Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pot unifca acuma?

Mesajde florinapi » 06 Mar 2012, 23:19

Poti sa unifici fara probleme.Ar fi bine sa inlaturi matcile care nu-ti trebuie.Inainte de unificare (preferabil dupa masa)lasi stupii un pic deschisi sa-i prinda un pic frigul,dupa care alaturi ramele de la toti trei.

Am facut uniri din astea si nu am avut nici o data probleme.Succes!
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde badguy_goodguy » 08 Mar 2012, 01:45

Badea. claudian scrie:Mai pretenas hotarastete odata pe cate rame sunt familiile !... pe doua sau patru rame ?.... ce tot o aburesti aci !... daca sunt pe patru ai trei intervale ,acu' ca nu sunt toate pline cu albine este problema ta !...

2 ramele pline pe ambele parti + inca doua pline doar pe parte inspre cele doua rame din centru...deci 3 intervale? sau ma gresesc?
badguy_goodguy

Mesajde badguy_goodguy » 08 Mar 2012, 01:54

Ok am facut unificarea :)

1. Familia primitoare avea 3 rame complet ocupata de albina (pe toate fetele, ca nu va inteleg sistemul) iar familia nou venita ...sa zicem per total 1 rama cu albina (ambele fete). Albinele defapt erau pe doua rame dar ramele nu erau acoperite de albine decat in proportie de 50%.
2. Am ales o lada noua pentru ambele familii, si am pus busuioc prin stup (am avut ceva frunze uscate) ... sper ca nu se vor comite frutiseag, deoarce albinele cam incep sa iasa afara...si sa nu fie zapacite de acel miros... adica totusi daca busoicul miroase si dupa atata vreme. Oricum cu venirea caldurii il vor da afara.
3. Din pacate am lasat 2 hranitoare tip rama pe post de diafragma (am vazut ca nu se unifica, asa ca am scos un hranitor si am lasat doar unul, insa nici dupa 2 ore nu s-au miscat... adica erau ca doua familii. (desi sunt aproape sigur ca familia noua adaugat nu are matca).
Problema la mine este ca stupina este situata pe un deal, si desi ziua mereu 10-15 albine fac zbor de orientare, noaptea sunt -5 -7 grade + vanturi :( sper oricum sa ia decizia sa-si paraseasca ramele pt. a merge in cuib. Poate era mai bine sa le scutur?
4. Au iesit putin afara si in cateva clipe de neatentie au papcat cam 1kg de miere de pe o rama lasata la mine aproape de stup. Insa tot ca 2 familii se comporta.
5. Mai am un stup gol ... langa el..unde am pus restul frunzelor de busuioc si am constat cu uimire ca incercau sa intre si in el. Neavand rame doar intrau si ieseau ramaned pe scandurica de albine. Cand am plecat erau cam 40-50 de albine acolo, le-am tras intr-o cana si aruncat in fata noului stup....sper ca vor intelege ele unde trebuie sa intre...

PS[1]: Am vazut la familia de baza primul puiet proaspat capacit la mine in stupina. Era full pe un interval, adica partea dreapta a ramei din stanga si partea stanga a ramei din dreapta :) Per total o rama plina de puiet capacit :)
PS[2]: Cealalta familia este pe 3 rame full de albine, dar inca nu are puiet capacit si nici larve (sau nu le-am observat eu cu ochiul liber deoarce albinele tind in acesta perioada sa stea lipite de el). Dar am vazut matca, probabil a inceput ponta. Este familia care s-a trezit din hibernare ultima, pe data de 28 februarie inca dormind, insa probabil ca este si vina mea deoarce l-am tinut intr-un stup batranesc de 4-5 cm grosime,fara fund antivaroua,etc. Am pus astazi cele 3 rame + un hranitor rama intr-un stup nucleu pe 5 rame.
badguy_goodguy

Mesajde horia_ch » 08 Mar 2012, 10:57

badguy_goodguy scrie:Familia primitoare avea 3 rame complet ocupata de albina (pe toate fetele, ca nu va inteleg sistemul)

Hmmm... cred că ar fi timpul să fie şi sistemul tău... doar eşti de-al nostru, nu?
La 3 rame "complet ocupate de albină" ai 3 intervale. Asta pentru că de obicei nu se lasă STRICT ramele cu albine, ci se mai pune o ramă, zisă ramă de acoperire. Deci va fi o familie pe 4 rame. Între aceste 4 rame există 3 intervale. Pline cu albine. Feţele exterioare ale ramelor laterale vor fi libere.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde badguy_goodguy » 08 Mar 2012, 11:22

Am inteles, eu am crezut ca un interval = locul dintre rame in care stau albinelor :)

Mersi mult

Atunci daca am 3 rame pline de albine (3 intervale) dar ele mai stau si pe rama pe o parte cu rama cu pastura si cealalta jumate pe rama de acoperire, cum zic?
3 intervale si 5 rame? sau 4 intervale si o rama? :))
badguy_goodguy

Mesajde horia_ch » 08 Mar 2012, 11:28

Măi, tu vrei să le măsori ca la farmacie! :x
horia_ch

Mesajde nae » 08 Mar 2012, 19:53

3 rame =2 intervale_____ PUNCT !
D-ta te concentrezi pe nimicuri -intervale ;data viitoare intreaba cum unifici (aduci fam. cu matca peste cel fara sau invers ...)!
Daca zboara le unifici seara si le duci intr-un loc racoros (beci ) pt cateva zile , altfel albina ''unita''se intoarce si intra stanga- dreapta stupului din care le-ai luat ...
Daca vezi matca (in zona mea ) si n-are oua sigur e constipata ,niste pete maronii sunt pe rame ? In istoria mea am avut 2 matci care n-au ouat pana la sfarsitul lui martie ; m-am riscat si le-am strans de abdomen (sa le deblochez ) le-am omorat , n-am reusit .
nae

Mesajde horia_ch » 08 Mar 2012, 22:56

nae scrie:3 rame =2 intervale_____ PUNCT !

Să nu zăpăcim omul!
Păi hai să vedem: spui că la 3 rame full ai două intervale cu albine. Atunci la două rame full ai 1 interval. În consecinţă, la 1 ramă full ai... zero intervale. Adică o ramă full de albină este... fără albină. :o
horia_ch

Mesajde CristiTm » 09 Mar 2012, 02:48

dar pune o poza sa numere altii ce pricep mai bine ca am ametit de atatea rame si intervale si multe ecuatii
CristiTm

Mesajde badguy_goodguy » 09 Mar 2012, 02:59

CristiTIm ai dreptate...

Aici poza..

http://postimage.org/image/q373ixkcj/

eu ziceam 3 intervale...5 rame... deoarece numaram spatiile dintre rame drept intervale

Sa inteleg ca defapt am 4 intervale? si 5 rame? :)

PS: is destul de strampte? sa le mai largesc? au puiet proaspat capacit pe un interval, adica pe partea stanga a unei rame si pe parta dreapta a altei rame si ceva oua pe celalte parti (cat o mana, nu prea multe). Ma gandesc adica sa pun o rama intre ele, insa dupa aia am citit pe aici cat ceva despre triolet,etc..
badguy_goodguy

Mesajde nae » 09 Mar 2012, 20:26

horia_ch scrie:
nae scrie:3 rame =2 intervale_____ PUNCT !

Să nu zăpăcim omul!
Păi hai să vedem: spui că la 3 rame full ai două intervale cu albine. Atunci la două rame full ai 1 interval. În consecinţă, la 1 ramă full ai... zero intervale. Adică o ramă full de albină este... fără albină. :o

Raspund pt. ca te apreciez .
Rama este masura pt. miere/puiet...
Intervalul pt acoperirea cu albina .La ora cand vorbim ''omul'' n-a strans cuibul ,asa a iernat =ramele nu sunt full /daca l-a strans pe 3 rame full (bine acoperite ) nu intreba ce a intrebat .
Conform rationamentului tau ,dar pertinent , daca ''omul'' foloseste rame de 32 (nu 37 )castiga un interval la fiecare interval de albina ,3rame=4 intervale
nae

Mesajde pescaru » 09 Mar 2012, 21:55

Frate Nae ,mie mi se pare ca tu vrei sa dai raspunsuri la cei ca au luat fonduri pentru bani nu pentru albine , aceste intrebari sant banale pentru un apicultor ,si cand iai dat raspunsul aproape ca il enervezi cate rame si cate intevale fac . In concluzie ,vine primavara mai cititi ,ca vad ca nu ati avut timp , nu ca mar interesa ,fiecare cu ale sale , ocupativa de stimulari , restrangerea cuibului ,tratamente ,si restul ca acusi vine salcamul si nu aveti cu ce culege ;)
pescaru

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE