bally scrie:Am stupii inca la rapita si as vrea sa-i mut direct la salcam3 , aproximativ 150 KM fata de Craiova , credeti ca pot sa-i mut fara sa extrag avand in vedere ca inca nu au urcat in cat?
Au vre-o 2-3 rame pline cu miere si restul coronite in jurul puietului, am aeriseirea in podisor , nu am sita pe fundul stupului si-mi este frica sa nu curga si sa-i ineclaiesc in miere.
Multumesc pentru raspuns!
De ce nu extragi?
Eu am facut anul trecut asa: am extras rapita din etaje. Apoi i-am mai lasat inca o saptamana la rapita, timp in care nu prea au mai strans si a fost si ploios. Apoi cand i-am adus la salcam, am mai facut o extractie, care era mierea din cuib urcata in etaje. In felul acesta salcamul meu si acum e lichid. Am un prieten care a facut doar o extactie la rapita si salcamul s-a cristalizat prin iarna. mierea de rapita strica aspectul celei de salcam.
Referitor la transport, nu ma bag ca n-am experienta. S-a mai discutat zilele trecute despre asa ceva. Daca mierea e capacita riscul e mai mic.
Dar, eu as fi facut asa: indiferent cate rame ai avut in cuib (vorbim totusi de stupi care nu sunt pe 3-4 rame), as fi pus etajul (in cazul in care era de 1/2) si albinele bagau mierea in etaj. As fi pus o folie ca sa delimitez ramele de spatiul gol.
eu cand nu am avut rame de 1/2 cladite, sau erau fara pic de miere ridicam o rama de 1/1 in etajul de 1/2. De regula cea din margine. In felul acesta stimulez albina sa urce in etaj si ma ajuta foarte mult la control in perioada aceasta. Cand sub rama gasesc faguri si oua, atunci stau mai linistit in privinta roitului la acea familie. Asta in contextul unui cules cat de cat, ca altfel nu se ating de etaj si se apuca de roit