Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupi polistiren extrudat

Mesajde stefeug » 12 Sep 2012, 22:01

Am sa incerc si asta sa vad cum iese!
multumesc!
alte idei?
jenica67 scrie:Polestirenul extrudat, se taie bine la circular cu dics subtire. Ii si un film pe net.
http://www.youtube.com/watch?v=BTK4IQMPZb8
stefeug

Mesajde adibumbescu » 13 Sep 2012, 00:48

Nu lasa podisorul cu sita fara nimic pe el in perioada asta.
Podisorul cu sita este foarte bun liber vara si pentu transport , dar acum cu variatiile astea de temperatura acopera-l total cu o folie, un ziar , un carton sau polistiren expandat (deasupra de sita)-este mai ieftin si absoarbe si ceva umezeala .(recomand cartonul pentru ca are doua functii - izolator si absorbant)

Explicatia dezvoltarii deosebite a familiilor de albine in stupii de polistiren ,consta in faptul ca acestia pastreaza in interior foarte bine , mult timp si fara variatii, temperatura stabilita de albine ,lucru ce permite extinderea sau mentinerea puietului si fara o populatie foarte numeroasa .

Degeaba ar depune matca puiet ziua, cand sunt afara sunt 30 C', daca noaptea albinele se restranag si se fac ghem la7- 10 C' lasand descopetit restul puietului . Albinele simt aceste variatii si nu fac aceasta gresala.

Stupul de poilistiren inlaturand aceste mari diferente de temperatura intre zi si noapte,ofera un mediu prielnic, unde familia de albine reuseste primavara sa-si extinda cuibul exploziv ,iar toamna il mentine pana tarziu.

Dar daca tu ii lasi podisorul cu sita liber in aceasta perioada cu nopti asa de reci, si aerisitoarele din capac deschise si ele, toata caldura din stup se va pierde prin acestea, iar randamentul cutiei de polistiren nu va mai fi pe masura.

Abia cand o sa dea bruma si la iarna cand nu o sa mai fie puiet, poti lasa liber un colt de folie sau carton, in partea opusa cuibului care va lucra ca un cos pentru condens.

Tinand cont ca in iarna gazul eliminat de albine este mai greu ca aerul, coborand pe fundul stupului odata cu el antreneaza si vapori de apa , deci va trebui si pe fund o scurgere, plus ca sita antivaroua actioneaza in locul magnetului de condens, va fi ceva apa .

Se stie foarte bine ca toti apicultorii, iarna indiferent de ce model de cutie folosesc ,inclina putin stupii, in fata cu urdinisul in jos ,tocmai pentru a se scurge pe acesta , apa provenita din condens si gazele eliminate de albine.

Sincer sa fiu si eu am cativa asa la ora actuala ,dar din lipsa de timp.
La majoritatea am reusit sa le pun macar cate o foaie de ziar pe podisorul cu sita si aerisitoarele inchise total.
Capacele mele etanseaza destul de bine ,dar pentru iarna nu este destul.
adibumbescu

Mesajde stefeug » 13 Sep 2012, 08:14

Eu stupii din lemn cu plasa pe toata suprafata fundului ii tin tot timpul cu folie etansa deasupra si cu plasa neobturata. Aerul care trebuie eliminat coboara in mod natural prin plasa si se face schimbul destul de usor, iar folia etansa actioneaza ca un clopot ce mentine caldura. de asemenea nu am avut condens folosind acest sistem. cand este plasa atat jos cat si sus e posibil sa se formeze curenti de aer care sa deranjeze familia.
parerea mea!
stefeug

Mesajde adibumbescu » 13 Sep 2012, 13:30

Va salut.
Da! Este OK.

Dar sa inteleg ca sub plasa varoua de pe fund nu mai aveti nimic?
Ii lasati cu fundul gol?

Am observat ca ati amintit de clopot.
Mergeti pe mitul clopotului cu albine din Siberia?

Stiu ca foarte multi apicultori din tara ierneaza cu fundul relativ sau complet gol pe baza acestui mit si sunt bine.

Dar la ,,un pahar de vorba '' cu Nea Gica in bucatrie la dansu ,in cateva secunde acest mit s-a spulberat definitiv, dansul afirmand ca de fapt acel clopot era o clopotnita, iar clopotnita presupune o constructie solida cu fundatie bine facuta cu doar cateva fante sus pentru propagarea sunetului si pe unde aveau acces si albinele.
Albinele se pozitionasera in podul clopotnitei .

O buna etansare la partea de sus este foarte buna, pentru ca la orice constructie, fie ea casa noastra sau casa albinelor caldura se pierde cel mai mult prin partea de sus.

Se stie foarte bine ca iarna albinele nu incalzesc stupul ci doar mentin temperatura constanta in interiorul ghemului, iar daca am tine cont doar de asta inseamna ca ,,ar putea trai si intr-o cutie de catron'' daca ar rezista intemperiilor etc.
Pentru a pastra temperatura cuibului peste iarna albinele produc vibratii (asemanatoare, am putea spune cu tremuratul de frig la om)tremuratul de frig la om este declansat de sistemul imunitar atunci cand corpul are nevoie de caldura, iar prin aceste vibratii ale tremuratului corpul se autoincalzeste,) la fel si albinele vibreaza pana ce ajung la temperatura dorita.
Cand albinele de pe marginea ghemului isi pierd caldura,pentru a nu ingheta, intra in interiorul ghemului pentru a se incalzi si sunt inlocuite de altele iesite de la caldura, si tot asa pana la primavara.
Prin aceste rotiri (inlocuiri) permanente se pierde din caldura ghemului si abia aici intervine si meritul stuparului daca a impachetat bine stupul ,caldura pierduta din ghemul de albine ramane in stup si rotatiile si vibratiile sunt mult mai rare, decat daca apicultorul nu a impachetat bine, caldura se pierde rapid, rotatiile si vibratiile fiind mult mai dese , iar familiile foarte slab populate din cauza unor asemenea rotatii dese(nepucand sa se incalzeasca cele care tocmai au fost inlocuite,si trebuie sa iasa pe margine din nou) isi pot pierde caldura ghemului si in final sa cedeze.

Afirmatia ca albinele consuma iarna cu 60% mai putin in cutiile izolate si impachetate bine ,rezulta din faptul ca albinele pentru a produce acele vibratii explicate mai sus ,isi consuma energia, iar pentru recuperarea energiei trebuie sa consume miere sau zahar din turta de salvare.
Concluzia?
-cu cat vibratiile sunt ma dese -consumul de miere este mai mare
-cu cat vibratiile sunt mai rare -consumul de miere este mai mic

Apropo de turta de salvare , am observat foarte multi apicultori ,in primavara cum se mira ca gasesc familii moarte ,sustinand ca au avut mancare au avut de toate.

Da la unii aveau miere, dar doar pe ramele marginase (ramele de siguranta) la care albinele nu au acces pana la primavara.Orice albina care indrazneste sa se desprinda din ghem sa ia de acolo e sortita pieirii.

Asa ca regula de la bunicul meu:
in momentul cand ghemul ajunge sus pe leatul superior al ramelor ,interveniti urgent cu turte de salvare din zahar macinat cu miere si ceai de izma sau coada soricelului, sau si numai zahar macinat facut turta cu apa calda.
adibumbescu

Mesajde stefeug » 13 Sep 2012, 13:56

Buna ziua!
Ca sa raspund intrebarilor dumneavoastra, Da, ii las cu fundul gol si am observat o iernare fara probleme. doar ca pana acum am folosit stupi 1/1/ cu cat 1/1, iar pe timpul sezonului rece catul il las in partea inferioara si cuibul sus, iar daca ar apare vreo problema pot sa privesc prin folia transparenta daca ghemul a ajuns sus. De anul acesta am introdus si ME atat pe 10 rame cat si pe 8 rame. nu folosesc diafragma pentru stramtorarea cuibului. pe viitor intentionez sa merg mai degraba pe ME pe 8 rame cu 3-4 corpuri, dar o sa vedem in functie de cum se arata acest sistem.
cat priveste treaba cu clopotul din siberia, nu sunt adeptul niciunei idei, desi am vazut fotografia. cert este ca albinele nu mor de frig, ci mai degraba din alte motive, unul dintre acestea fiind si deranjul datorat curentilor de aer care se pot forma in stup.
Cand m-am referit la clopot, m-am referit la unul dintre cele doua sisteme de iernare: clopot respectiv horn, sisteme care se aplica diferit in functie de aerisirea pe la fund sau prin podisor.
asa cum ati spus, in interiorul unui stup clasic inafara ghemului nu este o temperatura cu mult mai mare fata de cea din exterior (1-2 grade mai mare). Ma intreb insa, inertia termica a polistirenului sa fie o solutie alternativa la incalzirea stupinei, pe care o practica regretatul Gica Romanescu (si altii de pe aici)? pentru ca si acolo se urmarea mentinerea unei temperaturi relativ constante (7-8 grade) in cutie. Aceeasi problema ar fi si cu cutiile cu suprafata ma mica (gen 8 rame) care in teorie sunt mentinute incalzite mai usor de catre familia de albine cand este in expansiune.
As vrea sa va intreb, daca tot v-am prins pe aici, ce rezultate se obtin la taierea placilor de polistiren cu circular cu panza subtire? pot fi acele taieturi acoperite cu coltare sau lipite in asa fel sa nu reprezinte o atractie spre a fi roase?
Ne puteti oferi imagini cu colectorul de polen de fund, la stupul din polistiren? ce parti mobile are? placa activa este situata vertical sau orizontal?
stefeug

Mesajde daniel66 » 13 Sep 2012, 18:36

Podisorul cu sita este acoperit cu foaie de ziar si peste foaie am pus acum de cand s-a racorit noaptea (la noi la munte sunt 12-13 gr.noaptea)si folie .Aseara am controlat cele doua familii din cutiile de polistiren extrudat si am constatat ca in timp ce la familiile din stupii de lemn din 7-8 rame este puiet pe maxim 2 rame ,in cele de polistiren din 7-8 rame puiet este inca pe 3-4 rame .Precizez ca au fost hranite cu aceeasi cantitate de sirop ca si cele din stupii de lemn si tratamentele au fost facute in acelasi timp.Concluzia ar fi ca isi mentin mult mai usor o temperatura constanta in acest tip de lazi deci consumul de energie este mai mic,exact ca si la o casa izolata cu polistiren ,in care se mentine mult mai usor o temperatura constanta atat vara cat si iarna ,cu un consum mai mic de energie .
Apropo de stupi de polistiren ,am fost vizitat deunazi de un domn de la o asociatie apicola (eu fiind incepator cu un numar mic de familii, doar 23 ,cu tot cu roii din vara nu sunt inscris inca in nici o asociatie).Domnul respectiv m-a vizitat sa vada daca intrunesc conditiile ca sa fiu primit in asociatia pe care cu onor o conduce.In momentul in care a vazut cele doua familii in lazi de polistiren m-a luat destul de tare si cu un ton destul de ridicat aproape mi-a ordonat sa renunt la aceste lazi si sa nu mai fac experimente pe albine deoarece el cu peste 200 de familii nu isi permite sa faca asfel de experimente si eu in nesimtirea mea de incepator si cu doar 23 de familii imi permit sa-mi bat joc de albine .Dupa aceasta experienta destul de neplacuta nu stiu daca se mai merita sa ma inscriu in asociatia dumnealui ,poate este mai indicat sa ma inscriu in alta parte unde desi mai indepartata ca locatie presedintele asociatiei nu se considera si stapanul asociatiei.Astept cu interes comentariile dv.-oastra.
daniel66

Mesajde Mircea_63 » 13 Sep 2012, 19:20

Nici eu nu sunt inca inscris in vreo asociatie, dar am retinut ca in general asociatiile primesc ca membrii chiar si simpatizantii albinelor, adica primirea nu e conditionata de posesia stupilor.

Scriu, doar pentru ca sunt frapat de ceea ce scrii. Tu esti proprietarul stupilor si este de un elementar bun simt sa nu abordeze problema in acest fel. Probabil ca nu regulile asociatiei il fac sa se poarte astfel ci caracterul. Am mai intalnit genul asta de oameni si solutia adoptata de mine a fost...adio.
Te va contacta, ii spui pe cel mai amabil ton cu putinta ca ai rezolvat si te-ai inscris deja in alta asociatie, imediat te va intreba "in care"?? Pentru ca apoi sa-ti spuna cat de escroci sunt aia si ce gresala ai facut, etc asa ca cel mai bine e sa spui ca tata a ales, iar tu nu stii cum se cheama, dar asta este si la revedere. Cunosc oameni care la un astfel de comportament, afirma ei, l-ar fi scos afara. Sfatul meu este: scapa-te rapid de astfel de oameni!
Decizia iti apartine. Ia sfatul meu ca pe reactia unui om revoltat. Daca l-ai cunoaste mai bine, ai constata ca e proprietarul unui caine fioros cu care se mandreste! (nu-l cunosc, e o intuitie)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde adibumbescu » 14 Sep 2012, 13:00

Mare mai este GRADINA DOMNULUI.
Nu ca as fi eu foarte bisericos , dar sunt destule asemenea situatii... no-coment ,in care personal mai bine ma inchin si spun in gand o rugaciune.
Unde am ajunge daca ne enervam si suparam la fiecare situatie de acest gen?

De ex. am observat soferi si chiar pasageri la mine in masina, cum injurau si se enervau foarte rau pentru cate un pieton care traversa neregulamentar , sau soferi mai tupeisti ,pietoni pe trotuar care faceau ,,mai stiu eu ce'' etc.
In doua cazuri avand la indemana un tensiometru am si demonstrat ,,victimei suparate" cu cat avea tensiunea mai mare pentru niste nimicuri.

Nu stiu daca stiati dar dupa cateva statistici facute in SUA de cercetatori pe cateva zeci de mii de apicultori, s-a ajuns la concluzia ca apicultorii sunt cei ma longevivi omameni de pe planeta.

Pe langa consumul produselor stupului, acest factor de echilibru psihic era printre cele mai importante,stresul fiind principala cauza a mortalitatilor din ziua de azi.

Ati observat si dv. ca atunci cand deschidem un stup trebuie sa fim calmi, miscari gratioase, uitam restul problemelor si intram intr-o lume organizata perfect, in care nimeni nu trage chiulul ,etc.
Lucrul cu albinele este considerat o adevarata terapie, adeverita de multi oameni cu boli incurabile, care dupa ce s-au apucat de apicultura ,s-au vindecat miraculos . Am avut un caz in familie.

Asociatiile de azi incearca prin toate metodele posibile sa atraga membrii cotizanti cat mai multi, oferind tot felul de avantaje, informatii, etc. si nicidecum prin impunerea unor conditii de management pentru fiecare apicultor in parte, obordand si o atitudine infioratoare ,dictatoriala.

Numai bine si mult calm.

(ca dac nu ...!? va calmeaza albinele sigur :) )
adibumbescu

Mesajde Dila Daniel » 14 Sep 2012, 14:33

Atentie!...va abateti de la topic.
Despre asociatii,va rog in alte sectiuni.
Daniel66,tu esti primul vinovat ... :)
Te rog incearca pe viitor,sa separi subiectele in topicuri separate.
acum haideti va rog sa revenim la...stupi polistiren extrudat
Cu multumiri pentru intelegere!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde daniel66 » 14 Sep 2012, 14:38

Am fost si atunci si acum destul de calm.Aseara am fost sunat de respectivul ,,domn" si am fost invitat la discutii pentru a fi admis in asociatia pastorita de dansul,l-am
refuzat politicos .M-a intrebat de ce nu mai doresc sa ma inscriu si cu tot calmul nu m-am putut abtine sa nu fiu putin rautacios si sa-i explic ca la 46 de ani sunt in stare
sa-mi aleg asociatia din care sa fac parte .Sa nu mi se impuna ce lazi sa folosesc si ce sa fac cu mierea si unde sa o vand ,destul ni se impun de catre stat o gramada de reguli aberante ca sa mai inghit si ordinele cuiva care nu are nici un drept sa mi le dea.Binenteles ca mi s-a spus ca tot la dansul voi ajunge ca are cea mai tare asociatie
si in cel mai scurt timp o sa ajung la sapa de lemn fara ajutorul sau.Ma mai gandesc daca mai merita sa dau 200 de lei anual la o asociatie daca au un asemenea comportament.
daniel66

Mesajde Dila Daniel » 14 Sep 2012, 14:43

...sa inteleg ca nu ai apucat sa citesti postare mea!
asa este? ;)
intrebarea este retorica.
Daniel66,uite am deschis un topic aici.
viewtopic.php?f=10&t=2672
Sper sa fie cu folos.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde adibumbescu » 14 Sep 2012, 15:02

Va salut domnule stefeug.

Foarte interesant modul dv. de lucru. Imi place , ma gandeam si eu la asa ceva pentru ca ofera cateva avantaje in plus.
Faptul ca lucrati cu magaziile de 1/1 ofera avantaje mari la dezvoltarea stupinei, la impachetare pt iarna, prevenirea roitului etc. Asa lucrez si eu.
Dar faptul ca iernati cu magazia sub cuib am mai vazut doar la Nea Gica .
Stupina lui este pe ME si iarna pune magaziile jos si cuibul deasupra, si de cativa ani ma tot gandesc daca pun si eu asa sau nu, eu avand tot ca dv. cuib 1/1, cat 1/1.
Marele avantaj pentru mine ,ar fi depozitarea ramelor .Nu as mai avea nevoie de spatii de depozitare .

Da! Curentii de aer pot ucide familia in timp. Este una din calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca ,cutia, sa fereasca de curenti.

Eu folosesc o diafragma din polistiren cu lemn deasupra (leat de rama) care reduce dimensiunea stupului la jumatate,sau in functie de cate intervale cu albina impachetez, lucru care cum spuneati si dv. ajuta din nou la mentinerea climatului intern.

Referitor la alternativa stup polistiren sau instalatie electrica, fiecare ne-am prezentat unul altuia sistemul de lucru ,cu avantaje si dezavantaje fara discutii contradictorii si am ajuns la concluzia ca ar fi la egalitate.

La intrebare mea catre dansul <de ce nu foloseste stupi din polistiren> a raspuns ca sunt mai ieftini cei din scandura.
Nea Gica punea in functiune instalatia electrica primavara devreme cand inflorea scorobul , avand afara un senzor, care declansa de obicei noaptea cand temperatura scadea sub 8 C' , pentru a nu se restrange ghemul si sa lase puietul descoperit.

Pe scurt, o stupina ce foloseste stupi din scandura , si o ajuta cu o asemenea instalatie electica de incalzire, este clar ca va fi mult mai dezvoltata ca celelalte din zona respectiva, tinand cont ca e si zona de munte defavorizata.

Din respect pentru Nea Gica si familia dansului nu imi permit sa vorbesc mai multe ,sau sa fac comparatii ca eventuale alternative.

La intrebarea cu taiatul polistirenului la circular:
-se poate taia foarte frumos ,am mai spus si mult mai sus, cu o panza circulara cu cap vidia, nu stiu sa zic si la ce turatie, daca vreti ma uit si notez, dar sa aiba ceva turatie.
Daca mergeti la pag 2 -3 vedeti si discutii cu rosul.

In legatura cu colectorul pentru polen de fund la stupul din polistiren, nu stiu de unde stiti dv. ca am proiectat eu asa ceva , pentru ca asa este, dar nu am apucat sa il prezint pentru ca am si renuntat la el din cateva motive personalizate.

Primul colector de fund l-am vazut tot la Nea Giga , pe care de fapt l-am adaptat si modernizat pe modelul meu de stup.

Placa activa este asezata orizontalal si la mine si la G Romanescu , doar ca la mine vine la acelasi nivel cu sita varroua ca o continuare catre urdinis ,fara a crea diferenta de nivel in spatele ei intre rame si sita varroua.

Activarea si dezactivarea se face cu o clapeta pe toata lungimea urdinisului care actioneaza ca o rampa (daca este lasata in jos va fi dezactivata placa activa iar albinele vor intra direct in stup)(daca clapeta este ridicata se va activa placa activa, albinele intrand prin partea de jos pe sub placa colectoare si urcand prin ea in stup, sub acestea fiind o tava in care cade polenul.

Singura diferenta la mine era ca activam si dezactivam foarte rapid cu ajutorul unei manete in lateral.

Personal am renuntat momentan la el pentru ca e cam migalos de facut, si trebuie luata tava cu polen destul de des pentru a nu acumula si firimituri de ceara si ce mai cade de sus din activitatea stupului, rezolvand-o mult mai rapid cu un colector tot din polistiren, simplu de exterior ,dar cu acoperis contra intemperiilor, cutie de colectare protejata, si nu mai cade din stup nimic .

Numai bine.
Ultima oară modificat de adibumbescu pe 14 Sep 2012, 17:18, modificat 1 dată în total.
adibumbescu

Mesajde adibumbescu » 14 Sep 2012, 15:27

Da!
Ne cerem scuze pentru devierea subiectului.
Dar tinand cont ca era vorba despre conceptia unui apicultor referitaoare la stupii din polistiren , am putea spune ca se poate incadra in topic.

Din toate timpurile progresul tehnic a fost privit cu retineri , iar adeptii au fost impartiti in doua mari categorii- pro si contra. (in urma lui apar tot timpul dezechilibre in ceea ce priveste forta de munca si concurenta) reactia umana fiind cat se poate de normala.

Daca se accepta...
Daca nu ...ne cerem scuze din nou.
Multumesc.
adibumbescu

Mesajde stefeug » 14 Sep 2012, 22:34

Va salut si eu domnule adibumbescu!
Am adoptat modul de lucru cu cutia larga (atat cuibul cat ci catul mentinute tot timpul anului impreuna, dar in ordine diferita) din considerente de ordin practic.
in primul rand era problema depozitarii ramelor, iar mentinerea tot timpul impreuna asigura protectia albinelor, cu conditia ca familia sa fie puterrnica. Daca este un roi slab si este lasat chiar si pe un singur corp de 10 rame 1/1, vara pe caldura, ar putea sa fie invadat de gaselnita. eu am patit-o cu unii roi mai slabi, iar rezultatul a fost parasirea stupului (mai ales in aceasta vara cand au fost calduri foarte mari).
In trecut (in 20 de ani de apicultura) am incercat mai toate tipurile de rame si stupi (si am in stupina de toate!), dar am fost marcat de gandirea abatelui Warre. Cartea lui mi-a completat viziunea asupra apiculturii.
Daca pentru iernare familia este organizata cu catul jos si cuibul sus, dincolo de un management mai bun al regimului termic si microclimatului, primavara se poate sa nu se umble deloc la familie (se poate privi si aprecia starea familiei prin folie deasupra si prin activitatea de la urdinis) si sa se lase familia asa. odata cu inceperea culesului, mierea incepe sa fie depozitata in corpul superior si familia coboara cuibul in mod natural in corpul de jos (ma refer desigur pentru situatia stuparitului stationar, asa cum este la mine!). deci nu este neaparata nevoie sa se piarda vremea umbland nejustificat in stupi. cuibul situat sus fereste colonia si de eventualele vanturi, zapada, etc. care ar putea sa patrunda ,eventual, in cutia cu plasa neacoperita pe perioada iernii.
la noi, la Focsani, in iarna trecuta am avut zapezi care au fost si de peste doi metri inaltime, cel putin la mine acasa. stupii, care stau cate 12 pe leaturi de 6m lungime la inaltine de 50-60 cm fata de sol, au fost complet acoperiti cu zapada. au fost stupine care s-au pierdut din cauza ca albinele s-au sufocat in aceste conditii. desi aveam doar 50 metri in gradina ca sa pot ajunge la stupi mi-a fost foarte greu deoarece trebuia sa merg printr-o zapada cat mine de inalta. asa ca am ajuns cam dupa doua saptamani si spre surprinderea mea, in toata partea inferioara, sub sirurile de stupi, nu era depusa deloc zapada si familiile au putut sa respire prin aceasta fanta fara nicio problema. sa nu uitam ca aerul din interiorul unui stup se schimba complet cam de doua ori pe ora. cu siguranta ca aerul cald degajat in partea inferioara a impiedicat depunerea zapezii si a permis schimburile fara probleme.

daca la avantajele acestui mod de lucru mai adaugam si avantajele cutiei de polistiren cred ca se pot obtine rezultate si mai bune. ma intreb insa daca o dezvoltarea precoce nu are si dezavantaje in sensul roirii timpurii sau a unor boli. stiu ca nea Gica se temea de aceste doua lucruri in cazul stupinei incalzite electric.
referitor la pret, cred ca sunt cam pe aproape, mai ales daca se realizeaza stupii in regie proprie.

referitor la discutiile de pe acest topic, le-am citit de cateva ori si am vazut si pe net filme cu taierea polistirenului la circular. taierea cu caterul este destul de imprecisa, asa ca iese din discutie in cazul meu, iar taierea la circular pare cea mai la indemana. eu ma gandeam la o panza subtire si obligatoriu la un numar maxim de turatii. Nu am panza cu cap vidia (nu ar fi o problema sa achizitionez), dar am sa incerc sa vad cum taie si panza subtire.
de anul urmator intentionez sa realizez o stupina in zona montana numai pe ME, fie de 10 rame cu 3 corpuri, fie de 8 rame cu 4 corpuri (optiune bazata tot pe capacitatea familiei de a gestiona mai bine microclimatul si implicit dezvoltarea intr-o cutie cu sectiune mai redusa, doar ca la o astfel de cutie nu as mai ierna cu 4 corpuri, ci doar cu 2, asa cum o fac si in cutiile de lemn).
despre recoltarea polenului sunt destule de spus. si eu recoltez cu colectoare de urdinis, dar ma tot roade ideea de a folosi colectoare de fund de stup. am doua astfel de colectoare, unul cu placa orizontala (model cluj) si unul cu placa verticala (model faget). as fi optat pentru cel cu placa orizontala, dar o sa vad. am mai multe modele de urdinis, atat cu placa verticala cat si orizontala. ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este faptul ca trebuie luate si depozitate de toamna pana primavara si de aceea ma gandeam la un colector integrat.

ar fi interesant sa ne prezentati cum se repara eventualele defecte, rosaturi, traumatisme la aceste tipuri de stupi?
cu stima
stefeug

Mesajde catalin.profiri » 15 Sep 2012, 00:43

Am folosit cotele date pe forum si am facut ~30 de roinite acum cateva luni din polistiren extrudat, de 2 cm.
O parte au fost taiate cu cutter-ul, seria a 2-a cu circuclarul. ( disc Bosch, 48 dinti). Cu circularul am lucrat in serie si viteza de lucru a fost net superioara.
Am vopsit lazile doar o data si in combinatie cu actiunea razelor s-a format o "crusta" destul de dura.
Am facut greseala de a nu vopsi vre-o 6-7 capace care ... incep sa se faramiteze.
Spetezele ramelor se sprijina pe o stinghie de lemn lipita cu adeziv.
Nu am folosit coltare de aluminiu la imbinari (dar pe viitor ar trebui sa folosesc)

Concluzii pana acum:
+foarte ieftini de realizat in regie proprie (15-18 lei bucata). Daca rezista 5 ani sunt foarte multumit.
+usor de transportat
- nu am gasit o varianta multumitoare pentru a lipi plasa de fund. Am prins-o in capse, apoi am lipit cu putina spuma. Este OK, dar daca insist, plasa se poate desprinde.
+regim termic asigurat.
-nu am folosit coltare (macar la urdinis) si am roi care au hotarat ca vor sa vada mai bine soarele :)

Sper sa va ajute ceea ce am scris. Eu multumesc pentru idee/planuri ...
Cand mai prind ceva bani cred ca voi incerca si niste MER din polistiren...
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde adibumbescu » 19 Sep 2012, 16:12

Buna ziua.
Domnule stefeug eu personal nu am folosit o panza normala si subtire la circular pentru taierea polistirenului, dar am inteles de la domnul cu nikul kamy ca la un moment dat se incinta si se lipeste polistirenul de ea fiind chiar periculos dupa cum spunea dansul.

Ce am folosit eu, desi foarte putin, este un minicircular cu o panza cu cap vidia.
Dupa mine explicatia care face diferenta ar fi ca panza cu cap vidia are pe fiecare dinte cate o bucatica de metal mai dur ce alcatuiesc dintii discului, iar acestia sunt un pic mai lati decat grosimea discului suport ,lucru care inlatura frecarea dintre disc si material.

Dv. puteti incerca, daca tot o aveti montat un disc subtire.
Dar aveti grija la atentionarea domnului Kamy.

In legatura cu roitul timpuriu.

Da!
Este evident ca familiile se vor dezvolta mult mai devreme si vor ajunge la o supraaglomerare chiar in timpul salcamului.

Acest lucru este subliniat si de consumul mai mare de hrana (turte sau miere din ramele de siguranta) primavara foarte devreme , polistirenul permitand extinderea cuibului ,familiile avand nevoie pentru hranirea puietului.

Daca timpul permite zboruri de curatire, cine are ,poate da turte cu polen sau inlocuitor de polen.
Eu nu am avut. Am macinat zahar cu moara de faina cu o sita deasa , ceai de izma, si un pic de miere =turta.
Cam 3-4 turte de 300-400 / iarna/familie. Ultima nu mai era necesara , o cam risipesc, dar nu consider costisitor.

La prima vedere multi apicultori o sa spuna ca nu e bine .
O sa spuna ca daca roiesc in salcam o sa piarda recolta.

:) Sincer va spun ca in primul an am patit-o ,la jumatatea salcamului am umplut padurea de roi.
partea interesanta este ca recolta nu a fost afectata cu ninic , in afara de faptul ca puteam sa iau o gramada de bani pe roii fugiti prin padure, recolta a fost maxima iar familiile erau acum la fel de populate ca ale colegilor cu stupii din lemn.

Din punctul meu de vedere vad mari avantaje la stupii din polistiren.

Cu mici schimbari la calendar in activitatile de rutina totul se transforma in bine.

Toti apicultorii se chinuie sa intre in salcam cu cat mai multe rame cu puiet capacit.

Folosind stupi din polistiren, apicultorul isi poate alege cu cate rame de puiet vrea sa plece la salcam.
Dupa ce face o egalizare intre ei , surplusul il face roi timpurii sau staloni, inmultind nr. de stupi de productie.
Sau cum a fost acest an cu decalaj apicol de o luna mai devreme in inflorirea salcamulul ,colegii mei cu stupi din lemn au trebuit sa unufice sau sa ajute cu rame cu puiet toti stupii lor pentru productie, acestia fiind foarte slabi din cauza acestui decalaj.De fapt ei fac asta in fiecare an, dar anul acesta erau disperati rau.

Bill Gate spunea ca ,,succesul in afaceri este sa faci ceva potrivit la momentul potrivit".

Sigur ati observat si dv. ca de un an doi, si vor mai fi cativa si de acum incolo , familiile de albine se vand ca ,,painea calda" , la preturi excelente inclusiv la export.

Deci dupa Bill Gate raportat la profilul nostru ,potrivit ar fi sa producem familii de albine in acest moment .

Stiu ca sunt multi, si am si eu colegi conservatori, care tin pasul pe loc , spunand ca ei sunt producatori de miere, nu de albine, aceasta zicala fiind foarte des adresata incepatorilor.
Nu vad unde ar fi o problema cand o ferma produce si una si alta.

Eu personal de la ferma mea apicola in afara de placerea si sanatatea care mi-o ofera lucrul in ea, nu astept nimic altceva decat profit , adaptand totul la mediu si societate.

In legatura cu intrebarea dv. de aparitia une boli din cauza dezvoltarii, nu am avut pana acuma nimic de acest gen, nu am auzit nici la alti colegi, si nici Nea Gica de care ziceti, nu mi-a zis nimic, si chiar am discutat cu el pe aceasta tema.

E stiu de la bunicul meu ca daca vreau sa am stupi sanatosi , sa-i tin cat mai puternici (populati) ca orice boala le- ar incerca vor face fata pentru ca ele stiu mai bine ce au de facut si cum sa se apere.

In legatura cu reparatiile stupilor de polistiren.

Se repara foarte usor.
La fel ca instructiunile de la stupii din poliuretan, cand dati cu el de coltul remorcii etc. si se ciubleste , se poate remedia foarte usor cu chit de masina.

Polistirenun nu se ciubleste , el se mai zgarie ,se mai poate intepa cu obiecte ascutite , dar fiind un material cu o oarecare memorie, isi revine singur.
Daca se rupe, se poate lipi foarte usor si repede cu adeziv.

Daca nu aveti un urdinis construit corespunzator ,sau constructia stupului permite eventuale rosaturi , le puteti unple tot cu chit sau cu spuma dupa care nivelati cu un cater.
adibumbescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....