Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mortalitate familii albine iarna 2011 - 2012

Mesajde dorindafi » 11 Mar 2012, 20:50

ramele ramase care au miere le descapaceshti shi le pui dupa diafragma
cred ca gresheala a fost hrana de slaba calitate
citat= (a venit zapada in Janaurie si 5-6 saptamani au fost temperaturi negative ziua)
crezi ca asta-i motivul pagubei tale :roll:
dorindafi

Mesajde macko2001 » 12 Mar 2012, 09:36

multumesc Bunka. Probabil asta a fost problema, pt. ca ieri am desfacut stupii si din cei 8 morti aproape fiecare a avut un pic de miere, iar doi stupi aveav familii mai bune si 5-6 rame pline de miere
macko2001

Mesajde BUNKA » 12 Mar 2012, 09:59

Pacat, dar la aia care aveau hrana multa albina unde era, pe hrana sau a murit cu hrana langa ea?
Au avut toti semne de diaree?

La mine inca nu au facut zborul de curatire, am cativa mai slabi la care sunt rame patate, altii care au deja albina schimbata si arata bine..oricum, nu mai bag zahar aiurea de acum, trebuie lasat minim jumate din hrana sa fie miere, daca nu 100%, puiet toamna tre sa faci musai...daca e seceta cum a fost anul trecut, trebuie stimulate cu tot ce se poate numai sa depuna puiet, altfel ai mortaciuni grupa mare, nici nu mai apuca albina luna ianuarie sa intre in iarna adevarata...mi-am tras si eu niste invataminte iarna asta!!
BUNKA

Mesajde macko2001 » 12 Mar 2012, 10:06

a fost primul an cand i-am bagat in iarna singur. Batranu' era meseriasu' dar acum nu mai poate sa merga la ele. O sa mai intreb si eu de la voi. ...Ramele cu mire le pot pone dupa diafragma la alte familii?
macko2001

Mesajde proapis13 » 12 Mar 2012, 10:15

Nu inainte de a face testul sa vezi daca au murit de varoa :!:
Daca cumva mierea este toxica???
Numai dupa ce te convingi ca au murit de varoa imparti ramele cu miere
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde macko2001 » 12 Mar 2012, 10:18

proapis13 scrie:Nu inainte de a face testul sa vezi daca au murit de varoa :!:
Daca cumva mierea este toxica???
Numai dupa ce te convingi ca au murit de varoa imparti ramele cu miere
salve :D

ce verific in cazul acesta ?
macko2001

Mesajde ionut-88 » 12 Mar 2012, 12:55

Pune albina moarta intr-o sita (sau ciur cu care se cerne malaiul) si cerne albina deasupra unei coli albe,si vezi daca pica varroua.
Viata poate fi inteleasa doar privind in urma dar poate fi traita doar privind inaite!
ionut-88

Mesajde macko2001 » 12 Mar 2012, 13:08

ionut-88 scrie:Pune albina moarta intr-o sita (sau ciur cu care se cerne malaiul) si cerne albina deasupra unei coli albe,si vezi daca pica varroua.

multumesc. stiu pt. viitor. deja am golit stupii si am ingropat albinele si am ars strupii cu lampa de gaz.
macko2001

Mesajde macko2001 » 12 Mar 2012, 13:14

in cazul in care au murit de varroa pot fi in pericol si ceilalti stupi, desi in toamna am facut tratamente cu varachet. Ce as putea face ca sa nu patesc si cu ceilalti la fel?
macko2001

Mesajde ADITZU » 12 Mar 2012, 18:33

astazi , si la mine au iesit albinutele la zbor , si intrucat povesteam despre un roi mai mic care la inceputul lui februarie avea urme de diaree , m-am incumetat si l-am deschis , desfacut ramele , si stupoare matca prezenta si puiet putin cei drept , insa asta este bine nu cred ca am sa il unific intrucat albina acoperitoare este pe 3 rame ma gandesc sa il ajut cu sirop , cand vremea o va permite ,hrana absolut deloc pe nicio rama ,am scos doua rame din stup goale si fara oua pe ele si am bagat 2 pline din toamna rezultate in urma restrangerii cuiburilor , ceilalti 24 toti prezenti , si cu rezerve de hrana putine , mai am rame 1/2 cu ceva miere prin ele cam jumatate ce nu le-am mai extras in toamna si inca vreo 5 rame 1/1 pline in proportie de 50 % cu miere , insa nu stiu ce sa fac si in acest sens va cer sfatul , sa le pun dupa diafragme descapacite cate putin sau sa le mai pun cate o turta acum ca au iesit si la zbor , va multumesc si va doresc la toti o primavara at mai frumoasa si fara pierderi
:D
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde valentin » 12 Mar 2012, 19:03

cel mai bine este sa le pui ramele cu miere linga ultima rama cu puiet pentru ca in acea rama sub miere se mai gaseste si pastura de care albinele au mare nevoie la aceasta data
valentin

Mesajde ADITZU » 12 Mar 2012, 19:37

dar prin aceasta operatie nu risc sa largesc cuiburile acum cand de fapt ar trebui sa le restrang ? intreb asta pentru ca miere nu prea mai este in stupi si trebuie sa fac asta cat mai urgent asta chiar maine ?
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde mac72ro » 12 Mar 2012, 21:39

Da multumesc pe viitor asa am sa procedez.De fapt anul acesta e prima data cind am cumparat si eu serbet si apifonda si am pus turte,anii anterior puneam pungi cu miere si am iesit bine doar cu o matca mai putina.Salutare.
mac72ro

Mesajde bobby_76 » 13 Mar 2012, 11:26

Intrucat vremea (in martie) a fost mai buna cu noi ieri am reusit termin controlul la toata stupina.
Astfel din 76 de familii:
- una s-a dus, din lipsa de mancare (saculetz mancare deasupra, a mancat doar putin in zona de ghem, nu s-a deplasat 2 cm, dupa turta si spre mierea din rame si asta afost) cca 4 rame de albina sa zic (mediu)
- 3 familii fara regine, voi stiti ce inseamna asta-albina uzata, mancare consumata la greu, mortalitate, mizerie samd (chiar si condens)
- 7 familii depopulate masiv, le-am strans la 3 rame - trebuie sa gasesc solutii de unificare sapt aceasta (nu tin asa ceva in stupina!!)

Restul, iernat ok, stupina la turatie medie sa zic asa, 5rame (cuib strans deja, dar strans-sugrumat cu se zice la noi, de' da albina dupa diafragme), vreo 25 familii la 6 rame, cateva (exceptii) pe 7 rame, stranse (adica albina in colturi, si pana jos pe rama). Rame normale 1/1
Bunn...avem populatie, mancare este dar nu avem puiet!! viitor slab, albina va muri (fierste-e batrana) iar din spate imi vin, 2 rame de puiet (la toti, parca sunt trasi la xerox). Si nu 2 rame cum le stim, as zice mai bine "puiet pe 2 rame"
Mai mult, de afara..inca nimik, doar putin poelen, am vz ieri, probabil de brandusa si de viorea.
Cine este profesionist, sa-mi explice si mie ponta asta slaba, ca sunt in impas.. :D Nu ma intrebati de regine, de albina acoperitoare, de regim termic, de stimulare etc, m-am ocupat de asta, si totusi..nu e puiet!! Precizez ca de turtele proteice nici nu s-au atins (date dupa zbor de curatire masiv din 27 febr), au luat doar mierea din saculetzi.

Probleme la noi, in Mehedinti, unde acum sunt 10 grade (vad la Cluj sunt 4 grade..de ex). Acolo cu o fi sit, dar real, nu povesti?
va multumesc si va astpt la salcam, stiti voi, la Vrancea-eu aici iernez
bobby_76

Mesajde Badea Alin » 13 Mar 2012, 17:17

Să înțelg că esti din Mehedinți, localitatea Vrancea. Pune localitatea la avatar să nu te i-a lumea la șuturi.
Eu zic să nu-ți fac probleme de puiet, pentru că dacă nu a crescut până acum (datorită timpului nefavorabil) înseamnă că albina este mai puțin uzată și trăiește mai mult. Important este ce-o să urmeze. După cum se anunță vremea pe la noi, dacă le stimulăm cu ceva proteină probabil că o să „explodeze” în câteva zile! S-ar putea să greșesc, dar ... părerea mea!
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Minoiuf » 13 Mar 2012, 18:42

Salutare la toata lumea. In sfirsit ieri am reusit sa arunc si eu o privire putin mai sumara la albinutele mele si pot spune k m-am mai linistit putin. Spre deosebire de iarna trecuta( 2010-2011)in care din 15 familii de albine au trecut cu bine doar 5, anul acesta am avut mai mult noroc.
Din 22 familii au reusit toate sa ierneze cu bine (cu toate k am stat cu grija in privinta hranei).
Am apucat si le-am bagat de doua ori turte cu toate ca mai aveau miere destula, problema e ca nu prea le-au consumat cum ma asteptam. Mai mult le-au depozitat in celule peste miere, si vad ca reginele nu prea ponteaza cum ma asteptam (nu la toti). Am mai apucat sa le fac si niste turte din zahar , nici nu stiu sa le dau , sau sa fac sirop din ele ?
Ce ma sfatuiti sa fac? Cu respect Minoiuf !
Minoiuf

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR