Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pretul unei familii de albine in aprilie2012

Mesajde CristiTm » 15 Apr 2012, 22:31

hmmm..... la masina se poate face la asigurare casco pt albine nu exista asa ceva ?
CristiTm

Mesajde gica.mosu » 15 Apr 2012, 22:42

Ma bag si eu in seama un piiic:cine vinde vrea cat mai scump,cine cumpara vrea cit mai ieftin...
ca la piata :lol: asa-i rominul.La noi o fam merge450-500lei pe 10-12 rame..cu ani in urma asa
am dat cu s-au fara lada,si la cine i-am dat a fost multumiti...ff pertinente parerile-si-shi asa cum
am citit (alt stupar shi Dombazil)....Cu respect-Mosuuu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ilalexandru » 16 Apr 2012, 00:21

Eu zic asa... cine are bani de investit acum in familii de albina, sa se abtina. Mai bine sa mearga cu ei la banca, ii depune intr-un cont si anul viitor ii are sigur, plus un 6% acolo. Anul acesta o sa fie unul dintre cei mai prosti ani pentru apicultura. Cate pierderi au fost in iarna asta? Cum se prezinta familiile de albine in momentul de fata? Ce insemna acum cativa ani o familie slaba???? 6 rame albina si 4 puiet...ce inseamna in momentul de fata o familie slaba? Nu stiu parerea multora, insa apicultura a luat-o in jos rau de tot. Multi se vaita ca nu au avut familii de albine asa slabe niciodata. Si eu sunt la fel....nu am avut nici o pierdere peste iarna, insa deja am 5 unificari. Si situatii la care nu le gasesc raspuns. Am familii la care am spart pana in momentul de fata cuibul cu ...4 rame. Insa am si familii la care nu m-am atins de ele. Se intampla ceva si, din pacate, nimeni nu cerceteaza fenomenul. Am colegi la care familiile li se decimeaza zilnic...albina nu se dezvolta cum trebuie in celula, multa fara aripi. Paduchi nu se vad absolut deloc. Sunt si pe aici pe forum colegi care se vaita ca au familiile pe doua si trei rame. Oare de ce??? Care este explicatia? Si sincer, nu e nosemoza. Altul e fenomenul. Dupa cazurile de anul trecut de loca din tara, anul acesta ce va mai fi??? Posibil o sa auzim si de mai multe focare. Si ce se face pentru apicultura acolo sus??? Ati mai auzit ceva de Fetea? A facut el ceva in ultimul an de zile? Cat a trait raposatul domn Moraru a facut ceva galagie(pentru propriile interese). A murit domnul Moraru, a tacut complet si Fetea. Tace si e multumit ca are un scaun cald acolo sus. Insa pentru apicultura si apicultorul roman a mai facut ceva?

Stiti ce se intampla cu mierea romaneasca pe piata europeana? De ce nu are cautare? Oare de ce i-a scazut pretul pe bursa? Toti si-au schimbat parerea despre apicultura si mierea noastra. Toate prostiile de suplimente care sunt date familiilor de albine isi spun cuvantul. Deja se vorbeste la salcam anul acesta de un pret de 9 lei pe kg. Asta in conditiile in care se va face ceva productie. Saptamana trecuta a dat bruma cam peste tot in tara. Oare cum se prezinta acel salcam brumat jos pe Dunare? Cata miere de rapita se va recolta anul acesta? Posibil nimic. Deci totul merge din ce in ce mai bine. Asa ca cine vrea sa dea 5 milioane pe o familie, mai bine sa se abtina. Si 3 milioane nu se merita. Nu ca nu ar face atat familia respectiva, insa nu e rentabil. Sa zicem ca se va scoate 15 kg salcam si 20 kg poliflora. 15*12=180 si 20*8 = 160. Deci un venit brut de 340 lei. Dar care o sa fie costurile pentru realizarea acestei sume? Ce costuri o sa fie pt a trece iarna 2012? Cine garanteaza ca acea familie va iesi in primavara la anul? Rog sa fiu contrazis, rog sa veniti cu argumente ca apicultura romaneasca este in plina dezvoltare, rog sa argumentati faptul ca este mai bine acum decat cu 4-5 ani in urma.
ilalexandru

Mesajde laur1 » 16 Apr 2012, 01:58

CristiTm scrie:hmmm..... la masina se poate face la asigurare casco pt albine nu exista asa ceva ?

toci!! :twisted:
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde laur1 » 16 Apr 2012, 02:08

teinegru64 scrie:
Dragos2006 scrie:Avand in vedere fondurile europene barosane care se intrevad pe viitor , 500 lei e un pret mic.

Ai sa vezi la anu familii pe o rama vandute la 500....nu discut ...atat am platit eu ...daca nu sa aprobat ...proiectu, trebuie sa imi scot investitia...si pinguini sunt.

cu rabdare scoti investitia:)) dar daca nu??? cine e pinguinu??? :D
Daca voi nu ma vreti,eu va vreu!
laur1

Mesajde balasbebe » 16 Apr 2012, 06:37

Ma bag din nou si spun ca nu ai dreptate. Am sfatuit si eu pe cei care vor sa-si cumpere albine sa consume mierea in familie.
Daca o sa cumperi pentru masura 141, sau alte masuri eu consider ca nu prea ai dreptate. Cu banca nu sunt deloc de acord, indiferent de dobanda. Din apicultura faci meserie, faci si minusuri in buget, dar se poate trai numai daca nu faci greseli. Inca mai este rentabila, atata vreme cat nu mor albinele. Daca trebuie sa o iei de la capat, este tare greu. Problema mare este la cules. Cu ele pe vatra depinzi doar de salcam. Anul acesta se pare ca va fi compromis total. Polenul de primavara este pierdut.
balasbebe

Mesajde ilalexandru » 16 Apr 2012, 10:36

Polenul de primavara pierdut. Pomii fructiferi 50% dusi pana acum. Rapita dusa pentru 90% din apicultori. Salcamul cica pe Dunare e ars deja. Teiul, in conditiile de seceta din toamna trecuta, nu se stie cat va merge.Asa ca ce ne mai ramane pentru anul acesta? Chiar daca nu faci greseli, tot depinzi de alti factori. Eu am doua pavilioane, ienate la 200 m unul de altul. Si am diferenta intre familii, in medie, de doua rame in cuib. Aplicandu-le aceleasi tratamente, lucrari, etc... Fenomen care nu mi-l explic. Asa ca cine are bani de aruncat, poate sa investeasca in apicultura. Insa anul acesta nu va scoate nici un profit.
ilalexandru

Mesajde gica.mosu » 16 Apr 2012, 14:25

D-om ILA esti pesimist rau de tot....La 2 pavilioane ai ceva experienta(si-shi) vindele pune la banca si cu dobinda cumperi 4 cauciucuri de rez,
mai stiu pe cineva acum 4 ani(profesor) avea45 fam a vindut.....acum a cumparat iar 5 fam-de ce :?: Cuuuu vremea v-am avertizat sa stimulati
fam( cu alea-alea ce aveti) sa nu va treziti in f...du gool la salcim....In1985 dupa o iarna ca in2011-2012 a urmat o vara vai mama mea,miere mai
deloc si tot nu am pierdut...am dublat f de albine(cu ceva efort in plus) si tot a meritat :roll: PT incepatori-curaj si baftaaa...Acum 4 ani am dat la un
tip(5 f cu ladda+cat cu r3/4 cladite) pret 25 mil ( la salcim 1+2 si-a scos bani)..acum are 32 familii,si ce ziceti doar dupa 1 an i-am spus: da-mi stupul
inapoi (gol+r cat cladite pt 1 mil) raspunsul a fost...mosulle ti-ai v...to azi,deci(repet) curaj si bafta multa la toti :!: Si inca ceva nu vind familii...din 2 stupi
mai fac o familie+ ceva miere(s-au roi)...Daca de la un stup scot 6-8kg polen+ceva miere s-au scot 2 rame cu pastura taiate in borcane(8 ori60 lei) plus
ca vind(si mierea de salcim cu pastura) in piata nu la pret de nimic,va las pe voi sa trgeti concluzii...NU toti fceti ca mosu, se descurca fiecare cum
poate si face calculeleeee daca merita s-au nu, dar decit sa stam degeaba vorba lui Bunca : daca polen nu e , albine :mrgreen: si noi...PAAAA...ne -am
d... uus in 2-3 ani :!: SA-NA-TA-TE la toata lumea-mosu gica!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde eucondruz » 16 Apr 2012, 19:52

ilalexandru scrie:Polenul de primavara pierdut. Pomii fructiferi 50% dusi pana acum. Rapita dusa pentru 90% din apicultori. Salcamul cica pe Dunare e ars deja. Teiul, in conditiile de seceta din toamna trecuta, nu se stie cat va merge.Asa ca ce ne mai ramane pentru anul acesta? Chiar daca nu faci greseli, tot depinzi de alti factori. Eu am doua pavilioane, ienate la 200 m unul de altul. Si am diferenta intre familii, in medie, de doua rame in cuib. Aplicandu-le aceleasi tratamente, lucrari, etc... Fenomen care nu mi-l explic. Asa ca cine are bani de aruncat, poate sa investeasca in apicultura. Insa anul acesta nu va scoate nici un profit.

"Salcamul pe Dunare" nu e ars deoarece mugurele e foarte mic (si sa nu zicem "cica" pana nu vedem) iar salcamul si teiul merg foarte bine dupa o iarna cu zapada si anul asta a fost destula fata de alti ani cand a fost mai putina si totusi a mers. Eu in urma cu cativa ani n-am mai facut deplasarea la tei daca in iarna precedenta n-a fost zapada si n-am gresit, teiul a fost"sec". Capul sus, pieptul inainte si totul va fi ok! Rapita a fost compromisa unde a fost ger uscat. Sa speram ca va fi un an bun.
eucondruz

Mesajde Crysty » 16 Apr 2012, 21:31

Spun si eu doua vorbe de incepataor asa ca sa va puteti face o idee.Datorita existentei ecestui forum,in iarna am hotarat sa investesc in apicultura,nu pentru vreo masura deocamdata ci doar asa ca imi este draga ideea si cumva m-am indragostit de acest fenomen dupa luni intregi de documentare.
Sunt in plina achizitie a unui numar de 20 de roi.Am batut palma ,si acum urmeaza doar infintarea roiuri-lor si transportul lor.
Cheltuieli
Roii ii cupar din judetul SB 200 ron/bucata.va fi pe 5 rame cu sper tot ce trbuie in el.Sincer nush daca este prea mult, sau prea putin.problema este ca pt un incepator la un numar de 20 de roi apar cam urmatoarele cheltuielei:
roi 200 ron/buc x 20=4000ron
stup dadant cuib 10 rame si cat 1/2 cu fund AV +diafragma,facuti la fabrica in SB :1 stup =170 x 20 =3400
infinatat stupina (material lemnos + ceva teava patrata +ceva plasa= 1000 ) aproximativ
Am mai luat de vrreo 500 ron ,faguri artificiali, ulei de in,ceva costume de protectie,dalta ,afumatore si 50 de manere),maiu urmeaza medicamentele si papica.
Deci in mare ,un incepator pentru un nr de 20 de stupi constituiti cu roi cheltuieste cam 8000 la care la mine se adauga un transport de 260 de km/fara sa ma pricep si fara sa fiu sigur ca o sa ajung cu toti intregi acasa,pe tema asta o sa si deschid un subiect nou poate ma ajutati cu ceva sfaturi.Stiu de asemeni ca pretul la cutii e maricel dar sa stiti ca nu am facut rabat la caliatate.Acuma ca fac parte din sectiunea "pinguin" se prea poate ,dar eu trag nadejde ca ca nu o sa le dezamagesc pe fete (cel putin nu pe toate).Cam acesta este povestea mea .
Crysty

Mesajde Donbazil » 16 Apr 2012, 22:41

Sal'tare!
Sa fie cu iertare, da' mai mare tampenie decat aia cu pusu' banilor la banca sa castigi din dobanda (AZI in Romania) - n-am auzit de mult!.....
Pai aici vorbim ca intre stupari - deci oameni intreprinzatori si cu simtzul castigului - sau povestim discutzii?....
Aha!.....Ca sunt greutatzi, ca toamna , iarna si primavara au fost cum au fost, mai rele in unele locuri, mai bune in altele, asta-i drept, dar si noi doara de aia ne-am apucat de meserie, sa facem ceva......
Ca vom castiga mai mult sau mai putzin, asta difera la fiecare, dar asa, cu "sfaturi" d-astea..... :shock: :shock: :shock:
Aici nu-i problema de mine ca deja am rezolvat cu vanzarea stupilor pe care-i am de dat, adica ce-i in plus peste cat pot eu sa duc, dar ca principiu, cum sa descurajezi tinerii cu astfel de sfaturi?.....Aici ceva-i sminta!.....Da' daca totzi am gandi asa.....S-ar duce naibii mustaria....
Sal'tare!
Donbazil - Faget

P.S. Am vazut cat a fost zapada peste stupii lui Puisoru....Oare si el tot asa gandeste?.....Ar mai fi ajuns unde este cu astfel de idei?.....
Greutatzi au fost si vor mai fi, dara nici noi nu suntem din paie si d-aia avem cap sa judecam..... :idea:
Donbazil

Mesajde genutzu » 16 Apr 2012, 22:59

fiecare face ce-l taie capul cu banii lui. Uneori am patit sa fiu criticat desi am dat sfaturi bune, asa ca tre sa ma abtin. asta am constatat in timp. Multi oameni sunt fie invidiosi cred fie tampiti. Eu personal am zic ce fac eu , altii sa faca tot asa sau cum vor ei ca deh banul lor e in joc. Eu nu ma las de albine nici daca merg tarais la ele. Poate nu voi mai putea intr-o asa Doamne fereste ipostetica situatie cati am acum dar tot nu ma las. Fac parte din existenta mea zilnica. Mi-e greu sa cred ca un om care are doua pavilioane cu albine gandeste asa!
Nicaieri nu este castig fara munca si fara riscuri evident. Cu atat mai myult cu albinele cand depinzi de mai multi factori. Daca esti preocupat de soarta lor, informat, muncitor, perseverent, ajutat de familie nu dai gres. Doar poate castigul sa fie mai mic. Di evidenta pe care o am din 1975 de la tatal meu inceputa pot spune ca a fost un an in pierdere si anume 1983 parca cand din 109 familii a ramas cu 30 din cauza varoozei si am carat zahar cu sacii la Nifon la tei(Tulcea0\)deoarece crapau de foame dupa 2 saptamani de foame. A adunat in acel an doar vreo 6oo kg de miere care nu a acoperit bine costurile si au fost si mortalitatile . In rest bine si foarte bine rar chiar extraordinar. Cine are urechi sa auda cum zice o vorba . Daca poate si nu uita conditiile scrise mai sus si nu face parte din categoria celor a caror prima intyrebare despre albine este Da................cata miere face un stup asa pe an si dupa cei ii zici face imediat inmultirea cu 20 ron/kg
genutzu

Mesajde nicus » 16 Apr 2012, 23:40

"Nu orice musca face miere"
Pei de ce sa compar ..o albina de gradina care trecuta prin rapita la salcam e in salcam, cu una in care ai baza minim un sezon.
As cumpara ..30 de familii de oriunde care sa fie minim SANATOASE pentru un M141 daca sunt de weekend.(300-350ron)
Cum sa cumpar ..100 de familii de la sate? Pei am baza ce e acolo? Ahh ca e albina multa..da dar e pentru 20 de zile,
dupa nu te mai intelegi cu ea, ajungi sa faci turism.
Cum sa cumpar ..200 de familii cand nu cunosc istoria proprietarului, poate fagurii sunt plini de detoate.

Tot timpu am cautat IEFTIN si "bun" de aia neamtu e unde e.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Adi Hodis » 17 Apr 2012, 01:51

danut scrie:Domnule Adi Hodis intrebati pe americani ...
Recititi ce scrie DonBazil referitor la amortizarea cheltuielilor in apicultura vizavi de cresterea vacilor!

Domnule Danut, nu e cazul sa intreb, nici sa recitesc ... oricum ai calcula, albinele au nevoie de hrana pentru iarna si asta nu are cum sa fie un castig pt stuparul care le ierneaza.

E una dintre paturile "placintei" pe care n-ai cum sa o eviti ... doar daca le-ai invatzat sa nu mai manance, precum tziganu calul ...

PS
Cand si-a invatzat tziganu calul sa nu mai manance, la urma plangea, suparat pe Dumnezeu ... cica:
-Apai chiar amu' mi l-ai luat Doamne, cand s-a invatzat sa nu mai mance !!!.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica.mosu » 17 Apr 2012, 08:50

Cristi tine-o tat asa....ai curaj,bani shi singe-n vene(esti tinar) da-i inainte cuuu tupeu...Un sfat:
-Cind mergi sa iei roii ia cu tine pe cineva cu experienta sa nu cumperi orice :!: deoarece poti
lua shi plasa....La 5 rame trebuie sa ai:1r cu miere+1r cu pastura+3 r cu puiet toate virstele shi
o matca tinara marcata(cu puf pe ia) si cele 5 rame acoperite cu albine toate.O parere- cred ca era
mai bine sa iei 2-5 fam, te rugai de un apicultor sa te ia sub aripa lui 1 an invatai tainele stupilor si din
5 fam mai faceai 2-3 shi luai si ceva miere(in functie de vreme shi cules) apoi urmatorul an vin toatee
de la sine....Astept un telefon de la tine -mosu gica!!!
gica.mosu

Mesajde Crysty » 17 Apr 2012, 11:35

[quote="gica.mosu"]Cristi tine-o tat asa....

mosu.gica multumesc mult pentru incurajare,si pt configuratia roiului,:) o sa revin cu poze cand ajung fetele acasa si atunci revin si cu telefonul.
dar ca sa nu deviez de la subiect am vrut sa stiti pretul concret cu care am batut eu palma, ca doar despre asta este vorba.200 ron/roi pe 5 rame.
Crysty

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE