folie peste cuib. si nici acolo n-am vazut nici unu mort. si are 60.
... nu folia e problema...
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde stuparul2011 » 04 Mar 2012, 19:40

buna,
-pai eu am observat la control condensul,iar atunci era prea tarziu........
-la mine folia nu era direct pe podisor,era peste ceva material.\
-pai fiecare invata ce poate si ce crede ca i se potriveste mai bine de pe forum.
numai bine
stuparul2011

Mesajde genutzu » 04 Mar 2012, 20:10

Fratilor, daca nu ai fund antivaroua atunci folia ajuta la omorarea familiilor de albine pe timpul iernii. Eu nu am funduri antivaroua si singura pierdere de care imi pare foarte rau (inafara de 3 matci pe care le-am iernat pe un interval) a fost a unei familii la acre am uitat folia. dupa geruri imediat am verificat stupii si la familia de care discut din 5 rame de albina mai traia doar una. intre folie si rame eras un strat de 0,5 mm de gheata pe toata suprafata stupului, doar in dreptul mijlocului ghemului era topita cat un fund de ibric. Daca ar fi avut aerisire jos cred ca nu ar fi fost probleme. Eu folosesc in loc de podisoare mocheta peste care pun o salteluta. Este combinatia ideala la care am ajuns dupa zeci de ani de iernat in diverse moduri si cu diferite materiale. asigura clar(mocheta semipermeabila0 o iernare uscat printr-o ventilatie pe modelul horn foarte buna si asigura in acelasi timp izolatia si caldura necesara. de cum se incazeste si noaptea temperaturile devin pozitive punem folia si peste folie doar mocheta. Pana atunci doar mocheta.
genutzu

Mesajde Trantorul@ » 04 Mar 2012, 21:42

chiar ca mare la unii ... , cu al doilea zbor de curatire la 80 de zile si cu caldurile din decembrie matcile s-au apucat de treaba si a venit gerul din februarie si a inceput sa creasca gheta vazand cu ochii in stupi mei ( iernez cu podisor de scandurele , peste ele ziar indoit la margini , sunt citiva pe care am si hranitor tip penar cu sticla deasupra, urdinis de 12 cm neredus , si daca fam. ar fi de iernat pe 5 rama o iernez pe 6 sau 7 nu strang foarte mult decat in primavara restrang si au inceput albinele sa faca nevoile in stupi {mai putin vreo 7 - 8 care nu au avut puiet } datorita : ghetii , consumului mare de miere si lipsa zbor de curatire) iernez asa de 10 ani de cind m-am apucat de apicultura , anul asta o sa decupez la fiecare stup intr-o scandurica de podisor si o sa pun plasa si peste ceva material care sa nu faca condens sa am ventilatie mai buna .
Pierderi 2011 din 63 fam . : - 1 mort pe ramele goale ;
- 2 matci cazute la inceputul lui aprilie de pe faguri i- am unificat cu altii de linga ei ;
Pierderi 2012 din 101 fam. 60fam intre 2 - 10 ani si 40 de nuclee de anul trecut :
- 2 inghetati pe ramele goale au murit pe puiet miera ramasa in jur de 10 kg;
- 1 mort de foame consum 12 - 14 kg miere;
- 1 a murit matca in ian. l-am unificat in casa cu altul ;
- 1 mediu ramas fara miere l-am impartit la 2 nuclee la fel consum 12-14 kg de miere mai avea in jur de doua kg da in diagonala opusa unde se afla ghemul inainte de zbor l-am impartit ;
- 1 slab l-am unit cu altul la fel de slab de linga el matcile le-am dat la altii 2 cu matcii de 3 ani;
- vreo 7 -8 depopulati in ultimul hal ( apoape jumatate de albine moarte in ramele goale , nu stiu sigur de ce nu s-au deplasat de acolo , probabil lea prins gerul acolo si acolo au ramas );
Am bagat in cei cu hranitoare si in ceilalti in care am apucat 100 - 200 ml zahar invertit 4 :1 cu protofil pentru a preantampina diareea si nosemoza ;
Am un rind de 27 de stupi pe care soarele bate numai jumate de zii pe urdinis si inca nu au iesit o parte din ei la primul zbor .
Am mai patit al 3 an cand la fel am avut gheata in ei dar atunci aveam podisoarele in fals , am redus si urdinisul la 0,5 cm pentru interval .......... la fel au murit inghetati cu mincarea in ei.
Deci 7 ani a fost ok sistemul meu de impachetare dar nici o iarna nu-i ca alta ... de cele mai multe ori greseste apicultoru dar ne mai loveste si vremea citeodata 80 zile fara zbor de curatire si crestere puiet in acest interval , nu cred ca este vina apicultorului aici .....
Ne suparam fff tare cand patim asa ceva, invatam ceva cine vrea sa invete si mergem mai departe....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde jimm » 04 Mar 2012, 22:10

Va salut d-ul Genutzu!
Puteti sa spuneti exact ce mocheta folositi?
Eu iernez deasupra ziar peste ziar paturica!
Pe 23 februarie am pus folia, putinul condens format ajuta turta sa nu se usuce.
Am facut zilele astea o greseala, am vazut temperatura ridicata si am pulverizat deasupra ramelor, pe turta si albine sirop 1/1, m-am grabit!
Deocamdata nu am pierderi doar depopulari dar nu de speriat, inca nu am sarit hopul!
jimm

Mesajde genutzu » 04 Mar 2012, 22:31

mocheta obisnuita, nu din aceea cauciucata. este destul de grosuta daca incerci sa sufli prin ea tece aerul de partea cealalta asa mai greut. Ce a fost interesant a fost ca anul asta in timpul acelor geruri a fost ceva condens sub forma de zapada chiar dar s-a uscat foarte frumos si acum e uscat in interior.Daca am sa am timp, dar nu promit am sa fac foto.
genutzu

Mesajde jimm » 04 Mar 2012, 22:38

Multumesc, o poza ar fi super, pentru ca vreau sa incerc la anul!
De ce?! eu am iernat la inceputul ienii trecute cu paturica direct peste rame fara ziar si au fost cateva probleme, albina se incurca in paturica si se agita creand o stare de agitatie si 2 propolizau paturica intr-o veselie fiindu-mi greu sa o desprind de pe rame!
jimm

Mesajde ionut vlv » 04 Mar 2012, 23:27

jimm,sistemul tau il folosesc si eu de 8 ani.ziare direct pe rame si paturica deasupra.nu mi-a dat emotii in nicio iarna.stupii au fost uscati din noiembrie pana in martie.folosesc folia numai primavara si vara,timp in care stupii au o gaura de 12cm diametru pe fund ce sta deschisa.toamna si iarna este inchisa etans.
În dictatură, cineva te foloseşte cum vrea. În democraţie, ai dreptul să-l alegi pe cel care o să te folosească aşa cum vrea el.
ionut vlv

Mesajde FLORINELU » 05 Mar 2012, 08:12

eu iernez cu podisor si peste podisor izolatie,dar numai din textile,fara plasticuri,vata minerala sau alte alea.
vreau sa intreb pe cei ce ierneaza cu mocheta,folie,ziare sau altceva direct pe rame:ce se-ntampla cu spatiul acela dintre podisor si rame,care este acolo pentru o mai buna circulatie a albinelor de pe o rama pe alta? fiindca in cazul acesta acest spatiu se obtureaza.apoi in mod sigur albinele propolizeaza acel material care este pus direct pe rame.
unii spun ca ierneaza de cativa ani asa si nu au avut probleme.daca nu au avut probleme,nu inseamna ca totul este OK.
:!: :!:
FLORINELU

Mesajde topy » 05 Mar 2012, 09:08

FLORINELU scrie:eu iernez cu podisor si peste podisor izolatie,dar numai din textile,fara plasticuri,vata minerala sau alte alea.
vreau sa intreb pe cei ce ierneaza cu mocheta,folie,ziare sau altceva direct pe rame:ce se-ntampla cu spatiul acela dintre podisor si rame,care este acolo pentru o mai buna circulatie a albinelor de pe o rama pe alta? fiindca in cazul acesta acest spatiu se obtureaza.apoi in mod sigur albinele propolizeaza acel material care este pus direct pe rame.
unii spun ca ierneaza de cativa ani asa si nu au avut probleme.daca nu au avut probleme,nu inseamna ca totul este OK.
:!: :!:

eu pun folia direct pe rame.apoi paturica.apoi podisorul cu sita pe care il folosesc vara.nu mai folosesc de cativa ani podisoare de scandura.le vad inutile.sub folie mai cresc ceva ceara doar cat sa fixeze folia pentru a avea loc de a trece intre intervale.ceara respectiva o las si asa ramane acel spatiu de trecere intre intervale.daca sefoloseste hranitorul e bine sase puna un bat sau un pai mai gros peste el ca sa nu il obtureze folia.http://topy1.sunphoto.ro/experiment/65029890 se observa spatiul sub folie in poza.
topy

Mesajde akmm » 07 Iun 2012, 15:24

COLLEGE PARK, Md. – Total losses of managed honey bee colonies from all causes dropped to 21.9 percent nationwide for the 2011/2012 winter........
In USA, cam 21,9%pierdere de familii in medie in iarna 2011-2012
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde cristi_vidican » 07 Iun 2012, 16:12

Continuarea titlului - mare lovitura a primit apicultura in aceasta primavara. Cred ca e mai mare ca cea din iarna. Sa vedem ce ne pregateste vara, ca lovituri au fost din toamna cu seceta. Daca socotim anul apicol din august 2011, atunci avem un an de exceptie, vorba lui marinlm64 - o sa-l tinem minte.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde stuparul2011 » 07 Iun 2012, 22:35

buna,
cineva mi-a zis ca pe plan mondial s-a ajuns undeva la 30%.
dar nu numai cu aceasta iarna,cu toti factorii la un loc.
ce parere aveti?
daca are cineva ceva informatii,indrumari etc.
numai bine
stuparul2011

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE