Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stimularea cu turte .

Mesajde Nebunu_R » 09 Mar 2012, 09:38

nu pot sa editez ultimul mesaj.
170(ml Protofil):8(portii)=21ml/familie
21(ml Protofil)*3(administrari)=63ml/familie/sezon
Nebunu_R

Mesajde Nebunu_R » 11 Mar 2012, 01:01

planul de atac a esuat. nu s-au atins de turtele de zahar invertit de data trecuta.
am dat sirop cu prorofil in pungi deasupra ramelor.
Nebunu_R

Mesajde stuparul2011 » 13 Mar 2012, 15:02

buna,
nu stiu cum este metoda,buna,rea,are ceva lipsuri nu stiu.pe viitor asa as dori sa incerc sa le hranesc.....fara chimicale sau ceva
eu ma gandesc in felul urmator:miere poliflora+polen,fara nimic,simplu....framantate pana ajung sa fie omogene,apoi puse intr-o folie de impachetat deasupra ramelor.repet ca as dori ca sa folosesc doar aceste doua componente in compozitia respectiva,daca este posibil.
foloseste cineva?exista cantitati sau se pot pune dupa ochi?
va multumesc,
numai bine
stuparul2011

Mesajde doruuu » 13 Mar 2012, 21:04

Era o reteta de 1 parte polen rasnit si 1,25 parti miere fluida . Se da in pungi pe rame
doruuu

Mesajde stuparul2011 » 14 Mar 2012, 14:31

buna,
daca nu am rasnita sau masina de macinat pot pur si simplu sa framant cu mana acest amestec pana ajunge sa se omogernizeze?
doruuu ai folosit acest amestec?
multumesc,
numai bine
stuparul2011

Mesajde mosneagu » 14 Mar 2012, 22:08

Retete de la nea Gica Romanescu:

Reteta pentru stimularea ouatului si formarea corpului gras in toamna :
- 10 litri sirop 1/1 invertit
- 0,5 kg polen (cand chiar nu este in natura)
- 0,5 kg lapte praf
- 0,5 kg drojdie de bere.
Se amesteca bine componentele si se da in portie de 300-500 ml la 2-3 zile.
In caz ca exista cules de polen in natura polenul se exclude din reteta si se pun cate 0,75 kg din celelalte doua.
Nu mariti doza de componenti ca faceti risipa.

Reteta de turta proteica:
- 5 kg miere sau 4kg sirop invertit 4/1
- 5 kg zahar pudra
- 1 kg drojdie de bere
- 1 kg lapte praf
- 1 kg polen macinat .
In mierea sau siropul cald (40 de grade) se pune zaharul pudra apoi ceilalti componenti.Se amesteca bine,se pune in pungi de plastic si apoi pe rame.Pungile sa aiba 0,5-1 kg
Reteta pentru perioade lipsite complet de cules de polen (toamna secetoasa si primavara devreme):
- 1 parte polen macinat
- 1 parte drojdie de bere
- 1 parte lapte praf.
Se pune pe coli de hartie in capace amestecat bine la 10-20 metri in fata stupilor.
Stupii se stimuleaza cu o seara inainte cu siropul prezentat in prima reteta.
Daca a doua zi nu sar sa adune se executa dresaj.
Dresajul se face simplu - se presara cu trei degete cum se presara sarea la urdinis putin amestec (praf).Mirosul intra in stup si in cateva minute incepe culesul.

Nota 1.
La fiecare reteta poate sa lipseasca unul sau doi componenti.Se compenseaza din ceilalti doi.Cand sunt toti componentii amestecati indiferent de reteta totul va fi preluat mai repede.
Nota 2.Marind cantitatile de componenti in retete se ajunge la amestecuri bogate proteic dar acestea sunt luate mai greu.
Nota 3.Aceste retete sunt folosite de diverse firme care vand sub marci diferite produsele lor minune continand cat cuprinde drojdie de bere si lapte praf.

Mai sunt o multime de retete.
Cele prezentate mai sus prezinta avantajul ca au exact ce trebuie la albine in perioada in care sunt administrate - vitamine si minerale.

mai vezi si pe aici:
http://stuparitul.3xforum.ro/post/3505/ ... albinelor/
mosneagu

Mesajde paul » 17 Mar 2012, 11:29

Fratilor explicati-mi si mie un lucru ...
Acu' mai bine de trei saptamani le-am pus cate o turta energetica ...
Ieri le-am pregatit cate o turta proteica pentru ca am avut zbor de curatire ...
Azi cand am fost la ele ... surpriza !Nu s-au atins deloc de turta pusa acum trei saptamani ! :shock:
Nu am avut masca la mine si nu am putut sa intru in ... amanunte !
O fi bine ? O fi rau ?
Dati si voi o parere ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 17 Mar 2012, 19:55

paul scrie:Fratilor explicati-mi si mie un lucru ...
Acu' mai bine de trei saptamani le-am pus cate o turta energetica ...
Ieri le-am pregatit cate o turta proteica pentru ca am avut zbor de curatire ...
Azi cand am fost la ele ... surpriza !Nu s-au atins deloc de turta pusa acum trei saptamani ! :shock:
Nu am avut masca la mine si nu am putut sa intru in ... amanunte !
O fi bine ? O fi rau ?
Dati si voi o parere ...

E foarte bine ca nu s-au atins. Bucura-te!
Inseamna ca mai au inca miere suficienta. Si eu m-am fentat cu un stup si i-am pus si miere si apifonda. Si nu prea s-au atins de ele. Am crezut ca, daca ghemul e sus, sunt cu miere pe sfarsite. Ieri cand am bagat mana mai adanc in stup am vazut ca mai avea miere destula.

Atunci vei fi tu stupar adevarat cand vei avea curajul sa intri intr-un stup fara masca. Poti avea manusile. :lol:
Cristi Vidican
P.S. Tocmai mi-am comandat niste manusi din piele. Albinele mele sunt mai intepate
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Bee Happy » 17 Mar 2012, 19:56

Necesarul de apa pentru cresterea puietului creste, iar albinele prefera sa foloseasca apa pentru puiet si mai putin pentru dizolvarea turtelor. Mai mult, se apuca sa roada turta si sa o arunce. Eu as lua turtele, le-as topi si le-as da sub forma lichida. Mai ales ca acum s-a incalzit vremea.
Daca nu s-au atins de turte si mai sunt in viata :mrgreen: inseamna ca au avut rezerve destule.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde paul » 17 Mar 2012, 20:08

Colegi ... va multumesc pentru raspunsuri !!!
@Cristi ,conform criteriului tau de performanta (fara masca) nu cred sa devin foarte repede ... stupar .Mai ales ca am doua familii ... "africane" ! :lol:
@Bee Happy , turtitele erau ca plastilina . Deci ... nu erau pietrificate !Mi s-a parut foarte curios sa nu se atinga nici o familie de turta ! Cred ca are dreptate Cristi si sa mai fie rezerve , tinand cont ca in toamna am completat "din leat in leat"!
La amiaza am avut un zbor de recunoastere a puietului ... ca vara ! :P
Inca nu zic ... hop!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 17 Mar 2012, 20:20

Care e criteriul dupa care punem turtele? Sa fie puse, ca toata lumea le pune? Ca e ghemul sus?
Eu, cand am prima fereastra potrivita intru intre rame ca sa vad ce este acolo si in functie de ce vad stiu unde pun turta si unde nu are rost. Nu desfac tot ghemul, dar imi fac o idee si sunt cu ochii si pe meteo.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde paul » 17 Mar 2012, 20:30

Cristi ,ca principiu ... mosul de la care am cumparat 2 fam.cu albine mi-a zis asa ... "obligatoriu in februarie turta ,indiferent ca au rezerve" ! Pe aici , de prin decembrie ... turte ,turte ...
Am dat si eu ... turte . ;)
Apropos ce fac cu cele proteice ? Le dau la salcam ??? :P
paul

Mesajde Ioan Guist » 17 Mar 2012, 20:32

Ma ...Paul,
Nu mai bine petreceai timpul cu familia? Sau savurand o cafea in fata urdinisului? Decat sa bagi turte ca...asa se zice.
Iaca acum, ai vazut si tu ce se intampla cu o familie ce are mancare suficienta in toamna.Iarna a fost ...adevarata , cu zapada si 3 sap. de ger.Si cu toate astea ai mancare pentru inca o luna de frig.
Colegii au dat turte sa ..demareze ponta.Eu nu as fac easa ceva din mai multe motive.Varoza,puiet impropiu si albina uzata.
Cate bordeie atatea obiceie.

PS Vaz ca ai postat inaintea mea.Turtele proteice manancale tu.Ca ai nevoie la iesirea din iarna.
De ieri avem polen.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde B-father » 17 Mar 2012, 20:36

Eu am pus anul acesta aproximativ 2 kg apifonda de familie. Prima pe sfarsit de ianuarie dupa ce am avut un slabut zbor de curatire.Mi-a fost frica sa nu moara pe puiet in noptile geroase din februarie.
Astazi am intrat in ele la un control mai amanuntit.Concluziile:Nu am pierdut nici o familie. Una s-ar putea insa sa nu aiba matca.
Majoritatea au consumat mai putina miere decat am crezut . Daca au gasit turta cand au ajuns la leat nu s-au mai deplasat in lateral. La cele mai multe nu ar fi fost nevoie de turta pentru ca au ramas ramele pe mai mult de jumatate pline.
Oricum nu cred ca am iesit in pierdere pentru ca majoritatea au 1-2 rame cu puiet capacit, unele au puiet chiar pe trei rame Asta probabil si datorita faptului ca ultimele doua turte au cuntinut polen macinat.In plus nu voi mai da sirop ci voi descapaci mierea ramasa. Polen aduc intr-un ritm impresionant.probabil de la florile din padure sau sa fi inflorit deja cornul si /sau alunul?
Ultima oară modificat de B-father pe 17 Mar 2012, 20:38, modificat 1 dată în total.
B-father

Mesajde paul » 17 Mar 2012, 20:37

Ce-am sa fac acum ?
O sa mananc eu proteicele ... :lol:
Da' la anu' le-oi mai da ceva ??? Ciuciu ... :idea:
paul

Mesajde jenica67 » 17 Mar 2012, 21:01

Ce masca, ce manusi, adidasi sa ai in picioare sa nu iti puta si se poate interveni lejer. Apropo de turne eu nu am dat nimic pana acum doua saptamani, si maine ma duc sa vad daca s-au atins de ele. Sper ca nu au avut nevoie. Oricum la mine au zbor deja de o saptamana. Azi a fost cel putin 20 de grade la soare.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA