Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Strangere Cuib

Mesajde Mishu05 » 24 Sep 2012, 23:56

Andrei, anul trecut am fost..tzantzos..:)
Adica am bagat din 100+ familii vreo 50 pe 10 rame. Luat catul/bagat folie intre cat si cuib + descapacit ce mai era prin cat, luat la "brand" sa vad ca e greu si..merge nene. Si a mers..la iernat.
Dar in primavara s-au miscat greu-greu..ca deh..am continuat cu "hai pe 10, ce atata munca". Macar daca in primavara strageam la un 7 rame si tot era o diferenta.
Asa ca acum strang "sa-i saie ochii" cum zicea odata Pupemea. Stii cum e..tot patitu-i priceput..:)
Mishu05

Mesajde andrei_calinescu » 25 Sep 2012, 00:06

Ai perfecta dreptate, iti dai seama ca eu proapat intors din Franta unde iernam pe 10, as fi primul tentat sa fac astfel.
In nici un caz.
Nu au nici o legatura iernile intre noi si Franta, la fel procentul de umiditate.
Sunt cu totul de acord cu restrangerea si cu tinerea cuiburilor straqnse primavara, pana ce incepe bine aportul de polen natural.
Cu lectia asta am crescut, predata fiind de bunicul meu, demult tare demult, asta nu se uita niciodata.
andrei_calinescu

Mesajde cristi_vidican » 25 Sep 2012, 07:51

O observație care poate scăpa începătorului. Dacă strângem tare ghemul, e nevoie de mai multă miere dispusă pe ramă decât dacă ghemul ar rămâne mai larg. pt că poate unii vor restrânge, dar nu le vor da suficiente rezerve pentru acel ghem.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde pngflorin » 25 Sep 2012, 08:03

Eu restrang cuibul in aceasta perioada, adica ramele cu puiet eclozat si cu coronita de miere le scot si las cele cu miere >70% si cele cu puiet.In final raman cu 5-7 rame cu miere, diafragma, folie, tabla trasa la AV.
In primavara fie mai scot sau inlocuiesc ramele goale.De acee i-mi pastrez rame cu miere capacita.
pngflorin

Mesajde Vrabie Radu » 25 Sep 2012, 08:42

Multumesc mult oameni buni.Totusi maiam cateva intrebari,deh sunt incepator
1.daca descapacesc un fagure cu miere si l pun dupa diafragma ,albineel cara mierea in cuib?
2in noptile reci de primavara,se mai formeaza ghem ca si iarna?
Vrabie Radu

Mesajde vasilescu adrian » 25 Sep 2012, 09:06

Vrabie Radu scrie:Multumesc mult oameni buni.Totusi maiam cateva intrebari,deh sunt incepator
1.daca descapacesc un fagure cu miere si l pun dupa diafragma ,albineel cara mierea in cuib?
2in noptile reci de primavara,se mai formeaza ghem ca si iarna?

salut radu!..raspunsurile la intrebarire tale sunt:
1.in mod normal albinele vor cara mierea in cuib(asta daca nu cumva ramele din cuib sunt 100% pline si atunci vor capaci mierea la loc)..
2.albinele se strang in ghem atunci cand este frig(indiferent de anotimp)..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde horia_ch » 25 Sep 2012, 09:28

Anul ăsta (calendaristic) am avut până acum ( :lol: ) fix 8 nopţi fără ghem. În rest... BRRRRR... :lol: :lol: :lol: Ghem mai strâns sau mai lax.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde pab » 25 Sep 2012, 13:55

cristi_vidican scrie:O observație care poate scăpa începătorului. Dacă strângem tare ghemul, e nevoie de mai multă miere dispusă pe ramă decât dacă ghemul ar rămâne mai larg. pt că poate unii vor restrânge, dar nu le vor da suficiente rezerve pentru acel ghem.

In viziunea mea, cred ca gresesti un pic: un cuib strans la maxim ofera posibilitatea albinelor sa stea in permanenta in contact cu toata fasia de coroana, fie ea mica sau mai mare, pe toata lungimea ramei.
Un cuib relaxat face ghem cat mingea doar pe o anumita parte din rama, merge in sus si moare cu mierea alaturi de el. Un ghem format pe toata lungimea ramei nu moare de foame, are acces la toata coroana tot timpul.
Deci, cuiburi stranse la max (5-7 rame dadant pt zona mea), min 12 kg miere la 1 oct, pentru Dadant trece pana la 1 martie fara prob, cand se mai poate interveni daca e cazul.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde pab » 25 Sep 2012, 14:03

andrei_calinescu scrie:Nu au nici o legatura iernile intre noi si Franta

Ma bucur ca ti-ai dat seama. Iti amintesti de discutiile nostre din iarna cand tu imi expuneai metoda trioletului practicata de voi in Franta primavara, iar eu iti spuneam ca in april la noi nu mai ai ce sa razui din coroanele ramelor cu puiet, ca practic ele nu mai exista?
pab

Mesajde cristi_vidican » 25 Sep 2012, 14:11

Ințeleg raționamentul cu dispunerea ghemului pe rezervele de miere, ceea ce face ca un ghem strâns să ajungă mai bine la miere.
Dar, dacă strângeți pe 5-7 rame, atunci, sa zicem 12 kg de miere pe 5 rame, acele rame vor fi pline cu miere, aproape de sus până jos. În timp ce la un ghem larg, rama nu va fi atat de plina.
De ce am zis ca am zis mai sus. Pt ca s-ar prea putea ca unii să strângă ghemul tare și să nu aproximeze bine câtă miere să lase la un ghem strâns.
Valter zicea prin iarnă că stupii care nu au fost strânși și lăsați așa peste iarnă au trecut iarna mult mai bine decât cei strânși.
cristi_vidican

Mesajde pab » 25 Sep 2012, 14:30

Cristi, nu am pretentia ca detin adevarul absolut. As fi absurd. Asa fac eu, an de an, cu pierderi minime, accidentale. Ramele de iernat nu sunt pline ochi, au o medie de 2kg pe rama, poate unele chiar 1,5.
Asta repet, numai pe dadant.
pab

Mesajde jenica67 » 25 Sep 2012, 18:15

Pai o rama Dadant care are 1,5 kg de miere, este o rama goala 60%. Mie mi se pare foarte goala, pentru o iernare in siguranta. Eu stupii, ii pregatesc ca ramele de iernare, sa aiba 70-80% miere. Adica la 5 rame 15-16 kg si 6 rame 18-20 kg.
Apropo de ramele lasate cu miere, chiar capacita dupa diafragma, eu am patit anul trecut, cand prin octombrie, am gasit o familie, ca trecuse acolo, si cara mierea din stup, construise aripioare, sa ierneze pe acea rama. Daca nu o gaseam, murea sigur de foame.
jenica67

Mesajde brianoo_bz » 25 Sep 2012, 18:29

cand se face strangerea finala pentru iernat?
brianoo_bz

Mesajde cristi_vidican » 25 Sep 2012, 18:38

jenica67 scrie: Apropo de ramele lasate cu miere, chiar capacita dupa diafragma, eu am patit anul trecut, cand prin octombrie, am gasit o familie, ca trecuse acolo, si cara mierea din stup, construise aripioare, sa ierneze pe acea rama. Daca nu o gaseam, murea sigur de foame.

Nu de puține ori ghemul preferă ramele după diafragmă, mai ales că sunt cu mai puțină miere. Am găsit și eu acolo un ghem, dar vremea mi-a permis să-l scutur la loc.
Cel mai tare am pățit cu un stup în format 1/1 cu etaj de 1/1, care nu se putea lua jos că era în balamale. Aveam cuibul jos, iar în etaj mai avea rame cu ceva miere, dar puțină. Am pus folia între corpuri, dar îndoită la un colț ca să tragă albina mierea în cuib. Când m-am uitat la al el în iarnă, tot ghemul era sus. Urcase destul de târziu. Acolo a rămas până primăvara, dar n-a murit de foame. Ciudat, că nu i-am dat șansă.
cristi_vidican

Mesajde Vrabie Radu » 25 Sep 2012, 20:08

Vad ca toata lumea vb despre stangerea cuibului in dadant.In stup orizontal (cum o sa am) ,strangerea se face in acelasi mod?
Vrabie Radu

Mesajde jenica67 » 25 Sep 2012, 20:49

Absolut la fel, ca este vorba cam de acelasi nr de albine.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR