coacaza scrie:... Vreau sa divizez stupul. Multumesc.
coacaza scrie:Buna ziua! Din pacate nu am gasit pe nimeni care sa ma ajute cu o matcuta. Vreau sa procedez astazi in felul urmator:
Stupul meu are doua urdinisuri. ...
1. De ce vrei sa divizezi daca nu a intrat in friguri de roit ?.
2. Alegi o metoda paguboasa. Nici un crescator de matci nu o foloseste, oare de ce ??? ... pt. ca matcile nu sint de calitate.
Mai bine al inghesuiesti cum a zis Lucian si astepti sa-si creasca botci.
Dupa ce are botci inchise poti sa faci roi si daca familia este puternica, adica peste 12 rame cu albine din care 8 cu puiet, eu as face asa:
a) Matca pe 1 rama cu miere + 1 rama cu celule goale + albina tinara, mutata/e intr-o roinitza, pe post de rezerva.
b) Din familie as forma doi roi cu cate 1 botca inchisa fiecare si cate 1 neinchisa.
Un roi l-as duce la 7 km departare pt. 2 saptamani ca sa nu se depopuleze dupa care se poate aduce inapoi.
In felul acesta roii vor avea ambii matci tinere ... iar in caz de rateu la fecundare, am matca pusa la rezerva.
In caz de succes, as pastra matca si daca evolueaza bine anul, as ajuta-o cu cate 1 rama cu puiet capacit + albina tanara/doica.
PS
E posibil ca matca din familia d-vs sa fie in primul an de ponta si acestea nu prea intra in friguri de roit ca matcile batrane.