In focul muncii care ne anima, abia mai gasesc timp sara sa dau o geana pe forum.
Ciptheman, rapita se deschide in mod normal pe la 15-17 aprilie, ca traditional scuturatul prunului coincide cu infloritul ei. Eu am facut rapita si acum 12 ani si stiu cum sta treaba. Daca zici ca se deschide peste 10 zile, incurca unele socoteli destul de mult, iar de valoarea lanului... ma abtin!
Culesul la rapita este unul extrem de capricios. E drept, cu 14 rame de musca si vreme ca la floarea soarelui, ai trage din ea lejer 30 de kg de stup. La asta te gandesti cand vezi galben in fata ochilor. Dar altcumva sta treaba. La rapita te asteapta riscul stropirilor care nu iarta. Eu nu am patit-o personal, slava Domnului, dar am vazut destule cazuri, ca nu le ratez si merg special sa le vad, in interes de experienta. La rapita te asteapta cea mai schimbatoare vreme cu putinta, doar suntem in aprilie, cand un nor si-un vant rece iti matura toata culegatoarea jos, la o schioapa de urdinis, si acolo va ramane. Am avut odata demult o vreme atat de ploioasa incat 10 zile n-au miscat mai nimic, si am adus de-acasa destul zahar. Deci rapita e o loterie. Una mare!
Salcamul a fost afectat, dar daca se dovedeste si compromis si raman faneata si celelate, vom ajunge la ce ziceam odata despre rationalizare.