Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ajutor urgent cum se introduc matciile virgine

Mesajde Bambucha » 21 Mai 2012, 20:29

@dumy
lasand bascalia la o parte, metoda cu lasatul la racoare/intuneric a roiului, iar dupa 24 de ore dandu-se marca direct , merge bine!
Alte chichite si hachite am sa te las sa le descoperi singur, fiindca in general este o placere sa cercetezi si sa descoperi singur. Astfel multe din intrebarile puse nu-si mai au sensul.
Bafta
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde dumy academy » 21 Mai 2012, 21:39

multumesc stima sh onoare
dumy academy

Mesajde Adi Hodis » 21 Mai 2012, 22:37

paul scrie:Hodise ... da' ai tupeu ... Te bagi asa pe anuntul omului si nu dai cu raspunsul ? :lol:
Banuiesc ca i-ai ascultat sfatul si ... ai iesit :lol:
...

D'apai am iesit, ce sa fac, daca-i mausai, cu placere ... da' sa vezi cum o fost " placerea ".
M-am dus in atelier sa mai lucrez la stupi ... si cum am inchis computerul, m-a apucat niste sughitzuri mai nene ca la un moment dat, nu stiam cum sa ma scap !.
Sughitzam una-una cam vre-un sfert de ora :shock: ... mai mai zic, dap' io veni-i sa lucrez, nu sa sughitz !!! ... aaaa, aista-i numa "lucru" lu' Dumi ala cu virginele lui.
Cum l-am "pomenit" mi-a si trecut :shock: ... Dumiii !!! n-ai inceput matale sa sughitzi ?. :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde dumy academy » 21 Mai 2012, 22:40

nu merge metoda aceasta chiar f.bine am incercat anul trecut sh nuprea a dat rezultate bune,a incercat cineva metoda norma in cusca cu serbet de zahar ...?
albinele mananca serbetul pana ajung la ea.....matca pana atunki ia mirosul stupului sh e totul ok cred eu ,,,,asa zik din spusele altora ,,,,, ;)
dumy academy

Mesajde dumy academy » 21 Mai 2012, 22:45

nu am inceput sa sughit vedeti nu e de la mine :lol: maine pun in practika acest lucru cu matcile dar lasand glumele la oparte :lol: eu incerc tot metoda de mai sus :lol: daca nu asta este voi sunteti rautaciosh sh nu imi sp sh mie cum se procedeaza .....le fac tot din metoda mea cu botci de salvare sh asta e......cum am facut pana acuma sh am ajuns la un nr de peste 40 de famili....serios vb.
dumy academy

Mesajde Adi Hodis » 21 Mai 2012, 22:52

@Dumi ... zicea-i ca stii dar intrebi pt. ca vrei sa fi-i sigur.
Apai daca stii, ce sa mai zic ... decat alte cele. :P
Pune-le in cushti iar dupa 24 de ore pui fagurel la cushca si lasi sa elibereze albinele matcile.
Nu umbla sa obtii matci din botci de salvare pt. ca nu sint bune precum matcile crescute prin alte procedee.Daca ar fi bune matcile, metoda aia de slavare, apai nu s-ar mai obosi crescatorii de matci sa foloseasca alte metode.

Succes. :)

PS
Acuma seara vroiam sa-ti raspund dar am vrut sa te ienervez !. ;)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Bee Happy » 21 Mai 2012, 23:04

Lasa ca-l ienervez eu, recomandandu-i o carte: :mrgreen:
Fişiere ataşate
51sdbqKA6+L__BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA300_SH20_OU01_.jpg
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde dumy academy » 21 Mai 2012, 23:07

poi eu cand le iau maine imi vin in custi fiecare matca plus cateva albine,,,,dar nu am inteles cum se merge pe asemenea cusaca care o am in poza k nu am umblat pana acuma cu asemenea cusca........
maine kand ajung le bag direct in stupi .....in custi bineinteles matcile....dar daca ele manaca serbetul in 10 ore le mai accepta apoi?
dumy academy

Mesajde dumy academy » 21 Mai 2012, 23:10

am la carti de ma enerveaza acasa pe toate le am studiat sh am experinta de 10 ani in stupi dar eu am mers pe metoda mea de inmultire cu matci de salvare sh cele de roire acuma e prima data cand cumpar asa cva,,,,,dar nu e important cat citesti sau studiezi practica isi spune cuvantul....
dumy academy

Mesajde Adi Hodis » 21 Mai 2012, 23:17

Daca nu le accepta pune batzu' pe schinarea lor ... io asha fac. :lol:

Pe bune, de regula eu fac asa cum ti-am zis si merge treaba insa nu poate nimeni sa garanteze reushita de 100%.
Ceva pierdere va fi ca deh, f. rare cazurile cand nu se pierde nici una.
Asta e albina, nu ne intelege cum vrem noi ... iar noi nu le intelegem cum vrea ele ...
Adi Hodis

Mesajde dumy academy » 21 Mai 2012, 23:32

dap cam asa sta treaba .....dar daca le tin izolate in aceea cusca inca 12 ore apoi le dechid din cusca ca sa poate ele sa manance serbetul ar merge?k ma gandesc k serbetul in 10 ore maxim il mananca sh ele nu au timp sa se invete cu mirosul stupului sh nu le accepta....?dar naiba stau kam mult in cusca inchise sh imi e sa nu maora azi la ora 17 mi le a pus la sprintcurier sh maine le primesc pe la 10- 11kam asa
dumy academy

Mesajde paul » 21 Mai 2012, 23:40

Mai academy ... tu ai citit povestea cu ... drobul de sare ? Ca p'-aia cu ... muieti ti-s posmagii , vad ca o stii ... ;)
Ce mai tura vura ... fa asa cum te-o invatat Omul (Hodis)si ... las-o asa ! Asta o introdus matci cat ... jumate din forumisti . Asculta-l !!!
Apropos ... de unde ti-o venit ideea cu ... academy ? Ca spunea-i ca ... te enerveaza cartile ... :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde dumy academy » 21 Mai 2012, 23:42

in vara aceasta termin masterul la academie ajung ofiterrrr de acolo am pus numele de academy ,iar apoi dumy asa ma cheama ;)
dumy academy

Mesajde paul » 21 Mai 2012, 23:50

Aaaaaaaah ... acum inteleg de ce l-ai dat afara din clasa pe Hodis ... "ordinu' se executa , nu se discuta " ! :lol: Data viitoare cand nu percuteaza eu zic sa-i bagi vreo cateva culcaturi ... :lol:
Adi ... sa zici merci ! Ai scapat ieftin ... data asta !
Semneaza ... un soldat "neinstruit"... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde dumy academy » 21 Mai 2012, 23:58

acuma chiar ca am sa va bag la 60 de flotri
uitati cu se procedeaza in stil academik :lol:
In privinta tehnicilor de introducere a acestor matci, trebuie sa remarcam din nou ca exista mai multe metode, apicultorii incepatori trebuind sa aleaga 1-2 care sunt considerate mai sigure. Cea mai sigura metoda este introducerea indirecta a matcii (in colivie). Cum se procedeaza :

- in cazul in care familia nu este orfana , se identifica matca si se scoate din stup. Daca matca mai prezinta valoare biologica se da unui roi nou format sau unei familii ajutatoare.
- dupa 4-5 ore de la orfanizare, se introduce noua matca in colivie, asezand si lipind colivia intre fagurii cu puiet din mijlocul cuibului, pe o suprafata cu miere necapacita, pentru ca matca sa se poata hrani.
- la 1-2 zile,se deschide din nou cuibul si urmarim cum reactioneaza albinele. Daca acestea nu mai sunt agresive, inlocuim partea de jos a coliviei cu o bucatica de fagure artificial gaurita in mai multe locuri. Acum urmeaza momentul cel mai important : albinele trebuie lasate in liniste 3-4 zile, apicultorul trebuind sa-si invinga curiozitatea de a deschide stupul. In acest timp albinele rod bucatica de fagure si elibereaza matca.
- la expirarea celor 4 zile se mai deschide odata stupul, se verifica daca matca a fost eliberata si daca a inceput sa depuna oua.
- urmatoarele interventii sunt facute la 7 zile (calculate dupa cele 4), introducand un fagure pentru ouat si una la 21 de zile pentru o verificare si organizare finala.

Pentru introducerea botcilor, trebuie sa mentionam ca acestea se introduc fie direct, sub un capacel protector(ca un degetar) sau folie de aluminiu, pentru mai multa siguranta.
:lol: ATI VAZUT PE LOC REPAUS ASA SE PROCEDEAZA
dumy academy

Mesajde Adi Hodis » 21 Mai 2012, 23:59

Ioooi !!! ... ce bine ca nu l-a nimerit sughitzu' pe ... dumnealui !.
Dumii, de 2 minute sint si voi fi baiat cuminte ... si sper sa nu mai calc cu stangu' pe dreptu' ... sper dar nu promit ! :lol:
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR