Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Au inceput sa cladeasca....

Mesajde ADITZU » 14 Apr 2012, 13:16

popik50 scrie:As vrea sa intreb daca a pus cineva faguri arificiali la crescut si daca albinele i-au luat in primire. Eu am vrut sa bag la cateva familii mai puternice FA dar un stupar mai in varsta a zis ca sa mai astept putin. :?:

am bagat eu si au construit pe o parte aproape complet iar pe parte cealalata putin in partea superioara cam cat o palma prunul e in perioada maxima de inflorire
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde cristi_vidican » 14 Apr 2012, 14:29

Rama introdusa miercuri in stup la cladit, fata-verso. Azi ploua, dar albinele ies fara probleme dupa apa. Asa arata toate ramele care le-am introdus.
Nici una nu e ouata, dar vor fi in curand. Nu le-am luat pe toate la rand, dar am deschis 4 stupi, in care situatia era aceeasi.
Asta e situatia la mine.
Fişiere ataşate
IMG_8582.JPG
IMG_8581.JPG
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde danut » 14 Apr 2012, 21:05

Domnule Cristi felicitari!Pe langa faptul ca le ajuta culesul reiese ca aveti si familii foarte bune !
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde cristi_vidican » 14 Apr 2012, 21:24

Am mers intotdeauna pe ideea sa am stupii tari. Mai ales cand ii bag in toamna. La inceput nu prea aveam resurse si duceam lipsa acuta de lazi. Asa ca eram nevoit sa fac unificari, ca nu aveam unde baga roii.
Acum e tentatia proiectelor, a numarului mare de stupi, care vine la pachet cu multe dezavantaje. Stupii se dezvolta fiind slabi, cand prindem momentul inmultim in prostie, apoi vin bolile, iar un stup slab lupta mult mai greu ca unul puternic. Si cand omul are lazi la discretie baga in fiecare o rama cu albina, o matca si-l socoteste la numar.
cristi_vidican

Mesajde danut » 14 Apr 2012, 22:11

Cel mai important lucru este puterea familiilor de albine si nu nr. lazilor in care ai niste albine si se pare ca dumneavoastra ati inteles acest lucru,inca o data felicitari!
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde badguy_goodguy » 14 Apr 2012, 23:19

scuze, dar nu ar trebui mai intai bagata rama oarba?
badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 15 Apr 2012, 07:29

badguy_goodguy scrie:scuze, dar nu ar trebui mai intai bagata rama oarba?

Eu nu folosesc rama oarba. Nu zic ca nu e bine, dar am preferat sa cladesc niste faguri.
cristi_vidican

Mesajde laur80 » 18 Apr 2012, 12:53

popik50 scrie:As vrea sa intreb daca a pus cineva faguri arificiali la crescut si daca albinele i-au luat in primire. Eu am vrut sa bag la cateva familii mai puternice FA dar un stupar mai in varsta a zis ca sa mai astept putin. :?:

Da,am bagat in jur de 45 de faguri la cam tot atatea familii,majoritatea sunt claditi,mai sunt insa cativa claditi numai jumatate sau trei sferturi.
laur80

Mesajde MIHAI BALS » 18 Apr 2012, 20:22

la familiile peste 7 rame am bagat si eu de cateva zile la construit.
ca si sfat,odata cu fagurele artificial umpleti si hranitorul.
si temperatura e importanta pt. a cladi-peste 20C.
MIHAI BALS

Mesajde bostina constantin » 18 Apr 2012, 21:38

cristi_vidican scrie:Rama introdusa miercuri in stup la cladit, fata-verso. Azi ploua, dar albinele ies fara probleme dupa apa. Asa arata toate ramele care le-am introdus.
Nici una nu e ouata, dar vor fi in curand. Nu le-am luat pe toate la rand, dar am deschis 4 stupi, in care situatia era aceeasi.
Asta e situatia la mine.
]
Salut Cristi!! Mereu am fost pe ,,urmele'' tale, nu te-am abordat ca era mai ieftin sa-ti urmez metodele de lucru decat sa te intreb, dar acum ai zis ceva de ramele[FA] puse de tine la cladit si anume ca nu au fost pontate dupa ce au fost cladite, si eu vin cu intrebarea; in interiorul cuibului, unde le=ai plasat [pus].Multumesc anticipat!! Te salut cu respect!!
bostina constantin

Mesajde cristi_vidican » 18 Apr 2012, 21:45

bostina constantin scrie:Salut Cristi!! Mereu am fost pe ,,urmele'' tale, nu te-am abordat ca era mai ieftin sa-ti urmez metodele de lucru decat sa te intreb, dar acum ai zis ceva de ramele[FA] puse de tine la cladit si anume ca nu au fost pontate dupa ce au fost cladite, si eu vin cu intrebarea; in interiorul cuibului, unde le=ai plasat [pus].Multumesc anticipat!! Te salut cu respect!!

Te salut si eu! Ma bucur ca pot sa-ti fiu de folos. Poti sa ma intrebi oricand, orice despre albine.
FA l-am pus penultima rama, mai exact dupa ultima rama cu puiet.
Despre ponta nu putea fi vorba atunci cand i-am verificat eu pt ca era prea devreme pt ponta, in contextul in care fagurii au fost claditi cand afara vremea incepea sa se strice, iar de atunci a fost doar vreme rea. Si o tine tot asa pana spre sfarsitul saptamanii. Nu ma ingrijorez, ca am rezerve in stupi, dar pacat ca am pierdut prunul, care daca era vremea favorabila dadea grozav. Sa vedem ce va fi cu rapita si apoi cu salcamul.
cristi_vidican

Mesajde bostina constantin » 18 Apr 2012, 22:20

Acuma eu nu stiu ce sa zic [nu despre albine], despre caractere si educatie...[ma laud !!] nu prea gresesc.
Revin la abine, pe 12 sau 13 aprilie am pus si eu la doi [din trei!!!] cate o rama cu FA, dar am spart cuibul si nu am putut sa deschid sa vad, dar le-am facut un sirop ,,ala Gica '' le-am pus in seara asta cate 500ml, [sigur le mai ajutasem si erau in regula] si acuma cand va fii posibil o sa vad ce e acolo si am sa spun. Am spart cuibul dupa ce am consultat mentorul care e din zona.Vom vedea !! Cu acelasi respect.
bostina constantin

Mesajde cristi_vidican » 18 Apr 2012, 22:32

Chiar daca am ceva albina in stupi, nu am avut curajul sa sparg cuibul cu FA. Mi s-a parut prea devreme, mai ales in contextul vremii care a venit. Am preferat sa pun FA mai la margine pt ca scopul meu a fost sa-l cladeasca in primul rand si dupa aceea pot sa sparg cuibul cu el. Sunt si eu curios ce mai e prin stupi pt ca mult puiet statea sa eclozioneze.
cristi_vidican

Mesajde MIHAI BALS » 18 Apr 2012, 22:41

bostina constantin scrie:Acuma eu nu stiu ce sa zic [nu despre albine], despre caractere si educatie...[ma laud !!] nu prea gresesc.
Revin la abine, pe 12 sau 13 aprilie am pus si eu la doi [din trei!!!] cate o rama cu FA, dar am spart cuibul si nu am putut sa deschid sa vad, dar le-am facut un sirop ,,ala Gica '' le-am pus in seara asta cate 500ml, [sigur le mai ajutasem si erau in regula] si acuma cand va fii posibil o sa vad ce e acolo si am sa spun. Am spart cuibul dupa ce am consultat mentorul care e din zona.Vom vedea !! Cu acelasi respect.

riscant.
acum desparte cuibul.
e prea frig sa cladeasca chiar daca le-ai dat sirop.
mentorul trebuia sa se uite la vreme!
MIHAI BALS

Mesajde stupar » 18 Apr 2012, 23:44

Sa nu mai cere sfaturi de la astfel de mentor!
stupar

Mesajde bostina constantin » 19 Apr 2012, 10:09

Stati asa ca nu-i asa, vorba unui clasic in viata, cand l-am intrebat [pe mentor] ce e de facut la vremea aceia, afara erau 23 de grade C, prunul si papadia erau aproape infloriti, cele doua familii aveau suficienta albina tanara [dupa mintea mea].Eram pregatit sa pun fa la toti trei, dar la al treilea nu am gasit aceias situatie ca la primii, si am renuntat. Acuma fapta a fost comisa, asteptam rezultatele.

Daca tot sunteti p-aci, am sa va dau cateva date despre familia la care nu i-am pus fa, si va rog sa-mi spuneti de ce a ramas in urma cu dezvoltarea. E roi de anul trecut [primul din viata mea] cu doua botci de la un vecin, l-am ajutat cu puiet capacit de la ceilalti si la un momentdat erau toti la acelasi nivel. Le-am facut la toti cate trei tratamente cu VF asta toamna.Asta iarna [ian-feb] iesea ultima la zbor, primavara la fel, si matca a inceput ponta mai tarziu.
Acum o saptamana cand afara erau peste 20 grade C le-am facut primul tratament cu VF[cam tarziu], in felul urmator;
pe o tabla sincata dreptunghiulara 4/20 cm indoita la 90 grade la un cap pt a nu intra in stup, am pus foita indoita ca un coviltir peste care am pus cate trei picaturi de VF. Capetele hartiei ramanand uscate le-am aprins am impins tabla pe urdinis si am astupat cu burete. Dupa 20 de minute am constatat ca pe tablele de la cei dezvoltati normal nu am gasit nicio mortaciune iar pe tabla puturosului 3-4 mortaciuni vazute cu lupa. I-am zis puturos pt ca pleaca la cules mult in urma celorlalti. Cand am pus FA la ceilalti lui i-am scos o rama cu miere am decapacit-o si am pus-o dupa diafragma. Aseara cand i-am pus sirop rama era golita la partea de sus, dar avea miere lichida si pastura la partea de jos[nu multa].
Daca are cineva rabdare sa citeasca il rog sa ma lumineze. Multumesc anticipat!! Cu stima !!
bostina constantin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR