Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde augustin » 01 Sep 2012, 22:29

Pune puietul in corpul de jos, incadrat itre rame cu miere si pastura. Toata mierea sus, exact deasupra puietului. Fa hranire de completare (sirop 2:1, macar 500g/la 2 zile). De ce nu stimuare (1:1 200g/zi)? Pentru ca neavand cules (polen, in special), oricum, regina nu mai Ponteaza. Sigur, daca e cules de polen, poti continua stimularea (spre binele familiei).
Daca ideea e sa faci completare, continua pana cand ai in corpul de sus 5 rame de miere (ma rog, furaje, ca din zahar nu faci miere), pe cat posibil, pline.
Daca urdinisul e indreptat (normal, cum altfel) catre sud, aranjeaza cuibul astfel:
-prima rama: miere si pastura (multi o numesc coperta)
-a doua rama, rama cu puietul capacit pe suprafata cea mai mare. Rama imediat urmatoare, din punct de vedere al suprafetei de puiet capacit, ramane ultima.
Adica asa ceva (celebrul (oare? :) model teoretic):
Cu galben, puietul, cu negru ghemul, cu rosu mierea, cu verde pastura.
Desenati, va rog!
Fişiere ataşate
model teoretic1.JPG
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde alt stupar » 01 Sep 2012, 22:32

Augustin,
refa desenul omitand magaziile alea ( caturile de recolta )
Nu au ce cauta in peisajul unei iernari pe Dadant !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde augustin » 01 Sep 2012, 23:35

Va rog sa faceti abstractie de faptul ca e un stup vertical pe 12 rame. Va mai rog sa prelucrati poza (in Paint de ex.) si sa expuneti propria viziune. Modelul e unul strict teoretic. Nu am pretentia ca prezint o situatie reala. E foarte adevarat ca nu asa arata un stup cu puiet si ghemul format pentru iernare. Poza e simpla si usor de modificat. Exact asta cer eu. Maine, ME pregatit pentru iernare, caz ideal.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde alt stupar » 02 Sep 2012, 12:26

nus tiu sa desenez. Insa, dupa-masa aduc de la casa "iernarea familiilor de albine" de Ion Miloiu (sper sa nu gresesc) si copiez de acolo. Are schite suficient de edificatoare.
alt stupar

Mesajde danipowsoft » 03 Sep 2012, 16:45

am si eu o intrebare: de ce un roi pune mierea in centrul ramelor in loc sa faca coronita in partea superioara?
Unde pun aceste rame la aranjarea cuibului pentru iernat?
Multumesc anticipat
danipowsoft

Mesajde augustin » 03 Sep 2012, 17:59

Ma simt obligat sa nu continui sustinerea unui model in care s-ar fi putut strecura erori.
Deci, postez dintr-o lucrare serioasa (Initiere si practica in apicultura), referitor la asezarea rezervelor pentru iarna in diferite tipuri de stupi.
Sunt convins ca nu exista stupar care sa nu fi citit aceasta lucrare, macar o data.
Fişiere ataşate
Amplasare rezerve ME.JPG
amplasare rezerve bilateral si unilateral.JPG
amplasare rezerve.JPG
augustin

Mesajde augustin » 03 Sep 2012, 18:00

Si inca un model, nu lipsit de importanta
Fişiere ataşate
amplasare rezerve orizontal.JPG
augustin

Mesajde valentin.pavel » 03 Sep 2012, 18:08

Am vazut toate aceste exemple dar in nicio carte nu am regasit modul in care trebuie sa arate rezervele si cuibul in cauzul in care se ierneaza pe un singur corp la multietajat (cazul meu) Am doua roiri de anul acesta fiecare pe cate un corp de 3/4 pe 9 ; 10 rame la acest moment.
Ma poate lumina ?
valentin.pavel

Mesajde augustin » 03 Sep 2012, 18:30

Se adauga un corp jos, in care se plaseaza cuibul incadrat intre 2 rame cu rezerve, iar in corpul de deasupra se aseaza ranele cu rezerva.
augustin

Mesajde augustin » 03 Sep 2012, 18:41

Dupa Malaiu:
Fişiere ataşate
Iernare ME Malaiu.JPG
augustin

Mesajde cristi_vidican » 03 Sep 2012, 19:58

augustin scrie:Dupa Malaiu:

Un astfel de stup, cu asemenea rezerve, trece 2 ierni. Parerea mea e ca e putin exagerat pentru conditiile de la noi, cel putin la mine. Ce cheltuieli am avea cu siropul daca am asigura asemenea rezerve la toti stupii? Banuiesc totusi ca e un stup ME
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde balasbebe » 03 Sep 2012, 20:01

Figura 96 este cu matca tanara. La matca batrana se aranjeaza ramele maii goale la mijloc. Matca batrana incepe ponta mult mai tarziu si consuma mai putin colonia. Astfel aranjate riscam ca matca sa formeze ghemul spre perete si raman prea multe rame fara albine. Este o constatare personala.
balasbebe

Mesajde vlad » 03 Sep 2012, 20:22

balasbebe scrie:Figura 96 este cu matca tanara. La matca batrana se aranjeaza ramele maii goale la mijloc. Matca batrana incepe ponta mult mai tarziu si consuma mai putin colonia. Astfel aranjate riscam ca matca sa formeze ghemul spre perete si raman prea multe rame fara albine. Este o constatare personala.

am fofosit astfel de aranjare si atunci cand am constatat ca nu sunt provizii suficiente ( poate cu diferenta ca erau doua in centru )
vlad

Mesajde alt stupar » 03 Sep 2012, 22:50

...continuam cu IERNAREA, da ?
alt stupar

Mesajde modigliani » 03 Sep 2012, 22:52

alt stupar scrie:...continuam cu IERNAREA, da ?

K ! Ma intereseaza in mod special ! Cel putin pe mine ! ( d-aia eram p-aci acu' vreo ora ! ;) )
modigliani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR