Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Facelia

Mesajde clucian » 30 Mai 2012, 22:56

ori eu sunt prea obosit la ora asta dar nu vad nici o albina pe flori. :roll: :oops:
Eu nu am ajuns la facelia mea, dar cred ca a inflorit si a mea.
http://clucian.sunphoto.ro | Am cerut toate lucrurile care ma puteau face fericit, Dar mi s-a daruit viata, ca sa ma pot bucura de toate.
clucian

Mesajde ovidiu_78 » 31 Mai 2012, 22:30

si eu chiar azi am plantat o parcela buna de facelia,apoi sa vedem ce-o fi,plus in ilulie plantez inca vreo 4000m2 pt un cules de toamna,sa se intareasca putin,sunt curios cum va fi,e prima data cind plantez facelia
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde liviu1965 » 01 Iun 2012, 20:24

clucian scrie:ori eu sunt prea obosit la ora asta dar nu vad nici o albina pe flori. :roll: :oops:
Eu nu am ajuns la facelia mea, dar cred ca a inflorit si a mea.

Vrei , nu vrei..... trebuie sa ma crezi pe cuvant
Sper ca .... am acceptul tau ca sunt serios
Este plina floarea.
Azi chiar ploua si ...tot plin de albine

Spune-mi , te rog , de ce nu vine albina pe iasomie?
E in plina floare, degaja un miros.....superb, dar numai albina nu e . In rest... toate natiile de insecte sunt pe floare

O zi buna,
liviu1965

Mesajde liviu1965 » 01 Iun 2012, 20:26

ovidiu_78 scrie:si eu chiar azi am plantat o parcela buna de facelia,apoi sa vedem ce-o fi,plus in ilulie plantez inca vreo 4000m2 pt un cules de toamna,sa se intareasca putin,sunt curios cum va fi,e prima data cind plantez facelia

Succes

Te asigur ca se muta " stupina" pe noua locatie de flori.

Culege si nectar si polen
liviu1965

Mesajde ovidiu_78 » 01 Iun 2012, 22:53

culmea e ca e chiar sub nasul lor :lol:
si cei 4000m2 sunt chiar acolo,voi vedea cu va fi cu plantatia asta mai mica si apoi cu cea mare
azi a plouat toata ziua la noi,asa ca probleme de udat nu sunt ;) :lol:
am sa pun si eu niste poze atunci,poate chiar si un filmuletz
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde liviu1965 » 06 Iun 2012, 11:15

Ce am gasit pe net.....

Cei care nu sunt multumiti de ea, este un paragraf pe care am sa-l evidentiez

" Specia: Phacelia tanacetifolia L.
Familia: Hydrophylaceae
Denumire populară: facelia
Perioada de înflorire: eşalonată, din mai până toamna târziu, în funcţie de epoca de semănat.
Valoarea meliferă: 300-1. 000 kg/ha

Alte utilizări: poate fi folosită sub formă de îngrăşământ verde, plantă furajeră, are acţiune antipoluantă, antinematodă.

O plantă care se pretează foarte bine la această utilizare este facelia (Phacelia tanacetifolia L. – fam. Hydrophylaceae), a cărei valoare meliferă este întrecută numai de salcâm şi evodia.

Trebuie totuşi menţionat în legătură cu valoarea sa meliferă că, deşi pe bază de analize repetate a rezultat că are o mare capacitate meliferă, totuşi, datorită complexului de factori microclimatici, care influenţează într-un fel sau altul secreţia şi concentraţia nectarului, nu în toţi anii şi în toate localităţile se realizează un cules eficient cu sporuri însemnate de miere.

Originară din America de Nord, unde este considerată o buruiană problemă, facelia a fost cercetată şi selecţionată de numeroase institute de cercetare din lumea întreagă până s-a obţinut specia de facelia cunoscută şi apreciată astăzi de apicultorii din lumea întreagă.

Mierea obţinută de la facelia este una dintre cele mai fine, de o calitate excelentă şi cu o aromă deosebită, foarte apreciată de cunoscători. În stare cristalizată se aseamănă cu un şerbet alb, foarte fin.

Singurul defect al acestei plante este acela că, deocamdată, în ţara noastră prezintă interes numai pentru apicultură, ca plantă nectariferă.

Apicultorii din Germania, Franţa şi Anglia apreciind-o ca excelentă plantă meliferă, au făcut eforturi uriaşe pentru introducerea ei în cultură, alături de culturile cerealiere, prăşitoare şi furajere.

Argumentele care au pledat în favoarea ei au fost următoarele:

- prin dezvoltarea sa rapidă, înăbuşă buruienile, iar frunzişul său foarte dens menţine terenul curat de buruieni până la cultura următoare;
- datorită cantităţii de biomasă produsă la unitatea de suprafaţă, a conţinutului bogat în proteine şi a pretenţiilor scăzute faţă de factori pedoclimatici, s-a dovedit a fi cea mai indicată plantă pentru îngrăşământ verde, care lasă multe elemente nutritive prin încorporarea ei în sol. Îngropată în pământ la sfârşitul perioadei de înflorire, facelia aduce în sol echivalentul a 30 t de gunoi de grajd la hectar;
- are acţiune antipoluantă - o cultură de facelia „captează" din sol nitraţii şi resturile de îngrăşăminte rămase de la culturile precedente, limitând, în caz de ploi puternice, spălarea solului şi infiltrarea de substanţe puternic nocive şi poluante spre pânzele de apă freatică;
- are acţiune antinematodă - o cultură de facelia permite reducerea, în bune condiţii, a populaţiei de nematode cu 20%;
- a intrat şi în atenţia crescătorilor de animale ca furaj după obţinerea unor soiuri de facelia lipsite de perişori pe frunze.

Fiind o plantă cu perioadă de vegetaţie scurtă, se pretează foarte bine să fie semănată în etape, înflorind astfel eşalonat din luna mai până în octombrie şi chiar până la căderea brumei.

Data semănatului este condiţionată numai de perioada când avem nevoie de cules. Cunoscând că răsărirea are loc în 8-10 zile, înfloreşte după 40-60 zile de la semănat, iar durata totală de înflorire durează cca 50-60 zile, epocile de însămânţare vor fi în aşa fel alese încât înfloritul să coincidă cu perioadele obişnuit lipsite de cules.

În practica apicolă putem folosi mai multe epoci de semănat, astfel:

- epoca de toamnă. Însămânţarea seminţelor de facelia se va face cât se poate de târziu, în cursul lunii noiembrie sau chiar la începutul lunii decembrie, dacă vremea permite, în mod eşalonat şi pe suprafeţe diferite, pentru a obţine prelungirea perioadei de înflorire pe o durată cât mai lungă de timp. Important este ca sămânţa de facelia să nu germineze până la venirea gerurilor, căci plantulele de facelia nu rezistă la îngheţ.

Literatura de specialitate consemnează că facelia semănată la sfârşitul lunii noiembrie înfloreşte primăvara cu două săptămâni mai devreme decât facelia semănată primăvara. Un înflorit timpuriu (în jur de 18 mai) se poate obţine şi de la plantele provenite din seminţele scuturate în anul precedent (fenomen cunoscut sub denumirea de autoînsămânţare).

În cazul semănatului în pragul iernii sau primăvara în mustul zăpezii (februarie-martie) înfloritul faceliei începe concomitent cu cel al salcâmului sau îi urmează imediat. "

Sper sa va fie util acest material
liviu1965

Mesajde ovidiu_78 » 06 Iun 2012, 11:31

Am citit si eu de anul trecut astea,asta m-a si determinat sa plantez o parcela mică,si in iulie după ce recoltez ovazul am pregătit 5kg pt cei 4000m2,cu salcamul de anul asta...si cine știe cum ca fi si restul,tei,floare,eu cred ca este o soluție pt apicultori,1kg costa doar 20 ron si pt jumate de hectar sunt de ajuns 5kg,adică 100 ron,iar decât sa le fac sirop mai bine încerc cu facelia(deocamdată nu au nevoie de sirop)
ovidiu_78

Mesajde cristi_vidican » 06 Iun 2012, 12:19

ovidiu_78 scrie:Am citit si eu de anul trecut astea,asta m-a si determinat sa plantez o parcela mică,si in iulie după ce recoltez ovazul am pregătit 5kg pt cei 4000m2,cu salcamul de anul asta...si cine știe cum ca fi si restul,tei,floare,eu cred ca este o soluție pt apicultori,1kg costa doar 20 ron si pt jumate de hectar sunt de ajuns 5kg,adică 100 ron,iar decât sa le fac sirop mai bine încerc cu facelia(deocamdată nu au nevoie de sirop)

Ma tem sa nu arunci 100 de ron, plus pregatirea terenului. Sincer, de banii aceia cumperi ceva sirop si esti mai castigat, chiar daca in prima faza calculele stau invers.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ovidiu_78 » 06 Iun 2012, 14:04

Nu mă tem :D ca oricum de anul trecut tot am vrut sa încerc,apoi 100 ron e nimica pt a vedea cum e treaba cu facelia,iar lucrările de pregătire si plantare nu mă costa nimica(neamurile mele au de toate)
Nu mă gindeam numai la albine,si pt ca aceasta planta trage azotul din aer si este un ingrasamint natural foarte bun,si la un teren de mărimea care o am,ar cam trebui cam mult gunoi,plus ca apoi se poate da la animale,deci trei lucruri poți face odată,bineinteles toate acestea cu ajutorul lui Dumnezeu si după voia Lui
ovidiu_78

Mesajde clucian » 07 Iun 2012, 07:38

Va atasaz cateva poze cu facelia inflorita la mine in curte, Constanta.

In localitatea unde am plantat facelia sunt multi stupari cu numar de albine intre 10 si 100. Ce pot sa spun e ca a inflorit partial nu toata deoarece nu am insamantat-o pe toata in aceasi zi ci la o diferenta de o saptamana. Au fost multe ploi in primavara care au culcat plantele efectiv la pamant dar dupa ploaie sau ridicat fara probleme. Zona unde le-am plantat e o zona in panta. Din ce am vazut eu florile erau pline de albine.
Insamantarea a avut loc in ultima saptamana din martie si in prima saptamana din aprilie.
Fişiere ataşate
Captura-facelia01.JPG
Albine la facelia
Captura-facelia0.JPG
Captura-facelia.JPG
http://clucian.sunphoto.ro | Am cerut toate lucrurile care ma puteau face fericit, Dar mi s-a daruit viata, ca sa ma pot bucura de toate.
clucian

Mesajde liviu1965 » 09 Iun 2012, 21:09

cristi_vidican scrie:
ovidiu_78 scrie:Am citit si eu de anul trecut astea,asta m-a si determinat sa plantez o parcela mică,si in iulie după ce recoltez ovazul am pregătit 5kg pt cei 4000m2,cu salcamul de anul asta...si cine știe cum ca fi si restul,tei,floare,eu cred ca este o soluție pt apicultori,1kg costa doar 20 ron si pt jumate de hectar sunt de ajuns 5kg,adică 100 ron,iar decât sa le fac sirop mai bine încerc cu facelia(deocamdată nu au nevoie de sirop)

Ma tem sa nu arunci 100 de ron, plus pregatirea terenului. Sincer, de banii aceia cumperi ceva sirop si esti mai castigat, chiar daca in prima faza calculele stau invers.

Ma Cristi,

Scuze de "ma" , in Moldova=prieten
Ptr.tine am postat materialul
Ofticosule, tu n-ai avut albina ca era o vreme ciudata
Suite in masina si vino la mine.
Te tin 2 zile pe mancare si vin de Cotnari si dupa aia stau langa tine cand postezi daca sunt sau nu sunt albine ( multe ) pe florile astea.
liviu1965

Mesajde ovidiu_78 » 10 Iun 2012, 00:31

lasa liviule ca poate il invit eu mai aproape la vreo 20 km de el unde am eu albinele ca sa se convinga :lol: promit ca fac poze si chiar film ;)
ovidiu_78

Mesajde MyBees » 10 Iun 2012, 01:51

A inflorit si la mine facelia. In medie 3-4 albine pe floare. In apropierea lanului se aude un zumzet magnific. Din pacate suprafata este mica. Ma gandesc serios sa insamantez pe cateva terenuri necultivate din jur, pentru a asigura cules de intretinere pana la toamna.
In raza economica de zbor a stupinei totul e pustiu. Ceea ce anul trecut era o faneata superba, anul asta parca e gazon. De la prea multe ploi a crescut iarba/gramineele inabusind orice alta planta si tot campul parca e gazon. Doar iarba si coada soricelului...
Asa ca facelia pica la fix si incurajez cu prietenie pe oricine doreste si poate sa insamanteze.

Acum sunt pe mobil si nu urc pozele, sper sa revin maine seara. Doar daca sunt multumit de "primarele" ales :D
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde ovidiu_78 » 10 Iun 2012, 02:00

la mine acuma au germinat un pic,se vad niste firicele micutze si fine,dar sa dea Dumezeu sa fie cum e la voi :D :)
ovidiu_78

Mesajde cristi_vidican » 10 Iun 2012, 13:09

Dragilor,
ca sa ma laud putin ... cand eu semanam facelia, voi nici nu aveati albine :lol:
Glumesc! Dar, nu m-am putut abtine. Am semanat 2 ani la rand. In primul an am pus cam 2 arii, apoi am seamna in gradina mea si a vecinului, asa cum planificati si voi. Apoi am zis ca nu mai seaman niciodata.
Si la mine, albinele mergeau pe plante foarte bine, dar n-am observat nimic. E adevarat ca culesul de intretinere nu-l prea poti masura.
Dar, daca la voi merge si va convine, eu ma bucur sincer pentru voi. :lol: Dar, n-as vrea sa vad ca va pare rau. De regula, in ce priveste facelia, vad doar incepatori. Cei care au semanat nu prea ii mai vezi ca revin.
Cine are de vanzare un borcan cu miere de facelia?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde MyBees » 10 Iun 2012, 13:49

Cristi, parerea mea de incepator: Ai gresit din start si gresesti in continuare daca astepti productie de miere de la "2 arii" Chiar si curtile vecinilor... cat puteau fi de mari? Ai pus mai mult de cateva mii de metri?! Din postarea mea nu cred ca a reiesit ca vreau productie de miere, tinand cont ca sunt doar cateva mii de metri, as fi naiv.
Nici daca mergi cu albinele la 2 salcami nu prea ai succes, cam asa si cu facelia sau alte plante. Asteparile noastre trebuie sa tina cont de realitate.

In plus, nu regret niciodata ca am semanat o planta sau am plantat un pom, indiferent daca beneficiile personale directe pot lipsi.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI