Traiesc in vestul tarii si ma consider binecuvantat fiind in zona aceasta. Nu vreau sa starnesc invidia nimanui. In iarna, spre sfarsit, ma uitam cu compatimire spre Horia Chindea. Cand albinele mele faceau zboruri de curatire, ale lui mai luau o inghititura de miere si strangeau tare din fund ...
Observ ca in vest, in special Crisana si Banatul, avem o dezvoltare destul de buna in primavara, indiferent de an. Eu, de regula ma chinui sa tin stupii in frau, cand altii ii stimuleaza sa poata aborda culesul (niciodata nu fac stimulari de primavara, de nici un fel). Nu ma consinder un stupar grozav si nu cred ca stupii mei sunt tari pt ca eu as fi mai bun. Sa fie doar zona care ma ajuta? Probabil!
N-am nici nu stiu ce rase. Am cumparat regine si cele care mi-au supravietuit au fost cam la egalitate cu varfurile mele. E adevarat ca in toamna nu imi e mila de stupii slabi. De fapt, unificarile le fac mai din vara, cand vad ca n-are rost sa ne chinuim si eu si stupul.
Spun asta pt ca vad in ultimii ani ca, in general apicultorii se chinuie sa prinda salcamul cu stupii potriviti. Cum spunea nea Gica (daca anul trecut zicea ca salcamul n-a fost prea grozav in tara, oare ce-ar spune anul acesta), albina de la noi e facuta sa ajunga apogeul la tei.
Dar, noile culesuri (rapita) ne forteaza sa ajungem cu stupii in apogeu mai repede. mai demult era lupta sa ajungem la salcam, acum trebuie mai repde.
Revin, climatic, care ar fi zona cea mai buna?
Dupa mine e Banatul, care e mai buna ca zona mea.
Se pastreaza aceste avantaje si pe parcursul anului?