Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul cu DOUĂ mătci

Mesajde kamy » 16 Sep 2012, 13:46

kio scrie:Eu am acum o familie cu doua matci, sau cel putin acum doua zile asa era...
Le-am remarcat cu o luna in urma. Erau pe rame alaturate.
Stupul e plin de miere si are puiet pe 4 rame din 8.
La ultimul control, de acum doua zile, regina marcata era pe o rama mai marginasa, iar cea tanara in mijlocul cuibului. Inca sunt oua.
O tin sub observatie.

kio tata pe primavara o sa ai doar una daca nu le separi cu o diafragma etansa!
kamy

Mesajde nae » 16 Sep 2012, 17:04

Separate o sa ai o fam bezmetica /sau moarta ,doar n-o schimba linistit sa mareasca efectivul ;matca batrana /marcata nu trece iarna .
nae

Mesajde kamy » 16 Sep 2012, 20:08

mai sant si exceptii poate sa fie slaba la feromoni si din cauza asta sa o schimbe,dar daca ai doua alaturate cea cu substanta mai puternica atrage albina de la cealalta,hibrizii sant mai vestiti la furtul de albina!am o matca cu aripile taiate de 2 ani nu e roitoare,a avut bsl si inca mai merge cu succese!
kamy

Mesajde nae » 16 Sep 2012, 21:38

Nu exista exceptii ,lipsa feromonilor duce la furtisag =moarte +belele colaterale .
nae

Mesajde kamy » 16 Sep 2012, 21:46

nu tin neaparat sa te contrazic dar:am patit ca lucratoarea venita a suprapopulat o lada si i-au facut de petrecanie matcii si avand doua matci a ramas orfana, albina plecand la cealalta matca,am gasit toamna o mana de albine si rame pline cu miere la vagon si aparau celelalte familii de furtisag in timp ce la stupii varsati aceasi situatie frezasera si ramele,io zic sa nu excludem esceptiile
kamy

Mesajde letsoc » 16 Sep 2012, 22:22

kamy scrie:
letsoc scrie:A iernat cineva cu 2 matci separate de haneman?
risti sa treca ghemul la cea cu substanta mai puternica.eu folosesc diafragma etansa de pfl.dar ar trebui matci aprox de aceeasi varsta si schimbate odata ambele.

Da si tu si ceilalti colegi m-ati convins, aveti dreptate deja am o experienta la unu , ca am avut 3 unificati asa ,o matca a disparu pana sa vina frigul, oricum erau niste roi slabuti.
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde Crisan Dorel » 17 Sep 2012, 08:07

letsoc scrie:
kamy scrie:
letsoc scrie:A iernat cineva cu 2 matci separate de haneman?
risti sa treca ghemul la cea cu substanta mai puternica.eu folosesc diafragma etansa de pfl.dar ar trebui matci aprox de aceeasi varsta si schimbate odata ambele.

Da si tu si ceilalti colegi m-ati convins, aveti dreptate deja am o experienta la unu , ca am avut 3 unificati asa ,o matca a disparu pana sa vina frigul, oricum erau niste roi slabuti.

Poti sa le iernezi impreuna, insa despartite nu de gratie hanemann ci o plasa dubla pentru unificarea mirosului celor 2 familii de albinele, insa sa nu permita un contact direct intre acestea! (vezi podisorul snelgrove)
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde kamy » 17 Sep 2012, 12:45

dorele din esperienta mea spun ca nu se simt prea bine doua matci sa-si miroase vanturile una la alta,ceva gen soacra cu nora,eu am obtinut rezultate mai bune cu diafragma oarba si in magazie la fel!!da asta nu-nseamna ca nu functioneaza si altfel!
kamy

Mesajde nae » 17 Sep 2012, 20:02

nae scrie:Separate o sa ai o fam bezmetica /sau moarta ,doar n-o schimba linistit sa mareasca efectivul ;matca batrana /marcata nu trece iarna .

Eu fac referire la postare lui Kio care are 2 matci ,mama si fica ,in urma SL (schimbare linistita ) , nu la convietuirea a doua matci /fam diferite in aceeasi cutie ...
nae

Mesajde Adi Hodis » 18 Sep 2012, 02:04

cristi_vidican scrie:Dan Margarit ne prezintă (teoretic) în filmulețul de mai jos functionarea stupului cu 2 mătci.
Cam de la început până la mintul 5 se vorbește despre stupul cu 2 mătci.
...
Ce părere aveți despre o astfel de exploatare a stupilor multietajați folosind 2 mătci?
Este cineva care a experimenta așa ceva?
În teorie pare foarte interesant, mai ales pentru folosirea familiilor slabe în scopul valorificării culesului.
Aici găsim alte informații despre stupul cu 2 mătci http://www.dulcu-ram.ro/index.php?ref=44

Topicul nu se refera la iernare dargi colegi.
Daca doriti sa continuati subiectul cu iernarea, fie cum doriti.

@Cristi,
Din experientza mea la acest subiect, functionarea stupului cu doua matci ... am avut esecuri si am renuntzat la metoda pt. ca in final una din matci a disparut ori colonia ei, a slabit datorita migrarii albinelor la cealalta matca.
Am avut caz in care au eliminat si matca din colonia care a captat albinele migratoare.

ME cu fam. ajutatoare, separate cu podisorul Snelgrouve, mai merge insa e diferentza intre cele doua metode.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde albinateob » 31 Oct 2012, 22:48

Acum cativa ani am folosit cate 2 matci la stup in sistem pavilionar. Din cele 32 de familii duble utilizate experimental aproximativ 16 sau 17 si-au pastrat matcile iar restul au roit, si-au pierdut o parte din matci, ori s-au bezmeticit. Fiecare stup a avut cate 2 compartimente despartite cu ajutorul unei diafragme; un compartiment avea 5 rame stas iar celalalt 6 rame stas. Peste cele 2 compartimente am pus o gratie Haneman iar peste gratie cate 2 corpuri de magazin a cate 12 rame de jumatate. Urdinisurile celor 2 compartimente au fost foarte apropiate, urdinisurile fiind si ele compartimentate cu ajutorul unei scanduri. Nereusita am pus-o in special pe seama apropierii foarte mari a urdinisurilor. Ce mi-a placut a fost faptul ca ramele de cuib aflate in cele 2 compartimente de jos erau ocupate aproape in totalitate de puiet iar mierea, aproape toata se afla in caturi. Ideea cu 2 matci inca ma preocupa si as vrea sa o aplic intr-o noua varianta:
Stup compartimentat a cate 6 rame cu diafragma etansa (diafragma va fi alcatuita de fapt din 2 diafragme mobile avand la mijloc polistiren extrudat, iar in partea centrala va avea un decupaj ce va putea fi opturat cu ajutorul a 2 placute de tabla sau de gratie Haneman). Peste cele 2 compartimente voi pune gratie separatoare iar peste gratie voi pune caturi cu jumatati de rama a cate 6 rame. Incerc sa pun mai jos o poza cu cativa stupi aflati in pregatire pentru acest scop. Stupul va fi multifunctional, sper.
Fişiere ataşate
vopStupi.JPG
daruind vei dobandi
http://teostupina.sunphoto.ro/
albinateob

Mesajde Dragos2006 » 31 Oct 2012, 22:54

mai pui un compartiment in spate si ajungi la stupul on-line . ;)
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde MIHAI BALS » 31 Oct 2012, 22:57

Dragos2006 scrie:mai pui un compartiment in spate si ajungi la stupul on-line . ;)

tu ai ce ai cu OFF LINE,cum ii zici tu!
nici macar acum nu-ti pare rau de el?
dupa ce-a patit!
MIHAI BALS

Mesajde teinegru64 » 31 Oct 2012, 22:59

Nu inteleg de ce te complici.O diafragma in cuib care permite uniformizarea mirosului face minuni.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde silviutlro » 31 Oct 2012, 23:14

Totusi sa nu confundam fenomenul de anecbalie (la inceputul topicului) cu metoda de a aduce rentabilitate prin intretinerea a doua familii in aceeasi lada de stup.
Nu am incercat metoda descrisa de Bunka din cauze financiare, insa cred ca este o metoda ce aduce multiple avantaje intr-o stupina atat in ceea ce priveste productia de miere (vezi ce scrie Malaiu) cat si sporirea efectivului si intarirea lui in toamna.
Cu putin noroc imi voi procura gratiile Hanneman la primavara cand peste cuib voi pune un cat de stransura intre doua gratii si apoi o familie mai slaba cu urdinis superior... si voi vedea ce se va intampla in comparatie cu alti stupi buni din prisaca. Daca da randament, voi aplica procedeul Demaree si voi schimba matcile pana in toamna.
Pe scurt eu zic ca m-am saturat de metoda traditionala de stuparit si simt ca se poate mai bine, ... asa ca voi incerca!
Cu respect!
silviutlro

Mesajde valigorj » 19 Noi 2012, 13:09

daca nu confund cumva cartea,in stuparitul nou de hristea este prezentata tehnica lui ALBERT D HOSTE care folosea un stup cu doua familii pe cite 6 rame,avind cuiburile separate de o diafragma etansa,cu gratie deasupra si urdinisurile pe parti opuse.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR