clabescu.marius scrie:Am patit si eu un necaz zic eu din punctul meu de vedere ca incepator.Am o familie care a intrat in frigurile roitului,am vrut sa divizez dar aici intervine problema...nu am gasit matca in stupul respectiv si am procedat in felul urmator:am luat o rama cu puiet larvar pe care erau si botci de roire,doua rame cu puiet capacit si o rama cu mancare si le-am pus in lada noua,apoi am mai scuturat si albina de pe o rama cu puiet larvar tot in lada noua.Apoi am pus diafragma şi hranitor cu apa in el.La familia veche am lasat o botca in interior.Acum va intreb,cat am gresit?
Marius, eu ca incepator nu te pot sfatui din experienta, dar din ce am citit, pot sa-ti spun cate ceva.
1. Zici ca a intrat in friguri, dar nu are matca? Cum sa roiasca fara matca? Si-au tras botci tocmai pentru ca nu mai aveau matca. Esti sigur ca n-are? Confirmarea pentru lipsa matcii e lipsa oualor.
2. Hranitor cu apa in el? De ce nu cu sirop? Le-ai dat mancare si apa

sa fie. Oricum nu face rau.
Din ce am citit, iti recomand
sa pui acest stup nou format pe locul altui stup, seara sau dimineata devreme, incat lucratoarele care se intorc (din cel al carui loc era acolo) sa intre in noul stup. Astfel se echilibreaza mai repede.
3. Daca stupul mama a ramas fara matca, are nevoie si el de o botca. Bine ai facut ca i-ai lasat. Daca n-o mai avea, puneai din alt stup o rama cu oua prospete ca sa aibe din ce sa-si faca botca.
Succes(uri)!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)