Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum trecem de pe Dadant-Blatt pe MER?

Mesajde Bambucha » 14 Iul 2012, 09:18

O metoda pe care eu deja am folosit-o anul trecut si anul acesta, a fost ridicarea tuturor ramelor de puiet si miere. Acestea au fost impartite la roi si familii slabe dupa puterile lor de acoperire. In familia cu pricina am intercalat rame crescute cu rame FA pe 2 corpuri MER si am administrat 2 litri de sirop la 5-6 zile, timp de 3 saptamani. La mine alternanta FA-rame crescute proaspat a dat rezultate mai bune decat doar FA (unde am avut caz de disparitie a matcii). Familia se poate eventual si innoda cu o rama de puiet. O astfel de familie se exploateaza cam la jumatate fata de una de productie in anul respectiv, in schimb creste lejer pana la 30 de rame MER, si intra in anul urmator sanatoasa numai pe rame noi. Varsta matcii nu trebuie neglijata. Eu accept maxim 2 ani.

Roii imputerniciti pot fi valorificati si tranzitia pe MER poate fi chiar profitabila.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde alin75 » 14 Iul 2012, 18:40

Atasez cateva poze de astazi http://alin75.sunphoto.ro/
Nu am dat sirop nici saptamana trecuta si nici azi; s-a cunoscut imediat, nu au mai cladit nici o rama. Trebuie sa trec iar pe stimulare, ca se pare ca nu prea este cules.
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde vasilefi » 23 Iul 2012, 12:16

e interesant subiectul dar nu inteleg toate prescurtarile:
rame FA = foi fagure?
vasilefi

Mesajde Dila Daniel » 23 Iul 2012, 12:44

da,e vorba de rama cu foaie de fagure artificial,nou,necladit.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Bambucha » 27 Aug 2012, 18:49

Iarna aceasta este o buna ocazie de a trece de pe Dadant pe Mer, la mine au verticalizat mai toti mierea la FS, astfel incat voi profita de acest lucru avand pe stoc rame de 1/2 capacite.
Personal imi este mai simplu sa trec de pe ME pe MER prin aceasta metoda, iarna trecuta au pasit toate familiile in c2 fara probleme. Dupa aproape 2 ani de tranzitie pot spune ca inca mai am circa 20 % din stupina neconvertita, impedimentul cel mai mare fiind ramele. Am o acuta lipsa de rame!

Imediat ce au pasit in primavara trebuie schimbate C1 pentru a preveni pofta matcii de a oua in fostele rame de cuib. Ar fi excelent daca sunt prezente in inventar rame 1/2 mai cafenii.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Adi Hodis » 29 Aug 2012, 01:59

Bambucha scrie:Iarna aceasta este o buna ocazie de a trece de pe Dadant pe Mer, la mine au verticalizat mai toti mierea la FS, astfel incat voi profita de acest lucru avand pe stoc rame de 1/2 capacite.
...
Ar fi excelent daca sunt prezente in inventar rame 1/2 mai cafenii.

Bine faci Bambucha si daca ai rame 1/1 scoase din stupi si inchise la culoare, adica maro spre negru, le poti taia in iarna asta la dimensiunea 1/2 si sa le mai folosesti la cuib in primavara. Eu am facut asta fiind in situatia ta, se stie ca matcilor le place sa ponteze in fagurii aia.
Dupa ce mi-am facut stocul, n-am mai fortzat folosirea acelor faguri, deja erau negri.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2012, 10:38

Obligat oarecum de situatia existenta, in iarna care se apropie incerc pe un numar relativ mic de familii o metoda mai neortodoxa de iernare: trecerea (scuturarea) in noiembrie a catorva familii obligatoriu bine populate de pe rame Dadant pe rame MER, pastrate la rezerva, pline complet cu miere de tei sau Fl-s in configuratia: 10 rame pline corp superior / 10rame complet goale corp inferior.
Necazul e ca ramele vor fi (marea majoritate) albe... fara nici o generatie de puiet eclozionata din ele...
Sa vedem ce-o iesi :!:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ruben » 01 Sep 2012, 21:08

Cred ca ar merita incercata si introducerea in primavara a unui corp gol MER sub cel Dadant. Dupa aceea inca unul...si o sa ai in scurt timp Dadantul magazie pentru miere. Parerea mea.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde cristi_vidican » 01 Sep 2012, 21:13

Varianta de mai sus probabil ca merge daca ramele introduse sunt negre si vine un cules care sa blocheze cu miere corpul de 1/1. Dar, in conditiile din Romania, mai greu. La rapita nus e intampla asta, la salcam ar fi posibilitate, dar ma tem ca pana atunci se apuca stupul de roit.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 01 Sep 2012, 21:30

alt stupar scrie:Sa vedem ce-o iesi :!:

in februarie
Fişiere ataşate
SAM_18901.JPG
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Ruben » 01 Sep 2012, 21:34

cristi_vidican scrie:Varianta de mai sus probabil ca merge daca ramele introduse sunt negre si vine un cules care sa blocheze cu miere corpul de 1/1. Dar, in conditiile din Romania, mai greu. La rapita nus e intampla asta, la salcam ar fi posibilitate, dar ma tem ca pana atunci se apuca stupul de roit.

Pai atunci mergi pe metoda lui alt stupar. Scutura-le acum direct pe faguri cu miere si ai terminat balciul ;)

Apropo de varianta cu introdusul de corpuri. Le poti provoca si tu un cules intens in Aprilie. Ori cu rapita(pe care o extragi) ori cu zaharul pe care il poti refolosi ulterior...

Dar totusi, de ce sa roiasca din cauza metodei?

Tind sa cred ca matca va cobori jos dupa ce umple cu puiet corpul de Dadant, unde oricum are relativ suficient spatiu pana prin mai, banuiesc...Nu?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde alt stupar » 01 Sep 2012, 22:13

cristi_vidican scrie:Varianta de mai sus probabil ca merge daca ramele introduse sunt negre si vine un cules care sa blocheze cu miere corpul de 1/1. Dar, in conditiile din Romania, mai greu. La rapita nus e intampla asta, la salcam ar fi posibilitate, dar ma tem ca pana atunci se apuca stupul de roit.

tocmai aici e hiba... ramele negre MER sunt deja in stupii MER ;)
Daca dispuneam de un excedent, se simplifica trecerea, puse acum in corp superior, hraniri sustinute in doze mari apoi eliminat corpul cu Dadanturi, nu mai asteptam sa vina primavara.
Necazu-i ca nu-s...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ruben » 01 Sep 2012, 22:31

salut stupare :)

Io spun ca nu o avea nimica matca nici pe fagurii noi daca e din aia buna si daca primeste ce trebuie la primavara.

Adica, io stiu ca ii plac mai mult fagurii negri, dar avantajele de a avea MER la anul si de a putea lucra civilizat cu stupii, bat de la distanta dezavantajul ramelor albe.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde cristi_vidican » 02 Sep 2012, 07:38

alt stupar scrie:Obligat oarecum de situatia existenta, in iarna care se apropie incerc pe un numar relativ mic de familii o metoda mai neortodoxa de iernare: trecerea (scuturarea) in noiembrie a catorva familii obligatoriu bine populate de pe rame Dadant pe rame MER, pastrate la rezerva, pline complet cu miere de tei sau Fl-s in configuratia: 10 rame pline corp superior / 10rame complet goale corp inferior.
Necazul e ca ramele vor fi (marea majoritate) albe... fara nici o generatie de puiet eclozionata din ele...
Sa vedem ce-o iesi :!:

In cele 10 rame pline cu miere, teoretic, dar foarte posibil, nu exista deloc pastura. Ce faceti? Puneti turta cu polen dupa primul zbor de curatire din februarie. Daca n-avem asa ceva pana in martie?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Crisan Dorel » 02 Sep 2012, 11:01

In primul an poti recurge la rame 1/2 + un numar limitat de rame intregi. Nu e imposibil ...
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Ruben » 02 Sep 2012, 11:33

Crisan Dorel scrie:In primul an poti recurge la rame 1/2 + un numar limitat de rame intregi. Nu e imposibil ...

Adica sa ai de ex, 5 Dadant+10 MER?
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR