fIn urma cu aproximativ o saptamana am infintat o familie pentru cresterea matcilor, un mic nucleu, pentru 10 matci decat am eu (maxim) nevoie.
Ieri le pun o rama cu miere ... iar inspre seara (ora 9 seara!!!) observ f. multa agitatie la urdinis. Am crezut pe moment ca e ditamai furtisajul...insa nu ... ma uitam mirat la albinele acelea si observam ca executa "dansul puietului". Am zis "hmmm din cauza ramei de miere pusa dupa diafragma or crede ca "au cules".
Am deschis stupul si au iesit spre mine, speriat, "mama o fi furtisag am zis"... insa ... surpriza dupa nici 5 minute am observat un ghem de albine la "piciorl stupului" pe partea stanga. Mai apoi am vazut ca sunt albine si pe fundul stupului...si in caramida (cu gauri) pe care era pus stupul.
Ca sa zic, un roi a aterizat fix pe stupul meu ... cu albine...dupa care s-au bagat in el chiar daca era locuit de o alta familie (fie ea si familie crescatoare) . E ceva normal? Cred ca le pot lua "adio" de la botcile puse la crestere? Sau acuma vor roi din nou avand mai multe matci ? O fi ceva roi ratacit sau e posibil sa fie din stupina mea? A fost totusi aproape de ora 9 seara.
Din nucleul format am pus albinele care erau cirochine intr-un stup (cam o rama) insa in interiorul crescatororului de matci au intrat vreo alte 3 rame, culmea e ca erau agitate cele din crescatorul de matci dadeau din aripi,etc.
Au inceput oricum sa intre si in ceilalti 2 stupi (invcinati cu nucleul de imperechere) si am cam vazut destule albine ucise si aruncate afara. WTF ?!