Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranire

Mesajde Alecs » 06 Aug 2012, 17:57

Dragos2006 scrie: Faceti diferenta intre furtisag si albinele care ventileaza siropul . Una e ca o famile sa fie atacata din exterior si alta este ca la urdinis sa vezi activitate intensa provocata de albine care plimba hrana.

Dupa cate cunosc citind eu pe ici nu cred ca gica mosu ar face asa o confuzie . Insa este foarte adevarat ca la urdinis este o agitatie mai deosebita si atunci cand " se prepara hrana " si la un furtisag linistit. Un stupar cu oarece experenta chiar daca nu depisteaza cand are loc un furtisag linistit isi da seama cand albinele ventiliaza intens si ca nu se intampla nimic anormal in stup in acea perioada. Cred totusi ca , comportamentul albinelor este diferit.
Alecs

Mesajde bucursorinelionel » 06 Aug 2012, 21:05

Pentru Janese: experimentul dvs. pentru care faceti afirmatia de 22% indice de masa=brix, pentru cate colonii este valabila? Care era starea interna a coloniilor ( nr. de rame ocupate cu albina, nr.rame cu puiet pe fiecare categorie,etc)? Cum poti descrie cadrul extern al experimentului (temperatura exterioara la umbra, perioada din zi=ora/orele , prezenta/absenta culesului de intretinere?? Dar nr. de observatii pe aceeasi colonie..??Deci, domnule draga, atunci cand ceri informatii detaliate, si ai pretentii la studii, experimente, observatii cu continut stiintific, sau ma rog cu aroma de doxa, fa te rog o caracterizare a factorilor implicati in experiment...
Poti afirma ca, pe perioada oservatiilor dvs. asa zise stiintifice factorii de mediu Interni/externi au ramas constanti ca intensitate..????...sau/si alte fenomene..??
Sau stam de vorba de la egal la egal, stiintific si bazati pe argumente cuantificabile si detaliate...sau ramanem la starea de bascalie=galagie="hai sa ne aflam in treaba, si sa ne laudam cu ce jucarie m-am pricopsit mai de curand"...
Eu am material de discutii de acest gen si ordonate si mai putin ordonate dar arhivate , si pe locatii si pe tipuri de stup,perioade din an, grafice etc, etc, etc...dar sincer, ma intreb de ce esti si matale, si altii curios sa afli astfel de informatii...??..Pe de alta parte pe dvs. , va respect, chiar si daca pe nea Gica il respectam mai mult, pentru ca avea metoda/metode si era ordonat in informatie, cu o buna capacitate de sinteza si un fin observator...dar cu altiiiii...ce sa fac...???Cum zicea Alt Stupar.."..credeam ca cei care fac si tac , sunt naspa..dar acum le dau dreptate..."..??????
bucursorinelionel

Mesajde alt stupar » 06 Aug 2012, 23:01

Sorinele, zic unii ca cica daca ajungi sa fi citat de cunoscuti e de rau, te trece lumea in randul "fostilor" :lol:

Nene Janese, faina scula. Si utila!
Mai acu` vreo doi ani aveau aia de-s in spatele Lumii Apicole refractrometru la promotie. Nu l-am luat de fletz ce-am fost si acum dau cu sfintii in fiecare inceput de extractie :evil:

Bai, deci actual, fiind rezerve de iernare mai mult decat OK in stupi, as zice chiar blocaj, si de-afara vine cam fix zero... sigur ca stimulam, numai ca in conditiile enumerate problema se pune exact cum zici matale, adica stimulam cu invertit sau zahar indoit bine cu apa ca altfel chiar ar bloca tot :lol: Ce naiba, am luat invertu ca nah, s-a dat pe PNA ca altfel anu asta uitam ca se mai fabrica asa ceva :lol:
Pseudorefractometrul meu - bag dejtu` in sirop apoi il pun pe limba si daca-l simt cata dulce e valabil, il trage si albina usurel
Furtisag ?
aiurea, in hranitoare de podisor papa dimineatza la amiaz sau seara, cand se nimereste !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde janese » 07 Aug 2012, 06:45

@ bucur sorinel...simt o rautate in postarea ta!si nu am timp de d-astea! :P nu sunt experimente stiintifice...sunt dileme!....pe care le-am facut publice
e simplu...fara sa ma iei in ce conditii...rilu,rilu...fa o proba pe stupina ta si vezi cu ochii tai...si apoi tragi concluzii pentru tine...nu cumva cel mai vrednic stup ia siropul cel mai slab?nu cumva exista albine mai insistente care aduc in stup si ultima bruma de dulce si altele stau in cutie si mananca???te intereseaza,faci...nu te intereseaza,e tot asa pentru mine!
cand v-am pus sa faceti un test am urmarit poate-poate gasim in romanica o albina mai insistenta...si atat...in rest...fix in pix!

in legatura cu refractometru...am zis acu vreo doi ani.....nu l-am cumparat...am dat sfoara in tara la fabricile de bauturi racoritoare ca vreau un refractometru.....pentru a masura umiditatea in miere...dar in prostia mea nu mi-am dat seama ca astia lucreaza cu alt domeniu de masura(refractometrul apicol are domeniul 60-100%..pe cand la bauturi racoritoare au 0-30%...asa ca am luat teapa ca nu aveam ce face cu el...si statea acolo in pod ca mobila...apoi la dilemele mele...mi-a folosit!....elegant...nu-ti zic decat ,,raule"!!! :lol:de ce am folosit refractometrul???pentru ca un zahar ,,este mai dulce decat altul " si luat procente zahar-apa,nu-mi dadea mereu la fel!!!!....vechea problema in romanica....ridica nitzel capu si marunteste din buze ca sigur se gaseste cineva sa ti-o bage!!!!

daca zici ca ai asa sistematizate testele tale de ce nu le pui aici pe forum????sorinel a zis:Sau stam de vorba de la egal la egal, stiintific si bazati pe argumente cuantificabile si detaliate...sau ramanem la starea de bascalie=galagie="hai sa ne aflam in treaba, si sa ne laudam cu ce jucarie m-am pricopsit mai de curand"...de la egal la egal nu avem cum ca nu ma cunosti nu te cunosc...iar pentru treaba cu ,,hai sa ne aflam si sa ne laudam." eu am o expresie pe care o folosesc...mai e nitzel si-mi iese din gura!!!..cristi ionita o stie...ma abtin sa nu tzi-o zic si tie :P
janese

Mesajde bucursorinelionel » 07 Aug 2012, 08:09

Eu zic asa:voi posta cateva rezultate de masuratori, cu metode simple, ce pot fi verificate si in alte locatii/stupine, fara scule inutile si cu minim de detalii despre conditiile in care s-au facut acele masuratori.Trebuie doar sa imi aduc la Bucuresti maldarele de agende si caiete si registre de observatii daca mai vrei si alte detalii.Azi voi posta 2 variante..In viitor vor mai fi si altele...si poate gasim , impreuna cu altii, care vor, un sistem de masura control cat mai simplu pentru a vedea si intensitatea factorilor de mediu ,pe baza mai multor masuratori, din mai multe locatii, astfel incat sa ajungem la un minim grad de relevanta statistic.Esti de acord...??
Si inca ceva..pentru determinarea indicelui de masa nu e musai sa utilizezi scule din domenii conexe.Masa se poate determina pe baza a 2 factori:volum si densitate,cateva recipiente gradate volumetric si un cantar electronic sunt suficiente..Mai simplu de atat nu cred ca se poate...
bucursorinelionel

Mesajde janese » 07 Aug 2012, 08:33

dilema mea e simpla...in momentul de fata...lipsa de cules...am carpatina,banateana si carnica
la carnica scade cel mai putin cantaru...urmeaza banateana(o am din zona calafat)...apoi carpatina de muntenia...puterile sunt egale,cantitatea de puiet aprox egala... zborul la carnica este mai intens....mentionez ca sunt grupe de stupi...nu unu dala,unu dala,unu dala...ex la carpatina intr-o saptamana a scazut 1,2kg...la banateana,medie 0,8kg iar la carnica sta in echilibru...carnica nu mananca????rabda???nu s-au facut stimulari.

daca zici ca ai un teanc de agende...inseamna ca nu postezi ,,ceva din studiile tale" decat peste vreo doi ani,dupa ce le sistematizezi!!! implicare ca suntem ochi si urechi!!!!
janese

Mesajde gica.mosu » 07 Aug 2012, 09:37

Alecs multumesc ca ai sarit in apararea mea....Dragos a zis asa la general pt toti,e f usor sa depistezi
un furtisag(chiar linistit) e mai greu sa previi s-au sa rez ac problema dificila in coditiile din ac an...
Daca in sat la mine acum 2-3 ani erau 150 fam de albine,acum sint peste 600 fam si fiecare face cum
cred ei dar primavara aud ca vor sa cumpere stupi :lol: Nu mai zic ca am parte de atac in fiec an de albine
mici si negre(3-4 al bine moarte pe scindura de zbor la fiec stup) inclusiv cules 0 ce sa mai faci???
La mine acum este liniste aduc ceva polen...eu merg pe plus(din pungi) :lol: Sa auzim de bine-MOSU!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 07 Aug 2012, 21:03

gica.mosu sa iti mai zic un artificiu, nu stiu daca este cel mai potrit. Cand simti ca exista un potential atac de furtisag, de la albinele din sat, pentru a preveni, ori faci o shicana la intrarea in stup, gen poza de mai jos, de la fundurile mele de roi, sau extrage toata mierea din stupi si ii lasi in fundul gol, o saptamana.
Fişiere ataşate
Nuclee 004 r.jpg
jenica67

Mesajde mibu » 07 Aug 2012, 23:18

Alecs scrie:
Dragos2006 scrie: Faceti diferenta intre furtisag si albinele care ventileaza siropul . Una e ca o famile sa fie atacata din exterior si alta este ca la urdinis sa vezi activitate intensa provocata de albine care plimba hrana.

Dupa cate cunosc citind eu pe ici nu cred ca gica mosu ar face asa o confuzie . Insa este foarte adevarat ca la urdinis este o agitatie mai deosebita si atunci cand " se prepara hrana " si la un furtisag linistit. Un stupar cu oarece experenta chiar daca nu depisteaza cand are loc un furtisag linistit isi da seama cand albinele ventiliaza intens si ca nu se intampla nimic anormal in stup in acea perioada. Cred totusi ca , comportamentul albinelor este diferit.

Ăsta da tupeu ,la unii care se cred specialiști !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde mircea_tm » 08 Aug 2012, 11:17

ce parere aveti despre apicomplex? as vrea sa-l folosesc si eu....este vreo diferenta dintre apicomplex si protofil? multumesc
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde vslsilviu » 08 Aug 2012, 11:51

Cauta pe net prospectele... sunt cateva diferente.
vslsilviu

Mesajde janese » 12 Aug 2012, 08:08

@bucur sorinel -te astept cu poze din stupina ta ....si cu ,,o spicuire din maldarul de agende"...
janese

Mesajde Dragos2006 » 12 Aug 2012, 09:27

Hai ma Janese faci misto de el asa pe fata ! :lol:
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde delorin I » 21 Aug 2012, 17:13

Salut! Sfat pentru incepator....Am inceput hranirea cu apiinvert. Am pus si protofil asa cum se recomanda in prospect! Intrebarea mea este cat timp voi administra acest apininvert in amestec cu protofil? Si ce parere aveti despre folosirea fumigatiilor cu varachet in paralel cu hranirea? Adica in prag de seara? Credeti ca e ok? Cert e ca a doua zi cand am verificat rezultatele fumigatiei...si hranitoarele erau goale de substantele administrate dar pline cu albine...:))
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Dragos2006 » 21 Aug 2012, 17:24

Poti pune o poza cu prospectul la apiinvert in care scrie ca se administreaza cu protofil ? deoarece chiar duminica am citit pe o cutie de apiinvert si nu scria nimic de protofil.... si nici pe prospectul de protofil nu scrie ca se administreaza cu apiinvert sau cat timp se da la albine .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde delorin I » 21 Aug 2012, 18:39

Din pacate locuiesc la Bucuresti, iar albinele le am la 319 km:) asa ca nu am acel apiinvert care de fapt ca eticheta e un apidulco din ce imi aduc aminte...e drept nu scrie pe prospect..dar sunt multi care fac asta. Chiar daca am citit pe aici pe undeva ca cineva s-a trezit cu apiinvertul cristalizat...pot doar sa spun ca a doua zi cand am controlat...in mai putin de 12 ore nu mai era nimic din 500 ml hrana apiinvert plus protofil....ieri am administrat a 3 oara hrana (au trecut deja 3 zile de la prima hranire )si protofil si ma intreb cat de corect este sa administrezi pe durata lunga...Stiu multi vor spune sunt discutii aici nu mai scriu sa-ti dau mur in gura...dar cu siguranta nu sunt constienti ca sunt deja zeci de mii de pagini! Si cand cauti ceva se intampla chiar sa ai nevoie urgent!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR