Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

schilodirea matcii vechi=>schimb linistit de matca??!!

Mesajde aliuta2000 » 24 Iun 2012, 15:50

in unul din stupii de baza vad din ce in ce mai multi trantori . Matca e din 2009 dar mentine stupul destul de bine are 15 rame in momentul actual de albina coperiotare bine si in 19 mai am luat 4 rame cu puiet de am format un roisor . Am aruncat o privire sumara vineri pentru a muta o rama veche care acum e cu puiet capacit mai in lateral cu inca 2 pozitii , astfel incat cand iese sa o bag la topit , si langa ea era o rama cu destul de multe celule de trantor printre celulele de lucratoare , semn ca o lasa balamalele pe matca incet incet .
Ma gandesc ca acum ar fi perioada optima sa ii retez o aripa ??? sau un piciorus , dar imi este teama sa nu o omor in acesta operatie . Cum sa procedez ?
ma gandesc ca o matca noua ar fi foarte utila in periaoda aceasta pentru ca ar intra la fel de puternic in iarna , pe cand cu actuala matca nu stiu ce va fi in primavara viitoare . As putea sa o dau disparuta , dar albinele ar trage imediat botca de salvare , chiar daca as baga eu botci capacite in stup . Cu introducere de matca nu am nici o sansa , deci o varianta buna ar fi sa ii tai o aripa cu unghera , dar nu stiu cum sa o imobilizez ca sa execut aceasta operatie .
imi dati ceva sfaturi va rog cum sa realizez operatia aceasta ?
Multumesc mult
A.D.
aliuta2000

Re: schilodirea matcii vechi=>schimb linistit de matca??!!

Mesajde cipry74 » 24 Iun 2012, 20:41

se smulge un picior din fata sau o aripa ...ca sa curga lichid limfatic....
cipry74

Mesajde aliuta2000 » 24 Iun 2012, 22:39

cipry74 scrie:se smulge un picior din fata sau o aripa ...ca sa curga lichid limfatic....

nu o omori asa, pentru ca e destl de periculos sa ii smulgi o aripa ca sa ii curga lichid limfati c ca e posibil sa scoti mai mult decat aripa respectiva sau piciorusul !!!!1
A.D.
aliuta2000

Mesajde iunicu » 24 Iun 2012, 23:26

Cel mai simplu este sa imobilizezi matca folosind un elastic de bani.
http://www.youtube.com/watch?v=rjagnbwS8b4
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde ovidiu_78 » 25 Iun 2012, 01:12

Pai cumpara si tu o matca si o inlocuiesti,si așa știi ca e si imperecheata măcar,apoi pe cea batrana o omori si gata
Dacă puietul capacit e puțin umflat înseamnă ca matca e batrana deja
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ovidiu_78 » 25 Iun 2012, 01:37

Si prezenta puietului de trantor printre puietul de albina indica același lucru,mitza batrana :D :lol:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Kostas » 25 Iun 2012, 08:25

Este revoltator acest tratament aplicat unei matci!!!
Caracterul de schimbare linistita este genetic, ori prin schilodire sau orice alt procedeu nu se modifica acest caracter.
Nu stiu de ce alearga multi dupa acest "caracter". Activitatea intr-un stup trebuie sa fie planificata. Trebuie sa schimbi TU matca dupa unul sau doi ani, in functie de intensitatea pontei depuse, si gata.
Schilodirea este o schimbare de necesitate, nu o schimbare linistita!
Kostas

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Iun 2012, 08:33

cineva spunea ca schilodirea este o schimbare linistita INDUSA !!! o provoaca apicultorul si nu albina atunci cand crede ea de cuviinta !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde aliuta2000 » 25 Iun 2012, 08:55

Kostas scrie:Este revoltator acest tratament aplicat unei matci!!!
Caracterul de schimbare linistita este genetic, ori prin schilodire sau orice alt procedeu nu se modifica acest caracter.
Nu stiu de ce alearga multi dupa acest "caracter". Activitatea intr-un stup trebuie sa fie planificata. Trebuie sa schimbi TU matca dupa unul sau doi ani, in functie de intensitatea pontei depuse, si gata.
Schilodirea este o schimbare de necesitate, nu o schimbare linistita!

