Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupi

Mesajde iunicu » 18 Iun 2012, 11:27

Pe interiorul stupului poti pulveriza cu propolis diluat in alcool rafinat care mai apoi il lasi la uscat inainte de a baga albinele. Se pare ca albinelor le place acest fel de zugraveala.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde augustin » 19 Iun 2012, 19:14

iunicu scrie:Pe interiorul stupului poti pulveriza cu propolis diluat in alcool rafinat care mai apoi il lasi la uscat inainte de a baga albinele. Se pare ca albinelor le place acest fel de zugraveala.

Le place enorm, asa este.
Dar propolisul e bun acasa. Eu am folosit menta, sunatoare, chiar si faneata verde. N-am avut probleme, s-au apucat rapid de treaba...
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde eucondruz » 19 Iun 2012, 19:26

iunicu scrie:Pe interiorul stupului poti pulveriza cu propolis diluat in alcool rafinat care mai apoi il lasi la uscat inainte de a baga albinele. Se pare ca albinelor le place acest fel de zugraveala.

Mai bine lasa albina sa-si zugraveasca singura interiorul. Ea se pricepe cel mai bine la lucrul asta. Scorbura ,cine i-o zugraveste? Ajut-o doar sa lucreze cat mai aproape de natural, nu sa se simta captiva ,dar nici sa aiba totul de-a gata, caci nu intotdeauna va primi ce i se ofera.
Fişiere ataşate
Acrobatie.jpg
Asa le place!
eucondruz

Mesajde iunicu » 19 Iun 2012, 21:25

Foarte adevarat. Eu nu le-am dat decat lemn curat unde sa se cazeze. Dar omul vrea neaparat sa dea cu ceva pe interior. Initial vioa sa vopseasca stupii pe interor.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde irinel23 » 22 Iun 2012, 17:45

Salut,
Azi am cumparat si eu rame nemontate si faguri artificiali.
Fiind foarte incepator nu am stiut ca trebuie facute gauri la rame si apoi insarmate :oops: si treaba e ca pt 2 stupi ai mei nu cred ca e rentabil sa cumpar utilaje pt asa ceva.
Acum fara sa radeti cu ce obiect de prin gospodarie pot da gauri manual la rame si cum prind fagurele de rama?
Sa pun sarma pe verticat sao orizontal sau amandoua?
Sanatate maxima tuturor.
irinel23

Mesajde stefanmadalin » 22 Iun 2012, 17:47

Gaurile le faci cu o sula sau o bormasina cu burghiu foarte subtire.
Se pare ca sunt mai rezistente ramele cu sarma pusa vertical.
stefanmadalin

Mesajde irinel23 » 22 Iun 2012, 18:08

Multumesc pentru raspunsuri, am cumparat un set de rame nemontate si nerabdator am montat cateva insa am si nemontate, o sa incerc ambele variate cu sula si bormasina.
Dar faguri cum ii prind?

Inca ceva ce am uitat sa va zic...nu am cumparat sarma. Am destula sarma subtire pentru cateva rame dar este rosiatica la culoare nu ruginita cred ca este cupru. Este buna?
Fişiere ataşate
images.jpg
Asta este culoarea sarmei dar este mai subtire.
images.jpg (4.54 KiB) Vizualizat de 5251 ori
irinel23

Mesajde ves.lucian.zabrani » 22 Iun 2012, 19:10

nu-i prea groasa de 0,7 mm ???
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde luku2 » 22 Iun 2012, 20:00

cred ca sarma de 0.7 e cam groasa. eu lucrez cu sirma de inox 0.4,se comporta foarte bine.Dupa insirmarea ramei pentru a lipi FA eu procedez astfel: tai o bucata de polistren extrudat mai mica cu 1 cm decat interiorul ramei, o ud cu apa pentru a nu se lipi fagurele artificial, se aseaza rama insarmata peste fagure apoi peste sarma se trece cu pintenul apicol incalzit(mai usor este cu redresorul)
luku2

Mesajde irinel23 » 22 Iun 2012, 22:16

Multumesc baietii, trebuie sa merg iar la apicola sa cumpar pinten si sarma.
Eu vreau sa incerc deocamdata apicultura ca hobby si daca se prinde de mine nu o sa ramana asa. Sunt atras de apicultura de vreo 2 ani insa am tot amanat, dar acum am zis gata iau 2 stupi. Aici la mine in sat mai este un apicultor insa nu toti sunt dornici sa ajute un incepator ca mine...am stat sa pazesc un roi care ii plecase si sa oprit intr-un copac 3-4 ore cu fum si il stropeam cu apa pana a venit el ca era plecat , dupa i-am zis sa ma cheme si pe mine sa ma uit cand lucreaza in stupina...insa de cand i-am zis treaba asta a intrat de cel putin 5 ori in stupina la diverse lucrari fara sa ma cheme.
Ajutorul vostru este foarte bine primit si va multumesc enorm.
Sanatate voua si famililor voastre .
irinel23

Mesajde cristi_vidican » 23 Iun 2012, 17:44

irinel23 scrie:Multumesc baietii, trebuie sa merg iar la apicola sa cumpar pinten si sarma.
Eu vreau sa incerc deocamdata apicultura ca hobby si daca se prinde de mine nu o sa ramana asa. Sunt atras de apicultura de vreo 2 ani insa am tot amanat, dar acum am zis gata iau 2 stupi. Aici la mine in sat mai este un apicultor insa nu toti sunt dornici sa ajute un incepator ca mine...am stat sa pazesc un roi care ii plecase si sa oprit intr-un copac 3-4 ore cu fum si il stropeam cu apa pana a venit el ca era plecat , dupa i-am zis sa ma cheme si pe mine sa ma uit cand lucreaza in stupina...insa de cand i-am zis treaba asta a intrat de cel putin 5 ori in stupina la diverse lucrari fara sa ma cheme.
Ajutorul vostru este foarte bine primit si va multumesc enorm.
Sanatate voua si famililor voastre .

Cel mai mult am invatat apicultura de pe internet. Cand m-am apucat eu, prin 2003, informatiile erau foarte putine si cand citeam eram frustrat ca nu prea intelegeam limbajul, care mi se parea foarte tehnic. Filmulete despre apicutura nu erau. Cand am dat peste filmuletele de iwf viewtopic.php?f=22&t=534 nu ma saturam sa le urmaresc. Acum avem la dispozitie informatie cat cuprinde si intr-un an, daca stai pe aproape si citesti si mai si pui in practica pe stupii tai, ajungi departe. Sigur, e nepretuit un ajutor la care sa apelezi cand nu stii ce si cum. Te imprietenesti cu cineva de pe forum si legi prietenii.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde irinel23 » 23 Iun 2012, 22:17

Am cumparat pinten apicol si sarma pentru rame. Merge treaba brici :P
Mi-am cumparat tot ce imi trebuie cred...afumator, masca, manusi, dalta, pinten, sarma, rame si faguri.
Am uitat sa intreb daca au de vanzare hranitor care se baga intre rame, nu stiu cum ii zice.
Multumesc tuturor.
irinel23

Mesajde ves.lucian.zabrani » 23 Iun 2012, 22:21

ii zice hranitor uluc !!! pot fi din lemn sau din plastic !!! mai sint cele din plastic ce se pun sus in podisor !!! exista si hranitoare de urdinis !!!
sanatate maxima tie si familiei tale !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde adriantl » 02 Iul 2012, 16:01

iunicu scrie:Foarte adevarat. Eu nu le-am dat decat lemn curat unde sa se cazeze. Dar omul vrea neaparat sa dea cu ceva pe interior. Initial vioa sa vopseasca stupii pe interor.

Domnu "Iunicu" ziceam de fro solutie..nu vopsea..;)
adriantl

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR