Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Rapita 2012

Mesajde lucky5strike » 13 Apr 2012, 22:24

In focul muncii care ne anima, abia mai gasesc timp sara sa dau o geana pe forum.

Ciptheman, rapita se deschide in mod normal pe la 15-17 aprilie, ca traditional scuturatul prunului coincide cu infloritul ei. Eu am facut rapita si acum 12 ani si stiu cum sta treaba. Daca zici ca se deschide peste 10 zile, incurca unele socoteli destul de mult, iar de valoarea lanului... ma abtin!

Culesul la rapita este unul extrem de capricios. E drept, cu 14 rame de musca si vreme ca la floarea soarelui, ai trage din ea lejer 30 de kg de stup. La asta te gandesti cand vezi galben in fata ochilor. Dar altcumva sta treaba. La rapita te asteapta riscul stropirilor care nu iarta. Eu nu am patit-o personal, slava Domnului, dar am vazut destule cazuri, ca nu le ratez si merg special sa le vad, in interes de experienta. La rapita te asteapta cea mai schimbatoare vreme cu putinta, doar suntem in aprilie, cand un nor si-un vant rece iti matura toata culegatoarea jos, la o schioapa de urdinis, si acolo va ramane. Am avut odata demult o vreme atat de ploioasa incat 10 zile n-au miscat mai nimic, si am adus de-acasa destul zahar. Deci rapita e o loterie. Una mare!

Salcamul a fost afectat, dar daca se dovedeste si compromis si raman faneata si celelate, vom ajunge la ce ziceam odata despre rationalizare.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alt stupar » 13 Apr 2012, 22:33

Ioan Guist scrie:Cristi, m-ai prins.
In semnatura mea e inclusa si ...rapitza.

Mi-am jurat in barba ca nu mai merg neam veac la rapita.
Din 5 ani , in 2 am fost stropit cu pagube vizibile si usturatoare.
In 3 ani am adunat profit.dar cu costuri.
In cei 5 ani , nu am mai vazut albina la salcam cum aveam o data.Si...nici dupa salcam.
Rapita e una din cele mai chimizate plante.Albinei, nu-i cade chiar bine la ..."ficat".

Cu agricultura asta ... dupa ureche si imbibata ca un burete in chimicale, ramane cu bataie lunga, oferta"cinstita"
Adica: fructiferi ,salcam,tei, spontana,munte.

sti cum e, Ioane ?
daca e sa se duca (rapita...) duca-se !
am avut ani in care, tributar unui tipic anterapita, am plecat spre lanurile galbene cu 7-8 rame puiet si m-am intors spre salcamul I cu stupi roiti. Matzii plouati, fir-ar sa fie :lol: se facusera numa ”buni
am avut ani in care in rapita scoteam seara acele din masca mai ceva ca Hodis in America :lol:
am avut ani in care stupi care in rapita umplusera o magazie in salcam bateau pasu pe loc in timp ce stupii (aparent mai slabi) lasati acasa umpleau doua magazii de salcam !
am avut ani in care in rapita vajaia glontul pe la ureche ca-mi sta chimicalul in gat si raman boschetar in gara, fara albine in lazi !
am avut sezon (anul trecut) in care am stors a doua oara urmele de rapita din magazii cu o zi inaintea debutului salcamului si totusi, la o luna dupa, in borcanul de salcam erau vizibile niscai cristalele de OMG.
asa ca... duca-se !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde pst_claudiu » 13 Apr 2012, 22:34

scuze de offtopic, dar am citit intr-un articol ca la americani rata de mortalitate in anii astia e undeva la 40-50% si una din cauzele descoperite de ei printe multe alte cauze(lipsa hranei) a fost si rezidurile de chimicale din faguri.O familie care construieste masiv la rapita, dupa o stropire cate chimicale baga oare in ceara?
pst_claudiu

Mesajde pst_claudiu » 13 Apr 2012, 22:36

scuze: Si alta cauza gasita a mai fost polenul de la plantele modificate genetic.
pst_claudiu

Mesajde alt stupar » 13 Apr 2012, 22:40

baieti, bagati bine la cap ce zic palmasii astia doi...”In cei 5 ani, nu am mai vazut albina la salcam cum aveam o data”...si... ”la rapita te asteapta riscul stropirilor care nu iarta”... si vedeti ca, in fond, pierdem caii de la bicicleta !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ciptheman » 14 Apr 2012, 06:31

anii trecuti cand era rapita cat tractorul nu v am auzit sa va vaitati da acu cand nu e parca e bomba atomica asa o ponegriti :lol: eu zic ca cine nu i convine sa nu faca rapita sa se duca la culesurile astea bio eventual poate face si conversie daca elimina si floarea soarelui ca si aia e super chimizata, tot un fel de rapita
lucky5strike -anul trecut la mine in zona a inflorit pe 21 si anul asta cred ca se apropie de data asta.
ciptheman

Mesajde cristi_vidican » 14 Apr 2012, 07:14

Ioan Guist scrie:Cristi, m-ai prins.
In semnatura mea e inclusa si ...rapitza.

De fapt ceea ce voiam eu sa spun era exact ce ai spus tu, ca lucrurile se schimba si ne putem schimba concluziile destul de mult in timp, chiar invers.
Eu am avut anul trecut o experienta placuta la rapita (exceptie faptul ca stupii i-am tinut greu in frau sa nu roiasca inainte de salcam). Am extras cam 15 kg pe stup si partea cea mai buna e ca am extras si ramasitele care mai erau, chiar in ziua in care a inceput salcamul. Mierea mea de salcam arata perfect si acum. Deci, se poate sa nu compromitem calitatea salcamului cu rapita.
Eu am avut avantajul sa am fermierul de partea mea. Suntem prieteni. A stropit cu substante care nu omoara albinele si a facut stropirile seara, dupa ce albina a incetat zborul. Si a facut asta din respect fata de noi, fara sa-i cerem asta. Singura conditie a fost sa-mi spuna cand stropeste, iar el a fost un domn. Mai sunt si oameni din acestia. L-a binecuvantat Dumnezeu si cu o productie foarte buna la rapita.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ion marian » 14 Apr 2012, 20:22

...rapita ...de anul asta la intrare in Pestera
Fişiere ataşate
azisipote 036.jpg
azisipote 034.jpg
azisipote 033.jpg
ion marian

Mesajde danut » 14 Apr 2012, 22:40

Sigur ca fiecare isi face socotelile cum crede de cuviinta pentru mine rapita a fost buna totdeauna inclusiv in 2011 cand am fost stropit in prima zi de cules tot am extras 12kg pe familie ,insa hai sa nu acreditam ideea ca daca ai cules la rapita nu mai are cine culege la salcam ca nu este asa ! Culesul de rapita este un cules care intradevar uzeaza lucratoarea insa sa nu uitam ca familile au o dezvoltare exploziva in tot acest timp !Din contra culesul la rapita dezvolta familiile astfel incat sa aiba destula albina ptr. salcam !Ca apar alte inconveniente gen cristale de rapita in salcam este adevarat ,insa eu unul prefer sa am rapita decat sa nu am ,altii este treaba lor! Insa nu este adevarat ca rapita nu mai este buna de nimic!Anul asta rapita fiind putina e foarte bine ca unii nu vor merge la acest cules ,ptr. ca vor fi stupi mai putini!
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde nellu.ar » 15 Apr 2012, 01:25

Vulpea spune despre struguri ca sunt ACRI ! Oare si noi suntem niste vulpoi?
nellu.ar

Mesajde genutzu » 15 Apr 2012, 10:59

Anul acesta am dat miere la 2 procesatori si am vorbit cu un al treilea. OMG nu a fost detectate in mierea de rapita dupa spusele a doi dintre ei ci doar i mierea de floarea soarelui din apropierea lanurilor de porumb OMG produse ca samanta vorbesc de monsanto. Rapita cu OMG se pare ca dupa spusele unor persoane serioase nu a fost cultivata in Romania. Pt porumb e vorba de judetele Ialomita Calarasi, Braila si o ferma din Galati. Asta dupa spusele Dlui Fetea. Am discutat cu un procesator si are contract pt rapita anul acesta. Altul sfatuie lumea in scrisoare sa nu se mai duca. Am un fermier care cultiva rapita si cu care ma inteleg foarte bine deoarece ma anunta si stropeste doar seara tarziu cu insecticide nu foarte violente pt albine(prietenul albinelor scrie pe flacoane, stiti despre ce e vorba) Experienta rapitei in ultimii 5 ani ma face sa ma prezint la lan. Mai ales ca la mine umple un gol intre fructiferi si salcam.
Fiecare face cum crede ca e mai bine pt el. Nu este o regula generala.
genutzu

Mesajde sherifu » 15 Apr 2012, 11:27

Fericiti cei care au rapita in zona
sherifu

Mesajde mac72ro » 15 Apr 2012, 21:05

Am un lan de rapita la circa doi km de stupina.Problema este ca e mica si nu stiu daca pina la salcim va inflori.
mac72ro

Mesajde lucky5strike » 18 Apr 2012, 00:55

Ia vezi, s-ar putea sa se fi deschis deja!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 18 Apr 2012, 01:00

ciptheman scrie:anii trecuti cand era rapita cat tractorul nu v am auzit sa va vaitati da acu cand nu e parca e bomba atomica asa o ponegriti :lol: eu zic ca cine nu i convine sa nu faca rapita sa se duca la culesurile astea bio eventual poate face si conversie daca elimina si floarea soarelui ca si aia e super chimizata, tot un fel de rapita
lucky5strike -anul trecut la mine in zona a inflorit pe 21 si anul asta cred ca se apropie de data asta.

Asta cu vaicareala e chiar amuzanta! Pai, vrem nu vrem, trebuie rumegata situatia in toate felurile!

Inflorirea... tine un pic de vreme, un pic de soi, un pic de vigoarea culturii, un pic de data cultivarii, ca una e august, alta e septembrie.

Nu e rau nici 21, dar eu mi-as face planurile tot pentru 15 aprilie.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 18 Apr 2012, 01:01

ion marian scrie:...rapita ...de anul asta la intrare in Pestera

Asta in 2-3 zile bune e galbena!
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI