de horia_ch » 13 Sep 2012, 10:55
Îmi spun şi eu părerea.
Familiile prezentate în filmuleţe sunt... cum să spun... subţiri. Cred că, lăsate aşa, vor pieri în ianuarie, cel târziu. Ultima o va face, probabil, cea din cel de-al treilea video. Hrănite în timpul iernii vor pieri ceva mai târziu, din cauza epuizării.
Albina este puţină, mierea este foarte puţină iar fagurii sunt prea mulţi.
La acest moment, fagurii ar trebui să fie acoperiţi bine (dar bine de tot) cu albine. Atâţia câţi sunt în stup. Oricum o ramă plină cu albină acum, pe căldură, odată ce apare gerul se descoperă cel puţin pe sfert, rezultând rezerve inaccesibile. Dar nu asta e problema. Problema vine de la faptul că familiile cu populaţie puţină pot fi depăşite de evenimente, ca să spun aşa. Adică pot apărea perioade în care pierderile de căldură nu pot fi compensate de ghem, acesta fiind format din puţine "generatoare". În aceste cazuri moarte familiei se produce chiar pe rezerve de miere suficiente. De asta se insistă pe unificări în toamnă.
Cât priveşte rezervele, ca să fie suficiente, musai trebuie să ne gândim până în luna mai (în cazul meu), sau măcar aprilie (probabil, în Bihor). Strict pentru supravieţuire, trebuie să le ajungă până la înflorirea pomilor. Dacă vrei să le şi dezvolţi în primăvară (deci nu doar supravieţuire), mai adaugi vreo 5 kg, fără de care familia creşte puiet doar în regim de avarie. În cazul meu cantitatea de miere la 1 octombrie trebuie să fie peste 20 kg. Probabil că nu e cazul în zonele mai blânde, dar cred că diferenţa nu poate fi prea mare, gândindu-ne la momentul începerii creşterii puietului.
Acuma strict la problemă: trebuie făcute unificări (populaţia nu mai creşte), hrăniri (sirop invertit concentrat) şi restrângeri. La sfârşit, fagurii care rămân să geamă de albine iar mierea să nu fie mai puţin de jumătate de ramă căpăcită. Sună sec, dar cam asta e. Şi e cam târziu, deja, oooofff.....
קֹהֶלֶת 3:11,12