Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Rapita 2012

Mesajde oltenasu » 03 Mai 2012, 12:57

Diseara voi muta stupii de la rapita la salcam. Vor fi probleme daca ii mut cu fagurii plini de miere? Distanta intre rapita si salcam este de 6 km, din care 100 de metri sunt pe drum de pamant. Daca ii manipulez cu atentie, credeti ca elimin riscul de a avea faguri rupti si albine neclaite de miere? Transportul il fac cu un papuc, deci nu vor fi smucituri mari. Nu am posibilitatea sa extrag mierea diseara, asa ca acest lucru il voi face maine de dimineata, cand ajung la salcam.
Multumesc anticipat pentru eventualele sfaturi.
oltenasu

Mesajde Badea. claudian » 03 Mai 2012, 15:25

Nu este indicat sa tragi maine mierea !... mai asteapta o zi ... zi in care isi fac orientarea pe noa locatie , dupa care poti face curatenie in caturile de recolta !...
Badea. claudian

Mesajde lucky5strike » 03 Mai 2012, 15:36

Rapita 2012 e istorie, cam toti au lasat-o balta.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 03 Mai 2012, 15:45

Concluzii?
Eu am vrut sa merg la rapita. Eram sigur ca voi merge. Aveam cateva hectare cu rapita, dar am renuntat - cumul de factori care toti bateau sprea a nu merge: putine hectare, mai era cineva cu stupii in zona, ceva distanta pana la lan, cheltuieli cu drumurile (la nr meu de stupi erau prea mari), alte motive subiective, dar hotaratoare.
Anul trecut, in acelasi loc, dar rapita foarte multa, am facut 15 kg pe familie.
La mine pe vatra nectarul este foarte putin, matcile au inceput sa bata in retragere cu ouatul. Daca iau rama cu puiet si bag alta neagra, chiar in mijlocul cuibului, nu o oua deloc, ci pune pastura in ea. Daca nu vine salcamul in cateva zile stupii intra majoritatea in friguri. Deja am 2. Nu mai am unde baga rame ca sa intaresc, astept niste botci coapte cu care sa mai aerisesc ceilalti stupi.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kamy » 03 Mai 2012, 15:52

oltenasu scrie:Multumesc anticipat pentru eventualele sfaturi.
incearca si da cu fum si incarca-i cu urdinisu deschis eu azinoapte am mutat stupii la fel dar trebuie sa lucrezi usor si cu putin fum si nun sant agitate deloc chiar daca stau pe lada afara!nu ai nici un risc cu urdinisu deschis!
kamy

Mesajde gabi bee » 03 Mai 2012, 23:22

am plecat si eu azi noapte de la rapita cu cei 10 stupi ai mei ! din cauza caldurii rapita s-a trecut f repede si a fost si ingramadeala mare de stupi ! la 150 de hectare au fost cam 700 de familii . nimeni din cei veniti acolo la rapita nu a apucat sa puna catul pe stupi deci a fost mai mult un cules slabut de intretinere !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde paul » 04 Mai 2012, 19:46

Maine seara duc stupii la rapita ... Sunt mai mult de 500 ha iar inflorirea este cam 25% !Lanul este la 20m de locul unde amplasez stupii ! La vreo 300 m in directia opusa sunt vreo 60-70 ha cu salcam ,care cred eu ,mai dureaza vreo 2 saptamani ...
Intrebare ... orientez stupii cu fata spre lan NORD VEST sau sa-i orientez spre salcam SUD-EST ??? Are vreo importanta ?
Am uitat ... in toata " Marea Galbena" era un singur pavilion cu vreo 60 de familii la peste 500 m de locul unde-i amplasez eu ... Am uitat sa va spun ca am ajuns la mareata cifra de 9 stupi ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde luca silviu » 04 Mai 2012, 19:55

sper sa aveti bafta mai mare ca mine... ai mei sunt la rapita de o saptamana si culesul este foarte slab...
luca silviu

Mesajde popik50 » 04 Mai 2012, 21:22

paul scrie:Maine seara duc stupii la rapita ... Sunt mai mult de 500 ha iar inflorirea este cam 25% !Lanul este la 20m de locul unde amplasez stupii ! La vreo 300 m in directia opusa sunt vreo 60-70 ha cu salcam ,care cred eu ,mai dureaza vreo 2 saptamani ...
Intrebare ... orientez stupii cu fata spre lan NORD VEST sau sa-i orientez spre salcam SUD-EST ??? Are vreo importanta ?
Am uitat ... in toata " Marea Galbena" era un singur pavilion cu vreo 60 de familii la peste 500 m de locul unde-i amplasez eu ... Am uitat sa va spun ca am ajuns la mareata cifra de 9 stupi ! :P

Mai bine spre Sud - Est . Cred ca o sa dai lovitura anul asta :lol:
popik50

Mesajde augustin » 04 Mai 2012, 22:05

popik50 scrie:
paul scrie:Maine seara duc stupii la rapita ... Sunt mai mult de 500 ha iar inflorirea este cam 25% !Lanul este la 20m de locul unde amplasez stupii ! La vreo 300 m in directia opusa sunt vreo 60-70 ha cu salcam ,care cred eu ,mai dureaza vreo 2 saptamani ...

Mai bine spre Sud - Est . Cred ca o sa dai lovitura anul asta :lol:

In general se orienteaza spre sud sau est. Merge sud-est daca terenul e de asa natura.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde paul » 04 Mai 2012, 23:02

Multumesc frumos pentru raspunsuri ! Pe vatra ii am orientati sud-est . Ma gandeam sa le amplasez cu urdinisul in directia lanului de rapita pentru " decolare perfecta" :lol: ,sa nu fie nevoite sa execute "opturi" la aterizare :lol: Ma gandeam la ... eficienta ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde alt stupar » 05 Mai 2012, 07:50

eate permisa o parere ? :D
pune-i mai bine la 300 de metri distanta fata de lanul de rapita, in umbra padurii de salcam.
Gandeste next step !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 06 Mai 2012, 01:39

Mai Adi ,o parere care vine din partea ta nu poate fi decat o parere pertinenta ! :idea: Chiar acum am ajuns acasa dupa ce mi-am mutat stupii la rapita ! Este foarte bun sfatul pe care mi l-ai dat ,numai ca nu puteam lasa stupii nesupravegheati . I-am lasat in gradina unei doamne care a facut serviciu cu mama mea peste 30 de ani !!! Eu nu o cunosteam dar ea ma cunostea pe mine . Am batut la prima poarta si am intalnit-o pe doamna ... Nici ea nu a fost foarte sigura cand m-a vazut ,dar cand m-am prezentat a fost repede de acord sa duc stupii in gradina ei cu "conditia" sa i-o duc pe mama in vizita :roll: ... Am inteles ca si tatal ei a avut stupi pana acum vreo 40 de ani cand s-a prapadit ... Eu zic ca o situatie mai buna nu puteam gasi ! Stupii sunt in siguranta deplina , rapita-i la 20 m ,salcamul la vreo 300 . Acum ... Doamne Ajuta !!! Am facut-o si pe asta ... primul pastoral ,cu multe peripetii ... :) Sa traiesti si merci pentru sfat ! Sa dea Dumnezeu sa-ti mai trebuiasca butoaie ...
paul

Mesajde vicpo » 06 Mai 2012, 06:05

cum a mers in livada cu meri?
vicpo

Mesajde ovidiu_p » 06 Mai 2012, 09:32

miercuri noaptea am mutat stupina la rapita..cca 40 ha...slabuta..cca 50 cm inaltime...albina parca nu culege nimic, abia picura din rama....la noapte ma mut lasalcim ca anul asta vad ca a inebunit...infloreste mai repede,floare mai putina ca anul trecut...problema sunt familiile....slabe tare fata de anul trecut.....din 80 cred ca cca jumatate ma duc cu ei la salcim mai mult pentru dezvoltare....si nu numai eu am situatia asta ci si alti apicultori din zona cu care am mai vorbit...eu ii ajut cu puiet si parca stau pe loc..........ciresul l-au pierdut ca au venit ploi....a mers bine marul si prunul....dar nu scot nimic ca cine stie ce e cu salcimul....
ovidiu_p

Mesajde paul » 06 Mai 2012, 14:30

vicpo scrie:cum a mers in livada cu meri?

Tinand cont ca ... am ratat startul ,adica erau mai bine de 50% infloriti pana m-am cacait eu sa-i duc ,per total a fost bine ... Adica ,am construit 12 rame de cat la 7 stupi ,vreo 4 D.B. ,ramele de cat (cele 12) erau pline cu nectar , ramele din cuib albite si "inflorite", coronite cam 5-6 cm. sub speteaza superioara ... Tinand cont de evolutia prea rapida a lucrurilor ,de cacaiala mea ,de cele doar 4-5 zile de cules ... eu sunt multumit ! Promit ca la anul ,daca da Dumnezeu sa ajung sanatos ,sa fiu mai pe faza ! Ajung la concluzia ca si la rapita am un defazaj de cel putin 3 zile :oops: Vedem ce-o iesi ...
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI