Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Floarea soarelui: 2011(1-2) - 2012(2-)

Mesajde iosca » 29 Iun 2012, 14:44

Anul acesta floarea soarelui secreta nectar cat pentru 2-3 ani trecuti la un loc (din ceea ce stiu e' general valabil). Dupa 5 zile la floare, trebuie musai extras maine, iar culesul sper sa mai tina cel putin 10 zile pt ca sunt sole multe neinflorite (nu stiu soiuri dar sunt mai multe).
Tinand cont ca-i prima extractie de luat in seama pe anul acesta :( ( pomi fructiferi nu,rapita nu, sc 1 nu, sc 2 de mancare si pt prieteni), nu stiu cat ar trebui sa ma bucur, dar poate ca floarea s indulceste bine anul acesta :!: :?:
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
iosca

Poze cu floarea soarelui

Mesajde Alexandru.Chisinau » 29 Iun 2012, 20:05

Vă salut din nou!
Nu știu cât e de adevărată informația că: fs cu frunza mai mare este un hibrid autopolinizator/hibrid cu un grad mare de autofertilitate, dar am analizat puțin situația pe 4 câmpuri și nu am opservat albini pe la fs cu frunza mare în schimb am vazut albini (încărcate cu polen) în toate câmpiile (3 la număr) cu fs ce au frunza normală/obișnuită/m mică. Pote fi o simplă coincidență, dar poate și să nu fie o simplă coincidență.
Eu am factu câteva poze pentru a compara frunzele de fs și le atașez mai jos pentru a le putea vedea și voi.
Fişiere ataşate
Img08_27-06-2012.JPG
Aici pentru comarație priviți la diferența vizibelă în dimensiuni între (hibrizii de) floarea soarelui.
rsz_fs_fr_mare.jpg
În această poză se poate vedea fs cu frunza mare sau destul de mărișoară.
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Diferența între frunze la floarea soarelui

Mesajde Alexandru.Chisinau » 29 Iun 2012, 20:11

Frunzele de fs măsurate cu rigla.
Pentru comparație am rupt cea mai mare frunză ce am găsito de la un fel/hibrid de fs și cea mai mare frunză de la un alt fel de fs.
Fişiere ataşate
33.4.JPG
Frunza mare - 33.4cm
27.7cm.JPG
Aceasta este o frunză mai mică - 27.7cm
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde paul » 29 Iun 2012, 22:01

Alexandru Chisinau ... vezi ca spunea nea Janese pe undeva ca daca rupi o tulpina de floarea soarelui si la rupere pocneste ca un lemn , acel soi nu este melifer . Dimpotriva ... tulpina care nu pocneste la rupere ,soiul respectiv este melifer . Fa si tu o experienta , rupe una cu frunza mare si una cu frunza mica . Vezi care pocneste si care nu si urmareste albinele . Sa ne comunici si noua observatiile !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Identificarea fs ce are nectar și polen mult

Mesajde Alexandru.Chisinau » 29 Iun 2012, 22:15

paul scrie: daca rupi o tulpina de floarea soarelui si la rupere pocneste ca un lemn , acel soi nu este melifer . Dimpotriva ... tulpina care nu pocneste la rupere ,soiul respectiv este melifer . Fa si tu o experienta , rupe una cu frunza mare si una cu frunza mica . Vezi care pocneste si care nu si urmareste albinele . Sa ne comunici si noua observatiile !

Bine Paul, zis și făcut!
Eu am să încerc și prin această modalitate să identific floarea soarelui care are flori cu mult nectar și polen, din care albinele produc mierea. Cred că mâine (după un picnic la care merg) o să mă deplasez la câmpiile de fs și o să mă ocup de această întrebare. Mulțumesc mult de ajutor/conlucrare. :)
Alexandru.Chisinau

Mesajde catalin_valenii » 30 Iun 2012, 08:39

Ne poate spune si noua cineva cum evolueaza cantarul la f s? Secreta bine sau nu?
catalin_valenii

Mesajde t.mihai » 30 Iun 2012, 16:51

daca imi poate spune cineva care este stadiul infloriirii la floarea soarelui in zona slobozia, ai multumesc.
cu stima
t.mihai
t.mihai

Mesajde Dragos2006 » 30 Iun 2012, 16:53

daca se scapa niste cifre se ajunge ca procesatorii sa plateasca mierea de fs. la pret de apisacaz . :idea: Am inceput si noii producatorii sa fim mai controlati in afirmatii .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde cristi_vidican » 30 Iun 2012, 17:00

Dragos2006 scrie:daca se scapa niste cifre se ajunge ca procesatorii sa plateasca mierea de fs. la pret de apisacaz . :idea: Am inceput si noii producatorii sa fim mai controlati in afirmatii .

Credeti ca ei nu stiu oricum ce se produce in tara?
Dar, treaba cu laudatul e de luat in seama. Eu sunt patit si am invatat sa ma laud mai putin, ca atunci cand te ia gura pe dinainte si zici cantitati de invidiat (dar reale), ajungi sa mori de ciuda.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Identificarea fs ce are nectar și polen mult

Mesajde Alexandru.Chisinau » 30 Iun 2012, 20:26

Alexandru.Chisinau scrie:
paul scrie: daca rupi o tulpina de floarea soarelui si la rupere pocneste ca un lemn , acel soi nu este melifer . Dimpotriva ... tulpina care nu pocneste la rupere ,soiul respectiv este melifer . Fa si tu o experienta , rupe una cu frunza mare si una cu frunza mica . Vezi care pocneste si care nu si urmareste albinele . Sa ne comunici si noua observatiile !

Bine Paul, zis și făcut!
Eu am să încerc și prin această modalitate să identific floarea soarelui care are flori cu mult nectar și polen, din care albinele produc mierea. Cred că mâine (după un picnic la care merg) o să mă deplasez la câmpiile de fs și o să mă ocup de această întrebare. Mulțumesc mult de ajutor/conlucrare. :)

Salutare!
Am fost astăzi (până la picnic) în câteva câmpuri și am cercetat care soi de fs soarelui pocnește la frângerea tulpinii și care nu pocnește. Deci soiul cu frunza MARE pocnește ca lemnul la frângerea tulpinii și se rupe foarte ușor pe când soiul cu frunza mică se frânge foarte dificil, l-am rotit bineșor și am tras cu forță până l-am frânt.

P.S. amintesc mesajul anterior:
Alexandru.Chisinau scrie:Între timp iată ce am mai aflat de la forumiștii noștri privitor la identificarea hibrizilor de floarea soarelui care sunt autopolinizatori/hibrizilor cu un grad mare de autofertilitate/hibrizi care nu au nevoie de noi cu albinuțele noastre muncitoare și invers proporțional:
paul scrie:...daca floarea din varful semintei depaseste ... 10 mm ... soiul este autopolenizator ! Adica ... albinele avand trompa mai scurta nu pot culege nectarul...!
viewtopic.php?f=24&t=336

ves.lucian.zabrani scrie:...cu cat semintele sunt mai mici , cu atata este de melifera floarea soarelui...

viewtopic.php?f=24&t=336&start=16

Alexandru.Chisinau

Floarea Soarelui

Mesajde Alexandru.Chisinau » 30 Iun 2012, 20:43

Salutare.
Vă rog să-mi scrieți/spuneți câte stupuri pot să pun la un teren acoperit de floarea soarelui de 800m lungime pe 100m lățime ?
Mulțumesc anticipat ! :)
Alexandru.Chisinau

Mesajde Ioan Guist » 30 Iun 2012, 20:48

16
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Alexandru.Chisinau » 30 Iun 2012, 20:57

Ioan Guist scrie:16

Mulțumesc! :)
Alexandru.Chisinau

Mesajde mary77 » 01 Iul 2012, 12:53

Fac stationar in oras dar sunt la 1 Km. de 50 h. de floare ,se pare ca secreta foarte bine . Albinele par foarte fericite si incearca sa blocheze cuibul,cu toate ca au rame goale , se pare ca creste cam 1,5 rame la zi fiind roiuri din mai.
mary77

Mesajde ANITEI » 01 Iul 2012, 14:19

ANITEI scrie:La noi in Arad a inflorit putin mai tarziu fata de anul trecut cand s-a suprapus cu teiul. Secreta dar ar fi buna o ploaie. Chiar daca nu am auzit pe nimeni sa se planga de pesticide la FS azi dau la mine cu procloraz , unii spun ca e amicul albinelor altii din contra. Are cineva experienta? Unde sunt eu proprietarii sunt austrieci , oameni corecti , ne-au sunat , se opresc de cate ori trec pe langa noi sa ne puna la curent cu ce e nou. Azi au stropit cu avionul la 2 km de albine, maine dimineata vor stropi unde suntem noi. Azi le-am inchis pe durata stropirii si inca vreo 2 ore maine le-as inchide toata ziua. Ce parere aveti ? Sanatate!

Raspund tot eu. Se pare ca numai eu am experienta cu substanta asta. Asa cum spuneam ma asteptam sa stropeasca a doua zi chiar langa albine dar a anticipat pilotul ca nu mai avea chef sa vina a doua zi si a facut-o spre seara dupa ora 19 , a, inchis o parte din stupi dar oricum albine mai erau afara. Mentionez ca in dreptul stupilor pilotul oprea pulverizatorul ,. Concluzie ca dupa 3 zile nu am mortalitate deloc , s-ar putea sa apara efecte nefaste tardive dar acum nu. Sunt optimist , putea sa fie mai rau!
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde catalin_valenii » 01 Iul 2012, 15:53

Daca ar depinde pretul mierii de cat spunem noi ca merge cantarul am zice toti ca nu merge mai mult de 1 kg dar la tei s a zis cum si cat merge nepunand salcamul unde a fost jale in primul rand din cauza dezvoltarii insuficiente a familiilor de albine. Procesatorii au relatii si stiu daca si cat baga la fiecare cules pentru ca nu stau toata ziua pe forumuri apicole. Iar despre lauda in acest caz nu este vorba ci numai de o apreciere a culesului daca merge bine sau nu. La mine media este de 2,5 si vroiam sa vad daca este bine sau rau dar daca este secret sa dea Dumnezeu sa creasca pretul mierii dar ramane de vazut. Speranta moare ultima. O zi placuta.
catalin_valenii

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI