trantor scrie:...mentalitatea unei natiuni... oare se poate schimba cumva ?
Altceva care ma roade de cateva zile de cand ma chinui sa gasesc cativa oameni pe la sat cu care sa adun prunele... Sunteti de acord cu ajutoarele sociale si felul in care se distribuie?
Sunteti de acord sa munciti un pic mai mult pentru a asigura minim 2200 RON /luna, tv in camera si camera de f* pentru criminalii bagati la puscarie?
Trantore, stii cum ii zic unii puscariei? FACULTATE.
Am avut odata ceva de lucru cu unul tatuat. Tatuaj mare...nu stiam cum sa-l intreb daca a fost la mititica, sa nu-l jignesc. Apelez la formularea: "ai fost la Facultate"?
Maaai, omu era mandru! Dar daca formulam altfel, tare cred ca se simtea jignit.
Puscaria devine intradevar o facultate...daca nu le asiguri conditii de trai decente si ocupatie. Ba mai mult, trebuie sa le oferi cultura si educatie. Omul, prin cultura devine mai bun. In libertate nu pune botul la asa ceva, dar acolo va urmari cu interes o piesa de teatru, poezie, slujba etc E o ocazie de a-i ajuta sa devina mai buni.
Depinde cum gandesti: a gresit, trebuie pedepsit, iar societatea se razbune torturandu-l psihic, iar asta iti ofera tie ca cetatean o sadica satisfactie, sau...
te gandesti la binele societatii si incerci sa faci o reeducare, recuperare si pregatesti insertia sociala a individului?
Cui foloseste sa fie tratati ca niste animale? Te gandesti ce pericol vor fi dupa "Facultate"?
Banii? Indivizii aia abia asteapta sa iasa la munca! Ce zici de un atelier de stupi?
Starnsul prunelor si ajutoarele sociale?

Manufactura e prost platita si nerentabila. Cate prune strange un om? Profitul tau e prea mic pentru a merita sa-i platesti ca lumea. Pentru el e degradant si nemultumitor sa munceasca pentru o suma asa mica. Plata cu ziua?
Dar daca ii dai un leu de galeata? Stiu, e dificil cu oamenii...Stiu oameni care iau moca ajutoare sociale, pensii de boala sau handicap, dar stiu si oameni care chiar au nevoie. Nu putem generaliza.
Nu ti-se merita sa-i platesti ca lumea la cules? Inseamna ca rachia ta nu are pretul bun, sau e o productie nerentabila. Normal, daca piata e plina de pishwasser ieftin. Nu culegatorii sunt de vina.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)