Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranire

Mesajde janese » 04 Aug 2012, 21:33

proapi scrie:la nectar intre 15=75 %

salut ,,scumpule la vedere" :P minimul=15zici...cum ai facut testul???ce ai observat?
:lol: zice janese...daca ai pomenit cuvantul nectar...inseamna ca ai luat-o din carti!!!!
janese

Mesajde arnautu valentin » 05 Aug 2012, 10:32

la nea janese baga tare de la H2O!nutre niciun gram de dulceatza!asta datorita super selectziei!
adi1574
arnautu valentin

Mesajde gica.mosu » 05 Aug 2012, 16:02

Salutare tuturor apicultorilor(Gica mosu mai traieste) inclusiv Nae,kamy siNelu din Tecuci in special.....
De toate s-a vorbit aici dar cu ce, in ce, si pina cand se face stimularea-completarea si riscurile - necazurile
ce pot apare ff putine.Pt mine ac operatie fff pretentioasa si complexa ar trebuii tratata mai pe larg de toti pt
binele nostru.Avind in vedere ac an 2012 ff prost :in mai furnicile,apoi ploi 3 saptamini (puiet varos) dupa care
seceta cu multe viespi,muste,gaselnite,stupi blocati cu pastura s-au miere eu i-mi pun intrbare cu ce abine se
intra in iarna daca la 1 aug avem in st 3-4 r cu puiet?!? Pt mine furtisagul de care nu s-a vorbit aici decit f putin,
e cea mai grea problema de care am parte si iata de ce:
-cules in natura 0 doar polen f putin,
-atacul altor albine din padure s-au din vecini din stupi negljati s- au fara miere,
- atacul proprilor mele albine hoate,datorat greselilor s-au neglijentei facuta de mine(dat caturi jos,spargerea cuibului)
Ca sa nu treceti prin ac easta problema(doar o parere s-au cum vreti sa-o luati) nu faceti urmatoarele:
-nu dati la albine sirop din capaceala spalata de tei s-au tei+f.s (miros f puternic) s-au de la fam bolnave( puiet varos)
-nu dati numai la o parte dintre stupi ci la toti din prisaca intre0,3-1,5kg la2-3 zile si numai seara pe intuneric,
-nu faceti stropi s-au urme pe stupi, acoperiti bine podisoare,folie, cu capace etanse,
-daca puneti inlocuitori+ceaiuri adaugati si tinct de pelin s-au protofil ...Astept si alte idei s-au sfaturi :roll: Cu respect GICA-MOSUUUU :!: :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Dragos2006 » 05 Aug 2012, 20:24

de cand folosesc fructoza nu mai am probleme cu furtisagul in timpul stimularilor am dat inclusiv ziua si nu am avut probleme .
anul acesta este prima oara cand am folosit repelant, este excelent , dupa ce s-a intervenit ziua in unele familii albinele dadeau pe la aerisiri am dat un jet de repelant si am scapat de tendinta de furtisag. :idea:
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde cristi_vidican » 05 Aug 2012, 20:33

@Dragos
Ce fructoza folositi?
E omniprezentul Dulcofruct? Din cate stiu are si glucoza.
Sau e deja o denumire pt hidrolizatul din porum?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Dragos2006 » 05 Aug 2012, 20:47

dulcofruct folosesc , in fapt este un amestec de glucoza , fructoza , maltoza si apa . Generic se numeste iso-sugar. Important este faptul ca nu are miros , nu provoaca furtisag. apoi nu uzeaza albina. dezavantaj : nu pune la fel de mult la munca albina precum zaharul care prin invertire tureaza mai mult motoarele familiei de albine. Avantaje si dezavantaje ca la orice produs . Una peste alta eu cel putin trebuie sa stimulez familiile de albine in lunile august-septembrie deoarece la mine nu mai exista cules de nectar. In fapt pe langa stimulare trebuie dat sirop pentru a acoperi consumul pe lunile respective undeva la 6 kg. in aceasta perioada.
Dragos2006

Mesajde cristi_vidican » 05 Aug 2012, 21:09

De ce, dupa ce bagam la roi (prin iunie) sirop (dulcofruct in cazul meu) se intensifica activitatea la urdinis, desi era destul de tarziu, iar la ceilalti stupi activitatea era foarte redusa?
cristi_vidican

Mesajde Dragos2006 » 05 Aug 2012, 21:23

Ce umiditate avea dulco atunci cand l-ai dat la albine ?
Dragos2006

Mesajde victor s » 05 Aug 2012, 21:36

cristi_vidican scrie:De ce, dupa ce bagam la roi (prin iunie) sirop (dulcofruct in cazul meu) se intensifica activitatea la urdinis, desi era destul de tarziu, iar la ceilalti stupi activitatea era foarte redusa?

Din cauza lipsei de cules si acela este cunoscutul dans al albinei. Nu se stie exact provenienta ''abundentei'' si dureaza ceva pana realizeaza ca provine chiar din stupul lor.
victor s

Mesajde bucursorinelionel » 05 Aug 2012, 21:41

Pentru Cristi Vidican....Intensificarea activitatii la urdinis in cazul hranirilor de stimulare / completare nu se datoreaza exclusiv furtisagului ,similar exista activitate alerta si la cules intens.Albinele comunica starea noua din spatiul coloniei, respectiv existenta substantei utile, astfel incat si garda de la intrare e informata si deci intra in masura de cod rosu, iar pe de alta parte, se modifica si gradul de umiditate, care necesita un nivel ridicat de ventilatie.
Experienta m-a invatat ca, pentru a preintampina furtisagul, una dintre masuri este de micsorare a urdinisului, pentru 2 rame complet acoperite cu albine ( sau echivalent)= 5mm pe orizontala, in conditiile in care pe inaltime nu las niciodata mai mult de 6mm..
bucursorinelionel

Mesajde cristi_vidican » 06 Aug 2012, 05:24

Dragos2006 scrie:Ce umiditate avea dulco atunci cand l-ai dat la albine ?

L-am lungit cu apa. Am mai adaugat la 2 parti dulcofruct, una de apa.
Dragos, am urmarit ultimul filmulet postat pe net despre cele 2 regine. Ziceai acolo ca nu le iei mierea. Cum se face schimbarea asta asa de mare de optica. Acum cateva luni spuneai ca iernarea pe miere va fi un lux.
E problema cu dulcofructul?
Intrebarea e fara rautate, sunt curios.
Nu am de gand sa le iau mierea din cuib, eu doar completez cu sirop acolo unde nu sunt suficiente rezervele, dar m-a nedumerit ceea ce spui in ultima vreme vis-a-vis de iernarea pe miere
cristi_vidican

Mesajde gica.mosu » 06 Aug 2012, 09:02

Este ff interesant tot ce ati scris cu totii dar nu uitati un lucru,indiferent cum se numeste dulco,apiinvert s=au apisugar
atita timp cit contine ceva dulce fructoza-glucoza etc,tot agita albinele(si hoatele)o perioada de timp daca este dat in plina
zi mai ales in ac perioada de seceta cind culesul din natura e 0(deci rec prudenta max).
Dragos si eu am dat fructoza vara pe 12 iunie la roii pe4-6r(mureau de foame altfel)albina cu3-400 ha de fineata in zona,nu s-a intimplat
nimic dar acum datele problemei s-au schimbat si daca nu stimulam cu indiferennt ce vom intra in iarna cu f...du gol ,daca v-a
mai urma si o iarna grea nu stiu cu ce iesim?!? Eu am roii pe4-6 r au3-4 puiet,dar cu stupi mai slab 10-12r cu albina si3-5 r cu puiet
au chenare12-15cm capacite, deci stau mai bine decit ce aud pe la alti din zona care au intis plapoma mai mult decit trebuia :roll:
In concluzie sa le stimulam indif cu ce ca altfel e naspa rau....Cu respect-Gica-mosu :!: :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 06 Aug 2012, 11:37

gica.mosu poti sa le dai la orice ora sirop, dar da-le in punga subtire, ca la hipermarketuri de legume, si sa imi spui, daca o sa ai vreodata, furtisag.
jenica67

Mesajde janese » 06 Aug 2012, 12:42

ghitacusman scrie:ca sa nu repetam ceeace deja stii [concentratia minima de zahar in apa],spune la cat ai ajuns ca sa te putem depasi. Salutari gorjenesti !

la mine,cantitatea minima de subst dulce(zahar) in apa =Brix=22%
refractometru domeniu 0-30%
Fişiere ataşate
refr 0-30.jpg
janese

Mesajde gica.mosu » 06 Aug 2012, 13:38

jenica67 scrie:gica.mosu poti sa le dai la orice ora sirop, dar da-le in punga subtire, ca la , si sa imi spui, daca o sa ai vreodata, furtisag.

Multumesc f mult ....acum asa fac azi pun a3-a punga de2-400 gr(in 24 h a luat-o),si pt stim am sa pun miere zaharisita
de anul trecut sa vad ce ese si cum se vor comporta !?!! Eu cred ca ar trebui sa lasam "spiritul stupului" sa
rez problemele asa cum o face cu roitul,dat trantori afara etc..
P.S-am descoperit o fam hoata(cu faina alba) in toamna...kaput cu ia s-au ii schimb matca...Salve!!!!
gica.mosu

Mesajde Dragos2006 » 06 Aug 2012, 14:01

cristi_vidican scrie:L-am lungit cu apa. Am mai adaugat la 2 parti dulcofruct, una de apa.
Dragos, am urmarit ultimul filmulet postat pe net despre cele 2 regine. Ziceai acolo ca nu le iei mierea. Cum se face schimbarea asta asa de mare de optica. Acum cateva luni spuneai ca iernarea pe miere va fi un lux.
E problema cu dulcofructul?
Intrebarea e fara rautate, sunt curios.

Era pe vremuri un banc cu Bula in care celebrul personaj spunea cam asa : bea omul cat bea dar mai vinde si sticlele . Atunci eram in foame de bani , acum la mine timpul a devenit mai pretios decat banii . Pur si simplu nu ma mai omor dupa productii record la familia de albine.
Faceti diferenta intre furtisag si albinele care ventileaza siropul . Una e ca o famile sa fie atacata din exterior si alta este ca la urdinis sa vezi activitate intensa provocata de albine care plimba hrana.
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR