Salutare tuturor,
ieri 07 iulie am efectuat o interventie in stupina pentru a vedea stadiul de dezvoltare al famililor (
familiilor ?!!), inclusiv a celor 3 stupi fara matca (aici vreau sa fac o corectura, in sensul ca aveam 3 stupi fara matca, 2 roi divizati si o familie, nu numai 1, pe care eu ramasesm setat).
Sa o iau pe rand:stupii fara matca:-
stupul 1, roi divizat, cel fara matca de care am tot discutat anterior, nu s-a bezmeticit, ba din contra are o matca care a si inceput sa ponteze. stup salvat.
-
stupul 2 (roi divizat, fara matca din 10 mai, similiar cu stupul de mai sus) este tot fara matca, desi acum 1 saptamana avea botca. botca nu am mai gasit-o, matca nici atat.
-
stupul 3 (familie cumparata, care a ramas fara matca, nu stiu cum, dar cred ca a roit, desi il divizasem) este in acelasi stadiu ca si stupul 2. a avut botca, nu am gasit matca, depopulat.
la stupul 2 si stupul 4 le mai dau o sansa, in sensul ca daca la interventia din data de 21 iulie, nu are puiet, ii desfiintez (
ii unific prin cedare de rama la alti stupi mai slabi).
cei 2 roi naturali:-
roii, desi au niste matci foarte bune sunt slabi dezvoltati si asta este din cauza mea. Spun ca eu sunt cauza fiindca acum 3 saptamani eu am luat rame ouate din ei si le-am bagat in stupii fara matca (am luat cate 2 rame din fiecare). iar in loc am bagat fagure artificial. Macar din faza asta am ramas cu invatatura.
familiile per asamblu:- se prezinta mult mai bine ca acum 3 saptamani. Au bagat miere de tei, multe rame cu coronite si mult puiet capacit.
Exista si 2-3 stupi mai mediocri (depopulati), dar probabil ca urmatoarea generatie de puiet care o sa iese o sa ii aduca la standarde mai bune. tot aici am observat niste greseli pe care le-am facut, gen umplut cu rame FA in margine, sau spre margine, pe care nu le-au luat la crescut si care au actionat ca o diafragma.
Am scos respectivele rame si am bagat cate una la crescut (la unii le-am bagat in mijloc, la altii le-am bagat intre ultima rama cu puiet si prima rama cu miere). am procedat asa (cum am spus in pranteza anterioara) sa vad exact cum se comporta si a invata acest lucru (sa stiu pentru la anul).
am o familie cu o matca batrana (din aia 2-3 slabi), spun asta fiindca nu imi explic de ce are asa putin puiet si ala ouat foare haotic. probabil ca nici stuparul care mi-a vandut-o nu a stiut.
in alta ordine de idei am gasit in fata unui stup foarte multi trantori morti. nu stiu care a fost cauza:
Am pus capacele direct peste sita.
In total pot sa spun ca as da o nota 7 stupinei. Am achititionat 10 familii, am 22 stupi si sper sa intru si sa ies din iarna cu 18. Imi pare rau de faza cu roii dar sper sa raman cu experienta.