Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupi polistiren extrudat

Mesajde adibumbescu » 24 Apr 2012, 12:15

Cateva poze
SSA42402.JPG
pe vatra la iernare
SSA42407.JPG
prim plan ( stup polistiren nevopsit iarna merge) pentru vara vopseua este necesara contra razelor UV
SSA42402.JPG
pe vatra la iernare
Fişiere ataşate
SSA42479.JPG
adibumbescu

Mesajde adibumbescu » 24 Apr 2012, 12:27

Cel mai ieftin (de fapt gratis), rapid, si la indemana oricui ,suport de stup.
CAUCIUCURI AUTO
arata cam ca o autostupina dar este foarte practic si economic, si in plus atenueaza vibratiile din jur (trenuri,tiruri, camioane, masini etc)

La 100 m de vatra mea este o cale ferata...
suportul de cauciuc in combinatie cu polistirenul ,antifoneaza si atenueaza vibratiile foarte mult.

SSA42481.JPG
acestia au fost pusi doar pe cate un cauciuc si au fost total ingropati
SSA42483.JPG
SSA42481.JPG
acestia au fost pusi doar pe cate un cauciuc si au fost total ingropati
Fişiere ataşate
SSA42490.JPG
adibumbescu

Mesajde adibumbescu » 24 Apr 2012, 12:41

SSA42593.JPG
attachment=2]SSA42494.JPG[/attachment]
Fişiere ataşate
SSA42602.JPG
sfarsitul lui februarie
SSA42494.JPG
adibumbescu

Mesajde adibumbescu » 24 Apr 2012, 12:56

SSA42594.JPG
alimentator gratis 0,30 ron
SSA42601.JPG
interior (nespalat, nesters, necuratat) sub sita varoua se vede tava necuratata
Fişiere ataşate
SSA42605.JPG
Stup polistiren model propriu CUIB 10 R+ diafragma de 2 cm permanenta, MAGAZIE 1/1 - 11 R
adibumbescu

Mesajde adibumbescu » 24 Apr 2012, 13:22

Alimentatorul verde prezentat mai sus are capacitatea de 500 ml, este aproape gratis si functioneaza 200%.
Pentru completare provizii toamna puteti pune doua alimentatoare.

Daca va intrebati de ce functioneaza asa de bine...? o sa va spun si de ce

Datorita peretilor subtiri ai farfuriei de unica folosinta (alimentatorului), caldura cuibului de albine incalzeste rapid siropul din farfurie ,aceasta fiind asezata pe rame chiar deasupra cuibului.

Siropul fiind cald tot timpul de la propria lor caldura ,va fi luat de albine garantat in totalitate si f rapid, nefiind nevoie nici macar de plutitoare, va garantez ca va fi mortalitate prin inec zero.
Explicatia este ca nu amortesc cand pica in sirop, acesta fiind cald, iar mediul ambiant din jurul siropului la fel.

Pe cand la alimentatoarele clasice (uluc) dupa diafragma , siropul se poate da destul de tarziu in primavara, si in noptile reci il ia mai greu sau deloc, si nu mai vorbim si de pret.

Eu personal cand merg la o piscina termala inchisa stau in apa cate doua ore ,chiar daca afara este iarna, pe cand la un strand rece ies in 15-20 min chiar daca este vara.
De ce n-ar avea si ele asa ceva?
parerea mea e ca merita din plin :)
adibumbescu

Mesajde adibumbescu » 24 Apr 2012, 13:49

Imi cer scuze dar mi-a luat ceva timp sa convertesc pozele,sa aleg din ele si sa le afisez , o sa revin cu completari , daca v-au placut , si vi se pare interesant, cu poze din pastorit si tehnici de lucru.
Acum trebuie sa merg la stupina.

Numai bine.
adibumbescu

Mesajde adriann » 24 Apr 2012, 20:21

Frumos realizate... ma gandisem si eu la pus coltare metalice...
Daca se poate si 1-2 poze cu detalii de la fundul AV.
Momentan am cumparat polistiren extrudat de 40 cu 32 kg/mc.
M-am apucat sa dau cu lac pe baza de apa....dar mai trebuie inca 2 straturi.. deja am dat 3 si abia se vede.
Polistirenul are mici gaurele... perfect drept nu am avut unde sa gasesc si asa de 40 abia am gasit... si de 30 mi s-a parut cam fragil.
O alta solutie de dat pe interior si sa nu miroasa in timp exista?
La exterior o sa dau cu vopsea de diverse culori.
adriann

Mesajde adibumbescu » 25 Apr 2012, 11:01

Da!
Era bine ca polistirenul sa fie cu fetele lucioase si fara gaurele.

Nu te mai muncesti cu lacuri etc.
Cand este vorba de sute de stupi orice operatiune in plus inseamna timp si bani cheltuiti.

Si eu am facut la inceput din toate grosimile - 3 cm ,4 cm, 5 cm, si am ramas la o combinatie intre 3 cm si 2 cm la capac.
Cu cel de 5 cm arata ca un stup pe 12 rame (foarte voluminos)
Una peste alta prin cateva calcule -avantaje-dezavantaje , balanta s-a echilibrat la aceasta combinatie 3 cm si 2 cm (anumite piese).

Cele mai mari lucruri inventate au fost intotdeauna simple.
Lucrurile simple sunt cele mai durabile si nedefectioase (fiind simple nu au ce se strica la ele)

Stupii din polistiren necesita doar o vopsea pe exterior contra razelor UV.
eu folosesc lavabila de exterior pe baza de apa, pentru ca este mai ieftina ,are putere de acoperire mare, se usca rapid, nu miroase si se ia de pe maini cu apa si sapun. Dar se poate folosi orice fel de vopsea pe baza de diluant, ulei etc.

Acest strat de vopsea o recomand si celor care cumpara din comert stupi de poliuretan, care vin din fabrica galbeni, aceasta fiind culoarea naturala a materialului, dar de fapt ei nu sunt vopsiti, iar razale UV nu ii va ierta cu timpul nici pe ei.

Unui stup din polistiren car sta nevopsit o vara in soare ,nu i se intampla mare lucru, dar i se ia luciul de pe partile expuse .
La fel si la poliuretan.
Veti fi uimiti cata diferenta poate face un singur strat de vopsea.

Domnule Adrian o sa va raspund in legatura cu fundul AV.

Fundul este o inovatie personala .
Inovatia consta in adaptarea fundului AV clasic la problemele din pastorit intalnite de mine si de majoritatea colegilor in pastoral.

Toata lumea se plange ca atunci cand merg cu stupii cu fund AV in pastoral au urmatoarele probleme:
-la asezarea stupului pe teren cu denivelari ,tava din tabla de sub stup se stramba usor si nu mai intra la loc in soclu atunci cand este trasa pt curatare.

-la stupii de poliuretan cand sunt asezati pe iarba mai mare, aceasta inpinge in sita AV iar capsele cu care este prinsa cedeaza usor .

etc.
Inovatia mea (foarte simpla de altfel) face ca fundul sa fie structura de rezistenta a stupului.
-pe sub fund se trece chinga pentru inpachetare
-de fund se agata cu manerele universale pentru mutat (sau de inelele de pe chinga)
-poate fi asezat oriunde ,pe orice teren, bolovani, necosit, maracini, etc.
-este folosit si ca tava de curatire, sau de colectare poloen etc.
-inlatura toate problemele de pana acum la fundul AV clasic

Inovatia consta in asezarea pe fundul stupului o placa dura .
Aceasta placa eu o pun din OSB de 10 mm , iar in spatele stupului va ramane o fanta de aerisire de 2 cm pe toata latimea stupului care poate fi inchisa sau deschisa dupa nevoi.
Ca sa intelegeti mai bine principiul ar fi asemanator cu cel al triungiului pentru transport, cu care se pot transporta albinele 3 zile zi si noapti in pastorit.

Sita varoua este incorporata in stup iar placa OSB ramana independenta, iar apicultorul poate alege daca ea ramane detasabila sau fixa (fund fix sau detasabil).

Pentru a intelege mai bine modelul meu propriu voi atasa si cateva poze .

Numai bine.
Ultima oară modificat de adibumbescu pe 25 Apr 2012, 11:32, modificat de 3 ori în total.
adibumbescu

Mesajde adibumbescu » 25 Apr 2012, 11:12

_vyrp14_6SSA42233.jpg
imagine cu sita incorporata in corpul stupului ,(sita este prinsa pe 4 suporti in interiorul stupului)
_vyrp15_6SSA42224.jpg
imagine din spatele stupului (fanta de aerisire )
SSA42615.JPG
inchidere fanta aerisire
adibumbescu

Mesajde cypryx » 25 Apr 2012, 16:36

salutare domnul adi,

eu am trecut in anul doi cu stupi de polistiren extrudat ,desigur la indicatile dumneavoastra ,inca sunt dator cu berea dar urmarind topicul acesta si cel de pe anunturi cred ca creste datoria.
singurul bai ,,la mine desigur ,, gainile l au cam ciugulit asta iarna dar il rezolv eu.in rest e ok.
lucrurile simple sunt cele mai bune.
deja ma pregatesc de magazi de 3/4 pt mai,tot din extrudat.

multumim de idei.

la mai mare
cypryx
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde kamy » 25 Apr 2012, 21:49

adi cum ai reusit cu magazia plina,eu am vre-o 60 de lazi de 12 rame din polistiren de 3 si de 2 da se cam umfla la diafragma datorita greutatii ramelor,i-am carat si in dobrogea anul trecut dar nu i-am vopsit sii cam maninca u-veurile.m-ar interesa cum merg magaziile eu voiam sa fac pe platforma auto lazile din polistiren dar mi s-au parut slabute si am abandonat!
kamy

Mesajde adibumbescu » 26 Apr 2012, 10:59

Buna ziua.

cypryx problema asta cu gainile a avut-o si un angajat al meu care are si el doi stupi, asezati chiar in oborul gainilor.
Problema este ca la el este un obor universal , are si capre ,are si vaci 2 caini etc,(porcul cred ca il tine in cotet).
Acuma zice ca a rezolvat problema ridicand un pic nivelul pentru a nu a mai ajunge gainile la ei.
ma intreb ce o sa faca atunci cand o sa inceapa si vacile sa se ia de ei.

Dupa regulament stupina se tine izolata de animale in liniste.

Animalele din jurul stupinei pot crea afectiuni grave albinelor, prin frecari (scarpinari ) de stupi, ciocaniri repetate, sau chiar rasturnarea stupilor ceea ce pe timp de iarna va fi fatal pt. familia respectiva de albine, iar ciocanirile repetate si frecarile animalelor de stupi pot duce la stresarea (pe buna dreptate fara ghilimele) albinelor pana dau in diaree, care iarasi aproape ca duce la pierderea familiei fiind recuperata f greu.

Chiar si stupina mea, probabil la fel ca la tine este despartita de un gard de plasa de oborul gainilor in numar de peste 100 , si recunosc nu de putine ori am uitat poarta deschisa si au navalit in stupina, dar au mancat doar iarba dintre stupi , iar iarna fiind zapada foarte mare abia intram eu ,gainile s-ar fi scufundat complet.

Dar am observat ca daca las prin stupina sau langa magazia din stupina placi de polistiren expandat (zapada alba) de densitate f mica pe care o folosesc peste podisor in capac pe timp de iarna, cand intra iar gainile alea sunt singurele pe care le ciocanesc.

Partea frumoasa este ca am in stupina foarte multi pomi si copaci batrani la care vin in fiecare zi ciocanitori , cete de pitigoi si se servesc linistite din acesti copaci, fara sa atace stupina.

Desi in aceasta iarna foarte grea pentru pasari ,fiind zapezi mari pe o perioada destul de mare ,in fiecare zi am fost atacat de cetele de pitigoi, care mancau albinele moarte scoase afara, si mai stateau si la panda la urdinis sa prinda si albine vi, incercand in zadar sa largeasca urdinisul.

explicatie
Pitigoii si ciocanitorile isi cauta prada si dupa auz . Stupul fiind din polistiren ,acesta are calitati si de antifonare pe langa cel de izolatie termica, iar zgomotul facut de albine auzindu-se doar pe urdinis , pasarile acolo incearca sa largeasca , iar la urdinis modelul meu are un bloc de urdinis cu doua pozitii din tabla galvanizata.

De aceea spun ca in zadar au incercat pitigoii toata iarna sa largeasac urdinisele.

In schimb ciocanitorile ataca, desi foarte rar cutiile din lemn, pe care le pot ingauri destul de usor (pentru ca aud bazaitul prin scandura) , pe cand la polistiren nu am auzit pe nimeni pana acuma.

Personal nu am avut probleme nici la lemn nici la polistiren, desi am ciocanitori in stupina.
adibumbescu

Mesajde adibumbescu » 26 Apr 2012, 12:23

Doamna Kamy.

Sa inteleg ca dv aveti si magazii din polistiren de 2 cm grosime? pe langa cele de 3 cm?

Sau polistirenul de 2 cm il folositi numai la anumite piese interioare capac etc.

Peretii daca sun de 3 cm grosime la o densitate minima de 32 kg/m3 va puteti urca cu picioarele pe el si puteti face si cateva sarituri pentru a simula gropile adanci de pe drumuri .

Si pentru ca testul sa fie ,,si mai si" supendati partea din fata si din spate (placile care sustin ramele) si faceti acelasi lucru, considerand ca transportati stupii cu magaziile pline cu miere , ceea ce nu e recomandat pentru ca ,chiar daca ii transportati noaptea albinele degaja multa caldura din agitatia produsa de transport si multi faguri se vor rupe sau si mai rau(curge miere pe albine etc).

Pentru a va putea urca pe magazie ,asezati deasupra o placa de OSB care sa va tina sau o scandura lata , insa aveti grija cand va urcati ,acesta fiind foarte usor la urcare va puteti dezichilibra si sa nu dam de altele.

Cum spuneti dv. ca vreti sa-i fixati pe o platfora ,parerea mea este ca sunt mult mai protejati acolo , decat cum incarc eu si descarc prin toate camioanele inchiriate .
De multe ori gasesc remorci care au suruburi si cuie iesite in interior , si nu-mi convine sa pun acolo nici stupul din lemn (pastrez 10 stupi din lemn pt . a observa diferente) pentru ca pana la destinatie tot frecand in cuiul respectiv o sa arate foarte urat. Pentru asa ceva am cateva bucatele din polistiren si le infig in cuiele iesite inainte de a aseza stupii in remorca (sau pun cate o placuta in partea respectivaca sa acopere cuiele).

O fi un pic de munca la incarcat si descarcat, dar avantajul este ca pe o remorca cat un vagon apicol in care incap 45-50 de stupi eu pun peste 200 -300(depinde si ce maisna gasesc disponibila) cu acelas consum de motorina ,aceiasi bani pe transport, etc., iar stupii fiind foarte usori , nu ma plang nici de spate nici eu nici angajatii, plus ca incap mult mai multi ca numar fara sa depaseasca greutatea maxim autorizata a masinii, lucru de care trebuie tinut cont pentru a ajunge la destinatie fara amenzi si alte probleme.

ATENTIE!
in comert se gaseste tot felul de polistiren de toate culorile si diferite grosimi , iar cei de la magazine sustin ca au densitate 32kg/m3 dar se vede si se simte foarte clar ca nu este asa, de ex. cel galben cu gaurele etc. este de densitate mult mai mica, iar pe acestea eu nu am facut nici un test.

In curand voi prezenta un filmulet cu testele de rezistenta ale stupului de polistiren , ce va contine , lovituri mecanice, stupi suprapusi in remorca , impachetare , accidente, reparatii rapide la fata locului.

Numai bine.
adibumbescu

Mesajde catalin.profiri » 27 Apr 2012, 02:06

si cum pot sti sigur ca ceea ce cumpar e de 32 kg/mc?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde kamy » 27 Apr 2012, 07:52

multumesc pentru raspuns nu sant doamna sant taran apicultor sexu e tot dinala tare,cu numele e o poveste mai lunga mi-am epuizat toate posibilitatile de inregistrare si zic hai sa-ncerc cu un nume de la nevastamea,daca nici cu asta nu reuseam ma-mprumutam pe la vecini,da a mers in sfarsit.polistirenu albastru e de folosit celelalte sant mai slabe si nu au filmu atat de lucios,dar am constatat la mine si am vazut si in poze ca se cam umfla mijlocul si cum io folosesc diafragma despartitoare din pfl si exploatez cu 2 matci 6+6 si magazie de 1/1 sus da si aia despartita nu vreau sa ma trezesc ca fac marea unire pentru ca daca mai adaugam greutatea magaziei la cea a cuibului se cam stramba mijlocul doar daca nu-i armat cu ceva,cam asta e durerea me.am folosit fata -spate 3 cm,lateral 2 cm.
o zi buna!
kamy

Mesajde cypryx » 27 Apr 2012, 07:55

salutare

aveti dreptate cu pitigoi si ciocanitorile nu au ciocanit stupul dar in schimb au sustras albina cazuta pe fundul de plasa.asta doar cat a fost zapada .in rest ok la pasari.ce a fost ok e ca cu tot deranjul provocat de pitigoi si gaini nu am gasit in stupi decat vreo 3 pete de diaree.mentionez ca nu am sortat ramele in iarna neavand altele de schimb.
ca si masura de preventie o sa va adaptez ideea cu fundul intarit si sper sa scap la iarna de pitigoi.
cu gainile o sa o rezolv le voi face un ocol doar al lor cu h gard 2 m.
eu am prins polistirenul in partea inferioara pe o rama de lemn in care am format urdinisul.
sincer , eram oarecum sceptic anu trecut in privinta polistirenului dar acum s a dovedit ca nu aveam motive sa ma tem ba dimpotriva.exceptand rezistenta mecanica a polistirenului eu zic e e super ok.

la mai mare

cypryx
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....