chiar daca nu e schimbare linistita ci schimbare de nevoie , se realizeaza cam in aceleasi conditii ca si schimbarea linistita.
Matca nu pot sa dau pentru ca nu o sa o primeasca si o sa isi traga imediat botca de salvare .
e intradevar scandalos tratamentul , dar obtin ceea ce trebuie cum trebuie si mai ales cand imi trebuie
A.D.
aliuta2000

Mesajde marco68 » 25 Iun 2012, 09:46

Salut, tuturor,
pentru a provoca schimbul linistit la o matca se taie cu FORFECUTA , nu cu cu unghiera, un picior din SPATE,(poti taia chiar cu ea pe rama, fara sa o mai iei in mina, fiind matca batrina e mult mai calma) asa ea va putea ponta pina la ponta viitoarei matci.........daca o banuiesti de roire, ii poti taia si o aripa, undeva pe la jumate, asa nu va mai putea zbura cu roiul, adica roiul va cadea in fata stupului, sau cel putin ai mai mult timp de cautat botci in cazul in care ea va astepta sa plece prima botca iesita, asa procedez eu si nu ma contrazic cu nimeni.Exerseaza putin inainte pe trintori ca sa-ti faci mina.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde Gabysgg » 25 Iun 2012, 10:13

marco68 scrie:Salut, tuturor,
pentru a provoca schimbul linistit la o matca se taie cu FORFECUTA , nu cu cu unghiera, un picior din SPATE,(poti taia chiar cu ea pe rama, fara sa o mai iei in mina, fiind matca batrina e mult mai calma) asa ea va putea ponta pina la ponta viitoarei matci.........daca o banuiesti de roire, ii poti taia si o aripa, undeva pe la jumate, asa nu va mai putea zbura cu roiul, adica roiul va cadea in fata stupului, sau cel putin ai mai mult timp de cautat botci in cazul in care ea va astepta sa plece prima botca iesita, asa procedez eu si nu ma contrazic cu nimeni.Exerseaza putin inainte pe trintori ca sa-ti faci mina.

Toate la nivel teoretic
Piciorul din spate zici? am avut matca care in momentul in care am introdus-o in familie a fost tavalita de albine si a ramas fara un picior din spate chiar si de la jumatate, am urmarit-o pe rame 2 ani dupa care am schimbat-o eu,alta data au schimbat-o dupa un an;orice ai taia ca aripa sau picior de putine ori matca a mai apucat sa iasa una tanara,de cele mai multe ori fiind omorata de albine si in loc de schimare linistita ,o dai in schimbare cu matci de salvare;in cazul roiurilor a trecut ceva vreme de cand nu am mai vazut roi cu matca batrana ,de cele mai multe ori mataca este sacrificata si roiul pleaca cu matci tinere,asa ca taind aripa la matca nu faci decat sa o omoari ceva mai devreme sau daca ai noroc opresti instinctul de roire. :)
Gabysgg

Mesajde Gabysgg » 25 Iun 2012, 10:27

aliuta2000 scrie:[Schilodirea este o schimbare de necesitate, nu o schimbare linistita!

Matca nu pot sa dau pentru ca nu o sa o primeasca si o sa isi traga imediat botca de salvare .
[/quote]
daca ai mataca imperechiata disponibila poti incerca ,eu a inlocuit una acum o saptamana ,in cules la tei dar oricum ca metoda (preluata de pe forum si folosita si anul trecut in toamana ) mataca batrana se inchide intr-o colovie transport matci si se pozitioneaza intre doua rame (am pozitionat-o dupa ultima rama de puiet) dupa 24 de ore se inlocuieste matca batrana cu una tanara si se mai tine 24-48 ore dupa care glisezi putin(cat sa poata iesi matca) capacul coliviei in compartimentul mancare si opturezi cu o bucata de fagure pe care il perforezi in 2,3 locuri si introduci colivia innapoi (eu stropesc cu niste tuica prin stup si chiar pe rame)albina va roade fagurele si va elibera matca,BAFTA :)
Gabysgg

Mesajde aliuta2000 » 25 Iun 2012, 10:58

e putin probabil sa o accepte pe cea noua , deci o sa incerc cu taierea unui piciorus din spate pe la jumatate .si eventula jumatate de aripa
A.D.
aliuta2000

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR