Sambata, am deschis stupii spre seara. Plouase inainte si m-am grabit pana nu se strica vremea din nou. Ca sa vad mai bine rama, de data asta le-am periat. Nor de albine in jurul meu. Primul stup nu are botci, a stagnat, probabil din cauza vremii. Cel de al doilea, mai agresiv, are pe ramele marginase ale cuibului cateva celule, pe partea de jos si laterala a ramelor, care ar putea sa fie botci in formare, dar cu ochiul meu neexperimentat, nu sunt sigur. In fagurii care nu erau complecti pana in partea de jos a ramei aveau celule mai mari cu gura in jos in care erau larve. Desi pe de o parte mi-as dori sa-i pot inmulti, inca nu am lazi pentru extindere. Pe de alta parte, salcamul e in floare si m-as bucura sa fie si ceva productie. Asa ca am distrus celulele care banuiam ca pot fi botci. Incepuse ploaia si m-am oprit caci agitatia era in crestere. E ceva sa fii cu rama in mana si sa inceapa sa iti intre albinele pe maneca in sus si pe cracul pantalonului.
Duminica am vizitat un stupar experimentat si i-am dat o mana de ajutor. Timp frumos si albinele foarte pasnice. Utila vizita, aveam sa aflu de la el cat de important e sa ai un ajutor. Zicea ca sigur ar fi luat intepaturi daca nu eram si eu o mana in plus cu afumatorul dupa el la fiecare miscare si sa-i dea la mana ce are nevoie. El isi vedea de lucru si eu ii protejam mainile. Am instalat impreuna un roi prins de curand si am avut ocazia sa vad cum se prezinta alti stupi. Apoi a format un roi prin divizare.
Concluzii trase: n-am aflat nimic nou, desi omul era foarte deschis si dornic de impartasit experienta, in schimb am avut confirmarea cunostintelor acumulate. Vazand siguranta cu care lucreaza cu atatia stupi in jurul lui am prins mult mai mult curaj si incredere. Desi asta ar tine mai mult de psihologie decat de stuparit, a contat foarte mult. Am mai avut si confirmarea ca nici stupii mei nu sunt mai prejos decat ai lui, asteapta doar vremea frumoasa pentru cules.
Intors la stupii mei, timp superb, am terminat repede verfificarea fara sa mai iau intepaturi, mai ales ca sefa (ajutorul meu) invatase lectia cu afumatorul si m-a protejat bine. A contat mult timpul frumos si lucratoarele plecate la munca. Vizita asta a fost grozava. Chiar daca doar confirma ca ai respectat bine teoria, iti da un sentiment de siguranta si asta se simte cand lucrezi cu albina. Am avut si norocul de un om foarte amabil!