Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Strangere Cuib

Mesajde cristi_vidican » 26 Sep 2012, 08:54

laur1 scrie:este ceva normal ca o intrebare sa se repete.este ceva normal ca dvs.sa va enervati.dar!.........nu sunteti obligati sa raspundeti.(in cazul in care noi astia mici am pus o intrebare care a fost pusa deja:) sariti peste!

Nu te supăra așa tare ...
Dacă poți observa, Daniel dă și linkuri, ca să fie mai ușor. Bucură-te că n-a sărit altul să te trimită la cărți mai întâi (te salut proapis13) :lol:
Și crede-mă, decât un răspuns în pripă, în 2 rânduri, mai bine o întreagă discuție cu greutate.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde bostina constantin » 26 Sep 2012, 11:56

Asa-i, aveti toti dreptate, dar eu o sa va supun atentiei ceva mai placut[cele rele sa se spele, cele bune sa s-adune!! Creanga].
Ieri un fost coleg, acum pensionar[ce-l care m-a initiat in ale albinelor], m-a rugat sa-i dau voie sa-si faca tuica la cazanul meu, si eu l-am rugat, cat se face distilarea, sa deschida unul, doi stupi si sa-mi spuna starea roilor.
El i-a luat la rand si a restrans si observat 6 din 13. Rezultatul; 5 aveau puiet capacit pe cca 3 rame 1/1, a-l 6-lea avea 4 rame cu puiet capacit si toti aveau oua si larve. De asemeni toti pana la 7-8 rame aveau miere si pastura.Urmeaza ca azi sa umble la toti.
Cand am ajuns acasa mi-a povestit, era foarte surprins de ce a gasit. Si el are stupi la Grajdana, o comuna apropiata de a mea, dar mai la deal si spunea ca a-i lui mai au cate o palma doua de puiet. Imi pare rau ca nu am fost acasa sa pot face poze.
M-a si bestelit pt doua greseli ; am pus diafragma prea aproape de rama, si doi, am bagat hranitorul intre ultima rama si diafragma.
Acuma intrebarea; e de bine, e de rau ;) ? ce trebuie sa mai fac in afara de tratamentul 3 fara puiet, inlaturarea foliei[fund plin] si impachetarea? Multumesc de raspuns. :)
bostina constantin

Mesajde un OM » 26 Sep 2012, 15:04

Daca-ar mai fi ceva de descapacit, dati dupa diafragma.Retragerea fagurilor din care puietul a eclozionat.
un OM

Mesajde bostina constantin » 27 Sep 2012, 10:52

un OM scrie:Daca-ar mai fi ceva de descapacit, dati dupa diafragma.Retragerea fagurilor din care puietul a eclozionat.
]
Multumesc un OM, scuza-ma de intarziere, ne-a luat netul la serviciu si a trebut sa improvizez. Am inteles ce ai zis, dar ma gandesc ca, daca scot ramele pe care a fost puietul capacit, nu ramane cuibul prea strans, luind in calcul si puietul eclozionat. Ramane sa apreciez tot eu cat spatiu las, cred ca am sa aplic metoda lui Jenica, adica sa vad marimea ghemului dimineata pe racoare, notez situatia de la fiecare in parte si mai tarziu actionez in cunostina de cauza. Pana se formeaza ochiul, apoi ,,la ochiometru''. :shock: Sanatate :)
bostina constantin

Mesajde sorin_horezu » 27 Sep 2012, 11:26

Aprecierea numarului de rame pe care trebuie strans cuibulse face simplu. Intr-o dimineata racoroasa, sub 8 grade, te duci si ridici usor podisorul. Vezi pe cate rame este strans ghemul si astfel iti spun ele pe cate rame sa le strangi .... asta pana iti mai formezi mana.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde bostina constantin » 27 Sep 2012, 11:36

sorin_horezu scrie:Aprecierea numarului de rame pe care trebuie strans cuibulse face simplu. Intr-o dimineata racoroasa, sub 8 grade, te duci si ridici usor podisorul. Vezi pe cate rame este strans ghemul si astfel iti spun ele pe cate rame sa le strangi .... asta pana iti mai formezi mana.
]

Asa ma gandeam si eu Sorine, te salut si-ti multumesc de raspuns! :)
bostina constantin

Mesajde Ruben » 27 Sep 2012, 12:52

un OM scrie:Deci...prin restrangerea cuibului intelegem ca ramele cuibului 4,5,6 sau 7 dupa puterea familiei sa aiba cat mai multa miere capacita, corespunzator intervalelor ocupate de albina. Diafragma, fie ca este un placaj, rama goala sau folie , are rolul sa forteze familia sa duca in cuib orice farama de miere de pe ramele in plus.

Daca ii dai sirop la inceput de septembrie, pana blochezi toate ramele, se intampla ceva :?: Si atunci nu mai ai nevoie de restrangere ca sa ai rezervele deasupra.... Le ai pe toate ramele, pot ierna unde vor :)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde sorin_horezu » 27 Sep 2012, 13:04

E o solutie si asta. Problema e ca cei care au incercat asa ceva au dat ca feedback o dezvoltare incetinita daca nu se face restrangerea cuibului cel putin la inceputul primaverii. Eu nu am incercat, dar gandeste-te cata miere/sirop tre sa ai in cuib ca sa dormi linistit toata iarna. La cuib de 10 rame tre sa ai 25-30 kg.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde Ruben » 27 Sep 2012, 13:08

N-ar fi asta o problema, Sorin, ca nu mai intervii sa completezi in aprilie. Doar o usoara stimulare.

La restrangere, zic iar: daca ai albina pe 7 din 10...nu stiu daca iti merita sa te complici pt. caldura.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 27 Sep 2012, 13:10

Trebuie facut un calcul al prioritatilor in perioada respectiva, al impartirii timpului...Eu de exemplu, decat sa umblu la strangeri de cuibuiri, mai bine as umbla cu sticlute cu sirop dimineata...
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde sorin_horezu » 27 Sep 2012, 13:25

Nu te supara pe mine Ruben, dar cati stupi ai???
sorin_horezu

Mesajde Ruben » 27 Sep 2012, 14:33

150(+100 ai bunicului). De ce?

Tu?
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde sorin_horezu » 28 Sep 2012, 11:45

La un numar mic de stupi eu as adopta metoda propusa de tine, dar la un numar mare nu as incerca pt ca vorbim de cantitati prea mari de sirop. Eu am 50. Prefer sa scot ramele in plus si sa strang cuibul la maxim pe ramele ocupate. Incearca varianta propusa de tine pe cativa si vino cu concluziile la primavara.
sorin_horezu

Mesajde Vrabie Radu » 28 Sep 2012, 20:19

Astazi am fost la un tip ,apicultor incepator ,si avea un hranitor uluc in centrul cuibului,mi se pare cam aiurea ,voi ce ziceti?
Vrabie Radu

Mesajde trantor » 28 Sep 2012, 20:22

bostina constantin scrie:Acuma intrebarea; e de bine, e de rau ;) ? ce trebuie sa mai fac in afara de tratamentul 3 fara puiet, inlaturarea foliei[fund plin] si impachetarea? Multumesc de raspuns. :)

Sa incetezi cu stimularile si sa incepi cu completarile ca puietul ala o sa-ti pape tot.

Asa este cand oala cu lapte-i descoperita, hop si musca, adica eu. :D
....
trantor

Mesajde alf2linux » 03 Oct 2012, 23:24

Am si eu mai multe nelamuriri!!! Sunt incepator am si eu 12 stupi si e prima mea iernare.
Problema care o intampin e ca stupii momentan au cate 8 rame din care vreo 2 - 3 puiet capacit si larvar iar restul miere peste jumatate din fagure si in proportie de 80 % capacita. Am si multi faguri de culoare deschisa mai ales cei cu miere pentru ca in cei inchisi matca a pontat si au in principiu miere putina.
Sunt in mare incurcatura, pentru ca eu as restrange cuibul dar nu stiu cum sa fac deoarece nu as da afara din cuib nici mierea si nici puietul.
Am citit in carti dar acolo scrie sa-l restrang si sa dau la descapacit pe post de stimulare.
Cred ca este cam tarziu pentru stimulari, nu ??
Pana la ce data as putea face restrangerea cuibului avand in vedere ca stupina este in nordul Bucurestiului?
Astept sfaturi de la cei cu experienta.
alf2linux

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR