Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: apicultura naturala o alternativa viabila pe termen lung

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 20:56

Iata si situl lui Erik Osterlund...
http://www.elgon.se/index-eng.htm
BUNKA

Mesajde proapis13 » 07 Mar 2012, 21:10

BUNKA scrie:Iata si situl lui Erik Osterlund...

Albina elgon parca e un hibrid creat artificial iar aici e vba despre apicultura naturala
salve
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 21:38

Iata albina la dimensiunile ei naturale http://www.elgon.se/bilder/01-Morkt_elgonbi.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 21:49

Pai sincer Dogvet eu vad mai multe deosebiri decat asemanari..din toate punctele de vedere.
Spui ca l-ai citit pe Delon de zeci de ori si stii multe despre el...daca nu ai un Delon in curte ca sa stii cum ierneaza nu prea poti sa zici ca face condens daca pui un roi...cam cat de mic e acel roi de care vb tu??...eu il cred pe el cand zice ca nu e condens si ca familiile obisnuite ierneaza pe doua corpuri fara pb iar cele mai bune pe 3.
Cam ce diametru are ghemul roiului de care vorbesti?..ipotetic vorbind, eu m-am lamurit cu roii formati pe 2 rame si ajutati si rasajutati in sezon si cu cheriturile bagate la iernat...orice familie normala...deci atentie, NORMALA...pe un Delon ocupa ...strans, in ghem aproape toata ladita, adica sfera aia practic sta lipita de scandura corpului, sau aproape lipita ma rog..ia o ruleta in mana si vezi cat e 30cm, imagineaza-ti o sfera...cam aia e familia ta iernata in Delon.
Nu are pe unde sa se mai faca curenti pe langa ghem, asta explica si omul, daca vrei iti dau imediat linkul si citez din el.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 22:04

Fii atent...presupunand ca e o familie micuta iernata pe doua corpuri Delon, un corp full de hrana si unul gol, dimensiunile interioare sunt 43cm inaltime 30/30cm ...
Ghemul se va localiza sub miere, parte din el fiind pe fagurii superiori muscand din miere, daca luam in calcul o sfera de 25cm diametru ea o sa ocupe practic cam un corp Delon...cat i-ar mai ramane pana la peretii corpului, f putin 2,5cm...eu zic ca se intampla cum zice el...nu se mai face mama condensului, condens avem noi in ladoaiele noastre dar acolo e alta mancare de peste.
El merge mai departe cu ideea zicand ca practic colonia e ca un dop intre zona superioara si cea inferioara, blocand aerul cald in zona superioara, aerul este practic dirijat in interior de catre albina...curenti aiurea ca intr-o lada larga, nu exista...este si logic ce Doamne iarta-ma!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 22:10

BUNKA scrie:Iata si situl lui Erik Osterlund...

"Albina elgon parca e un hibrid creat artificial iar aici e vba despre apicultura naturala
salve'"

Ok, o fi...eu ma refer la faptul ca din punct de vedere al dimensiunilor este naturala, nu e "steroidizata"...baietii fac parte din acelasi grup de apicultori care nu trateaza deloc, au reusit readucerea albinei la dimensiunile de acum mai bine de 100 de ani de inaintea aparitiei foitelor de ceara.
Ca a amestecat el niste gene..e alta poveste...ai vazut ce mica si blanda e albina??...si ce rapida!...si are un comportament la urdinis total diferit de albina asta mare a noastra...sau cel putin asa mi se pare mie.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 22:17

Da, e o mixtura dar pe celula mica rezistent la boli si varoa...si Gustaffson a facut un mix de gene dar nu a redus celula din cate stiu..el tot suedez.
It is a successful combination between the Buckfast bee, Monticola bees and Sahariensis bees.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 22:20

Apropos...frumosi stupii Dogvet!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 22:30

"It’s not an overstatement to say the beekeeping industry is in jeopardy around the world. Bees are dying. From every corner of the world alarm reports are reaching us... No, wait a minute! That’s not entirely true. From most but not all places where our type of honey bee (Apis mellifera) are kept, is more correct. That gives us some hope that there are places to learn from, on how to save our beekeeping industry. The honey bee as a species is certainly not at danger, not at all. But we humans, we have a problem. And when we have a problem, almost always we have created it ourselves. So, what we need is a good analysis of the situation and how we arrived there. But that’s already been done by many. The answer is not still out there. It’s down here. We know Varroa is stimulating virus to reproduce and attack our bees. We know pollen is essential for strong bees and good immune systems. We know plant protection chemicals kill and weaken insects, including bees. We know Apistan®, CheckMite®, Amitraz and other chemicals poison the wax and life environment of the bees. We know we pour acids on the poor bees. We know cell size is bigger today then when wax foundation was first introduced by A.I. Root in 1876. We know we have decreased the genetic variation in our bee stocks through too much inbreeding and too few queen mothers in commercial queen rearing. We know the bees can stand a lot we do to them, but now we know it’s become too much. When will we ever learn? When man didn’t interfere with the bees they survived and managed well enough. And they managed man’s interference quite well for many years. Now we have to give the bees back more of their natural way of life, and reduce the stress factors we’ve given them:

1. Go back to five cells to the inch, at least, on wax foundation.

2. Really try to give your bees a good pollen and nectar supply.

3. Avoid all kinds of poisonous chemicals.

4. Be sure to avoid inbreeding, but focus on survivors."

Erik Osterlund

Restul e pe pagina asta, ne invata tot ce si cum baietii astia , noi trebuie doar sa cascam okii si urechile http://www.beeculture.com/storycms/inde ... cordID=590
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 22:44

Da, in stupii nostri in situatia descrisa de tine asa se intampla ...confirm.
Delon avea plasa pe fund pt controlul varoa "sloping down to front; rim; 45 degree alighting board; 300 mm wide entrance (full width); mesh floor for Varroa control"...asta e extrasa din descrierea stupului.
BUNKA

Mesajde proapis13 » 07 Mar 2012, 22:50

BUNKA scrie:Da, e o mixtura dar pe celula mica rezistent la boli si varoa...si Gustaffson a facut un mix de gene dar nu a redus celula din cate stiu..el tot suedez.
It is a successful combination between the Buckfast bee, Monticola bees and Sahariensis bees.

Am in zona la mine la servici o rasa de albine salbatice negre ca cele nemtesti
Nu le-am gasit oricit am cautat cuibul insa faptul ca de 3 ani tot sunt in padure
e semn ca sunt destul de adaptate sa tina piept iernii si varooa daca or avea
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 23:32

Poate le gasesti, daca dai de ele baga-le intr-o lada fara foi si poate reusesti sa faci niste matci din ele...as cumpara si eu asa ceva, si as plati bine!
BUNKA

Mesajde aliuta2000 » 08 Mar 2012, 10:00

ca sa ma bag si eu in discutie ...
Hartia suporta orice .... orice , dar practica e altceva .....
Parazitul asta Varroa nu este natural la noi . el a fost eliberat dintr-un areal restrans si s-a raspandit pretutindeni .
Fiti fermi convinsi ca ceea ce se vinde azi sub forma de posibila cale de scapare a fost batut la inceputuri de multi alti apicultori la nivel mondial dar fara rezultate bune .
este posibil ca ingineria genetica sa fi rezolvat partial aceasta problema , dar ca adaptarea sa fie naturala cred ca mai trebuie sa treaca foarte multi ani pana la acomodarea albinelor cu parazitul varroa .
Ceea ce se face cu rama de puiet de trantori , si scarificarea lor periodica , este pe post tot de tratament , deoarece se cunoaste afinitatea catre aceste celule a parazitului , si prin sacrificarea puietului de trantor se sacrifica si parazitul , si se incetineste inmultirea lui .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Badea Alin » 08 Mar 2012, 10:41

într-una din emisiunile natură și aventură de pe tvr 2, din luna ianuarie, au arătat cum poate fi găsită și capturată o familie de albine din zonele montane izolate. Păcat că cei de la tvr nu au pus emisiunea pe site-ul lor.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde BUNKA » 08 Mar 2012, 10:44

Mai Aliuta, de ce-ti place tie sa-ti dai cu parerea fara sa citesti, am pus o gramada de materiale si n-ai avut curiozitatea macar sa citesti, macar sa accesezi linkurile...pune mana si studiaza putin ce am pus si dupa aia vorbim...scrii ca nu sunt rezultate...pai tocmai ca sunt, imi racesc gura de pomana, unora pur sis simplu le plac contrele fara sa ii intereseze in vre-un fel faptele, istoria si reusitele prezente ale unor oameni.
Stiu ca e mult de citit si e in engleza si probabil te plictisesti si n-ai timp, dar te rog eu..inainte sa iti spui parerea pe subiect CITESTE si vezi daca ti se pare LOGICA abordarea...si ce parere ai tu despre faptul ca sunt oameni care au reusit sa readuca albina la dimensiunile de odinioara si au reusit sa o faca din nou sa se poata apara?
BUNKA

Mesajde Badea Alin » 08 Mar 2012, 10:49

oricum, Bunka este lăudabilă inițiativa ta, iar eu vreau să mă alătur pentru că sunt fascinat de tot ce înseamnă apropierea cât mai mult de natură. Din păcate nu știu prea multe de acest sistem Delon. Dacă vrei să-mi dai mai multe date tehnice (sau un link de preferat în română pt. că am chiulit la orele de engleză) în ceea ce privește ramele și cutiile. Eu am citit toate comentarile din acest post însă la un moment dat am „intrat în ceață”.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR