Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CONCLUZII 2011-2012

Mesajde Dila Daniel » 08 Aug 2012, 21:57

Daca ai reformula primul cuvant in adresare...s-ar intelege mult mai bine ca este un raspuns glumetz...
Nu stiu...carcotasi ceva...
bine macar ca ai pus zambetele la sfartsit
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde CristiTm » 08 Aug 2012, 22:33

departe gandul de rautatii sau pica eu am inteles perfect glumele lor si m-au amuzat, nu vreau sa cred ca ei au inteles altfel
CristiTm

Mesajde jenica67 » 08 Aug 2012, 22:47

Mult ti-a luat sa pui poza. cine sa viseze ca tu ieri pui poze actuale, din primavara. :lol:
jenica67

Mesajde CristiTm » 08 Aug 2012, 23:05

P1020769.JPG
astia sunt roi :P
CristiTm

Mesajde CristiTm » 08 Aug 2012, 23:08

aici e recolta si roi capturati :P
Fişiere ataşate
P1020877.JPG
CristiTm

Mesajde CristiTm » 08 Aug 2012, 23:08

tei
Fişiere ataşate
P1020879.JPG
CristiTm

Mesajde Adi Hodis » 12 Aug 2012, 05:55

perma scrie:@ Crysty iti multumesc pentru mica lectie de economie combinata cu piata libera precum si pentru notiunile de cerere si oferta. Din pacate, daca recitesti cu atentie, o sa vezi ca in cazul meu am pus un pret mediu de 12 lei/kg de miere si nu 20 lei/kg. Daca as fi pus 20 as fi socotit 600 mierea+400 roiurile+ 50 ceara si as fi batut cu mult 100E/stup.
@ Adi sunt curios ce a facut jonny it care are si el o gramada de stupi in stationar si la fel de curios sunt de realizarile lui pupa mea in pastoral. Doua sisteme bine gandite unul in pastoral unul in stationar. Sunt curios, in acest an prost, cat a scos fiecare sistem dintr-un stup. In euro. :)

Taicutza Perma, tot ce am scris eu, a fost cu intentia de a te trage de maneca ( de ce ?, vezi citatul ) ... si nu vreau a te descuraja.
Se pare ca nu ai sesizat mesajul meu iar acum cand doresti niste puncte de reper/comparatie de la Jonny_it si de la Pupemea iarasi iti scapa ceva esential.
Uite ce ziceam:
[quote="Adi Hodis ]
...
Oricum, una peste alta ... se poate trai din apicultura dar trebuie investesti bani si nu putini ... si in special, sa stii bine meseria asta, repet, trebuie sa stii bine meseria asta ! ... ceea ce presupune mai multe decat ... a avea albine in stupi.
... [/quote]
Jonny si Pupemea stiu bine meseria asta ... matale crezi ca-i egalezi la asta ?.
Intreb asta deoarece ti-ai facut niste calcule bazate pe productia acestui an ... insa eu am mai amintit ca ,, nu se potriveste planu de acasa cu cel din targ " si ca viatza merge inainte cu cheltuieli asisderea ... crezi ca anul viitor si celalalt, vei avea aceleasi productii ?.
Dar daca in stupi ai avea acum o recolta de toata frumusetzea ... miere de mana.Stii ce inseamna asta ? ... ce riscuri sint sa ierneze pe miere de mana ? ... intreaba-l pe alt_stupar.
Dar daca ti se imbolnaveste stupina de loca americana ... cum o scoti la capat ? ... ce-i faci ca sa salvezi ce se poate ?.
Si exemple as mai putea sa dau ... dar nu are rost.
Mai bine intelege de vorba buna ... ca abia dupa ce vei sti bine meseria asta, vei putea sa te bazezi putin pe calcule ... eu as zice ca mai bine ar fi sa faci calculele abia dupa ce vezi mierea in stupi. E o diferentza !.

Te salut si s'auzim de bine !
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde victor s » 12 Aug 2012, 13:19

Adi Hodis scrie:
eu as zice ca mai bine ar fi sa faci calculele abia dupa ce vezi mierea in stupi.

Eu as zice calculele sa se faca abia dupa ce vezi mierea in butoi. Nu mai stiu cine descria o stare de fapt ce am observat-o si eu in stupii mei... Mierea de salcam nu a extras-o inainte de ploile de primavara iar dupa 3 saptamani nu mai avea strop...
Nu e rau sa-ti faci anumite calcule dar niciodata (cel putin la mine) nu au avut suport in realitate ! Natura (si mai putin albina) este cea care ne joaca feste de cele mai multe ori !
victor s

Mesajde alt stupar » 12 Aug 2012, 14:17

dap !
uite un caz ipotetic (nu-l doresc nimanui :mrgreen: )
ai mierea in lazi orizontale, calculezi cam cat vei scoate, la primii stupi extrasi incepe furtisagul violent de nici nu mai poti deschide olada si mai storci zero barat, eventual ciorapii :twisted:
deci cat ai estimat ca vinzi ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde stroe » 12 Aug 2012, 18:51

Calcule trebuiesc facute in orice afacere si chiar la distractie. Se fac estimari cu + /- in oricare afacere . Iti propui un nivel de venituri si cheltuieli la care vrei sa ajungi si la final daca nu ai atins nivelul iei masuri pentru redresare.
stroe

Mesajde perma » 12 Aug 2012, 19:26

Domnilor, eu nu vreau ca aceasta discutie sa devina personala sau doamne fereste sa incepem sa ne purtam raca. Eu am spus din start ca sunt doar un pinguin, un detinator de stupi si n-am nicio arogantza cu privire la cunostintentele mele sau la realizari in domeniul apicol. Chiar daca as fi avut o suta de stupi si as fi scos 15 miliarde de euro, tot n-as fi avut vreo arogantza, ba mai mult, as fi impartasit tuturor cum am facut, ca si eu am invatat de la altii.
Pot recunoaste ca fatza de oamenii care au prins un an mai prost am avut noroc ca am scos niste miere. In opinia mea, destul de putina. Pot recunoaste de asemenea, ca fatza de cei care au scos mai multa, habar nu am meserie. Tot ce am facut, a fost sa raportez o productie medie a doi stupi la un numar mai mare de stupi. Cum spuneam, o joaca a cifrelor.
In alta ordine de idei, nu-mi propun sa traiesc din apicultura, ce-mi propun e sa ajung la 30 de stupi tinuti toti in stationar. Deci n-o sa aflu niciodata, sau poate doar tangential cum e sa ai mii de kg de miere, cum e sa faci pastoral, n-o sa fiu niciodata un apicultor ci doar un detinator de stupi (prin apicultor eu inteleg ca traieste din stupi, cum ciobanul traieste din oi, vacarul din vaci, inginerul din inginerie s.a.m.d.). Mai bun sau mai rau, asta doar timpul ne-o va spune. Sperand ca nimeni nu se va supara, va salut!
P.S: ar fi frumos sa mai aflam si de altii ce-au facut, ce n-a mers sau ce-a mers, ce-au facut bine sau rau, ca asa invatam! D'asta voiam sa stiu si rezultatele lui Pupamea sau jonny_it.
P.P.S: stiu ca mierea de mana da un gen de diaree albinelor care duce la imbolnavirea stupului, drept urmare am extras tot si le las sa-si faca alte rezerve, iar daca nu vor reusi, le dau inapoi din mierea poliflora.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2012, 00:07

perma scrie:@ Adi sunt curios ce a facut jonny it care are si el o gramada de stupi in stationar si la fel de curios sunt de realizarile lui pupa mea in pastoral.

Nu compara pe Jonny_it cu Pupemea, Jonny_it are mult mai putine familii si nu traieste din apicultura. Mai bine zis il doar in cot cat castiga in fiecare an .. cu conditia ca nu cumva sa trebuiasca sa bage bani, atunci e nasol :lol:
Ce vrei sa stii? Media/familie, record, productia de la poliflora(de parca as fi produs altceva anul acesta ... :) )?
Nu dau cantitati pentru ca nu pot sa ofer dovezi decat pentru anii trecuti. Anul acesta am dat mierea dar inca nu am rezolvat cu actele si nu sunt dispus sa le pun publice pe internet. Nu am chef ca la anul sa trebuiasca sa imi caut alt client pentru ca anul acesta a primit 50 de oferte mai bune... sau aparent mai bune.
jonny_it

Mesajde perma » 14 Aug 2012, 11:07

Salut, jonny_it. Nu cred ca-ti cere nimeni dovezi, eu unul n-o fac, cuvantul unui om mi-e suficient. M-ar interesa, in spiritul discutiei, o cantitate de medie miere si tipul ei/stup si fara sa devoalezi pretul pe kg ca sa nu-ti strici piata. Dupa, m-ar mai interesa ca adaugand si produsele "secundare" ale stupului (roi, ceara, propolis, polen, venin) sa ne spui o medie a venitului (sau a deficitului)/stup. In euro.
Eu nu compar pe nimeni cu nimeni, te luasem ca reper pentru stuparitul stationar cum pe Pupamea l-am luat ca reper pentru stuparitul in pastoral. Nu e o competitie intre cele doua sisteme, stiu ca presupun metode/utilaje/munca/profituri diferite.
De asemenea, imi cer scuze fata de toti colegii pentru impunerea celor doua "repere". Sunt modelele mele, facand stationar vreau sa aplic modelul lui Jonny_it, iar daca m-as incumeta vreodata la pastoral Pupamea mi-ar fi model.
Bineinteles, cu cat mai multe rezultate, cu atat mai precis ne dam seama ce n-a mers anul asta. Deci, astept rezultate de la cat mai multa lume. Salutari tuturor.
perma

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2012, 11:52

perma scrie:Dupa, m-ar mai interesa ca adaugand si produsele "secundare" ale stupului (roi, ceara, propolis, polen, venin) sa ne spui o medie a venitului (sau a deficitului)/stup.

Anul trecut am scos peste 40 kg/familie(aici in zona productia(din 2000 incoace) este intre 22 si 61 de kg/an), iar cheltuielile au insemnat aproximativ 5-7kg de miere/familie. Anul acesta a fost un an mai bun ca productie dar cu cheltuieli cel putin duble fata de anul trecut.
Interesant este ca in acest an nu prea au fost recorduri, adica familii care sa produca de 2 ori fata de media stupinei de exemplu. Nu am mutat rame cu puiet de la o familie la alta sau sa fac alte manevre si totusi productia a fost cam aceeasi la toate familiile(am o explicatie dar nu cred ca este atat de importanta); exceptie familiile unde am facut roi pana nu a ramas nimic in ele :)
Inca nu am facut un total pentru ca nu am terminat cu rezervele pentru iarna(da, stiu, am intarziat) si nu stiu cat o sa ma coste.

roi - am facut, am vandut o parte dar banii au mers in cutii noi si alte echipamente, deci bani ramasi 0
ceara - o medie de 400 si ceva grame/familie anul acesta; toata obtinuta din ramele claditoare; totusi de cand ma stiu cumpar ceara
propolis - 0 ron, putin, asa pentru vecini, rude si clientii fideli il dau gratis
venin - 0 ron
jonny_it

Mesajde perma » 14 Aug 2012, 14:07

Un raspuns extrem de diplomat. Inteleg, totusi, ca pe ansamblu n-a fost un an extrem de nefericit in zona ta. Ai prins si din salcam? In zona mea, de deal, am tras doar de la pomii fructiferi, faneata si padure, cu toate ca ar fi trebuit sa am cules principal de salcam si n-am vazut un gram de miere de la ei. A plouat in toata perioada. Si o ultima intrebare, intr-un an ca asta, crezi ca suma de 100 E/ stup e fantezista?
perma

Mesajde jonny_it » 14 Aug 2012, 14:24

Salcam 0 si de obicei nu am asteptari prea mari de la salcam chiar daca in unii ani sunt productii bune.
Faneata si faneata + tei, uneori mana si miere de padure .. atat.

Am prieteni prin tara si anul acesta nu au scos nici macar cheltuielile si nu poti sa zici ca nu stiu cu ce se mananca apicultura, pur si simplu nu au avut cules.
Eu de obicei cand fac asemenea calcule ma gandesc undeva la un 100 ron profit / an si suma de 250 ron investitie pentru fiecare familie noua(oricum as calcula cam tot pe acolo ajung). Calculeaza de cate familii ai nevoie ca sa traiesti din apicultura ... decent. :)

.. va povesteste unul care nu traieste din apicultura si nici nu are de gand, pentru ca undeva ii da cu virgula :)

"an nefericit" - pe aici pe la munte cand tara moare de cald si seceta este perfect; cand in tara ploua odata la 3 zile aici ploua toata ziua si punem zahar la albine sa nu moara de foame. Cam asa sta treaba.
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR