Multumesc pentru sfaturile voastre, incurajari si nu in ultimul rand pentru umor.
Am observat o treaba: am citit cu mare atentie despre diverse metode de inmultire, am inteles usor care e principiul, am aflat si despre Jenter si despre Nicot si transvazari... stimulari, iernare, boli,stupi ME si multe altele.
Dar cand am deschis prima data podisorul m-am uitat ca ala la poarta noua: hiiii albineeee. Si atat!
Ce ai vazut? -ma intreaba d-na. Sunt multe! -raspund eu cu un aer de cunoscator initiat, ca doar citisem toata iarna despre ele.
Dintr-o data realizam ca nu ma simt sigur pe cunostintele mele in ce priveste cuibul. Vad ca incepe cu miere, apoi pastura sau polen si apoi puiet si se incheie cum a inceput. Ma intreb: ar trebui sa fac ceva? Ce?
Pai n-am faguri formati, asa ca hai sa-i dau unul. Da unde sa-l pun? Aflu de pe forum ca depinde de multe, dar concluzia: dupa ultima rama de puiet (la inceputul cuibului sau la sfarsit? Nu stiu. Conteaza?). N-am aflat de ce, dar ma gandesc ca e logic: il construiesc pentru a fi ouat.
Dar ce ma fac cu ramele din cat (1/2). Alea nu le pot pune in cuib. Din fericire am rame cu faguri formati pentru cat, dar daca n-aveam? Deci introduc acolo un FA la construit, il pandesc si daca l-au facut pun altul. Daca n-aveam? Sa fi pus catu numai cu FA? Cu toate ramele? Dar ce se intampla daca nu nu sunt toate ramele in cat?
Am inteles pana la urma (cred ca asa este), cresterea de fagurasi prin alte parti decat pe FA e semn ca trebuie sa introduc rama la crescut.
In fine. Treaba observata: cartile ofera amanunte enorme despre lucruri savante, dar parca prea putin din acel ABC. Lipseste "Stuparitul pentru to(n)ti"
Las deoparte Cresterea matcilor si ma apuc sa caut acele informatii despre cuib si despre ce, cand, cum si mai ales DE CE? trebuie sa faca stuparul in cuib. De pe forum aflu multe, dar e un puzle ce trebuie inchegat. Asa de exemplu, dupa ce am pus FA mi-am amintit ca zicea cineva cum ca e mai bine sa fie stropit cu sirop sa-l ia albina la lins si sa-l accepte mai usor.
Asadar intreb, dar cu teama ca s-a discutat (caut) si ma simt jenat ca pun intrebari. Cu atat mai mult ma simt recunoscator cand cineva imi raspunde la intrebari, rad si ma destind cand dau de oameni cu simtul umorului.
jenica67 scrie:La cap 4. poti sa iti prepari niste balegar mai fin, intr- cutie de crema de fata, numai sa iti dai putin iz !
La cap 5. roirea este cea mai sigura metoda, de inmultire a albinelor, nu si de inmultire a efectivului albinelor tale. E sigura, daca vrei sa ajungi, catarator.

Poate ii iau soacrei un pafum frantuzesc si o duc sa-i arat stupii.
O parte din ABC-ul cuibului il deduci citind despre comportamentul lor, altele, mai fine provin din observatii si experienta, dar acolo se desfasoara esentialul, in cuib, si asta intreaba incepatorii. Multumesc mult pentru rabdare si in mod sigur voi mai avea intrebari.
victor s scrie:Cand i-mi apar botcile de roire, iau regina cu rama pe care se afla, o rama cu puiet copt, o rama cu foita de ceara si inca o rama cu miere si mut in alta cutie dar pe alta locatie in stupina. Reginei batrane i-i induc artificial senzatia ca a roit si avantajez roiul nou format cu regina , iar pe celalalt i-l avantajez cu toata puterea culegatoarei ce ramane in vechea cutie si cu 2 botci frumoase.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, ai miere de la ambii roi formati.
Dar ma opresc aici ca si-asa am deviat de la subiect si bat campii cu strasnicie...

Victor`s. Nu bati deloc campii. Numa ca ar fi ideal sa stiu cand apar botcile de roire fara sa cotrobai saptamanal prin cuib. No acuma stiu ca cer prea mult...
bostina constantin scrie:Salutare!!
Si eu aveam probleme cu afumatoarea
Adica putregai de salcie si iasca de pe copaci [vezi poza].
Ma-ti facut curios, ce e aia [ala] stampla [stamplu] ca vreu sa folosesc si eu poate nu mai am emotii cand desfac stupul?
Stamplu??? Pahar mititel pentru rachie (tare)

Multam de iasca. Am rezolvat cu coceni de porumb si carpe de bumbac.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)