Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum sa ma scap de turtele apifonda?

Mesajde badguy_goodguy » 08 Mar 2012, 02:10

Pe scurt..
Am pus peste 2 kg de turte apifonda/familie de frica sa nu moara cumva de foame si speriat vezi doamne ca stau peste laturi...
.... dupa doua saptamani au consumat maxim 500 grame... :evil: :?

Aifonda s-a transformat in ceva tare ca cimentul :lol: si chiar am vazut putine particule pe jos cazute intre rame (cei drept cu mult mai putine decat daca as fi pus o turta de zahar). De asemenea am vazut ca este depozitat in celule sub forma de praf sau de pietricele din apifonda (de parca ar fi polen... indesate in unele celule chiar).

Cum as putea sa ma scap de apifonda inainte sa creasca temperatura si sa inceapa sa curga peste tot? Si totodata as dori sa intervin cu o turta proteica cu polen insa nu mai am loc deasupra ramelor (mai ales ca am pus si o banda de Mavrirol)
... Sa le iau jos si sa le depozit in congelator nu e o solutie, pt. ca nu imi permit sa tin congelatorul pt. ele pana la iarna urmatoare.

Daca prind o zi de 10-12 grade si le ofer 200-300 grame de sirop cu o concetratie sa zicem 100 grame zahar la 500 ml apa s-ar putea sa se gandeasca si la apifonda de deasupra capului? Am apreciat gresit cantitatea de mancare pe care le-am lasat-o azi toamna si consider ca e mult prea mult, am rame care sunt pe jumate pline de miere capacita,speram sa le consume odata cu incalzirea si cresterea de larve/puiet...insa nu s-a intamplat.
badguy_goodguy

Re: Cum sa ma scap de turtele apifonda?

Mesajde Nebunu_R » 08 Mar 2012, 08:51

conform statisticilor :?: (sau cel putin asa scrie in Manualul apicultorului) in luna martie o familie normala consuma intre 2 si 2,4kg miere.
daca le pui saptamanal cate 5-700g de apifonda aia ar fi toata treaba.
acum, daca nu vrei sa le mai tii poti sa la bagi in pivnita(beci), nu neaparat in congelator. mai poti sa le topesti in sirop. mai poti sa le framanti cu Protofil si polen/lapte praf/ faina soia, etc. sunt o gramada de variante.
oricum, cred ca ai gresit cand ai pus o cantitate asa mare.
Nebunu_R

Mesajde badguy_goodguy » 08 Mar 2012, 11:34

Nebunu_R scrie:conform statisticilor :?: (sau cel putin asa scrie in Manualul apicultorului) in luna martie o familie normala consuma intre 2 si 2,4kg miere.
daca le pui saptamanal cate 5-700g de apifonda aia ar fi toata treaba.
acum, daca nu vrei sa le mai tii poti sa la bagi in pivnita(beci), nu neaparat in congelator. mai poti sa le topesti in sirop. mai poti sa le framanti cu Protofil si polen/lapte praf/ faina soia, etc. sunt o gramada de variante.
oricum, cred ca ai gresit cand ai pus o cantitate asa mare.

Dapoi asa am citit pe net... un kg atunci dupa frig si odata ce am inceput sa mai aduc cate un kg saptamanal....problema este ca ele inca mai au mancare in rame, chiar destul de multa...
se pare ca turta nu stimuleaza asa cum se crede, si ca doar siropul le da startul...
badguy_goodguy

Mesajde genutzu » 08 Mar 2012, 12:24

ar fi trebuit sa le pui in cantitati mai mici si sa le ai invelite in pungi pt a nu pierde apa. Daca se usuca intradevar albinele le pot cara afara sub forma de zahar tos. Dupa ce se face vremea buna solutia e sa le scoti si sa faci din ele sirop.
genutzu

Mesajde Nebunu_R » 08 Mar 2012, 14:31

badguy_goodguy scrie:Dapoi asa am citit pe net...

pe net, pot sa scriu si eu, care sunt incepator si ajung saptamanal la stupi, poate sa scrie si Pupemea, care ma gandesc ca are peste 200 de stupi si practica stuparitul oarecum "industrializat", si poate sa scrie si Janese, care e la fel de meserias ca Pupe(cred eu), doar ca are timp sa-si bage nasul in fiecare(ipotetic).
tu trebuie sa faci o oarecare selectie si sa vezi carui tip de stup, clima si stil te potrivesti. daca iti zice cineva sa dai zilnic 200-300ml sirop caldut si tu ajungi doar o data pe saptamana la stupi ce faci? le dai odata 2 litri? dar daca la tine sunt sub 10 grade zilnic, cum umblii la ei?
trebuie sa triezi informatia!
Nebunu_R

Mesajde Nebunu_R » 08 Mar 2012, 14:34

badguy_goodguy scrie:se pare ca turta nu stimuleaza asa cum se crede, si ca doar siropul le da startul...

ca sa afirmi asta, spune-ne pe cati stupi ai facut experimentul asta si cati ani la rand? si mai zi-ne daca au semanat anii intre ei.
Nebunu_R

Mesajde andrei_calinescu » 08 Mar 2012, 14:40

dar matcile, au semanat intre ele?
andrei_calinescu

Mesajde badguy_goodguy » 08 Mar 2012, 16:44

Baieti, daca se va incalzi turtele se vor inmuia din nou? Sa inteleg ca a iesit umidatatea din ele si ca ele ar fi trebuit consumat in maxim o saptamana?

Daca le pun 100-300 ml de sirop caldut la albine, as putea sa le fac sa se mai gandesca de doua ori la turtele de deasupra capului?
Adica cel putin vor avea mai multa apa...deci le vor putea "procesa/digera mai bine"
badguy_goodguy

Mesajde badguy_goodguy » 08 Mar 2012, 16:45

Nebunu_R scrie:ca sa afirmi asta, spune-ne pe cati stupi ai facut experimentul asta si cati ani la rand? si mai zi-ne daca au semanat anii intre ei.

Ma gandeam ca daca le-ar fi stimulat... consumau toate cele 2 kg si mai vroiau, nicidecum 500 grame in 2 saptamani :|
badguy_goodguy

Mesajde Nebunu_R » 08 Mar 2012, 18:12

"culesul" la Apifonda trebuie sa stimuleze regina sa oua mai mult decat ar face-o in mod normal. in caz de deficit/lipsa de hrana, atunci ar supravietui doar cu apifonda.
turtele alea deshidratate trebuie sa le topesti in sirop. alta varianta eu n-am.
daca zici ca au hrana din belsug, scoate turtele si descapaceste pe o rama marginasa 1dm2. mierea e cea mai buna pt albine.
Nebunu_R

Mesajde proapis13 » 08 Mar 2012, 19:19

badguy_goodguy scrie:Ma gandeam ca daca le-ar fi stimulat... consumau toate cele 2 kg si mai vroiau, nicidecum 500 grame in 2 saptamani :|

Daca citeai vreodata despre cat consuma o fam de albina intr-un anumit interval de timp iarna nu scriai cele de mai sus ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nae » 08 Mar 2012, 19:29

badguy_goodguy scrie:Baieti, daca se va incalzi turtele se vor inmuia din nou? Sa inteleg ca a iesit umidatatea din ele si ca ele ar fi trebuit consumat in maxim o saptamana?

Daca le pun 100-300 ml de sirop caldut la albine, as putea sa le fac sa se mai gandesca de doua ori la turtele de deasupra capului?
Adica cel putin vor avea mai multa apa...deci le vor putea "procesa/digera mai bine"

Daca s-au intarit asa raman . Fa-le sirop . Cand mai dai turte (iunie-iulie la roi ) sa bagi apif. in punga si sa n-o rupi foarte mult -nu se mai intareste /SIGUR .
Bine ca s-a intarit si n-a curs ca alte produse ...
nae

Mesajde ilalexandru » 08 Mar 2012, 20:46

Daca tie ti s-ar da mamaliga veche de o saptamana ai consuma-o? Am incercat si eu anul trecut cu o cutie de apifonda la cateva familii....si la vreo doua saptamani dupa, am aruncat mai mult de jumatate. Nici nu se atingeau de ea. Asa ca....e o vorba...apifonda e exact ca paiele sau cocenii la animale
ilalexandru

Mesajde cristi x » 08 Mar 2012, 21:39

ilalexandru scrie:Daca tie ti s-ar da mamaliga veche de o saptamana ai consuma-o? Am incercat si eu anul trecut cu o cutie de apifonda la cateva familii....si la vreo doua saptamani dupa, am aruncat mai mult de jumatate. Nici nu se atingeau de ea. Asa ca....e o vorba...apifonda e exact ca paiele sau cocenii la animale

nu stiu ce apifonda ai folosit? dar daca ai folosit mamaliga romaneasca poate asa o fi.
apifonda nemteasca daca stii sa o folosesti o "lige" pana la ultima bucatica.
apifonda nu se "mucegaieste" dupa o saptamana.
eu nu iau pachetele de apifonda decat atunci cand le pun caturile (adica la rapita), daca chiar nu le termina pana atunci.
cristi x

Mesajde basaraba ela » 08 Mar 2012, 22:52

pune folie de mailon pe tot stupu . si mai vorbim.
basaraba ela

Mesajde basaraba ela » 08 Mar 2012, 22:56

lasa 2 cm liberi la spatele stupului.se v-a inmuia de la condens si o sa o ia .bafta.
basaraba ela

Următorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA