Buna ziua.
Domnule stefeug eu personal nu am folosit o panza normala si subtire la circular pentru taierea polistirenului, dar am inteles de la domnul cu nikul kamy ca la un moment dat se incinta si se lipeste polistirenul de ea fiind chiar periculos dupa cum spunea dansul.
Ce am folosit eu, desi foarte putin, este un minicircular cu o panza cu cap vidia.
Dupa mine explicatia care face diferenta ar fi ca panza cu cap vidia are pe fiecare dinte cate o bucatica de metal mai dur ce alcatuiesc dintii discului, iar acestia sunt un pic mai lati decat grosimea discului suport ,lucru care inlatura frecarea dintre disc si material.
Dv. puteti incerca, daca tot o aveti montat un disc subtire.
Dar aveti grija la atentionarea domnului Kamy.
In legatura cu roitul timpuriu.
Da!
Este evident ca familiile se vor dezvolta mult mai devreme si vor ajunge la o supraaglomerare chiar in timpul salcamului.
Acest lucru este subliniat si de consumul mai mare de hrana (turte sau miere din ramele de siguranta) primavara foarte devreme , polistirenul permitand extinderea cuibului ,familiile avand nevoie pentru hranirea puietului.
Daca timpul permite zboruri de curatire, cine are ,poate da turte cu polen sau inlocuitor de polen.
Eu nu am avut. Am macinat zahar cu moara de faina cu o sita deasa , ceai de izma, si un pic de miere =turta.
Cam 3-4 turte de 300-400 / iarna/familie. Ultima nu mai era necesara , o cam risipesc, dar nu consider costisitor.
La prima vedere multi apicultori o sa spuna ca nu e bine .
O sa spuna ca daca roiesc in salcam o sa piarda recolta.

Sincer va spun ca in primul an am patit-o ,la jumatatea salcamului am umplut padurea de roi.
partea interesanta este ca recolta nu a fost afectata cu ninic , in afara de faptul ca puteam sa iau o gramada de bani pe roii fugiti prin padure, recolta a fost maxima iar familiile erau acum la fel de populate ca ale colegilor cu stupii din lemn.
Din punctul meu de vedere vad mari avantaje la stupii din polistiren.
Cu mici schimbari la calendar in activitatile de rutina totul se transforma in bine.
Toti apicultorii se chinuie sa intre in salcam cu cat mai multe rame cu puiet capacit.
Folosind stupi din polistiren, apicultorul isi poate alege cu cate rame de puiet vrea sa plece la salcam.
Dupa ce face o egalizare intre ei , surplusul il face roi timpurii sau staloni, inmultind nr. de stupi de productie.
Sau cum a fost acest an cu decalaj apicol de o luna mai devreme in inflorirea salcamulul ,colegii mei cu stupi din lemn au trebuit sa unufice sau sa ajute cu rame cu puiet toti stupii lor pentru productie, acestia fiind foarte slabi din cauza acestui decalaj.De fapt ei fac asta in fiecare an, dar anul acesta erau disperati rau.
Bill Gate spunea ca ,,succesul in afaceri este sa faci ceva potrivit la momentul potrivit".
Sigur ati observat si dv. ca de un an doi, si vor mai fi cativa si de acum incolo , familiile de albine se vand ca ,,painea calda" , la preturi excelente inclusiv la export.
Deci dupa Bill Gate raportat la profilul nostru ,potrivit ar fi sa producem familii de albine in acest moment .
Stiu ca sunt multi, si am si eu colegi conservatori, care tin pasul pe loc , spunand ca ei sunt producatori de miere, nu de albine, aceasta zicala fiind foarte des adresata incepatorilor.
Nu vad unde ar fi o problema cand o ferma produce si una si alta.
Eu personal de la ferma mea apicola in afara de placerea si sanatatea care mi-o ofera lucrul in ea, nu astept nimic altceva decat profit , adaptand totul la mediu si societate.
In legatura cu intrebarea dv. de aparitia une boli din cauza dezvoltarii, nu am avut pana acuma nimic de acest gen, nu am auzit nici la alti colegi, si nici Nea Gica de care ziceti, nu mi-a zis nimic, si chiar am discutat cu el pe aceasta tema.
E stiu de la bunicul meu ca daca vreau sa am stupi sanatosi , sa-i tin cat mai puternici (populati) ca orice boala le- ar incerca vor face fata pentru ca ele stiu mai bine ce au de facut si cum sa se apere.
In legatura cu reparatiile stupilor de polistiren.
Se repara foarte usor.
La fel ca instructiunile de la stupii din poliuretan, cand dati cu el de coltul remorcii etc. si se ciubleste , se poate remedia foarte usor cu chit de masina.
Polistirenun nu se ciubleste , el se mai zgarie ,se mai poate intepa cu obiecte ascutite , dar fiind un material cu o oarecare memorie, isi revine singur.
Daca se rupe, se poate lipi foarte usor si repede cu adeziv.
Daca nu aveti un urdinis construit corespunzator ,sau constructia stupului permite eventuale rosaturi , le puteti unple tot cu chit sau cu spuma dupa care nivelati cu un cater.