catalin_vl scrie:curaj am, spor la treaba am, mai imi trebuie noroc si ajutorul dumneavoastra atunci cnd am probleme...
mersi popik50....
Salut Catalin si la mai multe bucurii ! ... dar sa stii ca astea depind numai de tine, nu si de noroc pt. ca lucrarile in apicultura nu se fac nicidecum sperand la noroc.
Norocul e la loterie si ... alte cele.
In fine, bun venit aici, adica in bransa stuparilor ca o sa vezi cat de dulce va fi mierea ... stai sa ajungi la stupi multi, ca apoi incepe adevaratele "dulcetzuri".
Pina acolo vei parcurge pasii necesari in intretinerea coloniilor de albine si iarasi zic, depinde de tine cat de bine iti vei insusi invatzaturile ca sa ai rezultate satisfacatoare.
De ce zic asta ? ... pai vazu-si bine ce iese daca faci ce NU trebuie, cand ai spart cuibul si a racit puietul.
Cuibul NU se sparge decat cu 1 rama odata, atunci cand ai albine pe inca 3-4 rame in plus fatza de ramele cu puiet deoarece astfel exista sigurantza ca puietul va fi acoperit si incalzit de albine.
Cartea spune ea bine dar mai clar iti "spune" colonia de albine cand si ce poti sa faci pentru a o ajuta ... si NU sa o incurci.
Deasemenea, stimularea se face cum scrie cartea insa dupa puterea coloniei ( nr-l de rame populate ) si are ca prim scop ponta matcii.
Pina si tratamentele se fac cum scrie cartea ( prospectul ) dar in functie de puterea coloniei ... adica iti "spune"/arata ea ce trebuie facut.
Cand se mai pot da faguri la construit ... colonia iti "arata" fagurei crescuti sub hranitor, deasupra ramelor din cuib daca are spatiu ... cand deschizi stupul si vezi acele crescaturi de ceara, e clar ca exista cules bun si albine suficiente pt. a adauga 1 rama la cladit, intre rama cu pastura si rama cu miere.
Spargerea cuibului este indicat a se face abia dupa ce colonia de albine are acel plus de albine, de 3-4 rame acoperite in plus pe langa cele cu puiet ( de regula in a 2-a decada a lunii APRILIE ) si cel mai eficient este sa o faci cu rama gata cladita si de culoare maro.
Pina la spargerea cuibului, largesti cuibul/adaugi 1 rama odata, dupa ce este cladita iar largesti/adaugi 1 rama si abia cand exista acel plus de albina, poti sparge cuibul cu 1 rama.
Eu am vazut stupari care in aprilie spargeau cuibul cu mai multe rame, chiar si necladite, practic ravasheau cuibul ... cica pregatea stupii pt. salcam.
In fatza urdinishelor era puiet racit, pietrificat, pe fundul stupilor la fel ... pe jos erau albine si trantori care nu puteau zbura, prezentau efectele Varroa ... ( eu vroiam sa cumpar albine pe-atunci dar ... am plecat val vartej din curtea alora ).
Si spuneau ancantati, daca o da Domnul noroc la salcam ...
ps
d'aia zic ca norocul in apicultura depinde mai antai de ... stupar.
Noroc si s'auzim de bine !