Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pret cherestea

Mesajde bonzo » 27 Iul 2011, 21:24

gabi bee te salut si apreciez ceea ce faci, numai cu latimea scandurii nu sunt de acord. Felicitari pentru realizari. Tu ne arati tuturor ca din putin se poate face mult.
bonzo

Mesajde bonzo » 27 Iul 2011, 21:29

Inca ceva, buna ideea cu faltzul pe toate laturile lazii. Si eu am stupii tot pe 12 rame si tot asa voi face si in continuare. Cred ca de acum inainte voi face si eu la fel faltzul, sa pot pune ramele si in pat cald.
bonzo

Mesajde Bee Happy » 27 Iul 2011, 21:56

Majoritatea stupilor mei, sunt facuti cu peretii dintr-o singura bucata. Am gasit un gater care imi taie scandura la 35 cm. latime. Dintr-o scandura de patru m. imi iasa 8 laterale de cuib, sau 16 de magazie. Tin cont sa montez lada, din lateralele provenite din aceiasi scandura.
In doi ani de zile, nu s-au deformat, scazut, umflat, crapat stupii. Nu atat cat sa iasa albina ;)
E adevarat ca se recomanda spintecarea scandurilor prea late, dar cartile de tamplarie nu sunt scripturi infailibile. Practica demonstreaza ca poti folosii scandura lata, fara sa ai surprize neplacute, cu conditia sa respecti niste chestii.
Dealtfel, nu e pacat sa spinteci frumusete de scandura, doar ca sa-i mai faci niste falturi in plus? Falturi care iau din suprafata utila.
Ultima oară modificat de Bee Happy pe 27 Iul 2011, 21:58, modificat 1 dată în total.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Liviu Began » 27 Iul 2011, 21:58

bonzo scrie:Va multumesc tuturor pentru pareri si sfaturi.
In plus eu nu am vazut niciodata scandura uscata natural si sa nu se fi deformat absolut deloc, asa cum este cea de la uscator. .

Gresit tizule (pe alte forumuri eu sunt bonzo). Si lemnul verde (cheresteaua) cand o bagi in uscator pentru uscare fortata, se deformeaza, se torsioneaza mai ales si-si schimba (reduce) dimensiunile. Cand o cumperi de la producator acesta o are gata trasa din nou la abrig. De aceea este acel pret aproape dublu. In Brasov gasesti cherestea verde la 4oolei/mc iar uscata si trasa la ce dimensiuni vrei tu (dar tot la mc ti-o calculeaza) la pretul de 700 - 900 lei/mc, tocmai ca ti-o da DREAPTA pe toate fetele si cu laturi drepte.
Iti spun sigur caci colaborez cu o firma de constructie case din lemn din Georgheni care au uscator si am vazut exact tehnologia de lucru, modalitatea si cum lucreaza lemnul in uscator.
Ideea este foarte buna cu podul (intradevar dureaza vreo 3 luni ca sa fii sigur ca este uscat - daca ai noroc de vreme calduroasa si ATENTIE , fara ploi prea multe caci lemnul de brad este ca un burete cand e vorba de umiditate) sau daca n-ai timp cumperi deja gata uscat dar te costa mai scump. Este foarte important in cazul in care cumparati de la un uscator de lemn sa masurati umiditatea caci este posibil ca lemnul sa nu fie uscat cum trebuie (chiar daca aparent asa pare) si daca il tii prea mult afara si ploua acesta absoarbe umiditatea din aer tu confentionezi stupul si in vara cand sunt caldurile acelea dogoritoare te intrebi de ce-ti crapa stupul sau de ce apar crapaturi intre imbinarile scandurilor.
Deci ATENTIE SPORITA !!!
Spor la treaba.
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde gabi bee » 27 Iul 2011, 22:25

eu ideea cu scandura lata am luat-o de la un stupar din zona mea care are vreo 250 de stupi si care toti stupii ce si ia facut de 2 ani incoace i-a facut dintr-o bucata . mi-a zis ca s-a saturat sa tot repare la ei cu chit , mastic etc . am vazut cutiile lui care erau in exploatare de 2 ani si erau intacte si tine-ti cont ca a folosit doar cuie la montaj . e buna si varianta cu falturi dar punctul slab este tocmai faltul exterior care avand grosimea de 10 sau 12 mm si fiind expus la intemperii cedeaza primul, se torsioneaza , se deformeaza ,crapa , linia de imbinare se mareste si acolo putrezeste prima oara . bineanteles dupa ceva ani de exploatare . stiu ca ideea generala este sa nu folosim scandura dintr-o bucata la corpul stupului dar holzsuruburile , grundul [o sa fac poze cu un grund f bun pt lemn] si vopseaua fac minuni cu scandura lata . numai bine ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde ovidiu_78 » 28 Iul 2011, 18:26

inca ceva,pt care prefera pe cea cu uscarea naturala,sa si-o procure iarna,mai ales in luna ianuarie sau februarie,cind seva din pamant nu este in lemn,sa se tina cont si de luna,cind este in scadere atunci nu e seva in lemn,deci nu lucreaza,intrebati si voi mesterii de lemn,din maramures,cind mergeau pt lemn in padure?doar iarna,ca doar faceau case si porti etc,si sa dureze in timp,inclusiv lemnele de foc daca le iei iarna taiate din padure,apoi pana iarna urmatoare ai lemne foarte uscate
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde jiji » 28 Iul 2011, 22:45

VA SALUT
acum 2 ani mi am facut primi2 stupi am inceput cu soricelul si cu rindeaua pt falt , a fost o chinuiala de nu va pot povesti dar laturile au fost dintr o bucata ,anul trecut mi am mai facut vreo 7 stupi tot asa cu laturile dintr o bucata , in iarna asta mi am facut rost de utilaje necesare si am schimbat tipul de stup si din cauza asta am vandut toti stupii pe rama intreaga vreau sa spun ca nici unul nu a crapat si as mai fi la incceput si nu as avea cu ce sa prelucrez scandura tot dintr o bucata as cumpara scandura si tot verde ca e cel mai ieftin .
in pod asezata bine si cu o buna circulatie a aerului in 3 luni e gata de prelucrare la fel ca de la uscator ,oricum la iarna si cea usccata artificial si cea uscata natural au aceiasi umiditate shmechezu este sa o prelucrezi la umiditatea medie din tara noastra .
asa ca iati un circular de mana la 200 de lei si fa ti falturi cu el si ai terminat balciu ca doar nu o i vrea sa lasi mostenire stupii pe care ii faci acu
jiji

Mesajde Adrian Galofteanu » 31 Iul 2011, 23:28

Bee Happy scrie:.............
E adevarat ca se recomanda spintecarea scandurilor prea late, dar cartile de tamplarie nu sunt scripturi infailibile. Practica demonstreaza ca poti folosii scandura lata, fara sa ai surprize neplacute, cu conditia sa respecti niste chestii.
Dealtfel, nu e pacat sa spinteci frumusete de scandura, doar ca sa-i mai faci niste falturi in plus? Falturi care iau din suprafata utila.

Aici intra in discutie grosimea scandurii. Daca folosim scandura de 3cm, adica peretele sa aiba la final 25mm atunci merge facut dintr-o bucata fara nici un fel de problema. Daca se merge pe perete de 20mm treaba se mai complica. De ce? Ceea ce spunea Adi Hodis: Prima operatie pe care o faci la o scandura este indreptarea. Ori scandura subtire(2,5cm) si lata(35 cm) se curbeaza(covaţeşte) mai usor si ai toate sansele ca la indreptare sa te trezesti ca nu iti ajung cei 25mm ai scandurii ca sa scoti piesa cu ambele fete curate.

Dar solutia este una de mijloc: La croirea materialului faci si o sortare a materialului: Care sacndura este dreapta o lasi asa lata, care este prea curbata o spinteci in doua si asa impacam si capra si varza........ :D
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Adi Hodis » 31 Iul 2011, 23:37

Adrian Galofteanu scrie:... si asa impacam si capra si varza........ :D

Sa vezi ce impacare de sine ai cand tai prea scurt ... si apoi trebuie sa faci din scurt ... mai lung ... :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adrian Galofteanu » 03 Aug 2011, 12:55

Adi Hodis scrie:
Adrian Galofteanu scrie:... si asa impacam si capra si varza........ :D

Sa vezi ce impacare de sine ai cand tai prea scurt ... si apoi trebuie sa faci din scurt ... mai lung ... :P

Sau cand faci decuparea pentru urdinis in lateral la 20 stupi si vezi la urma.............. :x ......dupa ce ai montat!!!!!!!!!!!!!!! :lol:
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde liviu1965 » 03 Aug 2011, 13:44

Folosesti urdinisul ptr.iernare in pat cald.... Doar nu o sa te apuci sa-l infunzi...
liviu1965

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE