Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul MER

Mesajde kamy » 04 Mar 2012, 10:44

domnilor,imediat dupa revolutie se facea mare reclama acestui tip de stup,dar culmea cei ce-l promovau mi se pare ca lucreaza majoritar cu 1/1,adevarul ca esti izolat pe o insula a utilizatorilor de MER,in cazul in care cumperi sau vinzi e mai nasol cu compatibilitaturile,parerea mea e bine de folosit modelul de rama majoritar ca vorba aia albinele aduna miere si-n sapca,o diferenta fiind doar viteza la extras
kamy

Mesajde cristi-serban » 15 Mar 2012, 09:14

ALBINELE aduna mierea in sapca la un apicultor nu la unul care are albine. :shock:
cristi-serban

Mesajde Crisan Dorel » 15 Mar 2012, 12:45

kamy scrie:domnilor,imediat dupa revolutie se facea mare reclama acestui tip de stup,dar culmea cei ce-l promovau mi se pare ca lucreaza majoritar cu 1/1,adevarul ca esti izolat pe o insula a utilizatorilor de MER,in cazul in care cumperi sau vinzi e mai nasol cu compatibilitaturile,parerea mea e bine de folosit modelul de rama majoritar ca vorba aia albinele aduna miere si-n sapca,o diferenta fiind doar viteza la extras

Eu inclin sa cred ca exista oameni care cred in ceea ce spun sau promoveaza. Ce rost ar avea sa fim ipocriti ? Care e castigul ?
MER-ul ofera avantaje comparativ cu D, volum variabil, un mai bun control al roirii coloniilor, rama unica, lucrul cu corpul vs lucrul cu rama. Si mai sunt ...
Din motive de compatibilitate cu rama intraga am ales MER cu rama de 150, in 2 corpuri de MER folosesc rama intreaga.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde kamy » 23 Mar 2012, 16:54

domnu crisan nu intentionez nici sa va supar da eu le numesc caturile alea mici ,,caturi,, cu ,,ca,, in fata,or fi bune nu zic dar nitel mai scump mai multa manopera si daca vreu sa vand sa plec in congo mai greu olecuta,promotorii stupului au revenit la stas sa fie varsta sau intelepciunea greu de spus!o zi buna!
kamy

Mesajde kamy » 23 Mar 2012, 17:00

cristi-serban scrie:ALBINELE aduna mierea in sapca la un apicultor nu la unul care are albine. :shock:

domnu cristi serban eu ma consideram apicultor plecam in pastoral si un mos cu 5 familii a facut 25 kg pe vatra in timp ce io la 2 salcamuri 10 kile si eu -i dadeam centrifuga sa estraga,intr-un an am plecat la mar doua salcamuri la fel 10 kg,am lasat acasa 2 roi pe cate 3-4 rame si le-am dat laturi cum am spalat bidoanele sa nu chiara de foame,am scos de la ei un ghium de miere 35 kg.albinele nu te-ntreaba de calificare. o zi buna!
kamy

Mesajde Adi Hodis » 24 Mar 2012, 02:07

kamy scrie:domnu crisan nu intentionez nici sa va supar da eu le numesc caturile alea mici ,,caturi,, cu ,,ca,, in fata,or fi bune nu zic dar nitel mai scump mai multa manopera si daca vreu sa vand sa plec in congo mai greu olecuta,promotorii stupului au revenit la stas sa fie varsta sau intelepciunea greu de spus!o zi buna!

Indraznesc sa zic ... mai intai, salut !
Si-acu' ... la subiect ... ca cu ... ca "ca" turilea acelea, sint unii apicultori care ia mierea de la v'o 600 de familii intr-o zi !!! ... si asta asa, lejer.
Cat timp iti necesita dumitale sa faci aceeasi munca in acelasi timp cu rama Dadant ?.
Dar daca deschidem subiectul inmultire colonii ... in cat timp faceti 200 de roi ? ... dar 400 ??? .

Fiti amabil si nu aruncati noroi ... daca va place lucrul cu rama Dadant, sa fiti sanatos ... si s'auzim de bine si de ... evolutie.

Ps
In ce priveste clienti pt.MER ... nu am cat as putea vinde.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde catalin.profiri » 24 Mar 2012, 04:50

pt Kamy:
Eu inteleg ca esti mai nou pe forum. Dar in momentul in care 4-5 din oamenii respectati de pe forum schimba macazul (vezi pupe, hodis, danielm, valter si probabil multi altii pe care nu ii stiu / nu ii enumar aici) cred ca poti sa incepi sa pui intrebari. Si chiar daca pentru tine nu renteaza sa faci trecerea, TOT nu cred ca e ok sa arunci cu noroi in halul asta...
Catalin.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde kamy » 24 Mar 2012, 22:20

stati oleaca fratilor n-am facut lazile alea cu noroi doar v-am spus cum le numesc io,s-ar putea sa hotarasc din august anu viitor ramane de vazut,cat despre mai marii forumului sant de principu egalitate fraternitate si cam atat!
p.s. erea vorba de promotorii din anii 90!in rest nu stiu cu ce-am pacatit!de diferenta de viteza la estras pomenii in susul paginii!o seara linistita!
kamy

Mesajde balasbebe » 25 Mar 2012, 07:45

Daca un stupar foloseste MER si chiar daca are cateva sute de stupi poate sa fie multumit de ei. Daca 100 stupari si-au facut mii de stupi, au lucrat cu ei, si dupa 2 ani au discutat, s-au sfatuit si au renuntat la acest sistem ce parere aveti?
Da s-a intamplat la noi in Salaj. Un stupar a vazut acest tip de stup i-a facut la inceput o publicitate, iar alti stupari s-au luat dupa el. Daca el, un mare apicultor a trecut pe acest sistem, s-au luat si altii dupa el.
Ce este bun pentru mine, nu insemna ca este cel mai bun model.

L-am vazut pe Erik Lelong, la o prezentare in Cluj. A venit cu tot felul de nuclei de imperechere. El a afirmat ca toti sunt buni, dar el foloseste nucleu miniplus.
Si eu si Kamy stim ce s-a intamplat cu MER-ul din Salaj. daca maine vreau sa vand afacerea este mai greu de vandut decat DB-ul.Eu am lucrat pe rama de 46, in loc de 47. Din start am pierdut enorm pentru trecerea pe stas.
balasbebe

Mesajde cristi_vidican » 25 Mar 2012, 12:56

Uneori, cand nu sunt intelese unele smecherii legate de MER, se poate trage concluzia ca este un model de stup prost. De exemplu, daca exploatam in acest tip de stupi, familii slabe, acest sistem este foarte dificil. Pentru MER trebuie stupi tari. Un stup tare umple usor un corp nou. Mai trebuie si dotare: hanneman si izgonitoare.
Si inca ceva, MER-ul nu e pentru stuparii carora le este frica sa unifice toamna sau primvara stupii slabi. Daca cineva are frica sau mila sau unifice ce este slab, sa nu treaca pe MER niciodata. Va avea mult mai mult de lucru si se vor inmulti cei care spun ca MER-ul nu e bun.
Nu contest experienta stuparilor din Salaj legata de MER, am vrut doar sa fac o observatie, ca necunoscand anumite amanunte, ne poate scapa esentialul, iar rezultatele vor fi sub asteptari
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jimm » 25 Mar 2012, 13:30

Pledoarie pentru MER aici :D
viewtopic.php?f=33&t=1571
Fişiere ataşate
1.jpg
2.jpg
jimm

Mesajde alt stupar » 25 Mar 2012, 21:04

kamy scrie:domnu crisan nu intentionez nici sa va supar da eu le numesc caturile alea mici ,,caturi,, cu ,,ca,, in fata,or fi bune nu zic dar nitel mai scump mai multa manopera si daca vreu sa vand sa plec in congo mai greu olecuta,promotorii stupului au revenit la stas sa fie varsta sau intelepciunea greu de spus!o zi buna!

stimabile (coleg ;) )
vorbesti fara sa sti !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 26 Mar 2012, 00:12

Una dintre multele stupine ( cateva mii de fam ), pe caturi de 1/2.
Fişiere ataşate
IMG_20120227_140101.jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 26 Mar 2012, 00:19

Alta ... la extras miere de portocali ... fam. din poza au dat cate 2 caturi cu miere fiecare, in doua ture ... deci 4 caturi de fam.
Fişiere ataşate
IMG_20120316_134155.jpg
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 26 Mar 2012, 00:27

Si niste "ca" ... caturi ... in pregatire de drum ...

ps
Oare de ce si-au facut astia atitea astfel de caturi, a ??? :roll:
Fişiere ataşate
IMG_20120320_101227.jpg
Adi Hodis

Mesajde kamy » 26 Mar 2012, 07:45

nu vad ce v-ati otarat asa deodata cu totii,ca doar adevarul supara pa om,am scris ca n-am incercat ca de nu poti sa le-ncerci pe toate,desteptu invata din esperienta altora prostul nici dintr-a lui si io sant din amandoua dar procentele sant discutabile,am scris ce s-a intamplat la noi in san jenario iar daca alt stupar stie mai bine episodu respectiv chiar il rugam sa povesteasca,eu n-am avut teragere de inima de la inceput la acest proiect de mer cu caturi din alea cu ca in fata,de ce nu stiu ca-mi place sa-ncerc tot ce-i nou,nu sant nici amu prea incantat din moment ce promotorii au lasat-o mai moale ma socotii sa va trag o simpla informare ca de un om destept invata si de la un prost,si n-ar strica daca vreti sa puneti coada la pruna sa-ntrebati pe cei ce au incercat mai demult sa vedeti macar cu ce se lipeste,eu ma speriam c-o sa sariti sa cereti numere de tel. de la cei cu prisina chiar ma gandeam pe unde le am.
nu sant greu de convins la anu in august ajung la intersectie si habar n-am incotro s-o iau.
sanatate...ca-i mai buna decat toate!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....