Bambucha scrie:Salut,
Apropo de matcile in cantitate mare inseminate artificial pentru desfacere! Cum iti merge proiectul?
Mai prezinta matcile tale fenomenul de anecbalie in proportie de 50 % in stupina si anul asta?
Cum ti-a mers faneata?
Imi plac roii tai, problema la plastice e ca ramane cam multa albina inecata, nimic nu se compara cu un uluc de lemn.
As vrea sa fiu acum intr-o zona ca a ta, ieri era sa cad intr-o crapatura a pamantului!

Sa o iau pe rand
Inseminarea artificiala merge ok, poate nu cum ma asteptam dar nu complica foarte mult planurile initiale. Am cateva filme, posibil sa le pun si pe youtube.
Problema cu anecbalia este ca am cumparat destul de multe matci(de la 3 crescatori din tara, adica am facut comanda telefonic + inca 2 apicultori unde am vazut lucruri interesante..), deci posibil ca pe viitor fenomenul sa fie diminuat putin, totusi nu imi pare rau pentru ca am gasit 2 matci mult mai ... "interesante" fata de ce aveam eu, culmea este ca le-am cumparat de la un apicultor care nu se ocupa cu cresterea matcilor. Vedem cum o sa se comporte la anul.
Faneata a mers bine dar nu la fel de bine ca anul trecut. Anul trecut in perioada asta aveam 1-3 kg pe zi, acum am cateva sute de grame. Totusi per total productia este aproape cu cea de anul trecut, problema a fost anul acesta ca am avut cheltuieli mult mai mari cu zahar, ceara si ceva utilaje pe care o sa le vedeti in functiune la anul cand probabil o sa construiesc si eu o hala decenta suficienta pentru ce vreau eu sa fac pe viitor in materie de cresterea albinelor si procesare. Am avut si pana acum un spatiu care cred ca se incadreaza in normele UE(apa curenta, gresie, etc) dar spatiul este destul de mic si nu prea este loc de modernizare.
Mie drept sa iti spun nu imi plac roii, s-au dezvoltat destul de prost anul acesta. Anul trecut aveau mult mai multa albina si miere. Anul acesta bag rame cu puiet de la familiile de productie(adica le slabesc!!) si zahar.
Am avut si ceva pierderi de matci dar nu au fost pentru perioade mai mari de 1 saptamana pentru ca am bagat matci imperecheate din nuclee.
La hranitoarele alea din plastic an pus cate o bucata de lemn mai scurta cu 2-4 cm fata de interiorul hranitorului si de 1 - 1,5 cm grosime, asa nu gasesc albine innecate. La fel am si la cele din lemn doar ca acolo sunt mai subtiri si mai late(o sa fac poze, cu toate ca sigur stii despre ce este vorba).
Au fost si aici 2 saptamani fara ploaie, dupa aia cateva ploi de cateva ore si iar cald. Ieri a plouat aproape toata ziua, putin dar continuu. Astazi de dimineata si inca de cel putin 10 ori, asa cu pauze, suficient cat sa ma forteze sa tot inchid stupii

Totusi am terminat de extras si am lasat toate familiile pe maxim 2 corpuri. Problema este ca am 700 si ceva de rame ramase dupa extractie care inca nu au fost linse de albine. Inca nu stiu daca o sa le mai pun pe stupi sau o sa ramana asa. In alti ani am mai pus cate 4-5 corpuri pe cate un singur roi/familie si a tras toata mierea in cuib(am folosit si izgonitoare). Chiar nu am timp sa le pun si sa le iau inca odata la fiecare familie.