Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pot sa descapacesc?

Mesajde badguy_goodguy » 08 Sep 2012, 12:34

Bambucha scrie:Se pot administra linistit 10 kg, si asta cat mai urgent! din video familia respectiva n-ar trebui sa aiba mai mult de 5 rame la iernat.

Ar fi trebuit sa le fac o poza seara... poza e facuta la ora 12:00 ,cand majoritatea albinelor sunt plecate. Seara se desfasoare cam pe un interval de 10 rame. Bine, stranse nu cred ca vor fi mai mult de 5 rame peste iarna, ceea ce pentru anul asta zic ca e ok.

Am sa le filmez luni seara.
badguy_goodguy

Mesajde badguy_goodguy » 08 Sep 2012, 12:39

Cam asa arata o familie ziua:
http://imageshack.us/photo/my-images/825/dscn7592.jpg/

Le-am strans pe 5 rame, am scos cate 2 rame cu miere si le-am pus cate una la descapacit in partea opusa cuibului:

http://imageshack.us/photo/my-images/38/dscn7591i.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/254/dscn7590f.jpg/

Am sa fac luni seara poza, pt. a se vedea "populatia totala" de albine.
badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 08 Sep 2012, 12:59

Te rog eu, fa ceva cu stupii si intareste-i. Singura sansa acum e unificarea.
Iti arat cum ar trebui sa arate la ora asta un stup.
E un stup MER, in care corpul 2 e plin cu miere, in corpul 1 mai am puiet.
pozele sunt facute saptamana trecuta.
La MER nu mai trebuie sa iau ramele la mana pentru a verifica cata miere au. Ma uit deasupra si dedesubt si imi dau seama cata miere au. Unde nu vad, iar rama sa ma lamuresc. Un stup MER trebuie sa aiba la ora asta cel putin un corp 1/2 plin cu miere.
Fişiere ataşate
IMG_8859a.jpg
Corpul 1
IMG_8858a.jpg
Corpul 2 - vedere dedesubt
IMG_8857a.jpg
Corpul 2 - vedere deasupra
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde badguy_goodguy » 08 Sep 2012, 19:58

La ce ora din zi e facuta poza?
badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 08 Sep 2012, 20:11

Nu-mi mai amintesc, dar nu era seara, cu siguranta. Dupa umbra cred ca e inainte de amiaza. Soarela rasare in partea stanga a stupilor.
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 08 Sep 2012, 20:27

badguy_goodguy scrie:Cam asa aratau azi famiile de albine pe la ora 12:00 cand lucratoarele erau plecate. Cand se intorc pe la ora 7-8 acasa se umple lejer chair si 10 rame in stup. Bine daca ar veni iarna maine si ar trebui sa le strang cred ca ar ramane 3-4 rame maxim:

http://youtu.be/ygE0DakFh2k

Pe prima rama pe care am scos-o (aia alba) , pe a treia si pe a patra erau larve si oua. Am incercat sa arat la "camera" insa vad ca nu are zoom suficient de bum.

PS: Am facut azi tratament anti-varoua si m-a durut capul ce am vazut pe foaie de control dupa 30 minute...

mai-mai, da` stiu ca si din tine o sa iasa apicultor vestit ;)
cate rame zici ca se umplu de albine seara lejer ? 10 ? 20 ?
vezi ca poate stau inghesuite din cauza rezervelor prea mari din rame, uite ce coronitze groase ai :shock:
zici ca astepti sa-si termine matca treaba si apoi sa te apuci de bagat "F"-ul ?
Fain ! Minunata programare a lucrarilor!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde badguy_goodguy » 08 Sep 2012, 23:05

Da, adica saptamana asta e planuit sa le pun completari. Lasa ca filmez totul luni/marti.
badguy_goodguy

Mesajde badguy_goodguy » 13 Sep 2012, 00:06

badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 13 Sep 2012, 07:38

La toti stupii la care ai facut video mai trebuie sirop.
VEzi ca nu ajunge sa ai doar jumatate rama cu miere, la asa populatie, pt ca, fiind mai slabi, vor consuma mai mult raportat la populatie.
Asa sunt toti stupii tai?
Nu vreu sa dau cu parul, dar, dupa mine, toti care-s asa ar trebui unificati 2 cate 2.
cristi_vidican

Mesajde FLORINELU » 13 Sep 2012, 07:52

ne-ai aratat cam putin ramele alea,dar din ce am vazut ,daca nu le dai sirop,cu simt de raspundere si nu ii unesti,la primavara poti sa-ti faci alti roi.
te rog fara suparare,dar asta e dupa umila mea parere.
FLORINELU

Mesajde horia_ch » 13 Sep 2012, 10:55

Îmi spun şi eu părerea.
Familiile prezentate în filmuleţe sunt... cum să spun... subţiri. Cred că, lăsate aşa, vor pieri în ianuarie, cel târziu. Ultima o va face, probabil, cea din cel de-al treilea video. Hrănite în timpul iernii vor pieri ceva mai târziu, din cauza epuizării.
Albina este puţină, mierea este foarte puţină iar fagurii sunt prea mulţi.
La acest moment, fagurii ar trebui să fie acoperiţi bine (dar bine de tot) cu albine. Atâţia câţi sunt în stup. Oricum o ramă plină cu albină acum, pe căldură, odată ce apare gerul se descoperă cel puţin pe sfert, rezultând rezerve inaccesibile. Dar nu asta e problema. Problema vine de la faptul că familiile cu populaţie puţină pot fi depăşite de evenimente, ca să spun aşa. Adică pot apărea perioade în care pierderile de căldură nu pot fi compensate de ghem, acesta fiind format din puţine "generatoare". În aceste cazuri moarte familiei se produce chiar pe rezerve de miere suficiente. De asta se insistă pe unificări în toamnă.
Cât priveşte rezervele, ca să fie suficiente, musai trebuie să ne gândim până în luna mai (în cazul meu), sau măcar aprilie (probabil, în Bihor). Strict pentru supravieţuire, trebuie să le ajungă până la înflorirea pomilor. Dacă vrei să le şi dezvolţi în primăvară (deci nu doar supravieţuire), mai adaugi vreo 5 kg, fără de care familia creşte puiet doar în regim de avarie. În cazul meu cantitatea de miere la 1 octombrie trebuie să fie peste 20 kg. Probabil că nu e cazul în zonele mai blânde, dar cred că diferenţa nu poate fi prea mare, gândindu-ne la momentul începerii creşterii puietului.
Acuma strict la problemă: trebuie făcute unificări (populaţia nu mai creşte), hrăniri (sirop invertit concentrat) şi restrângeri. La sfârşit, fagurii care rămân să geamă de albine iar mierea să nu fie mai puţin de jumătate de ramă căpăcită. Sună sec, dar cam asta e. Şi e cam târziu, deja, oooofff.....
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde badguy_goodguy » 13 Sep 2012, 11:27

Seara cand vin acasa, stau una peste alta in fagure.... erau pe 10 rame, insa eu i-am "strans" pe 5-6-7 rame... filmarile sunt de la ora 12. Nu cred ca ar trebui sa le unific doar pt.a ierna familii pe 10 rame, eu estimez ca vor intra lejer in iarna pe 4-5 rame ceea ce mi se pare suficient (eventual voi ierna 2 familii una langa alta). Am inceput stimularile deja au primit cam 3 kg/familie, si vor mai primi sa zicem 3-4-5 kg?

http://s11.postimage.org/kvsj8hvs3/DSCN7611.jpg

Cred ca data viitoare am sa deschid unul inspre seara... si am sa trag niste video (daca voi putea)
badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 13 Sep 2012, 11:40

Iernat pe 4 rame???
Asta inseamna 3 intervale. Iti dai seama cum va arat ghemul acela.
Ce mai faci cu el in primavara? Ala se trezeste dupa ce a trecut teiul, roieste atunci si nu mai prinzi nici FS. Te mai alegi cu un roi care va intra tot pe 4 rame in iarna, la care trebuie sa-i dai 10 l de sirop.
tu ce urmaresti cu stupii? Inmultire?
cristi_vidican

Mesajde gabi bee » 13 Sep 2012, 12:02

daca urmareste inmultire poate ierna si pe 4 rame , daca nu , nu este indicat ! eu am iernat anul trecut si pe 3 rame si pe 4 si au iesit bine din iarna dar au fost cate doi in lada ! bineanteles ca sunt si riscuri dar daca au mancare suficienta e ok !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde badguy_goodguy » 13 Sep 2012, 12:07

Dap, inmultutire... defapt sa nu pierd cele minim 25 de familii. Am 30. Am sa incerc sa iernez in decembrie/ianuarie cate 2 in lada, eventual stupii fiind verticali sa pun o familie la etaj peste sita si pe alta s-o las jos. Am sa vad.
badguy_goodguy

Mesajde Jean Valjean » 13 Sep 2012, 12:44

Badguy, tin sa iti multumesc pentru filmuletele postate, pentru ca m-ai linistit.
Daca la cum arata stupii tai la ora asta maestrii iti mai dau sanse de iesire din iarna, inseamna ca ai mei nu o sa aiba probleme.
Nu mi-o lua in nume de rau, dar pana si mie care, vorba aia, nu stiu apicultura nici pana la genunchiul broastei, mi se par foarte slabi stupii tai.
Da-le sirop la greu, nu un litru-doi, pererea mea.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR