de bucursorinelionel » 05 Aug 2012, 21:18
Domnii Gudas Valentin si respectabilul Teinegru stiu foarte bine ceea ce spun...si eu le confirm pe deplin afirmatiile..Spun aceasta tocmai pentru a evidentia ca acesti doi stupari cu experienta ( vor fi probabil mai multi dar nu stiu/stim inca despre dumnealor) au in urma multi ani de experienta dar mai ales de... SELECTIE...
Imi permit sa adaug ca, anecbalia nu inseamna neaparat si 2 ..sau mai multe matci ..in colonie.
Mai degraba afirm ca exista faza 1:. schimbarea linistita a matcii, fara pierderi de productii, caracterizata prin 3-5-7 botci super (50..80mm lungime) si ponte ulterioare similare sau chiar mai bune cu matcile obtinute prin dubla transvazare....si faza 2:..prin selectia si incrucisarea repetata, in conditii de izolare geografica, aparitia si dezvoltarea de colonii capabile sa admita 2..matci pe tot sezonul.
Experimentele mele m-au convins ca se poate cu 2 restrictii in model:A) stupi orizontali cu 20 ...30 rame DB sau ME cu 5-6 corpuri ( de jos in sus: cuib,cat, cat ,cat, cat, cuib)...si B)..nu se preteaza la zona de campie, sau mai degraba peste 28..30 de grade celsius, constante pe timp de vara, ziua.
Pentru Cristi Vidican..da, se poate, pentru cei care stapanesc, prin practica si nu doar din teorie, sistemul de intretinere cu matca ( familie) ajutatoare fie in ME , fie In orizontali cu 20-30 rame, in ultimul caz, cere magazie de 1/2 corespunzatoare...